Näin jälkikäteen ajatellen olisihan se pitänyt älytä, että varmuuskopiota ei kannattaisi yrittääkään tehdä eri versioiden välillä, vaan tehdä versiopäivitys ensin.
Tarkistin kortin tarkan mallin tilausvahvistuksesta, kun eihän tuota korttia saa paljain käsin ulos puhelimen sisästä. Vanha kortti kolmen vuoden takaa siis: Sandisk Ultra MicroSDXC 64 GBUHS-1 Card Class 10. Oikeastaan mietin lähinnä vain sitä, että kannattaako sitä lähteä vaihtamaan tällaiseen halpapuhelimeen, jos hyöty ei ole selvä. Androidin asetuksista löytyvän tiedon mukaan kortilla on kuitenkin jo 10 Gt sovelluksia, mutten huomaa erityisempää hidastelua verrattuna entiseen, jolloin kaikki sovellukset olivat sisäisellä muistilla. Nokia 5:n pahin pullonkaula taitaa kuitenkin olla CPU-nopeus ja keskusmuistin määrä.
EDIT: Whatsapp näköjään tekee päivittäin paikallisia varmuuskopioita viesteistä, joten ne sain palautettua käsin tekemistäni varmuuskopioista.
Ei tuo mikään huono kortti ole mutta ei nyt mikään huikeakaan.
Mutta huomioi se asia että perättäis (sequential) luku tai kirjoitus nopeudella ei ole oikeastaan mitään merkitystä sen suhteen kuinka nopeasti jokin sovellus toimii jos sen data sijaitsee kortilla tai jos käytetään Androidin adoptable storage ominaisuutta jolla kortti naitetaan puhelimeen ja sisäinen tallennustila laajenee sen kortin verran.
Esimerkiksi perättäis kirjoitus nopeus kertoo sinulle kuinka nopeasti vaikkapa videota voidaan tallentaa. Puhelimissa UHD videoiden bittivirta on useimmiten 40-60Mb/s luokkaa. Eli siis 5-7.5MB/s.
Se mikä merkitsee on satunnais (random) luku ja kirjoitus nopeus.
SD Card Association
yritti tätä vähän "korjata" tuomalla
taas uuden speksin SD kortteihin; Application Performance Class.
A1 vaatii; minimi 10MB/s perättäis kirjoitus nopeus, minimi 1500 IOPS satunnais luku ja 500 IOPS satunnais kirjoitus.
A2 vastaavasti 10MB/s, 4000 IOPS ja 2000 IOPS.
Jos menee sormi suuhun että miten IOPS ja MB/s vertautuu toisiinsa niin:
IOPS = (MB/s siirtonopeus / KB per IO) * 1024
MB/s = (IOPS * KB per IO) / 1024
Eli esimerkiksi nuo em. "APC" luokituksien satunnais luku ja kirjoitus nopeudet 4KB IO koolla olisivat vastaavasti:
A1: 5.86MB/s ja 1.95MB/s
A2: 15.62MB/s ja 7.81MB/s
Pikaisella haulla yksi CrystalDiskMark testi tuosta Sandisk Ultra 64GB kortista kertoo 4KB satunnais luku ja kirjoitus nopeudeksi: 3.7MB/s ja 1.23MB/s.
Eli ei täytä A1 luokitusta vaikkei nyt mikään umpi surkea kortti olekaan.
(Kyllä, olen nähnyt microSD kortteja missä esim. random write suorituskyky alkaa 0.1 tai alle...)
Vertailun vuoksi bongasin yhden revikan
vanhemmasta 64GB Samsung EVO+:sta (80/20MB/s lupaukset paketissa) ja 4KB random read/write CDM:ssä 10MB/s ja 3.7MB/s vastaavasti. Uudempi EVO+ lupailee 100/60MB/s perättäis suorituskyvyksi, en nyt jaksa tonkia CDM testejä siitä.
Eli ainakin tuo vanhempi täytti ja ylitti A1 luokituksen vaatimukset.
Nämä satunnais luku ja kirjoitus nopeudet kun ovat useimmiten se paskin aspekti muistikorteissa; tähän asti sitä ei ole luokiteltu
mitenkään eikä valmistajat ole sitä mainostaneet.
Eli jos halusit tietää mikä kortin X 4KB random suorituskyky on niin ainoa vaihtoehto on löytää kortista arvostelu joko jonkun sivuston tekemänä tai esimerkiksi Amazonin kommenteista jos joku ystävällinen sielu on sen mennyt testaamaan. Nyt on edes nämä A1 ja A2 luokitukset..
Ja tuosta "Nokia 5 pahin pullonkaula kuitenkin CPU-nopeus ja keskusmuistin määrä"
No niinno. Otetaan hidas läppäri hitaalla kiintolevyllä. Korvaa kiintolevy SSD:llä. Nopeutuuko läppäri? Onko sitä mukavampi käyttää?
Tämä nyt ei tietenkään ole täydellinen vertauskuva koska käyttöjärjestelmä puhelimissa sijaitsee eMMC:llä tai paremmissa puhelimissa UFS:llä eli "SSD:llä" jo valmiiksi.
Mutta, jos pyörität sovelluksia hitaalta muistikortilta tai käytät Adoptable Storage ominaisuutta niin "hitaallakin" puhelimella se kirpaisee yllättävän paljon vs. sisäinen eMMC tai UFS..
Heitän tähän vertailun vuoksi AndroBench 5.0 testilukemat wanhasta (2013) HTC One M7:sta jossa eMMC ja sitten XZ1 Compact UFS 2.0:lla
Nokia 5 numeroita voi katsella vaikkapa tuolta
Nokia 5 Smartphone Review mutta siellä testaaja on näköjään käyttänyt AndroBenchiä muuten vakioasetuksilla (jotka on typerät), vaihtanut ainoastaan puskurikoon 256KB perättäis siirroille mutta säikeet on 8 ja tiedostokoko pienehkö 64MB. Nämä asetukset vain "korostaa" UFS:n ominaisuuksia mutta esim kahdeksan säikeen käyttö puhelimessa on suorastaan typerää.
Ja jos se keskusmuisti täyttyy ja myöhemmin pitää hakea jotain dataa SD kortilta niin.. No onhan se nyt nopeampaa jos on nopea SD kortti. Tai edes sellainen joka on edes lähes samalla tasolla kuin sisäinen eMMC.
Onkohan 8x1.4Ghz A53 järjestelmäpiirillä suurempi datan käsittelynopeus kuin tuhnun muistikortin siirtonopeus? Eiköhän.
Onkohan 2GB LPDDR3 800Mhz keskusmuistilla suurempi tiedonsiirto nopeus kuin tuhnun muistikortin siirtonopeus? No totta helvetissä. Keskusmuistin kohdalla puhutaan GIGAtavuista sekunnissa.
Eli ei sitä puhelinta ihan turhaan kannata jallittaa äärimmäisen surkealla muistikortilla olettamalla että se prosessori tai keskusmuisti olisi suurempi pullonkaula. Se laskentakyky nykylaitteissa, ihan budjetti luokasta lähtien on yllättävän suuri.
P.S. Jos mietit mistä tuo 4KB tulee satunnais suorituskyvyn yhteydessä niin se on se yleisin tiedoston koko käyttöjärjestelmässä, ainakin työpöytä puolella. Ja sitä SSD valmistajat käyttää, sillä SSD suorituskyky testit testaa.
Ja on myös sattumoisin se tiedostokoko mitä SDA käyttää Application Performance random suorituskyvyn luokituksessa,
tämä tiedon jyvänen löytyy SD 6.00 speksin 4.16.2.4 osiosta joka alkaa sivulta 151 eli PDF:n sivu 169/263.