Poimin näin valokuvausharrastajan näkökulmasta pari kohtaa kuvista. TL;DR: Kaikki ovat riittävän hyviä, mutta se ei tainnut yllättää ketään.
Ensin resoluutio, poiminnat kolmelta eri etäisyydeltä, ”läheltä”, väliltä ja kaukaa. Nokia vasemmalla, Samsung oikealla, kuten tarkkasilmäisimmät ehkä näkevät myös noista 100×100 pikselin kuvien kattamista pinta-aloista.
Nokia ja OP ovat tarkkoja pikselitasolle, Samsung on yllättävän huono. Kuva ei ole tarkka mistään. Ihan kuin kuva olisi tärähtänyt, mutta ei se ole noin nopealla valotusajalla voinut.
OP5 erottelee eniten, Nokia ei jää paljoa jälkeen (kaukana näyttäisi olevan jopa terävin), Samsung ylivoimaisesti huonoin. Yllättävää.
OP ~ N >> S
Resoluutio ei ole kuitenkaan kaikki kaikessa, vaan lisäksi yleensä on mielenkiintoista katsoa, miten kameran pakkausalgoritmi selviää esim. lehdistä. (Ja, myös voimakkaista rajapinnoista, kuten tuo lipputanko.)
Samsung tekee miellyttävän näköisen pensaan, Nokia hukkaa yksittäiset lehdet, ja OP tekee (tummimman) vesivärimaalauksen.
S > N >> OP
Lipputangon suhteen ainoastaan Nokia tekee tasaista jälkeä, OP ja Samsung molemmat tekevät tankoon oudon heijastuksen. (Tangon yläosassa myös Nokia sortuu hieman samaan vikaan, joskin S ja OP ovat siellä omaan makuuni kammottavia.)
N >> OP > S
Koska nämä erot eivät kuitenkaan näy normaalissa käytössä – siis jos ei ajatellut A3:sta tai suurempia suurempia vedoksia näistä kännykkäkuvistaan ottaa – valkotasapaino on tärkein ominaisuus. Nokia poikkeaa kahdesta muusta hieman.
Pistemittauksen perusteella S ja OP tuottavat kellertävää asvattia, ja N ehkä aavistuksen sinertävää. Tuntematta paikallista asvaltin tarkkaa väriä, N näyttäisi olevan lähinnä oikeaa. Eivät nuo kaksi muutakaan kaukana ole, vaikka toki virheen suunta on vastakkainen.
N > S > OP (mutta erot ovat pieniä)
Kokonaisuutena näiden kameroiden välillä olisi vaikeaa valita.
OP5 kaksoiskameralla saa hieman pidemmän polttovälin käyttöön. Mutta, toisaalta, miksi ne piti laittaa noin lähelle polttovälin suhteen. 24 ja 36 mm, eikä kuten Applella 28 ja 56 mm.
Nokia on tämän yksittäistapauksen perusteella hyvässä valossa näistä paras. Mutta, hämäräsuorituskyky ja muut kuvausominaisuudet ovat kysymysmerkki. Mustavalkokamera on myös kiva. Toisaalta, niin olisi ollut myös kaksi eri polttoväliä.
Samsung on tunnettu tapaus. Vuosien ajan kuvia on yliterävöitetty. Osa tykkää, osa vihaa. Itse olen hieman lähempänä jälkimmäistä. Hämärässä mahdollisesti joukon paras kamera, ainakin ominaisuuksiensa perusteella, mutta kuinka iso ero on käytännössä. (Ja, onko tuosta Nokian mustavalkokamerasta apua hämärässä, kun siinä ei ilmeisesti siis ole vakautusta?)
Toki, mutta kai helpostakin kuvasta voi jotain nähdä. Ainakin kuvan perusteella Nokia on taas mukana kilpailemassa parhaiden kännykkäkameroiden kanssa. Samaa ei voi sanoa joistain muista valmistajista.
Vaikeissa oloissa sitten ne erot kasvavat mahdollisesti ratkaiseviksi. Mutta niitä ei toki pidä ekstrapoloida näistä helpossa kuvassa näkyvistä pienistä eroista.
Selvästi? Ylivoimaisesti pehmein ja (silti vai siksi) joukon tökeröin yliterävöittäminen käytössä. Lähes kaikissa reunoissa on tökerö ”haamu”. (Toki, tämän terävöittämisen johdosta joukon paras noissa matalakontrastisissa kohdissa.)