Ensituntumat: Honor 10

Viestiketju alueella 'io-tech.fi artikkelit' , aloittaja Juha Kokkonen, 16.05.2018.

 1. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 245
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [​IMG]


  Houkuttelevasti hinnoitellut Honor-mallit käytännössä aloittivat Huawein voittokulun Suomessa muutama vuosi sitten ja etenkin huippusuosituksi noussut Honor 7 oli avain menestykseen. Sitä seuranneet mallit eivät ole olleet aivan yhtä suuria menestystuotteita ja etenkin viimeisin Honor 9 –malli ei tarjonnut erityisen houkuttelevia uudistuksia edeltäjäänsä sekä kasvaneeseen hintaansa nähden.

  Honor-malliston seuraavan huippumallin julkistusta aikaistettiin tänä vuonna selvästi, sillä Huawei esitteli Honor 10 –mallin jo huhtikuun puolivälissä Kiinassa. Euroopan julkaisu tapahtui vajaata kuukautta myöhemmin – 15. toukokuuta Lontoossa. io-tech matkasi paikanpäälle seuraamaan uutuuden julkistusta ja otti samalla ensituntumat laitteesta.


  Honor 10


  [​IMG]  Honor 10:n muotoilu ja käsituntuma vievät ajatukset jonnekin uusien Huawei P20 –mallien ja Honor 9:n välimaastoon, joka on varsin loogista, sillä teknisesti uutuus on hyvin lähellä maaliskuun lopulla julkaistua parisen sataa euroa arvokkaampaa Huawei P20 –mallia.

  Honor 10:ppiä mainostetaan kahdella keskeisellä ominaisuudella – kameran tekoälyllä sekä massasta erottuvalla muotoilulla ja värimaailmalla. Jälkimmäinen pistää nopeasti silmään tavallista pirteämmän Aurora-heijastusefektillä varustettujen värivaihtoehtojen tapauksessa, joten oli hieman harmi, että testikappaleemme oli väriltään tavanomaisen musta.

  Kooltaan Honor 10 on nykymittapuulla varsin kohtuullisen kokoinen puhelin, joka istuu kouraan mukavasti ja on käytettävissä melko huoletta myös yhdellä kädellä. Puhelimen kehys on metallia ja etu- sekä takakuori lasia. IP-suojausta ei valitettavasti ole. P20-mallistoon nähden Honor 10:n kyljet ovat hieman ohuemmat, joka antaa puhelimesta kädessä hieman solakamman vaikutelman. Vaikka näyttö on kasvanut sekä halkaisijaltaan että pinta-alaltaan selvästi edeltäjämalliin nähden, ei pituus ole kasvanut kuin 2,6 mm. Huomio kiinnittyy myös painoon (153 g), joka on tämän kokoluokan puhelimelle melko maltillinen.

  [​IMG]

  Honor 10:n IPS-näyttö on 5,84-tuumainen ja kuvasuhteeltaan 19:9 (2280 x 1080 pikseliä). Sen kulmissa on melko loivat pyöristykset ja näyttö ulottuu hyvin lähelle puhelimen ylänurkkia, kiitos näytön yläreunaan muotoillun ”loven”. Edeltäjämalliin nähden näytön läpimitta on kasvanut noin 0,7 tuumaa ja pinta-ala yli 16 %. Näytön ja ulkomittojen välinen suhde on kasvanut lähes 10 prosenttiyksikköä edeltäjästä.

  [​IMG]

  Näytön yläreunan lovi on kooltaan ja muodoltaan käytännössä identtinen P20 Lite –mallin kanssa, joten on hyvin mahdollista, että laitteissa käytetään samaa näyttöä. Loveen on sijoitettu, kuuloke, etukamera, sensorit ja merkkivalo. Etukameran tarkkuus on korkea 24 megapikseliä, joka on tuttu P20-malleista. Tuettuna on myös P20-malleista tutut kasvojen valaistusefektit. Halutessaan näytön yläreunan loven voi piilottaa näkyvistä mustan reunuksen avulla, joka toimii IPS-näyttöpaneelista huolimatta kohtalaisen hyvin.

  [​IMG]

  Näytön alapuolella sijaitseva sormenjälkitunnistin on asennettu lasin alle ja se hyödyntää ultraäänitekniikkaa, jolloin tunnistus ei häiriinny esimerkiksi märistä sormista. Ensikokeilujen perusteella tunnistin ei kuitenkaan reagoi yhtä nopeasti, kuin Huawein aiemmin käyttämät tunnistimet. Lisäksi tunnistimen kohta on hieman hankala havaita, koska sitä ei ole mitenkään tunnistettavissa sormella lasin pinnasta.

  [​IMG]  Honor 10:n takalasiin on toteutettu 15-kerroksinen nanopinnoite, joka näkyy pystysuuntaisina heijastusefekteinä katselukulman ja valon suunnan mukaan vaihdellen. Vastaava heijastusteema on löytynyt myös Honor 8- ja Honor 9 –malleista. Honor 10:een tarjolla olevia uusia erikoisvärejä ovat Phantom Blue ja Pantom Green, joista kumpikin tarjoaa vaihtuvan väriefektin laitteen sivusuunnassa. Esimerkiksi kuvassa näkyvä Phantom Blue –väri näyttää monissa olosuhteissa lähinnä siniseltä ja vasta sopiva valaistus saa purppuranväriset yksityiskohdat näkyviin. Testilaitteemme Midnight Black –väri on huomattavasti hillitympi ja se toistaa lähinnä mustan ja harmaan eri sävyjä.

  [​IMG]

  Rautapuolella Honor 10 mukailee pitkälti Huawei P20 –mallia. Järjestelmäpiirinä toimii viime syksynä julkaistu Kirin 970, joka on parasta mitä Huawein tallista tällä hetkellä löytyy. Sen parina on neljä gigatavua RAM-muistia sekä versiosta riippuen 64 tai 128 gigatavua tallennustilaa. Muistikorttipaikkaa laitteesta ei löydy.

  Myös sisäänrakennettu akku on kapasiteetiltaan samat 3400 mAh ja se on mahdollista ladata 22,5-wattisen SuperCharge-pikalatauksen avulla. Valmistajan mukaan lataaminen tyhjästä 50 %:iin onnistuu 25 minuutissa.

  [​IMG]

  Maininnan arvoisena yksityiskohtana Honor 10:n alapäädyssä on 3,5 mm:n ääniliitäntä, jota monet jäivät P20-malleissa kaipaamaan. USB Type-C –liitäntä tukee vain 2.0-tiedonsiirtonopeutta, joka on tässä hintaluokassa varsin yleistä.

  [​IMG]

  Honor 10:n takakamera on uudistunut edeltäjämalliin nähden, eikä se myöskään perustu samaan rautaan P20:n kameran kanssa. Hieman koholleen takakuoren vasempaan ylänurkkaan sijoitettu kaksoiskamera käyttää 24 ja 16 megapikselin kuvasensoreita, joista ensin mainittu on mustavalkoinen ja jälkimmäinen Dual Pixel –vaiheentunnistustarkennusta tukeva värisensori. Aukkosuhteeksi ilmoitetaan melko valovoimainen f1.8, mutta jää hieman epäselväksi koskeeko se vain värikameraa. Kamera tukee myös 2x hybridizoomausta sekä 4K 30 FPS –videokuvausta. P20-mallien 960 FPS –superhidastusvideo ei ole tuettuna.

  [​IMG]

  Honor 10:n kamerasta mainostetaan erityisesti tekoälyominaisuuksia, joita valmistaja kutsuu AI-kamera-nimellä. Käytännössä kyse on pitkälti samoista ominaisuuksista, joita on nähty samaa Kirin 970 –järjestelmäpiiriä käyttävissä P20, P20 Pro ja Mate 10 Pro –malleissa.

  Honor 10:n kameran tekoälyominaisuus hyödyntää järjestelmäpiirin NPU-laskentayksikköä ja valmistajan mukaan kamera kykenee tunnistamaan yli 500 erilaista kuvausskenaariota 22 eri kategoriasta. Järjestelmä pystyy myös määrittämään kuvauskohteen rajat muusta ympäristöstä sekä tunnistamaan useampia kohteita samasta kuvasta. Tällaisia kohteita voivat olla mm. kuvassa näkyvä ihminen, metsä, vesi ja taivas. AI-kuvaustoiminnon saa näppärästi päälle ja pois kuvausnäkymän reunan pikapainikkeesta. Tekoälyä hyödynnetään myös mm. syvyysterävyysefektin toteutuksessa sekä kasvojen valaistusefekteissä.


  Yhteenveto


  [​IMG]

  Honor 9 jäi viime vuonna hieman mitäänsanomattomaksi julkaisuksi, mutta Honor 10:n kanssa tilanne vaikuttaisi olevan valoisampi ja hintakin on ilahduttavasti pudonnut edeltäjämalliin nähden. Honor 10 vaikuttaisi ensituntumien perusteella olevan oiva lisä kutkuttavasti kasvavaan ylemmän keskiluokan markkinaan. Samalla se onnistuu tekemään Huawei P20:n hankinnan järkiperustelun varsin hankalaksi.

  Honor 10:n myynti alkaa Suomessa 24. toukokuuta 449 euron lähtöhintaan (4 & 64 Gt). 128 Gt tallennustilalla varustetusta versiosta pyydetään 50 euroa lisää. Ennakkotilaukset alkavat välittömästi lanseerauksen jälkeen 15. toukokuuta. Testaamme Honor 10:n io-techissä touko-kesäkuun aikana.

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  erihyva ja sbasil tykkäävät tästä.
 2. Admiral General Aladeen

  Admiral General Aladeen

  Viestejä:
  262
  Rekisteröitynyt:
  26.04.2017
  + sormenjälkitunnistin etupuolella
   
 3. Kaakatus

  Kaakatus

  Viestejä:
  146
  Rekisteröitynyt:
  28.10.2016
  Mites kameroiden kuvanvakaajat, löytyykö vain toisesta?
   
 4. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 245
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei ole tiettävästi kummassakaan.
   
 5. Tege

  Tege

  Viestejä:
  1 817
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Toimiiko tuo sormenjälkilukija myös nappia vai onko vain lukija?
   
  JesseR tykkää tästä.
 6. Tomak89

  Tomak89

  Viestejä:
  301
  Rekisteröitynyt:
  24.02.2017
  "Lovi" on tullut jäädäkseen näemmä. :bored:
  Ihan nätti luuri, vaikka itse tykkään mattaväreistä/rakenteesta enemmän.
   
 7. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 245
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuntuisi toimivan ainakin kotinäppäimenä. En ole ehtinyt vielä tutustumaan tarkemmin, saako siihen jotain eleitä. On tosin aika pienikokoinen eleiden syöttämiseen.
  Uskoisin, että tuo on lähinnä välivaihe, ennen kuin keksivät toimivaa ja riittävän edullista tekniikkaa, jolla etukamera, kuuloke ja sensorit voidaan toteuttaa ilman lovea.
   
 8. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  3 603
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Gsmarenan tiedoissa Honor 10:n etukameran kerrotaan kykenevän 1080p videokuvaukseen mutta esimerkiksi P20:lle on merkitty vain 720p. Huawein sivuilta ei löytynyt tarkennusta tähän. Arvostelujen perusteella P20:n kuitenkin kykenee 1080p videokuvaukseen, kun beaty mode kytketään pois päältä. Oliko tässä Honor 10:ssä kyseistä beaty ominaisuutta päällä?

  EDIT: Huawein Kiinan sivuilta löytyi tarkemmat speksit ja molemmat tukevat etukameralla 1080p kuvausta.
  Tuli sittenkin toinen "lippulaiva" alle 500€:lla. Aika harvinaista, että puhelimen hinta putoaa verrattuna edelliseen malliin.
   
  Viimeksi muokattu: 16.05.2018
 9. Tege

  Tege

  Viestejä:
  1 817
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Harmi kyllä jos ei ole.

  Eli eleet voi olla just ja just.
   
 10. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 245
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  On tässä vastaavat kaunistustoiminnot, jotka oletuksena päällä.
   
  FlyingAntero tykkää tästä.
 11. JesseR

  JesseR

  Viestejä:
  260
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Nuo Tegen mainitsemat sormenjälkilukijan honor/huawei tyyppiset eleet kiinnostaa muakin. En tykkää ruudulla olevista napeista, nyt honor9 todella kätevät nuo kotinapin eleet.
   
 12. Kepe

  Kepe

  Viestejä:
  532
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Miten tuo näytön lasi oikein irvistää puhelimen rungon ulkopuolelle kuin jossain muutaman kympin kiinakopiopuhelimessa? Vai onko minulla jotain pahasti vialla silmissä?
  [​IMG]
   
 13. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 245
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei se mitään irvistä, mutta ovat toteuttaneet tuon vähän erikoisesti, niin ettei näyttölasin reunat taivu kiinni metallikehykseen, mutta näyttölasin reunalla oleva muovikehys on tehty reunoilta leveämmäksi. Tuossa kuvassa korostuu epätavallisen paljon, ei normaalisti kiinnitä tuohon juurikaan huomiota.
   
 14. Purkk

  Purkk

  Viestejä:
  91
  Rekisteröitynyt:
  18.07.2017
  Tuosta beaty modesta vielä, että vois testaa saako sen kokonaan pois kun ottaa still kuvia. Jotain valitusta olen nähnyt p20:n kohdalla, että vaikka laittaa beaty mode arvon nollaan niin silti kasvot on kuvissa epäaidot.
   
 15. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 245
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kyllä kaunistuksen saa kytkettyä pois päältä kaikissa tiloissa, jos niin haluaa. Tuo epäaitous taisi olla jonkin yleistä arviota kuvanlaadusta, mutta itse en sitä ainakaan P20-mallien kohdalla allekirjoita.
   
 16. Technarchy

  Technarchy

  Viestejä:
  1 917
  Rekisteröitynyt:
  10.11.2016
  "Phantom Blue ja Pantom Green"
  H jäänyt pois jälkimmäisestä.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 17. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  3 603
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kaveri oli saanut jo Honor 10:n käsiinsä ja kehui puhelinta. Pubg Mobile pyörii kuulemma nätisti ja näytön kirkkaus tuntui olevan hyvä kesäkeleilläkin. Ainoa kritiikki tuli hankalasta sormenjälkitunnistimesta, minkä vuoksi hän päätyikin käyttämään ainakin toistaiseksi kasvojentunnistusta.
   
 18. Outrider

  Outrider

  Viestejä:
  377
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mikäs siinä sormenjälkitunnistimessa on vikana? Sijainti? Hitaus?
   
 19. SoyBean

  SoyBean

  Viestejä:
  364
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Itselle tuo sijainti ainakin tökkii.
  Yhdellä kädellä käytettäessä tuo takapuolen on vain niin paljon kätevämpi.
   
  Juha Kokkonen tykkää tästä.
 20. Kaali

  Kaali

  Viestejä:
  104
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Itselläni ollut myös jo pari päivää tämä honor 10 käytössä. Hieman ehkä hidas tuo sormen jälkitunnistin, mutta ei nyt mitenkään niin, että haittaisi ainakaan minua.

  4k videokuvaus onnistuu tällä puhelimen takakameralla ja etukamerassa on videokuvauksen laatu HD 720p 1280x720. Se mikä ehkä vähän harmittaa niin perus kuvausominaisuuksissa kuvan koko on suhteessa 4:3 eikä 16:9. Tosin 10mpx saa kuvan kooksi 18:9.

  Vaikutelma puhelimesta on näin alkuunsa todella hyvä! Hinta/laatusuhteeltansa aivan huippukamaa ja puhelimen kaiutin pääsi jopa hieman yllättämään laadullansa.

  Puhelin on liukas kädessä, joten suojakuoret suosittelen hankkimaan, vaikka kuinka hieno olisikin tuo puhelin ilman niitä.

  Valmiita sovelluksia puhelimessa oli todella paljon, joten niitä sai myös rankalla kädellä poistella eli ei ole aivan puhdas android.
   
  FlyingAntero ja Juha Kokkonen tykkäävät tästä.
 21. Tege

  Tege

  Viestejä:
  1 817
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Onko sormenjälkilukijassa enää eleitä vaiko toimiiko pelkästään kotinappina ja lukijana?
   
  JesseR tykkää tästä.
 22. Kaali

  Kaali

  Viestejä:
  104
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Mitä tarkoitat eleillä? Ei toimi kuin kotinappina ja lukijana eli muita ominaisuuksia tuossa ei ole tai en ainakaan itse ole keksinyt/huomannut muita käyttöominaisuuksia.
   
 23. Tege

  Tege

  Viestejä:
  1 817
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Honor 9 said kytkettyä ne virtuaalinapit pois ja korvattua niiden toiminnot sormenjälkilukijalla. Esim. jos pyyhkäisee sen päältä oikeata vasemmalle tapahtui Back toiminto jne.
   
 24. JesseR

  JesseR

  Viestejä:
  260
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Honor 9 ja huawei P10&P20
  Lyhyt painallus = back
  Pidempi painallus = home
  Sivu pyyhkäisy = avoimet sovellukset

  Voi kun olis tais tulis samat honor 10
   
 25. Juha Uotila

  Juha Uotila Mobiilimiäs vol.2 Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  2 813
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Löytyy myös Honor 10:stä
   
  Juha Kokkonen ja JesseR tykkäävät tästä.
 26. Juha Kokkonen

  Juha Kokkonen Moderator Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  5 245
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Omasta mielestä sekä sijainti (todella lähellä alareunaa ja huonosti merkitty) että viive, eli nopeus on nykymittapuulla heikompaa keskiluokkaa.
   
  FlyingAntero tykkää tästä.
 27. JesseR

  JesseR

  Viestejä:
  260
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Nice, tämä olisi ollut deal-breaker puuttuessaan. Honor9 kyllä pelittänyt niin hienosti että ei päivitystarvetta toistaiseksi.