Ratkaistu Ei anna kuvaa/POSTaa, boot debug ledi (ROG Strix B560-i)

  • Keskustelun aloittaja Keskustelun aloittaja lieska
  • Aloitettu Aloitettu
Liittynyt
29.10.2024
Viestejä
14
Oon aika amatööri näissä jutuissa, niin kuulisin mielelläni miltä tää oirekuva teistä kuulostaa, ja mitä kannattaisi ehkä koittaa seuraavaksi. Pahoittelut etukäteen, tää on vähän pitkä lukea mutta "karhu kanssani":

Ostin toimivana käytöstä poistetun koneen josta puuttui kovot ja näyttis. Emona Asus ROG Strix B560-i ja kivenä i5-11500F, kattava listaus komponenteista linkin takana.

Asensin kokeeksi paremman puutteessa Asus Dual 1060 OC 6 Gb näyttiksen jonka olin purkanut vanhasta emovikaisesta koneesta, sekä läppärin vanhan Toshiba 2,5" HDD:n jota olin käyttäny ulkoisessa USB-kotelossa, koska tässä piti olla Win10 asennus (kovo listalla).

Täydellinen osalistaus täältä

Tää kovo kytkettynä ei tullut edes virtoja systeemiin! Eli
1. laitoin Corsair SF750 virtalähteen kytkimen "on" asentoon
2. painoin kotelon virtanappia
3. tuulettimet pyörähtää yhden kierroksen ja pysähtyy, emon leditkään ei syty
4. tän jälkeen ei tapahdu virtanapista mitään, ennen ku käyttää virtalähteen "off" ja takaisin "on", sit voi toistaa saman uudelleen

Vaihdoin sata-johdot mutta ei mitään vaikutusta. Irrotin kovon ja laitoin buutattavan Linux Mint USB tikun emolevyn liittimeen (tästä eteenpäin ei lainkaan muuta massamuistia kytkettynä). Tän myötä käynnistyminen onnistui siihen saakka että tuulettimet jää pyörimään, valot syttyy, ROG Strix B560-i emon debug ledit käy kaikki lyhyesti päällä ja sammuu valkoista boot-lediä lukuunottamatta joka jää palamaan. Jossain kohtaa saattoi myös kellertävä VGA debug ledi jäädä palamaan, mutta ei enää viime yrityksillä?

Näyttösignaalia ei tule lainkaan. HDMI kokeiltu näyttiksen molempiin paikkoihin sekä läpällä emoon, vaikka prossussa ei oo integroitua grafiikkasuoritinta.

Toinen jännä juttu on että kun kone on tossa tilassa (ei postaa/tule signaalia näytölle, boot ledi palaa, tuulettimet pyörii) kotelon virtapainikkeen kevyt kertapainallus saa kaikki valot ja tuulettimet sammumaan välittömästi. Oletan että tässä olisi joku viive, jos sammuisi ns. hallitusti?

Oon kytkenyt liittimiä uudelleen, vaihtanut sata- ja poweri piuhojen paikkaa mahdollisuuksien rajoissa, shortannut CMOSin, irrotellut RAMit ja kokeillut niitä eri paikoilla yhdessä ja erikseen, sekä kokeillut Redditissä mainittua kikkaa, joskin mun näppis herää vasta kun dram debug ledi sammuu.

Parhaat arvaukseni tällä hetkellä:

-Boot orderista johtuen BIOS ei löydä usb-tikun buuttimediaa, ja tästä syystä boot debug ledi jää palamaan
-Risasta systeemistä otettu näyttis on myös hajalla, eikä siksi anna näyttösignaalia

Nää ei toki vielä selitä esim. miks tuo sata-usb kotelossa hyvin toiminut kovo vaikuttaa estävän täysin virtojen kytkemisen emolle?

Ideoita mitä seuraavaksi:

-hommaan uuden näyttiksen
-kokeilen lainata läppäristä ssd:tä jossa toimiva windows asennus
-kasaan systeemin kotelon ulkopuolelle breadboard tyyliin että saan näyttiksen suoraan PCIe väylään ilman Meshliciouksen riseria.

Ehdotukset ja arvaukset tervetulleita!
 
Ja tosiaan näyttis PCIe gen 3.0 ja riser+emo PCIe 4.0, tietty pitäis olla backward compatible, mut aattelin mainita.
 
Veikkaan että vika on näytönohjaimessa. Tarkistitko prosessorikannan pinnit ja prosessorin kontaktipinnat? Sieltä on hyvä lähteä liikkeelle. Tarkista, että virtapainike on kytketty oikeisiin pinneihin ja ota muut johdot (ledit, kotelon USB- ja audioliittimet yms) irti. Kokeile sitten käynnistää niin että paikoillaan on vain prossu ja cooleri. Eli ei muisteja, näytönohjainta, kiintolevyä tai USB-laitteita. Prosessorituulettimen pitäisi lähteä pyörimään ja DRAM debug-ledin syttyä. Jos näin, niin lisää yksi muistikampa. Katso emolevyn manuaalista mihin slottiin se pitää laittaa. Sitten uusi koekäynnistys. Nyt ei pitäisi syttyä DRAM-lediä, vaan VGA. Tarkista PCIe-liitin ja varmista että siellä ei ole likaa tai taittuneita kontakteja. Lisää näytönohjain (mielellään ilman riseria, niin voidan poissulkea mahdollisuus, että vika on siinä) ja muista kytkeä virtakaapelit. Jos ei tule kuvaa, niin vahva veikkaus että näytönohjain on sökö. Jos kuva tulee, niin lisää näppäimistö ja tee uusi koekäynnistys. Seuraavalla koekäynnistyksellä lisää USB-tikku. Jos nämä toimivat, niin voisi olla hyvä päivittää BIOS. Sitten voi kokeilla lisätä kiintolevyn. Jos kiintolevy estää täysin koneen käynnistyksen, niin kyseessä voi olla jokin SATA-liittimiin liittyvä oikosulku.
 
Ja tosiaan näyttis PCIe gen 3.0 ja riser+emo PCIe 4.0, tietty pitäis olla backward compatible, mut aattelin mainita.

Kokeile käynnistää ilman riseriä (kotelon ulkopuolella) ja jos saat kuvan, käy Biosista laittamassa manuaalisesti PCI-E Gen 3 asetus (eikä Auto).
Sen jälkeen pitäis toimia riserin kanssakin. Olettaen siis, että sekä riser että näyttis ovat ehjiä.

Käynnistä ilman kovalevyä tai USB tikkuloita ensin. Kuva tulee näytölle ja Biokseen pääsee ilman levyasemia joten lisää kovo vasta sitten.

Se läppärin kovo on tod. näk. siinä ja rajalla, että vielä toimii ja jokin emolevyn tai virtalähteen suojaus estää käynnistyksen kun se on kiinni, veikkaisin.
Voisit tietysti kokeilla eri SATA piuhaa vielä.

Kokeile nuo ensin ja kerro miten käy.
 
Viimeksi muokattu:
Se oli näyttis! Näyttiksen vaihtamalla boottasi normaalisti biosiin sekä tikulta Linuxiin.

En tiedä mitä tuolle vanhalle koneelle kävi, kun samalla ilmeisesti hajosi sekä M.2 ssd (Kingston A2000) että näytönohjain (Asus GTX 1060 Dual White OC 6 Gb). Virtalähde (EVGA 650 W 80 Plus Gold) lasahtanut ja antanut liikaa sähköä? Vai sittenkin kaiken takana emolevy (ASrock Fatal1ty AB350 Gaming-itx)?

Meinasin viedä virtalähteen tutun liikkeeseen testattavaksi, saa nähdä mitä löytyy 😃
 

Statistiikka

Viestiketjuista
260 333
Viestejä
4 519 926
Jäsenet
74 587
Uusin jäsen
JLIproductions

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom