Juha Kokkonen
Ylläpidon jäsen
- Liittynyt
- 17.10.2016
- Viestejä
- 13 959
Suurimmista valmistajista monet ovat jo ehtineet julkaisemaan ensimmäisen kierroksen vuoden 2017 lippulaivamallejaan, mutta muutaman valmistajan uutuudet ovat vielä paljastamatta. Yksi näistä valmistajista on taiwanilainen HTC, jonka viimeisimmät vuodet ovat olleet melkoista vastatuuleen tarpomista.
HTC esitteli tammikuun alussa uuden lasikuorisen U-mallistonsa, joka koostui U Ultra ja U Play –malleista. Teknisesti kumpikaan kyseisistä puhelimista ei kuitenkaan tarjonnut mitään uutta, joten monet jäivät odottamaan varsinaista seuraajaa viimevuotiselle HTC 10 –huippumallille.
HTC esitteli uuden HTC U11 –nimeä kantavan lippulaivamallinsa toukokuun 16. päivä ja io-tech pääsi tutustumaan uutuuteen jo ennakkoon Kööpenhaminassa pidetyssä pre-brief-tilaisuudessa. Käymme tässä artikkelissa läpi ensituntumia ja huomioita U11:stä.
Varsinainen testiartikkeli on luvassa io-techissä myöhemmin tänä kesänä.
HTC U11:n ensivaikutelma on tutun oloinen, jos on pidellyt käsissään aiempia U-sarjan malleja. Puhelin on rakenteeltaan pyöristetyn ja melko siron tuntuinen. Sekä etu- että takakuori ovat kaikilta reunoiltaan kaareutuvaa lasia ja laitteen kylkiä kiertää kevyesti pyöristetty metallinen kehys, jonka reunoilla on havaittavissa vain hyvin pieni porras.
HTC:n edustajan mukaan kehys ei ulotu puhelimen läpi, eli kyseessä ei ole rakennetta jäykistävä metallinen välirunko. U11 vaikuttaa kädessä melko tukevalta ja hyvin tehdyltä, joskin kaksin käsin väännellessä rakenteen voi havaita vääntyvän hieman. Positiivisena seikkana U11 on IP67-suojattu pölyä ja vettä vastaan.
HTC tuo U11:n saataville viidessä eri värissä: hopeana, mustana, valkoisena, sinisenä ja punaisena, joista kaksi ensin mainittua tulevat saataville suomalaisten jälleenmyyjien kautta ja loput kolme HTC:n oman verkkokaupan kautta.
U11:n takakuori on valmistettu lämmön ja paineen avulla kaikilta reunoiltaan pyöristetyksi muotoillusta Gorilla Glass 5 –lasista, joka on kerrostettu valaistuksessa muuttuvan väriefektin aikaansaamiseksi. Kuvissa esiintyvä valkoinen värivaihtoehto paljasti itsessään sopivassa valaistuksessa kellertäviä ja punertavia sävyjä ja musta väri vastaavasti vihertäviä sävyjä. Käteen U11 istui pyöristettyjen lasipintojen ja kylkien ansiosta mukavasti. Suoraan sivulta tarkastellessa voi huomata sekä taka- että etupuolen lasien olevan lähes symmetrisesti pyöristettyjä kyljen suuntaan.
Tiedustelimme HTC:n edustajalta (Bartosz Zuk, Product Manager) syitä takakuorirakenteen vaihtamiseen HTC:lle perinteikkäästä metallisesta unibody-rakenteesta lasiin. Zukin mukaan antenniraidoilla varustettu alumiininen unibody on tullut markkinoilla erittäin yleiseksi ja HTC:lla koettiin olevan aika siirtyä eteenpäin. Lasin vahvuuksiksi hän mainitsi uudet mahdollisuudet värien suhteen sekä alumiinia paremman naarmunkestävyyden.
HTC U11:n yksi erikoisimmista ominaisuuksista on Edge Sense, joka mahdollistaa erilaisten pikatoimintojen käynnistämisen laitteen kylkiä puristamalla. Käytännössä laitteen molempien kylkien puolivälin alapuolella on alue, jonka taakse on sijoitetut sensorit tunnistavat puhelimen kylkiin kohdistuvan paineen. Ominaisuuden luvataan toimivan myös veden alla ja hansikkaat kädessä.
Tällä hetkellä Edge Sense tunnistaa lyhyet ja pitkät painallukset, joista kummallekin voi asettaa oman pikatoimintonsa. Oletuksena lyhyestä puristuksesta avautuu kamera ja pitkästä Google Assistant. Käyttäjä voi kuitenkin vaihtaa toiminnon haluamaansa. Ensituntumien perusteella puristuskomennot vaikuttivat toimivan varsin hyvin ja tarvittava puristusvoimakkuus on käyttäjän mukautettavissa. Vasta käytännön testi kuitenkin näyttää, onko Edge Sensestä todellista hyötyä.
HTC U11:n näyttö on kooltaan 5,5 tuumaa, joka asemoi laitteen tämänvuotisten lippulaivamallien ylempään päähän. Näyttö perustuu S-LCD5-tekniikkaan ja on tarkkuudeltaan 1440 x 2560 pikseliä. Näyttöä suojaa Gorilla Glass 5 –lasi, joka on takakuoren tapaan joka reunalta kaareva. Itse näyttö ei kuitenkaan kaareudu reunoiltaan ja näytön reunat ovat LG:n ja Samsungin lippulaivamalleihin nähden melko leveät, joka tekee myös laitteen ulkomitoista kilpailijoihin nähden kookkaammat. Näytön kuvanlaadusta emme pystyneet tekemään vielä tarkempia päätelmiä hankalista valaistusolosuhteista johtuen. Navigointipainikkeet ja sormenjälkitunnistin sijaitsevat näytön alapuolella.
Positiivisena seikkana U11 on varustettu BoomSound-stereokaiuttimilla, joiden kehutaan olevan äänenlaadultaan paremmat, kuin missään aiempien sukupolvien malleissa. Puhelimen alaosasta kerrotaan löytyvän suuri äänikammio, joka tuottaa matalampia taajuuksia puhelimen alapäätyyn sijoitetun aukon kautta. Laitteen kuulokkeen yhteyteen on puolestaan sijoitettu keski- ja korkeita äänitaajuuksia tuottava kaiutin. HTC demosi äänenlaatua suuressa kokoustilassa, mutta otamme siihen tarkemmin kantaa vasta, kun olemme päässeet tutustumaan puhelimeen rauhassa.
Rautatasolla U11 tarjoaa vuoden 2017 lippulaivamallille sopivia ominaisuuksia. Järjestelmäpiirinä toimii Snapdragon 835, joka lienee myös syy laitteen kilpailijoita myöhäisemmälle julkistukselle (Samsungin huhutaan rohmunneen kaikki ensimmäisten tuotantoerien piirit). Järjestelmäpiiriin integroitu 4G-modeemi mahdollistaa jopa gigabitin latausnopeuden (Cat.16). RAM-muistia on Suomessa myytävässä versiossa neljä gigatavua ja tallennustilaa 64 gigatavua. Lisäksi tarjolla on muistikorttipaikka.
HTC mainostaa U11:n yhteydessä myös korkealaatuista 24-bittistä DA-muunninpiiriä sekä puhelimen mukana toimitettavia USonic-kuulokkeita, jotka mittaavat sisäkorvan rakenteen ultraäänen avulla. Kuulokkeista kerrotaan löytyvän myös vastamelutekniikka. U11:n asetuksista löytyy myös ääniprofiilit, joiden avulla käyttäjä voi optimoida kuulokkeet erikseen molemmille korville viiden eri taajuuskaistan osalta. Valitettavasti 3,5 mm kuulokeliitin on jätetty pois ja USonic-kuulokkeet kytketäänkin USB Type-C –liitäntään. HTC toimittaa sentään pakkauksen mukana adapterin 3,5 mm liitäntäisille kuulokkeille.
U11:n sisäinen akku on kapasiteetiltaan 3000 mAh ja se tukee Quick Charge 3.0 –pikalatausta, jonka avulla lataaminen tyhjästä täyteen onnistuu HTC:n mukaan tunnissa. Uuden järjestelmäpiirin ja ohjelmistotason optimointien ansiosta akunkeston kehutaan parantuneen jopa 30-45 % netti-, video ja musiikkikäytössä.
Vaikka laitteen lasinen takakuori mahdollistaisi langattoman latauksen, ei U11 valitettavasti tue sitä. Syyksi yrityksen edustaja kertoi nopeuden, luotettavuuden ja turvallisuuden, jotka eivät HTC:n mielestä ole vielä vaadittavalla tasolla. Pikalatauksen kerrotaan toistaiseksi täyttävän yrityksen puhelinten lataustarpeet. NFC laitteesta sentään löytyy.
Hieman hullunkurisesti HTC oli muutama vuosi sitten ensimmäisiä kaksoiskameraa puhelimessaan käyttäneitä valmistajia, mutta U11:ssä takakameroita on vain yksin kappalein. Keskellä takakuoren yläosaa sijaitsevan takakameran koristekehys on aavistuksen lasipinnan yläpuolella. HTC on nimennyt kameran UltraPixel 3:ksi ja se käyttää 12 megapikselin kuvasensoria suurehkolla 1,4 mikrometrin pikselikoolla. Optisella vakaimella varustettu objektiivi on aukkosuhteeltaan valovoimainen f1.7. Tarkennuksessa kamera käyttää Applen ja Samsungin huippumalleista tuttua kuvakennon jokaiseen pikseliin sijoitettuja tarkennuspikseleitä hyödyntävää tarkennusta. Videokuvauksessa ääntä tallennetaan neljällä eri suuntaan suunnatulla mikrofonilla, jotka tukevat myös korkean resoluution äänitystä meluisassa ympäristössä. HTC kehuu U11:n kameran saaneen DXOMark-kameratestistä kaikkien aikojen parhaan tuloksen.
Laitteen etukamera on tarkkuudeltaan 16 megapikseliä ja sen kiinteästi tarkennettu objektiivi on aukkosuhteeltaan f2.0.
Ensituntumien pohjalta HTC U11 ei aiheuttanut samanlaista vau-elämystä kuin pienireunaisella näytöllä varustetut Samsung Galaxy S8 ja LG G6, mutta siitä huolimatta kyseessä vaikuttaisi olevan ominaisuuksiltaan varsin tasapainoinen älypuhelin, johon ei ole livahtanut vakavia heikkouksia. Käyttöjärjestelmänä siinä pyörii melko tuore Android 7.1.1, jonka parina on nykyään melko kevyesti kustomoitu Sense UI –käyttöliittymä.
HTC U11 tulee Suomessa myyntiin kesäkuun alkupuolella 779 euron suositushintaan. Tutustumme io-techissä laitteen kameraan, Edge Sense –ominaisuuteen sekä USonic-kuulokkeisiin ja BoomSound-kaiuttimiin tarkemmin alkukesän aikana.
Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.
Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
Viimeksi muokattu: