DIY Dual seat pelikone X570 piirisarjalla

Liittynyt
27.06.2021
Viestejä
145
Käytössä ollut niin hyvä virtuaalipelikonesetuppi jo reilun vuoden että pitää kirjata tänne jos joku muukin innostuisi kokeilemaan. Suosittelen jos jaksaa säätää, vähemmän johtosotkua ja pömpeleitä lattialla!

Kotelo
-
Fractal Define R4
Poweri
-
Fractal Design Ion+ 860P
Emolevy
- AsRock X570 Steel Legend
Prossu
-
AMD Ryzen 5950X
Prossujäähy
-
Asus TUF Gaming LC II 240
Muistit
-
4x16GB KF3600C16D4/16GX DDR4
Näytönohjaimet
- Asus TUF RTX 4080 OC
- Asus ROG Strix 3060 OC
NVMe-levyt
- FireCuda 530 1TB
- FireCuda 520 2TB

Kone pyörittää kolmea käyttistä, joista varsinainen rautatason Debian ei käytä kumpakaan näytönohjainta eikä sille jää yhtään USB-ohjainta kun se on antanut kaikki virtuaalikoneille. Se hoitaa vain virtuaalikoneiden pyörittämisen ja verkon. Lisäksi siinä pyörii vielä CoolerControl.

Kone sijaitsee olohuonessa kahden pöydän välissä, molemmille pöydille on laitettu näyttö, näppis ja hiiri. Toisella pöydällä pyörii Windowskone tyttöystävälle, ja toisella itselle virtualisoitu Debian. Mietin aluksi etten virtualoisi omaa käyttistäni mutta sitten sen boottailut häiritsisi Windowsia, paljon selkeämpi ollut näin. Virtualisoinnin saa tehtyä Debianissa libvirt-paketeilla oikein helposti. Vaikeinta oli löytää emolevy jossa IOMMU groupit menevät järkevästi ja kaikki toimii, nämä jutut kun ei ole missään spekseissä juuri koskaan, vaan joutuu joko yrittämään tuurilla tai metsästämään tietoa jostain.

Tällä AsRock X570 Steel Legend -emolla lopulta sai virtualisoitua molemmat näytönohjaimet rautatason käyttikseltä pois, ja lisäksi mahtuu vielä ylempään slottiin massiivinen 4080 ja alemmas vielä 3060. Aiemmin käytössä ollut Asus B550 Plus oli jotenkin rajoittavampi tämän suhteen.

5950X on prossuna tällaiseen setuppiin kätevä, koska sehän on sisäisesti jo tavallaan 2 prossua, siis 2 eri 8-core yksikköä (CCX1 & CCX2) joilla on molemmilla oma L3-cache. Tästä oli hyvä jakaa kahdelle varsinaiselle virtuaalikäyttikselle ja rautatason käyttikselle coreja näin (numerointi alkaa 1:stä):

Rautataso
CCX2:n viimeisen coren kummatkin threadit

Windows VM
CCX2:n muista paitsi viimeisestä coreista 1 thread

Debian VM
CCX1:n kaikista coreista 1 thread

Oikein hyvin pyörii kaikenlaiset pelit, jopa Cyberpunk 2077, tällä Debian VM:llä jossa on 30GB muistia, 4080 ja 8 ydintä 5950X:stä, prossu pysyy luotettavasti yli 5GHz ja kevyellä kuormalla jopa yli 5.5GHz. Näytönohjaimet on ihan vakiona. Toisella pöydällä voi tyttöystävä tehdä mitä huvittaa samaan aikaan ja 3060 riittää hänelle hyvin kaikkeen pelaamiseenkin. Ei ikinä huomaa mitään hidastumista jos "toisella koneella" tekee vaikka miten raskaita asioita, tosin kesällä yhteensä 800W lämmitys alkoi jo tuntua pöytien välistä kun molemmilla koneilla pelasi sopivan raskaita pelejä.

En usko että tyttöystäväni edes kauheana muistelee että kone on virtuaalinen, kun ei tarvi kiinnittää nykyään mitään USB-laitteita, kyllähän sekin hubeilla onnistuu. Tuollaiset näppikset missä on USB-portti hiirelle on varsin hyviä tähän setuppiin, saisi ollaan vaan toinenkin portti. Kun jakaa USB-ohjaimet eikä yksittäisiä laitteita, vastaa selkeämmin sitä kuin olisi erilliset koneet kyseessä, voihan ne USB-portit vaikka merkata koneen taakse jotenkin kumpaan ne kuuluu.

Nyt tarvisi kohta neljännen käyttiksen tähän koneelle, kun haluaisin pelata Rustia mutta sitä varten tarvii vissiin ihan oikeasti Windowsin EAC-servereille :( menee hankalaksi kun tässä virtuaalidebianilla pyörii jo Home Assistant ja en millään haluaisi käyttää Windowsia mihinkään muuhun kuin siihen Rustin pelaamiseen sitten.
 
Liittynyt
27.06.2021
Viestejä
145
Tuli jopa ostettua lisenssi tuolle Windows-virtuaalikoneelle. Mihin lie onkaan sitten sidottu, ei ollut kallis.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
253 125
Viestejä
4 404 337
Jäsenet
73 115
Uusin jäsen
NorthTech

Hinta.fi

Ylös Bottom