e Foundation tuo markkinoille Googlettoman Androidin yhteistyössä Fairphonen kanssa

FlyingAntero

ɑ n d r o i d
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 572
Kestävän kehityksen mukaisesti valmistetuista puhelimista tunnettu Fairphone on lyönyt hynttyyt yhteen Googletonta Androidia kehittävän e Foundationin kanssa. Yhteistyön seurauksena e Foundation ottanut valikoimiinsa Fairphonen uusimman Fairphone 3 puhelimen Googlettomalla /e/ -käyttöjärjestelmällä. /e/ on Lineage OS custom ROMiin pohjautuva Android julkaisu, joka pitää sisällään Googlen GMS-paketin kanssa yhteensopivan microG-paketin. microG on avoimeen lähdekoodiin perustuva ohjelmistoklooni Googlen omistamista ohjelmistokirjastoista, rajapinnoista ja sovelluksista. Yhteensopivuuden ansiosta kehittäjien ei tarvitse tehdä muutoksia sovelluksiinsa microG:tä varten toisin kuin esimerkiksi Huawein HMS-paketin kanssa, joskin rajapintatuki ei ole täydellinen.

Fairphone 3 on ennakkotilattavissa e Foundationin sivuilta /e/ -käyttöjärjestelmällä 479,90 euron hintaan, kun normaalisti puhelin kustantaa 450 euroa Fairphonen omalla Android-versiolla. Fairphone 3 on varustettu kahden vuoden takuulla /e/ -käyttöjärjestelmällä ja halutessaan käyttäjä voi asentaa /e/ -käyttöjärjestelmän myös itse. Aiemmin e Foundationilla on ollut valikoimissa vain tehdaskunnostettuja malleja.

Lähteet:
 
En suoraan löytäny että missä ja mikä käyttis oikein on.
Eli löytyy täältä.


Olisi kiva tietää mikä on ero jos käyttää e.foundationin lineagea microgllä
ja Lineage for microg


Itselle ainaki on yksi ettei tule käyttöön, tämä:
1588297934583.png
 
Viimeksi muokattu:
En suoraan löytäny että missä ja mikä käyttis oikein on.
Eli löytyy täältä.


Olisi kiva tietää mikä on ero jos käyttää e.foundationin lineagea microgllä
ja Lineage for microg


Itselle ainaki on yksi ettei tule käyttöön, tämä:
1588297934583.png
/e/ -käyttöjärjestelmä perustuu Lineage OS:Iin mutta siinä on kuitenkin erilainen UI ja sovellukset.
User interface
Capture_d_écran_2019-04-30_à_15.05.19

  • A new launcher “BlissLauncher” was developed to offer an attractive look & feel. It includes a set of icons that were designed for the project. It has application widget support and is using /e/ search engine by default.
  • Changes have been done in settings to offer a better looking interface
Services
  • A specific file synchronization service has been developed for multimedia and file contents. It can use /e/ cloud services server at https://ecloud.global or self-hosted /e/ cloud services (beta).
  • The weather provider is the LOS weather provider using data fetched from Open Weather Map
  • Account Manager has been modified to support /e/ user accounts, with a single identity, thus providing /e/ email, /e/ sync, /e/ calendar, /e/ contacts, /e/ notes, /e/ tasks to users. /e/ cloud server is either at ecloud.global, or self-hosted by the user (ongoing)
2. Description of /e/ default applications
All pre-installed applications are open source applications but the Maps app (read details about this in the FAQ).
  • Web-browser: an ungoogled fork of Chromium, built from Bromite patch-sets, with specific /e/ settings
  • Mail: a fork of K9-mail for better user experience, some bugfixes and support for oauth, with OpenKeyChain for PGP encryption support
  • SMS: a fork of QKSMS
  • Camera: a fork of OpenCamera
  • Dialer: default Android dialer application
  • Calendar: a fork of Etar calendar, that fixes crashes with calendar invitations
  • Contact: default Android contact application
  • Clock: a fork of Android deskclock application
  • Gallery: default Android gallery3d application
  • Filemanager: Android documentsui application
  • Sound recorder: default LineageOS sound recorder
  • Calculator: default Android calculator2 application
  • Keyboard: default Android keyboard
  • Android application installer is /e/ application installer
Other preinstalled applications:
  • Maps: MagicEarth (read the FAQ about its license)
  • Weather: a fork of GoodWeather for a modified user interface, using data fetched from Open Weather Map
  • PDF reader: PdfViewer Plus
  • Notes: a fork of NextCloud Notes to support /e/ online accounts
  • Tasks: OpenTasks
Lisäksi /e/:ssä ei ole käytössä microG:n Phonesky vaan niiden itse ylläpitämä sovelluskauppa.
We’re working on stabilizing the current /e/ beta so that we can release V1.0 in early 2019.
e-app-repository-2.png

  • It will include an /e/ application repository that will let users install most Android applications, in a couple of clicks. It will show a privacy score for many applications, and unveil the number of trackers and required permissions. This means you have freedom to choose, but inform you about the data privacy implications.
  • We are re-evaluating the applications installed by default and some may change in V1.0. Most default apps will also have the capability to be uninstalled. This means /e/ comes with carefully selected default apps, but gives you the freedom to change according to your preferences.
  • We are working on the infrastructure underlying /e/, so that we can welcome more users and let people self-host their online services if they choose (drive, calendar, mail…).
Tiivistettynä /e/ on ehkä viimeistelty paremmin peruskäyttäjää ajatellen ja käyttöjärjestelmään on pyritty tuomaan kaikki peruspalikat valmiiksi.
 
Ostin muutama viikko sitten Fairphone3:n ainoastaan testatakseni /e/ -käyttöjärjestelmää.

Kaksi päivää testiä ja säätämistä takana. Lopputuloksena alimman kolmanneksen Android-luuri hieman normaalia rajoittuneemmalla sovellustuella. e-kauppa ja Aurora Store toimivat paremmin kuin odotin.

Tämä jää toistaiseksi käyttöön. iPhone saa vielä muutaman kuukauden toimia varaluurina.

Amerikkalaisten paskafirmojen osuus laitteissa ja elämässä taas hiukan pienempää.
 
Ostin muutama viikko sitten Fairphone3:n ainoastaan testatakseni /e/ -käyttöjärjestelmää.

Kaksi päivää testiä ja säätämistä takana. Lopputuloksena alimman kolmanneksen Android-luuri hieman normaalia rajoittuneemmalla sovellustuella. e-kauppa ja Aurora Store toimivat paremmin kuin odotin.

Tämä jää toistaiseksi käyttöön. iPhone saa vielä muutaman kuukauden toimia varaluurina.

Amerikkalaisten paskafirmojen osuus laitteissa ja elämässä taas hiukan pienempää.
Millainen tuo e-kauppa muuten on käytännön tasolla? Löytyykö sieltä kuinka paljon sovelluksia? e Foundation taisi aiemmin pyytää käyttäjiä "ilmiantamaan" sopivia sovelluksia kauppaan.

Asensitko /e/ -käyttöjärjestelmän itse puhelimeen? Itse olen aiemmin käyttänyt custom ROMeja microG:llä ja tyypillisimmät sovellukset toimineet ongelmitta, vaikka rajapintatuki ei olekaan täydellinen.
 
Sailfish-kikkailujen jälkeen e-kauppa yllätti positiivisesti. Iso osa minulle oleellisista sovelluksista löytyi suoraan. Pienen tutkiskelun jälkeen huomasin Auroran kautta saatavan lähes kaikki sovellukset asennettua ja toimintaan. Lähes kaikki sovellukset Auroran kautta uudemmissa versioissa. Pankkisovelluksien kanssa isoimmat ongelmat. Nekin olis ehkä voitettavissa jos jaksais säätää. Tosin Paypal ja Revolut toimii, joten se auttaa.

Erityismaininta Newpipe youtube-sovellukselle! Aivan loistava!

Flashasin e-käyttiksen itse Linuxin adb:llä ja fastbootilla. Ei mitään ongelmaa. MicroG tulee mukana automaagisesti ja vaikuttais toimivan. Välillä microg kaatuilee, mutta ei ole vaikuttanut toimintaan. Jopa karttarajapinnat toimii ihan hyvin.
 
Tuohan on mahdollista lähes kaikilla puhelimilla jo nyt, kunhan asentaa Lineage rommin ilman gappseja.
 
Tuohan on mahdollista lähes kaikilla puhelimilla jo nyt, kunhan asentaa Lineage rommin ilman gappseja.
Lineage OS (tai mikä tahansa muu custom ROM) ei ole sama asia kuin /e/ -käyttöjärjestelmä microG-paketin kanssa. Jos Lineage OS:iin ei asenna GAPPSeja, niin Googlen rajapintoja käyttävät sovellukset eivät toimi (kuten tällä hetkellä Huawein tapauksessa). Sen sijaan, jos GAPPSien tilalle asentaa microG:n, niin sitten rajapintoja käyttävät sovellukset toimivat.

Eli Lineage OS microG:llä olisi lähimpänä /e/:tä, kuten tuossa ylempänä oli mainittu.
 
Viimeksi muokattu:
Onko kenelläkään käytännön kokemusta FP3? Kiinnostaisi hankkia mutta FP:n foorumeilla on juttua boottailusta kesken puheluiden.
 
Herätellään ketjua. Onko kellään kokemuksia? Ei näytä sovelluskaupassa olevan suomalaisia sovelluksia vielä. Niitä varmaan saisi pyytämällä.
 
Herätellään ketjua. Onko kellään kokemuksia? Ei näytä sovelluskaupassa olevan suomalaisia sovelluksia vielä. Niitä varmaan saisi pyytämällä.
Reilun vuoden ollut käytössä Redmi Note 8T puhelimessa. Yritönbtiivistää hieman kokemuksia.

+Itselle ollut käyttiksenä riittävä, kriittinen raja kun siirtyi Signalin käyttöön, niin pärjännyt hyvin.
+Sinänsä kiva tunne kun huomasi ettei Google kytkös niin pakollinen ole.
+Lisännyt itsellä tietoisuutta kiinnittää huomiota sovellusten seurainten määrään.

-Oletuslauncher, ellei vikoja ole viimein korjattu (räjäytteli useasti sovellukset ympäri aloitusnäyttöä ja pois kansioista. Kansion sisällä järjestystä ei myöskään voinut muuttaa raahaamalla jne). Myöskään sovelluksia ei saanut 5:n sarakkeeseen eikä app draweria ole. => Siiryin Omega Launcheriin.
-Eihän tuo Opencamerasta forkattu kamerasovellus vedä vertoja valmistajan sovellukselle, mutta kyllä sillä pärjää.
-Toistaiseksi vielä bugi joka saa tumman teeman ollessa käytössä, myös oletus pdf sovelluksen (Pdf Viewer Plus) näyttämään myös pdf:t mustalla pohjalla. Tuon kanssa jotenkin pärjää ellei pdf sisällä viiva- tai qr-koodia.
-Ehkäpä liiankin paljon päädytty omiin forkkeihin ottaen kehitystiimin koko huomioon. Jossain se varmasti perusteltua, jossain ei.
-Pankkisovellukset vaativat cusyom romien tapaan kikkailua, osa ei toimi enää niinkään. Fairphone + uudelleen lukittu bootloader saattaa ehkä tuoda jotain apua, tai sitten ei.


Kokonaisuutena kuitenkin pienet plussat kallistavat vaakaa siihen suuntaan että jatkan käyttöä. Apps "sovelluskauppa" on saanut paljon kritiikkiä siitä että ohjelmat ovat peräisin cleanapk.org lähteestä. Tähän vähäisen viimeaikaisen seurannan mukaan olisi tulossa muutos, että lähteinä olisi play store ja f-droid. Toistaiseksi yleisesti yhteisö suosittelee f-droid + aurora store komboa.

Myös järjestelmään sisäänrakennettu seurannan esto pitäisi olla tulossa, mutta pitäisi olla paljon muutakin, niin tuolla tiimillä vienee aikaa. Ja tuohonhan jo on mm. Tracker Cintrol sekä Duckduckgo selaimen beta vaiheessa oleva esto, jotka hoitavat tuota samaa, toteutustapa voi sisäänrakennetussa olla lopulta eri...

Tuossa nyt summattuna joitain ajatuksia. Ei ehkä välity kovin positiivinen kuva. Hieman ehkä onkin ristiriitaiset fiilikset, mutra positiivisen puolella vielä mennään. :)
 
Viimeksi muokattu:
Hieman päivitystä (vuoden 2022 roadmap):


Odotettuja uudistuksia ja hyvä että tuo sovelluskauppa, uudelta nimeltään App Lounge tulee jättämään cleanapk:n ohjelmistolähteenä. Ensivaiheessa säilyy f-droid sovellusten lähteenä, mutta siitä luovutaan kokonaan 2022 aikana. Bliss Launcher kirjoitettu alusta uusiksi ja julkaistaan jossain vaiheessa jne.

Mutta mitäpä tässä enempää toistamaan, kurkatkaa linkin takaa...
 
Viimeksi muokattu:
Liitän tähän nyt vielä /e/ OS & - Murena tiimin ilmoituksen copy & pastena, jos jotain kiinnostaa seurata mitä tuleman pitää...

/e/ OS & Murena Announcements @Telegram sanoi:
Hello everyone! We are thrilled to announce you that our team is going LIVE on May 31 at 2 PM (CET)!

Join us for the official launch of our brand Murena and the much awaited /e/OS v1 release! We have a lot to share with you!

{Save the date}
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
261 300
Viestejä
4 534 315
Jäsenet
74 784
Uusin jäsen
vanahabanjo

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom