Ensituntumat: Samsung Galaxy Note9

Viestiketju alueella 'io-tech.fi artikkelit' , aloittaja Juha Kokkonen, 09.08.2018.

 1. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 683
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [​IMG]


  Note-sarjan asema Samsungin puhelinmallistossa on muuttunut viime vuosina yhä kyseenalaisemmaksi, sillä Galaxy S –malliston suurikokoisemmat versiot ovat muuttuneet yhä samankaltaisemmiksi Note-mallien kanssa. Esimerkiksi alkuvuodesta julkaistun Galaxy S9+:n ja Note8:n väliset erot ovat melko pienet.

  Samsung esitteli uuden kahdeksannen sukupolven Note-älypuhelimensa New Yorkissa 9. elokuuta ja io-tech oli paikan päällä tutustumassa uutuuteen tuoreeltaan.

  Käymme tässä artikkelissa läpi Note9:stä saamiamme ensivaikutelmia sekä laitteen keskeisimpiä ominaisuuksia ja uudistuksia. Varsinainen testiartikkeli on luvassa syyskuun aikana, kunhan saamme laitteen testikappaleen päivittäiseen käyttötestiin.  [​IMG]  Ulkonäöltään Note9 on uudistunut edeltäjäänsä nähden vain hyvin maltillisesti. Itse asiassa erot ovat niin pieniä, että ilman rinnalla olevaa Note8:aa asiaan perehtymätön saattaa hyvin todennäköisesti sekoittaa laitteet keskenään. Puhelimen kehys on edelleen metallia ja etu- ja takapuoli pitkiltä sivuilta kaareutuvaa Gorilla Glass 5 –lasia. Laitteessa on myös IP68-suojaus.

  Yleisesti ottaen Note9:n muotoilu on säilynyt Samsungille tyypillisenä, mutta selvästi teräväkulmaisempana kuin Galaxy S9 –malleissa. Note8:aan verrattuna Note9 on 0,6 mm lyhyempi, mutta 1,6 mm leveämpi ja 0,2 mm paksumpi sekä kuusi grammaa painavampi.

  [​IMG]  Note9:n muotoilulliset uudistukset ovat hyvin maltillisia ja kohdistuvat lähinnä laitetta kiertävään metallikehykseen. Metallikehys on nyt mattapintainen ja sen reunoilla on kiiltävä timanttileikkaus, kun edeltäjämallissa kehys oli kokonaan kiiltäväpintainen. Lisäksi näytön ylä- ja alareunan kehykset ovat aavistuksen kapeammat ja takakuoressa kameran kehys on nyt samaa väriä puhelimen takakuoren kanssa.

  Käsituntumaltaan Note9 on tukevan ja laadukkaan tuntuinen laite, kuten tässä hintaluokassa saattaakin olettaa. Puhelin ei elä tai natise väänneltäessä. Metallikehyksen hienosäädetyn muotoilun myötä puhelin tuntuu ehkäpä aavistuksen ohuemmalta ja solakammalta kuin edeltäjänsä, vaikka ulkomitoissa ei tällaista muutosta ole tapahtunut.

  [​IMG]

  Note9:n Super AMOLED –näytön läpimitta (6,4 tuumaa) on kasvanut tuuman kymmenyksellä edeltäjämallista, mutta sen kuvasuhde ja resoluutio (18,5:9; 2960 x 1440) ovat pysyneet samoina. Näytön koon kasvamista voi pitää tässä tapauksessa hyvänä asiana, sillä Note-malliston ideana on ollut aina tarjota suurikokoinen näyttö, joten Galaxy S9+ -malliin on hyvä saada edes hieman lisää pesäeroa tämän suhteen.

  Rautapuolen ominaisuudet ovat monilta osin samankaltaiset Galaxy S9+ -mallin kanssa. Euroopassa myytävissä versioissa järjestelmäpiirinä toimii Samsungin oma Exynos 9810 –malli. Jäähdytyksessä Samsung on käyttänyt aiempaa selvästi suurempaa lämpöputkiratkaisua sekä hiilikuituista lämmönlevittäjää, joiden avulla lämpötilojen kerrotaan pysyvän selvästi alhaisempina ja suorituskyvyn tasaisempana. Parempi jäähdytys mahdollistaa lisäksi Dex-ominaisuuden käyttämisen ilman telakkaa pelkän HDMI-adapterin välityksellä.

  RAM-muistia on tuhannen euron lippulaivapuhelimelle riittävä määrä, eli malliversiosta riippuen kuusi tai kahdeksan gigatavua. Myös tallennustilan suhteen on tapahtunut toivottu parannus viime vuodesta, sillä tarjolle tulevat vaihtoehdot ovat nyt 128 sekä muhkea 512 Gt. Lisäksi tallennustilaa voi laajentaa jopa 512 Gt:n muistikortilla.

  [​IMG]

  Yksi Galaxy Note –malliston ikonisimmista ominaisuuksista on ollut alusta alkaen S Pen –kosketuskynä ja Samsung on kehittänyt sitä jälleen askeleen eteenpäin. Ulkomuodoltaan puhelimen alapäädystä ulos pomppaava kynä on pysynyt melko muuttumattomana, mutta kynän väritys vaihtuu nyt puhelimen värin mukaan ja esimerkiksi sinisessä värivaihtoehdossa kynä on pirteän keltainen.

  Note9:n kynä käyttää nyt yhteydenpitoon Bluetooth Low Energy –yhteyttä, joka mahdollistaa kynän käyttämisen kauko-ohjaimena jopa kymmenen metrin etäisyydeltä esimerkiksi powerpoint-esitysten ohjaamisessa, kuvagallerian selaamisessa tai kameran kaukolaukaisimena. Kynän sisällä sijaitseva superkondensaattori latautuu puhelimen sisällä tyhjästä täyteen noin 40 sekunnissa ja tarjoaa yhdellä latauksella 30 minuuttia käyttöaikaa.

  [​IMG]

  Kuvan sinisen värivaihtoehdon tyyli on muuttunut viimevuotista hillitymmäksi, tummemmaksi ja enemmän valaistuksen mukaan muuttuvaksi. Samalla se vaikutti keräävän helpommin sormenjälkiä. Kameran kehys ei ole enää väriltään musta, vaan se on sävytetty takakuoren värin mukana. Takalasi kaartuu molemmilta pitkiltä sivuiltaan kylkiä kohden, joka tekee siitä varsin mukavan tuntuisen kädessä.

  Sormenjälkitunnistin on siirretty kamerakehyksen yhteydestä kameran alapuolelle, joka on selvä parannus viimevuotiseen nähden. Note9 on kuitenkin pitkä puhelin, joten jos käyttäjän kourat eivät ole poikkeuksellisen suuret, vaatii tunnistimen käyttö edelleen pientä kurottelua.

  Yksi merkittäväksi laskettava ja samalla aina tervetullut uudistus on edeltäjämallista peräti 21 % kasvanut akku, jonka kapasiteetiksi kirjataan nyt kohtalaisen mukava 4000 mAh lukema. Note9 tukee myös edeltäjänsä tapaan langatonta latausta.

  [​IMG]

  Takakameran tekninen toteutus on Galaxy S9+ -mallista tuttu. Se käyttää kahta 12 megapikselin kuvasensoria, joista laajakulmaisemman parina on vaihtuvalla f1.5-2.4 aukkosuhteella varustettu objektiivi sekä toisen parina kaksinkertaisen zoomauksen mahdollistava normaali-/teleobjektiivi. Molemmissa kameroissa on tuttuun tapaan optinen kuvanvakain. Kamerakehykseen on sijoitettu myös optinen pulssimittari sykkeen mittaamiseen.

  [​IMG]

  Kameran uudistukset keskittyvätkin ensisijaisesti softapuolelle muutaman uuden ominaisuuden muodossa. Ensinnäkin kamera osaa nyt tunnistaa kuvauskohteita 20 eri vaihtoehdosta ja säätää kuvan asetuksia automaattisesti kuvauskohteen mukaan. Tämän Scene Optimizer –ominaisuuden saa halutessaan pois päältä.

  Toinen uusi ominaisuus on Flaw Detection, joka huomaa kuviin tulevia virheitä, kuten ihmisten suljetut silmät, sumentuneet liikkuvat kohteet, likaisen linssin tai haastavan taustavalon. HDR- ja Live Focus –ominaisuuksia on optimoitu nyt myös hämäräkuvausta ajatellen. Super Slow-mo –hidastuskuvauksen (720p 960 FPS) hidastusosuutta on nyt pidennetty 0,2 sekunnista 0,4 sekuntiin.

  [​IMG]

  Ensituntumien perusteella Note9 ei tarjoa mullistavia uudistuksia edeltäjämalliinsa nähden, vaan kyseessä on ennemminkin maltillinen kehitysaskel Note8:aan nähden. Positiivisena seikkana kuitenkin todettakoon, että Samsung on korjannut Note9:ään useampia yksityiskohtia, joita listasimme io-techin viimevuotisen Note8-artikkelin miinuksiin. Näitä tervetulleita parannuksia ovat mm. tallennustilan ja akun koko sekä stereokaiuttimet. Yli 1000 euron hinnallaan Note9 on kallis puhelin, mutta toisaalta Samsung ei ole jättänyt siihen enää juurikaan kompromisseja.

  Note9:n ennakkomyynti alkaa Suomessa välittömästi elokuun 9. päivä ja saataville laitteet tulevat 24. elokuuta. Suositushinnat ovat 1029 euroa 6 & 128 Gt:n muistiversiolle sekä 1299 euroa 8 & 512 Gt:n muistiversiolle. Saataville tulevat värivaihtoehdot ovat musta sekä kuvissa esiintyvä sininen. Lisäksi Samsung tarjoaa 200 euron ylimääräisen vaihtohyvitysedun vanhempien Galaxy S- ja Note-mallien omistajille sekä 100 euron edun muiden puhelimien omistajille (puhelimen normaalin vaihtohyvityksen päälle).

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  Viimeksi muokattu: 10.08.2018
  halcyon, Dessu, shakal ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 2. segggou

  segggou

  Viestejä:
  36
  Rekisteröitynyt:
  17.04.2017
  Kiitos kattavasta ensituntumista ! Kyllään tuo aika monta boksia itseltäni tsekkaa. Eikö tosiaan Suomeen muita värejä kuin musta sekä sininen. Mistäköhän tämä johtuu, koska kupari noista omaan silmään parhaimmalta näyttää.
   
 3. sampsi

  sampsi

  Viestejä:
  43
  Rekisteröitynyt:
  25.01.2017
  ei näytön alle tulevaa sormenjäljentunnistinta.
   
 4. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 016
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  S Penin uudistus on tässä ehkä se kovin juttu. Samsung ilmeisesti avaa sovelluskehittäjille työkalut S Pen -ohjauksen tukemiseen eri sovelluksissa, joten käyttökohteet tulevat varmaan olemaan laajat. Sinänsä hassua, kun aluksi Samsung oli kovin nihkeä sen Bixby näppäimen suhteen. Dex-ominaisuudesta olisi mielenkiintoista nähdä joku demo :geek:.
   
 5. Junaski

  Junaski

  Viestejä:
  898
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Jos tämän puhelimen nyt sattuisi ostamaan,niin sen kanssa oltaisiin "naimisissa" taas seuraavat viisi vuotta,niinkuin tämän note kakkosen,kun ei raski vaihtaa halvempaan vaikka 300 kännykällä saisi varmaan enemmän tehoa kuin tällä nykyisellä.Mutta kun S Pen on niin kiva!.
   
 6. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 683
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Artikkeliin lisätty pakkauksen avaus- ja ensituntumavideo:

   
  Joulukalja, segggou, akselic ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 7. Kizmo

  Kizmo

  Viestejä:
  1 215
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Seuraavalla kerralla kun kuvaatte tuollaista videota niin voisin lämpimästi suositella valitsemaan kamerasta manuaalisen tarkennuksen ja tarkentamaan sen johonkin järkevään pisteeseen :)

  Muuten varsin hyvä artikkeli!
   
  -SD- ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 8. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 683
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei ollut valitettavasti tuollaista tarkennusmahdollisuutta käytettävissä. Aiempiin "reissuvideoihin" liittyneet palautteet kamerajalan käytöstä on kuitenkin tuossa huomioitu :tup:
   
  Kizmo tykkää tästä.
 9. Matti#2

  Matti#2

  Viestejä:
  177
  Rekisteröitynyt:
  07.04.2018
  Aika vaikea tuota hintaa perustella, vaikka onkin varmasti tämän hetken paras android.
   
 10. rehunmasiina

  rehunmasiina

  Viestejä:
  310
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Nii-i! Kallis on, kun vertaa ominaisuuksien eroa S9 -malliin. Tuast kynäst ny pariasataa kuitenkaan lisää maksaisi. Muuten meniskin Note3:n korvaajaksi, mutta se hinta on esteenä. Hyvä kapistus varmaankin?
   
 11. Nightuser

  Nightuser

  Viestejä:
  1 313
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Paras Samsung toistaiseksi..
   
 12. Peni

  Peni Kaikkien alojen erikoisasiantuntija

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  @Juha Kokkonen Meni itseltä ohi videolla miksi S Pen on keltainen?
   
 13. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 683
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei siihen mitään kummempaa syytä kai ole. Design-valinta.
   
  Peni tykkää tästä.
 14. Stringer

  Stringer ╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮ Premium+ ☆☆☆

  Viestejä:
  502
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Olisipa kätevää, jos tuon kynän bt:n kautta voisi myös paikallistaa minkä paperin alle kynä on mennyt työpöydällä piiloon. Tartteisi tosin summerin, joten tuskin on mahdollista vielä tässä sukupolvessa :(

  Toisaalta känny voisi kyllä soitella sitä kimeämpää ääntä, mitä lähempänä se olisi (vaikka signaalin perusteella) :think:
   
 15. djtob

  djtob

  Viestejä:
  613
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Kynä on keltainen varmaan siksi, että jos jättää sen lojumaan johonkin, löytää sen helpommin kuin tummilla väreillä.

  EDIT: Omaan tablettiin kuuluvan tumman kynän ja aina on helkutin vaikeaa löytää, että mihin sen on jättänyt. Olisi pitänyt ostaa värikkäämpi kynä.
   
 16. Pärmi

  Pärmi

  Viestejä:
  120
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Tuo lisähyvitys on kyllä hyvä, ajattelin itse ottaa helpot 250€ pois 3v vanhasta puhelimesta (S6 64GB).
  Hyvitys mukaan laskettuna on melko järkevän hintainen verrattuna muuhun kilpailuun.
   
 17. Matti#2

  Matti#2

  Viestejä:
  177
  Rekisteröitynyt:
  07.04.2018
  Kertoo vaan kuinka paljon tossa hinnassa on ilmaa.
   
 18. Stringer

  Stringer ╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮ Premium+ ☆☆☆

  Viestejä:
  502
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Myyjän markkinat
   
 19. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 018
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Noh kyllähän se samsung noista vaihtoluureista vielä rahaa saa joten ei se nyt mitenkään viittaa paljonko Note:n hinnassa on ilmaa.
   
  Pärmi tykkää tästä.
 20. Matti#2

  Matti#2

  Viestejä:
  177
  Rekisteröitynyt:
  07.04.2018
  Mielestäni kyllä viittaa. Ostin äskettäin nokia8:n 299€:lla ja tuskin olisi hmd:llä varaa katteissa vastaaviin lupauksiin kuin Samsungilla.

  Eli ihan suoraan viittaa siihen, että hyvityksen jälkeenkin Samsung tekee voittoa.
   
 21. Matti#2

  Matti#2

  Viestejä:
  177
  Rekisteröitynyt:
  07.04.2018
  Samsungin laskevista markkinaosuuksista voisi päätellä päin vastaista. Mutta kaipa nämä Notet kaupaksi käy, ongelmia lienee siellä hinnaston alapäässä(?)
   
 22. Stringer

  Stringer ╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮ Premium+ ☆☆☆

  Viestejä:
  502
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Niin no, fakta on että vastaavaa puhelinta ei ole olemassa. Tämä yhdistettynä huipputekniikkaan, joka ei ehkä ole ultimaattisesti yksittäin parasta mitä on saatavilla, mutta kokonaisuudessaan todella vaikuttavaa. Sitä hintaa voi silloin meiltä kynän orjiksi joutuineilta tai himoitsevilta pyytää melkein miten paljon huvittaa, mutta toki vaihtohaluja tuollainen iso hinta kyllä jo karsastaa. Tiedä sitten missä menee kenenkäkin kipuraja, ei sitä tiedetä bensallekaan.
   
 23. Matti#2

  Matti#2

  Viestejä:
  177
  Rekisteröitynyt:
  07.04.2018
  Totta. Ja ihme kyllä ettei vastaavaa ole Kiinan pojilla tarjota.
   
 24. Nabanero

  Nabanero

  Viestejä:
  40
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Onko tietoa miten tuo vaihtohyvitys toimii?

  Ennakkotilaustarjous antoi ymmärtää että saa normihyvityksen päälle 200e mutta nyt samsung members sovelluksesta katsottuna hyvitys onkin vain tasan 200e eikä mitään päälle.

  Hyvityslaskuri samsungin omilla sivuilla antaa 70e puhelimen vaihtoarvoksi, joten kuvittelin saavani 270e vanhasta luurista.
   
 25. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  3 018
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kyllä tuolla sivuilla edelleen sanotaan 200euroa ekstraa.

  Edit: Hyvityshinnat on muuttuneet nähtävästi tuolla.
  Edit2: Jossain oli maininta että nuo hinnat olisi pielessä tuilla palvelussa ja kannattaa odottaa muutama päivä ennenkuin tekee tuon hyvityspyynnön.
   
  Viimeksi muokattu: 25.08.2018
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 26. Stringer

  Stringer ╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮ Premium+ ☆☆☆

  Viestejä:
  502
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Minulle tarjottiin 400€ Note8:sta sisältäen tuon 200€ tarjouksen. Muistelen sen olleen alunperin vähän isompi yhteissumma. Nooh, ei siinä mitään, täytin tiedot. En ole vielä saanut mitään vahvistusta "tilauksen" läpimenemisestä saati tilanteesta.

  Tässä alkaa haiskahtamaan samanlainen kusetus kuin siinä dex-telakassa, jota en koskaan saanut.
   
 27. Nabanero

  Nabanero

  Viestejä:
  40
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Nyt näköjään oli korjaantunut tuo hinta.. ainakin jonkun verran. 10e oli mystisesti hävinnyt arvosta mutta ainakin on yli 200e nyt hyvitys.