DIY likööriä

Peltimansikka

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
07.08.2023
Viestejä
101
Onko täällä kukaan tehtaillut itse likööriä? Mietin moisen valmistamista, koska etenkin mustaherukkaa tulee valtavasti ihan puskista. Myös mustikkasato tänä vuonna sen verran valtava, että ei pakastimeen sovi.

Ohjeitahan tietysti löytyy netistä yllinkyllin, mutta mieluusti kuulisin ne parhaat reseptit täältä.

Alkoholia ei ole tarkoitus itse alkaa "keittelemään", vrt pontikkapannu. Jotain halpaa isoilla prosenteilla siis pohjille, sokerit kaupasta ja marjat omalta pihalta ja metsästä.
 
Liittynyt
21.01.2017
Viestejä
107
Joo, pihalla kun kasvaa varsin hapan kirsikkapuu, ja läheisestä risukosta löytyy alueella ennen muinoin olleen kartanaon kriikunapuita, niin kummankin marjat on yleensä tullut käytettyä liköörin muodossa.

Mitään ihmeempää reseptiä ei kyllä ole antaa, vaikka eipä likööri oikein moista tarvitsekkaan. Olen aina vaan kipanut marjat isoon lasipurkkiin tms, ja perään vaaleaa rommia tai vodkaa, vähän sokeria, ja sitten kansi päälle ja seisomaan johonkin muutaman kuukauden verran. Sillojn tällöin sopii ravistella vähän jos vaan kansi on tarpeeksi tiivis.

Kun ei pidempään jaksa odotella enää niin siivilän ja suodatinpaperin läpi pulloihin. Varsinaisen makeutuksen teen aina jälkikäteen pullotusvaiheessa keittämällä sokerisiirappia, liukenee sekaan helposti ja saa samalla maisteltua tasan tarkkaan oman maun mukaisen makeuden, eikä tarvitse arvailla etukäteen.

Viinassa muhineet marjat kanssa tietysti talteen ja käyttöön!
 

Peltimansikka

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
07.08.2023
Viestejä
101
Joo, pihalla kun kasvaa varsin hapan kirsikkapuu, ja läheisestä risukosta löytyy alueella ennen muinoin olleen kartanaon kriikunapuita, niin kummankin marjat on yleensä tullut käytettyä liköörin muodossa.

Mitään ihmeempää reseptiä ei kyllä ole antaa, vaikka eipä likööri oikein moista tarvitsekkaan. Olen aina vaan kipanut marjat isoon lasipurkkiin tms, ja perään vaaleaa rommia tai vodkaa, vähän sokeria, ja sitten kansi päälle ja seisomaan johonkin muutaman kuukauden verran. Sillojn tällöin sopii ravistella vähän jos vaan kansi on tarpeeksi tiivis.

Kun ei pidempään jaksa odotella enää niin siivilän ja suodatinpaperin läpi pulloihin. Varsinaisen makeutuksen teen aina jälkikäteen pullotusvaiheessa keittämällä sokerisiirappia, liukenee sekaan helposti ja saa samalla maisteltua tasan tarkkaan oman maun mukaisen makeuden, eikä tarvitse arvailla etukäteen.

Viinassa muhineet marjat kanssa tietysti talteen ja käyttöön!
Itse en överimakeasta tykkää, joten varmaan tuo vähän sokeria ensin ja loppumakeutus myöhemmin on hyvä idea.
Vaikuttaako sokerin määrä säilyvyyteen?
 
Liittynyt
21.01.2017
Viestejä
107
Oma teoriani osan sokerin lisämiseen heti alkuun on että se auttaa imemään marjoista mehua ja makua ulos, etenkin jos marjoja samalla vähän murskaa (samaan tapaan kuin suolakin tekisi, mutta kuka nyt suolaista likööriä haluaisi). Ja tuntuu liukenevan muutenkin aidompi marjojen maku kuin ihan pelkän alkoholin kanssa. Ja loppumakeutukseen tosiaan itselläkin sama syy että en kaipaa mitään karkkisiirappia.

Säilyvyyden kannalta alkoholi hoitaa kyllä asian tarpeeksi hyvin. Valmiin liköörin säilyvyydestä en osaa sanoa muuta kuin että sisältö tuntuu aina hupenevan sen verran nopeasti että en vielä ole nähnyt yhdenkään pullon menevän pilalle :D

(valmistusvaiheessa tietty tärkeää että marjat ovat kaiki alkoholin pinnan alla, mutta etenkin jos malttaa sen kuukauden tai muutaman odotella niin ei niitä marjoja alkoholiin nähden mitään vuorta tosiaana tarvitakkaan.)
 
Liittynyt
30.10.2022
Viestejä
174
Marjoista voi keittää maijalla mehutiivisteet ja sekoittaa likööri myöhemmin.
 

luuponen

   ✜
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
530
marjoja purkki täyteen.
vaaleaa rommia piripintaan.
kansi kiinni ja joulukuuhun asti pimeässä.
marjojen valutus -> siivilöinti, pullotus ja nauttimaan.
ei lisäsokereita.
testattu : hapankirsikka, kriikuna, mustaviinimarja,vadelma,mustikka.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
240 819
Viestejä
4 204 850
Jäsenet
70 989
Uusin jäsen
BGZ

Hinta.fi

Ylös Bottom