Dualboot (hackintosh/win10) ihmeellinen maailma (+ mini-ITX)

Liittynyt
01.02.2017
Viestejä
747
Tervehdys foorumille. Päätin tuottaa tämän vuodatuksen kun on niin kauan nyt yksin tässä vääntänyt. Yksi askel eteenpäin ja kaksi taaksepäin, you know.

Päätinpä taannoin pelikoneen rakentaa kun iMacistä puhti rupesi loppumaan. Myös siis kuvankäsittelyä varten piti kone olla (ps/lr+ raskaskin skannaus filminegatiiveista), joten raudan piti sopia myös siis Hackintosh-koneeseen mahdollisimman hyvin.

Rauta

Hankin siis:
Cooler Master Elite 130 Mini-ITX -kotelo
Asus Z97I-PLUS Intel Z97 LGA 1150 mini-ITX-emolevy
GTX 960 4gb
2x Kingston HyperX FURY 240 GB SSD
1x Seagate Barracuda 1 TB 64 MB 7200 RPM
2x8 Kingston muistia
EVGA 750 G2 virtalähde
+ 2tb ulkoinen USB3 varmistuslevyksi

ja tietenkin ettei menis helpoksi:
Corsair Hydro H80i GT (viriteltynä 2x Corsair 120mm SP120 PWM)

Eipä siinä mitään. Kasasin paketin vuosien takaisella kokemuksella ja sain kaiken sisään (!), vaikkakin virtalähteen mustat käärmekset kovasti tunkivat vastaan.

Softa

Koska asensin win 8.1 ensiksi ja legacyna, tuli vaikeuksien jälkeen käyttikseksi valmiiksi vanha Yosemite, jonka käynnisit Chimera. F8 alta valitsin kumman haluan. Varmistuksen hoiti CCC eli Carbon Copy Cloner.

Kaikki toimi hienosti. Pelasin liikaa (WOT, Fallout 4) ja kuvainkäsittelin vähemmän. Kunnes saapui:

Uusi aika

Tarkoittaa tietenkin pidempiä vapaita ja uusia ideoita miten asiat pitää tehdä paremmin (ja pitää mm. taukoa pelaamiseen). Uusi aika tarkoittaa että pistetään kaikki sileäksi. Toki minulla oli esimerkisi OS X:ssä (aiemmin. hackintosh) dokumentit ym valokuvat HDD:llä koska sitä varten se oli hankittu.

Asensinkin Sierran UEFI muodossa ja kaikeasta meni varmuuskopio Timemachineen sekä CCC:n varmuuskopio ulkoiselle asemalle. Olihan vielä aito Recovery HD:kin puhtaaseen asennukseen. Asennus meni mainiosti, wi-fi:n sain toimimaan (ethernetin söi uusi koira), bluetooth toimi. PS6:n sain asennettua ohjeiden mukaan kun ei natiivisti meinannut asentua. Ym ym. Jouheaa, sweet, smooth. Hip hip. Tokihan kaikeen menee aikaa kun pitää muistella uusiksi usb-tikkujen tekeminen ja esim wi-fi:n pystyyn saaminen. Nyt menisi jo nopeammin (onneksi on tosin varmuuskopio). Kummankin käyttiksen käynnistäisi Clover.

Kuun pimeä puoli

Otsikko siksi, että säätäminen tapahtuu yleensä kun kaikki muut nukkuu ja säätäja vaan kukkuu, ja ehkä myös tervävyys välillä hukkuu.

WIN10 asennus USB-tikulta ei välttämättä ole helppoa. Käytin sen tekemiseen OS X:n BootCamp-apuria joka oli oikein toimiva tähän.*) Muutamat yön tunnit meni sitten tutkimiseen miksi se ei suostu asentumaan. Boottailtua tuli senkin verran että kone juuttui eikä suostunut menemään enää edes biossiin. Joten purin koko koneen ja kasasin uudestaan. Mitään selkeää parannusta ei tullut, mitä nyt vähän pölyn putsausta ja tuulettimet laitoin puhaltamaan oikeaan suuntaan - vaikkakin ne puhaltaa nyt samaan suuntaan kuin aiemmin (ulospäin kopasta, piti olla toisinpäin). No mitä pienistä. Meinasin tutustua tuuletinaiheeseen syvemmin mutta ei enää jaksanut. Olisi ehkä ollut helpompaa imuroida pölyt pois etupuolelta (nyt se ritilä on tuolla jossain)?
*) Itseasiassa käytinkin vahingossa windowsissa luomaani boottilevyä ja se siis toimi *huoh*

No kone ei lähtenyt sillä käyntiin, mutta kun irroitin kaikki kovot virtalähteestä niin lähtihän se jumi ja bios alkoi kysellä että missä kovot.

Sivuhuomautuksena, että kaikenlainen kovojen irroitus ym rautavääntely saattaisi olla helpompaa isommassa kopassa... nyt tosin virtalähde saa olla vähän irtonaisempana ulospäin (elite 130-kopassa tämä onnistuu hyvin) koska kaiken sisään tunkeminen saattaa ja on myös vähän aieuttanut pientä ahdistumista ja ongelmaa koneen sisällä. En ole vielä googlannut lyhyempiä johtoja tähän EVGAN virtalähteeseen, vapaalla googlauksella niitä löytyi muutamiin muihin.

No tosin asennuksen jälkeen ja yllättäen win10 asennus-usb olin sitten hyvinkin virkistynyt ja valmis enempiikin toimenpiteisiin kuin aiemmin. Ehkä ei olisi pitänyt painaa että korjaa tai muitakaan nappeja vaan pysyä edelleen puritaanisti ja stolaisesti asennuksessa. Mutta kuun pimeä puoli...

Näissä uusissa sata-liittimissähän (nyt käsittääkseni) verrattuna IDE:n, on se hauska puoli, että näillä ei ole oikein väliä miten päin nämä on. Paitsi tietenkin win10-asennus pitää olla ykkösenä eli muita usbeja ja levyjä ei saisi olla ennen sitä että se tietäisi mitä tehdä.

Asemanumerohan siis vaihtelee millä ohjelmalla levyjärjestelyä katsoo ja bootin jälkeen myös. Että milläs sitten identifioit oikean levyn mihin lykätä mitä? Macin formatointi ei ole enää moneen formatointiin suostunut antaa asemalle nimeä ja toinen toimiva kone on vaimon kanssa makuuhuoneessa josta lukea manuaalia diskpartin loogisuuksiin. Tai macin vastaavaan diskutilssiin.

Hetken mietin että menenkö nukkumaan vai asennanko loppuun, mutta kuten arvata saattaa päätin pelata vielä tämän pelin. Ja varman päälle ettei tule virheitä. Kuun pimeällä puolella hoksottimet terävinä. Tokihan minulla ei ole tässä vaiheessa selkoa mitä win-asennusohjelma on mahdollisesti tähän asti tehnyt. Ainoa ilo on että se toimii sittenkin. Maltan kuitenkin ruveta testailemaan johtoja irroittelemalla että mikä SSD:stä ei ole missä on OSX asennettuna, koska tulkitseminen komentoriveiltä ilman enempiä taitoja ja tietoja ei ole enää käsitykykyni sisällä. Tässä vaihessa olen myös siiränyt sata-johdon pään jonja tosiessa päässä kuvittelen olevan tulevan windowsin emolevylle sata-liitin ykköseen.

Poistan ulkoiset, poistan HDD:n poistan sen jonka kuvittelen olevan OSX ja sitten... rokenrol...win10 asentuu, asennan päivitykset ym oikeat selaimet ja muut ajurit....

Vilaisen levynhallintaa...

Näyttökuva (1).png


Levy3: Ulkoinen backup-levy
Levy2: HDD, levy johon asentaa ohjelmat, formatoitu win ja mac.
Levy0 ja 1:

Haluttu lopputulos piti siis olla että Levy 0:aan olisi asentunut windows ja Levy1 olisi säilynyt Sierra OS X
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
01.02.2017
Viestejä
747
Nythän siis pitäis ruveta siivoamaan jälkiä. Kysymyksiä:
1. Mitkä EFI-partitiot on tarpeellisia?
2. Jos alustan vaikka levyn 0 ja pistän mäkin sinne, toimiiko windows enää. Toki EFI:n jätän koska siellä taitaa olla just Clover.

Toki pitää nyt win10:stä tehdä klooni jonka voi heittää sitten näppärästi ja kätevästi jollekin levylle.

3. Mikäs ohjelma olisi kätevin nyt että esim tuonne Loreleihin sen tunkisin, se kun on vähän tarkoitettukin backupiksi.

Trv. nim väsy

Edit: No windowsin backuppi ei suostu yhteistyöhön, täytyy etsiä Ohjelma.

Edit2: No hyvä etten maksanut noist cloonausohjelmista, kun ne tartteis että kaikki systeemit ja startit olis samalla levyllä *huoh*
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
01.02.2017
Viestejä
747
Hei gurut mites tässä kannattais tehdä?

Edit: No muutamien erehdyksien ("tehokkaammilla ohjelmilla saa tehokkaammin virheitä") kautta piti asentaa Sierra uudestaan. Tosi meni nyt nopeampaan ja sain wifinkin toimimaan täydellä teholla, joten no harm. Kiitos avusta.

Edit: Lopullinen tulos: kaikki toimii ja paremmin kuin ensimmäisellä asennuksella. Ykköslevyn win/clover EFI-partio kosahti jotenkin, mutta onneksi on toinen toimiva ja päivitetty tällä levyllä jossa hackintosh on ja avaa wintoosankin suosiollisesti.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
626
Sääli, että tämä Hackintos -puoli on aika vähällä huomiolla täällä. Mutta liitynpä nyt kuitenkin jonon jatkoksi.

Törmäsin nimimerkkiisi ja speksien osalta mainintaan Hackintoshista tuolla pikkukoneiden ketjussa.
Itsellä menee myös iMac vaihtoon. Toki tuossakin oli puhtia normaalikäyttöön riittävästi, mutta pelikäytössä 780M alkaa jo hyytyä. Ja kun Applen viimevuosien politiikka näytönohjainten osalta on näköjään haistattaa kuluttajalle pitkät, ei vaihtoehtoja juuri jää.

Itse tosin menin jo perse edellä puuhun ja ehdin tilata komponentit ennen kuin tajusin miettiä yhteensopivuutta OS X:n kanssa. Z170:n osalta tarjolla olisi jo oppaita, mutta kun itse nyt menin tilaamaan Z270-piirisarjallisen emolevyn ja Kaby Laken. Emo on vieläpä MSI:ltä. Mietin tässä pelaisinko varman päälle ja vaihtaisin sen (jos vielä ehdin) Z170-sarjalliseen Gigabyten emoon. Toinen vaihtoehto olisi vaihtaa edes Gigabyten Z270-emoon, sillä Gigabytellä tuo asennus on foorumeita lueskelemalla ollut huomattavasti kivuttomampaa. Toisaalta noissa on melko sama UEFI ja samat ääni&verkkopiirit, joten ei luulisi olevan ongelma uudempienkaan osalta. Ja eihän tässä kiire ole..

Kovin spesifejä oppaita en ole vielä edes uskaltanut lukea, kun ei ole kuitenkaan konetta vieressä. Ilmeisesti emojen wifi&BT -tuesta ei tarvitse haaveilla, vaan helpointa on hommata PCIe-kortti joissa ainakin jollekin mallille oli hyvä tuki..? Samoin kaipailisin firewire-korttia, sillä minulle jää useampikin työlevy, jotka ovat FW800:n perässä. Ja kun tarjoavat vielä RAID-mahdollisuuuden, niin pitäisin mielelläni käytössä.

Oma tarve on myös tätä nykyä satunnainen Photoshop + Lightroom. Olen tässä yrittänyt Windowsin puolella totuttautua niiden käyttöön, mutta on se kumma kuinka cmd:n korvaaminen ctrl:lla tuntuu vaikealta, kun shortcutit ovat iskostuneet takaraivoon..

Mutta joo, otan hyviä vinkkejä emon osalta vastaan, jos prossu kuitekin on 7700k. Itse prossu ei liene ongelma, mutta se emolevy..

Ja tosiaan, en olisi osannut auttaa sinua millään tavalla, mutta toivottavasti sinä osaat vastavuoroisesti ohjeistaa OS X:n asennuksessa, jos sille tielle uskallan joskus lähteä..
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
01.02.2017
Viestejä
747
Juu toki mielellään neuvon minkä pystyn, sen verran paljon olen aikaa viettänyt asian tiimoilla. Ekana pistä raudasta kaikki mahdollinen tieto vaikka tuonne PC-speksit osioon.

Helpointa tulevaisuuden kannalta on saada mahdollisimman vanilla-asennus. Nytkin tuli jo Sierraan päivitys ja jos se on security niin täytyy odotelle ja Gforceen tulee webdrivereille päivitys. (olikin erillinen softa joten nou hätä).

Minullahan raudan hankinta perustui että halusin myös mini-itx -kokoonpanon vesijäähyllä ja koppaa googlettaessa tuli hyvä varmistus että kumpikin on saatu toimimaan.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
01.02.2017
Viestejä
747
Mikäköhän osio olisi paras tälle aiheelle, varmaan tämä rauta? @Sampsa ? Voisin vaikka aloitusketjun väsätä aiheesta tietämäni linkkine.

Oon nyt vielä pari yötä yövuorossa ja jos on rauhallista aikaa olisi väsätä alkua :)
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 290
Tonymacx86 on paras HT-sivusto, joka on tullut eteeni. Siellä myös hyviä vinkkejä raudan valintaan, muita ohjeita ja ongelmanratkaisua jne. Kannattaa tutustua, jollet jo ole tutustunut. Aikamoista pilkunn**mista tuo Hackintoshin kanssa puuhastelu voi pahimmillaan olla.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
626
Joo samaa sivustoa olen lueskellu ittekin, selkeitä ohjeitahan siellä on. Se on vaan, että jos meneee sormi suuhun niin sitten se on kyllä melko stoppi. Osaan kyllä lukea ohjeita ja kysyäkin englanniksi, mutta todellinen ymmärrys tuommosessa twiikkaamisessa on melko nolla, vaikka esim. Terminalin kanssa joutunut puljaamaankin.

Raudan osalta en pysty oikein katsomaan, että tukea löytyy, kun tuo Kaby Lake / Z270 on vielä sen verran tuore. Mutta toiveita herättää ainakin se, että lähestulkoon kaikki 170-sarjan emot on tavalla tai toisella saatu toimimaan. Nämä lienee kuitenkin hyvin lähellä. MSI on vaan ollut vähemmän edustettuna...

Päivittelenpä speksit, vaikka rauta onkin vielä matkalla :)

Ja kyllähän tätä varten voisi ihan oman virallisen ketjun pistää pystyyn, ellei ole. Haulla ei ainakaan vastaan tullut
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 941
Juu toki mielellään neuvon minkä pystyn, sen verran paljon olen aikaa viettänyt asian tiimoilla. Ekana pistä raudasta kaikki mahdollinen tieto vaikka tuonne PC-speksit osioon.

Helpointa tulevaisuuden kannalta on saada mahdollisimman vanilla-asennus. Nytkin tuli jo Sierraan päivitys ja jos se on security niin täytyy odotelle ja Gforceen tulee webdrivereille päivitys. (olikin erillinen softa joten nou hätä).

Minullahan raudan hankinta perustui että halusin myös mini-itx -kokoonpanon vesijäähyllä ja koppaa googlettaessa tuli hyvä varmistus että kumpikin on saatu toimimaan.
Olet kyllä melkoisen efi-suon keittänyt itsellesi.

Oletko nämä ketjut kahlannut läpi?:
Guide: MultiBooting UEFI
ADD WINDOWS 10 BOOT EFI AFTER INSTALLED OS X & CLOVER UEFI Simple

Minulla on OSX ja windows asennettuna erillisille SSD:eille ja kumpikaan ei ole ollut kytkettynä samalla kun se toinen on kytketty. Tällä hetkellä sekä Windows, että OSX näkyvät cloverin buuttiruudussa, mutta jotain windows-roinaa tuonne EFI:lle pitäisi työntää, jotta se win10 buuttaisi nätisti silloin kun clover/osx SSD on primääribuuttilevynä.

Tällä hetkellä nyppäisen OSX levystä SATA-piuhan irti ennen käynnistystä jos haluan Windowssiin ja kytken sen takaisin jos haluan OSX:ään...

Omalla kohdallani OSX:n asennus alkujaan oli vähän taistelun takana, kun piti downgreidata Asuksen laudasta tiettyyn Bios-versioon, jotta homma lähti pelittämään. Siinä menikin pari iltapäivää kiroillessa kun taistelin tuota kuntoon. Nyt pari vuotta on mennyt aika lailla ilman ongelmia, enkä ole jaksanut edes MacOS päivitystä vielä asentaa siinä pelossa, että jotain hajoaa.
 
Liittynyt
01.02.2017
Viestejä
747
Joo tuo tilanne oli. Onneksi menneessä aikamuodossa. Pistin kuitenkin tuon Disk 0 tyhjäksi (paitti efi) ja uusiksi asennukset niin nyt toimii hyvin. Onneksi tosiaan päräytin matkalla vielä backupitkin, koska uudelleen asennettuna puolittaisestikin toimivat lähti toimimaan esim wi-fi täysillä ja ääni ilman suhinoita. Mut tuollaista se saattaa olla kun öisin tuppaa nappeja painelemaan ;) Ei ole hirveästi tullut näitä epäonnistumisen kautta voittoon ketjuja vastaan niin päätin jakaa.

Vanhasta muistista muistin että EFIn pitää olla vähintään se 200mb että kaikki mahtuu kivasti. Mulla ei ole winukkaan buutin kanssa ollut mitään ongelmia.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
626
Onko tuolla mitään merkitystä, kumman käyttiksen asentaa ensin? Tyhjästä kun joka tapauksessa lähden, niin voin yhtä hyvin koettaa runtata tuon OS X:n sisälle ensin - josse tekee asista helpompaa. Tosin ilmeisesti olisi hyvä olla fyysisesti eri levyt molemmille..
 
Liittynyt
01.02.2017
Viestejä
747
No mä nyt asensin Sierran ensiksi. Ja sitten tappelin wintoosan kanssa jonkun aikaa, mutta onnistui sitten hyvin wintoosassa tehdyllä asennuslevyllä, mäkin bootcamp-apurilla ei toiminut. Erilliset levyt + yhteinen hdd + ulkoinen backuppi. Kunhan vintoosan saa vaan kuvittelemaan että se on ykkönen niin homma toimii. Nyt lisäsin vielä että kaikilla kiintolevyillä on oma virtapiuha kun mulla on jumittanut välillä tohon ettei mee biossiin asti, mutta mulla onkin itx+vesijäähy kasa josta helposti saa kosketus ym ongelmia.
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
626
Oon saanu tapella noiden bootloadereiden ja osioiden kanssa ihan jo oikeellakin mäkillä kun laittanu Windowsin Bootcampin kanssa samalle levylle, mitähän se tulee tuossa olemaan :eek: No, jos ei wörki ni mäkki jää talouteen. Täytyy vaan hommata isompi kämppä jotta saa senki mahtumaan :D
 
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
626
Tuo on varmaan ihan jees ja aluekkin lienee oikea! Rautapuolihan tuossa nyt selkeesti on läsnä :p Mie kartutan tietoani tässä tuolta tonymacx86:n puolelta ja seurailen tota ketjua, palaan asiaan ku nuo komponentit ylittää Suomen rajan
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 415
Viestejä
4 160 385
Jäsenet
70 408
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom