Dellin kannettavat

Edellisessä duunissa oli pari 2013 vuosimallin XPS:ää (9530 taisi olla mallinumero) ja näissä molemmissa ilmeni sama ongelma että jossani vaiheessa kone ei enää käynnistynyt, virtanappulassa vain välähti valo. Molemmat tokenivat lopulta kun niihin oli kahdesti käyty on-sitenä vaihtamassa emolevyt ja jotain muuta tauhkaa.

Nykyisessä duunissa on ollut kohta kolme vuotta käytössä neljä 9560 mallin XPS:ää kehityskoneina ja näissä ei yhdessäkään ole ollut minkäänlaista ongelmaa. Myös oma XPS 9380 on nyt vuoden toiminut täysin ongelmitta. Dell on varmaan seuraavakin oma kannettava.

Ei kuulosta hirveän luotettavalta. Se toimii tai sitten ei toimi.
 
Ei kuulosta hirveän luotettavalta. Se toimii tai sitten ei toimi.
Joo, 2013 mallista ei jäänyt hyvää mielikuvaa, mutta 2016/18 malleista taas on jäänyt pelkästään hyvä kuva. Lenovosta on samanlaiset kokemukset, aikoinaan T530:sta (työkone) alkoi rannetuensta ja näytön kehyksestä lohkeilemaan palasia vuoden käytön jälkeen, mutta linux-työasemana toimiva P51 on vielä ihan priimassa kunnossa.
 
Taitaa mennä tuo XPS 15 hankintaan uudeksi perheen pääläppäriksi ja vaimolle opiskelukäyttöön. Mahtavan näköinen, arvostelut kehuvat kaikin puolin ja näytön koko : fyysiset mitat -suhde on erinomainen. Edellinen on halpis Dell Inspiron vuodelta 2013, niin luulisi käyttökokemuksen parantuvan

Ainoa asia, joka epäilyttää, on tuo liittimien määrä. Kotona työpöydällä on helppo käyttää jotain pientä hubia, mutta sitten liikenteessä pitänee kytkeä esim. ulkoinen hiirikin Bluetoothilla Unifying Receiverin sijaan.
 
Näitä 2020 vuoden päivitettyjä 13" XPS:iä ei taida vielä suomessa olla saatavilla? Ainakin näyttäisi että 7390 mallit ovat sitä 2019 vuoden mallia? Onko tuo 2020 malli sitten 9300 mallinimellä vai mikä se on?
 
Minulla työkoneena Dell Precicion 7740.
On ns "läppäri" kun painaa n 3kg niin tuota saa ihan raahata repussa mukana. Mitenkään en itse voinut malliin vaikuttaa ja on tuo aika yli specsattu ainakin näytönohjaimen osalta omiin automaatiohommiin.
Specsejä: i7 9850H, 32gb, Quadro RTX 3000.

CPU tehoja rajoitin akkukäytössä(boostit pois kun laitoin 99÷), kun sylissä kuuma kuin mikäkin. Noin akkukin jaksaa hyvin kevyessä hommassa työpäivän.

En tosta järkäleestä oikein muuta plussaa osaa sanoa kuin, että valaistu näppis on hyvä juttu.
Laturikin on melkein tiileskiven mittaluokkiin yltävä möykky:D
 
Minulla työkoneena Dell Precicion 7740.
On ns "läppäri" kun painaa n 3kg niin tuota saa ihan raahata repussa mukana. Mitenkään en itse voinut malliin vaikuttaa ja on tuo aika yli specsattu ainakin näytönohjaimen osalta omiin automaatiohommiin.
Laitoitkin "läppärin" sitaatteihin, sillä varsinainen laptop eli sylimikrohan tuo ei olekaan. Kyseessä on kannettava tehotyöasema, joka on suunniteltu esim. 3D-materiaanlin sujuvaan pyörittelyyn, jolloin laitteen koko ja keveys eivät ole ensisijaisia.
 
Näitä 2020 vuoden päivitettyjä 13" XPS:iä ei taida vielä suomessa olla saatavilla? Ainakin näyttäisi että 7390 mallit ovat sitä 2019 vuoden mallia? Onko tuo 2020 malli sitten 9300 mallinimellä vai mikä se on?
Ei nopeella googletuksella löydy minkäänlaista tietoa edes milloin saapui nordic layoutilla. Uudella 10 gen prossulla löytyy 2 In 1 mut tuo sexy uus näyttö kiinnostelis. 9300 =13" 9500 =15"
 
Ei nopeella googletuksella löydy minkäänlaista tietoa edes milloin saapui nordic layoutilla. Uudella 10 gen prossulla löytyy 2 In 1 mut tuo sexy uus näyttö kiinnostelis. 9300 =13" 9500 =15"

Giganttiin on yksi malli ainakin listattu saapuvaksi 28.7. Itsellä ois haussa i7 16gb fhd+ näytöllä mistä ei ole tietoa.

 
I cannot grasp how Dell laptops can be popular.

There policy of prohibiting standard modern drivers is so crippling.

My relatives had two Dell laptops with the same Wi-Fi card. And one of them could barely connect to a router standing 5 metres away with nothing but air between them. Because of drivers. Two years later Dell finally patched newer drivers to be accepted by another laptop too, and Wi-Fi started to work. But before that they had crippled hardware with Dell thoroughly blocking any way of fixing it. I know Dell makes good monitor, but for anything that may need drivers one better run from Dell like a plague...

Kommentti lainattu täältä. Dellin läppäreissä on ilmeisesti surkeita epästandardeja wifi-piirin ajureita.
 
Ostin pari kuukautta sitten Dell Inspiron 15-7590 -läppärin, joka muuten on fiksu vehjes ja toiminut odotetusti. Kuitenkin WiFi toimi vain kolmasosanopeudella muihin laitteisiin verrattuna. Tutkin jo laitetta sisältäkin, että olisivatko antennit tai kortti olleet huonosti kiinnitetty. Ehdin siitä jo rutista Dellille vastausta saamatta, mutta yhtäkkiä kuukausi sitten WiFi alkoikin toimia ihan hyvin. Eli varmaan Delliltä oli huomaamatta tullut joku päivitys.
 
En nyt löydä parempaakaan ketjua tälle kysymykselle, niin laitan sen tänne. Dell Precision 5520:sta meni vissiin emolevy tms. rikki, kun ei enää latautunut. Laitoin Verkkokauppaan huoltoon, josta laittoivat eteenpäin Dellille, josta todettiin että ei korjata ja laittavat vaihtolaitteen. Vaihdokki olikin 5540, jossa on sisuskalut jonkin verran modernimmat. Olin tohon vanhaan ostanut toisen 16 Gt muistikamman, joka on DDR4-2400. Uudessa koneessa muisti on DDR4-2666. Kannattaako tota vanhaa kampaa yrittää laittaa koneeseen, vai myynkö sen pois ja ostan varmasti sopivan tilalle?
 
Taitaa olla niin, että ainoa, mitä tuosta voi sanoa varmasti, on se, että mikäli yhdistelmä toimii ongelmitta, kaikki muisti alkaa toimia tuolla alemmalla nopeudella. Se laskee jossakin määrin kannettavan suorituskykyä. Netissä kerrotaan kokemuksista, joissa erilaiset muistit ovat toimineet ongelmitta samassa koneessa dual channel -muodossakin nopeudeltaan hitaimman kamman määräämällä nopeudella. Sitten on tapauksia, joissa dual channel on toiminut vain sovitetulla muistiparilla. Pahimmassa tapauksessa taas erilaiset muistit samassa koneessa ovat aiheuttaneet satunnaisia BSOD-kaatumisiakin.

Paras ja varmin vaihtoehto on myydä vanha kampa ja ostaa tilalle toinen uuden mallinen.
 
Ensimmäinen 9500 on tullut myös näemmä Giganttiin myyntiin. Saa nähdä milloin 9700 saapuu suomeen. :drool:

päädyin ostamaan tämän pari viikkoa sitten ja varsin tyytyväinen ollut. Näyttö ja trackpad ovat loistavia (en ole huomannut trackpadin klikkailua mistä ensimmäiset tuotantoerät ilmeisesti kärsivät). Näppis on varsin mukava, silloin tällöin osuu oikean käden peukalon juuri trackpadille kirjoittaessa, mutta muuten hyvän kokoiset näppäimet. Kaiuttimet ovat aika surkeita, mutta tämä taitaa olla totta lähes kaikilla läppäreillä. Vähän harmittaa ettei löytynyt hyvää AMD vastinetta prossulle kun tehoerot ovat niin suuria. Ainoa asia mikä häiritsi alussa oli näytön jäätyily välillä kun esim zoomaili pidemmän aikaa koskematta mihinkään näppäimeen. Näyttö jäätyi ja nopein tapa saada se toimimaan oli sulkea kansi ja avata uudelleen. 2004 päivityksen jälkeen en ole tätä enää huomannut.

Ainoa asia mikä jäänyt mietityttämään on bloatware mitä tässä oli jonkun verran. En ole varma poistuiko kaikki McAfee sonta winukan asetusten uninstalllilla. Tämä on ensimmäinen uutena ostamani läppäri koskaan ja jäänyt mietityttämään pitäisikö asentaa windowsi vaan nollista uudestaan että saisi kaiken bloatin pois. Takuun lyhyys mietityttänyt myös vähän, lukenut netistä kauhutarinoita Dellin asiakaspalvelusta. Näköjään 21% tarjous tästä nyt, olisin säästänyt 400e jos olisin vähän myöhemmin laittanut ostoskoriin.
 
Noin suuren hinnanalennuksen ollessa kyseessä, harkitsisin laitteen palauttamista ja uudelleen ostamista. Tiedä vaikka kauppias suostuu pudottamaan hintaa tai antaa kauppa-credittiä erotuksen verran. Kannattaa aiankin yrittää. Vähän vaivaahan tuosta on, mutta pääsee ns. tuntipalkoille.
 
Powerilla ainakin hyvittävät erotuksen tilille vielä kuukauden jälkeen. Chatissa laitoin viestiä.

Gigantissa asiakaspalvelu on auki näköjään vaan arkisin ja tuo tarjous päättyy tänään, liikkeessä siis kannattaa käydä kyselemässä jos mahdollista, vielä kun tuo tarjous on voimassa.
 
Nyt ollut muutmaia vuosia vanha Dell Latitude 5480 käytössä ja siitä muutamia huomioita - ostin tämän käytettynä.

- Näppäimet aikalailla pieniä omaan makuun, erillään toisistaan aika paljon.
- Näppäimistön tausta taipuu ikävästi - tuntuu sellaselta epävakaalta hieman kun kirjoittaa siten, että vähänkkään kovempaa naputtaa. Sen lisäksi tämä näppäimistön kehikko pitää napsuvaa ääntä esim backspacea tai enteriä yms näppäiltäessä. Silminnähden siis tämä näppäimistön kehys/näppäimistö ajoittain painuu millin alaspäin. Huonontaa kyllä melkosesti laadun tuntua. Muutoin näppäimistön tuntuma on ihan ok. Näppäimistön kehys/runko mikä onkaan niin siinä lukee Latitude E7450. Elikkä se kertoo sen, että tähän koneeseen on jo kertaalleen vaihdettu näppäimistö. Nämä mallit ovat kärsineet siitä, että näppäimistö tekee mitä sattuu kun kirjoittaa.

- Näyttö on aika himmeä
- Touchpadi on hidas
- Ainut positiivinen asia on akkukesto, joka sekin kyllä saavutetaan kaksiytimisillä malleilla.

Edellä mainittujen tekijöiden perusteella en voi suositella tätä laadun puolesta samalla tavoin kuin esimerkiksi Lenovon thinkpadeja tietyin varauksin tai HP elitebookin malleja. Näissä tuo näppäimistön alue on todella luja ja vakaa.

Toki Dellilläkin osa näistä latitudeista on sellasia jossa näppis on vakaa ja jämerä, mutta jostain syystä tämä sitä ei ole. Tämän hintaluokan vehkeessä se ei vaan käy.
 
Onko kellään tietoa milloin ois tulossa delliltä xps läppärit uudella 3000 sarjan näyttiksellä?
 
Tällä kertaa mutuillaan, että ehkä ensi vuonna tulisi markkinoille XPS AMD Ryzenillä. Harmittaa kun parhaimmissa läppäreissä on vain Inteliä.
 
Tällä kertaa mutuillaan, että ehkä ensi vuonna tulisi markkinoille XPS AMD Ryzenillä. Harmittaa kun parhaimmissa läppäreissä on vain Inteliä.
Tuossa on ainakin osittain takana se, että Intel on kehittänyt joitakin ratkaisuja yhteistyössä laitevalmistajien kanssa. Intelillä on sitten ollut valtaa vaikuttaa siihen, missä läppärimalleissa jotakin patenttia on saanut käyttää. Sen seurauksena business-läppäreiden "lippulaivamalleja" on saanut vain Intelin suorittimilla, mutta tilanne on muuttumassa.
 
Kokeilin työkonetta Super-Pi 1M testillä ja tulos yllätti = 50.380 s?
Läppäri Dell Precicion i7-8850H prossulla ja olevinaan "tehokone".
Onko nuo nykyisin tuollaisia, kun jo 10v sitten pöytäkone meni 20s.
Vai onko koneessa jotain säätöä, jos siinä on firman ATK "Känkkä"?
 
Viimeksi muokattu:
Intel läppärit ovat throttlanneet läpi koko 2010 luvun, tehoja voi koittaa hakea laittamalla laturia kiinni, säätämällä virransäästöä ja viimekädessä vaihtamalla piitahnat. Vanha XPS15 itseasiassa hiljeni jonkin verran, kun vaihtoi uudet tahnat ja lämpötyynyt.

Mutta ei sieltä ihmeitä kannata odottaa, 14nm kuumenee enemmän mitä ohuen rungon tuuletin jaksaa jäähdyttää.
 
Mitäs kaikkea pitää nyt ottaa huomioon, jos asentelee koneeseen (XPS 13 9300) puhtaan Windowsin? Jotain ongelmia mahdollisesti ajureiden tai aktivoinnin kanssa?
 
Mitäs kaikkea pitää nyt ottaa huomioon, jos asentelee koneeseen (XPS 13 9300) puhtaan Windowsin? Jotain ongelmia mahdollisesti ajureiden tai aktivoinnin kanssa?

Aktivointi toimii automaattisesti, koska se on raudassa "kiinni". Mitä tulee noihin ajureihin niin windows löytää ajurit aikalailla hyvin itse.
 
Aktivointi toimii automaattisesti, koska se on raudassa "kiinni". Mitä tulee noihin ajureihin niin windows löytää ajurit aikalailla hyvin itse.
Jees, eli ei pitäisi ainakaan helposti mennä mitään pieleen. Ilmeisesti näissä yleisenä ”ominaisuutena” helposti kierroksia ottavat tuulettimet, kun tuntuu huudattavan noita ihan kevyelläkin käytöllä.
 
Jees, eli ei pitäisi ainakaan helposti mennä mitään pieleen. Ilmeisesti näissä yleisenä ”ominaisuutena” helposti kierroksia ottavat tuulettimet, kun tuntuu huudattavan noita ihan kevyelläkin käytöllä.

Onko Dell Power Manager tuttu? Sillä saat sen metelin kuriin. Valitse Thermal Management ja sieltä Quiet moodi päälle. Jos kone lähes aina laturissa kiinni harkitse Battery information ja Primarily AC Use.
 
Onko Dell Power Manager tuttu? Sillä saat sen metelin kuriin. Valitse Thermal Management ja sieltä Quiet moodi päälle. Jos kone lähes aina laturissa kiinni harkitse Battery information ja Primarily AC Use.
MyDellin kautta sai tuota säädettyä, eikä tuntunut ainakaan aiemmin olleen pahemmin vaikutusta, mutta pitää vielä tutkia tarkemmin. Vanhoissa koneissa vaan tottunut ettei pidä juuri mitään ääntä vaikka Youtuben tai Netflixin kanssa, mutta tässä tuntuu ottavan aika helposti kierroksia.
 
Pistetääs tämä fiksi tännekin tietoon jos jonkun muunkin XPS kärsii jäätyvän näytön ongelmasta.

Omassa XPS 15 9500 koneessa (integroitu näytönohjain) jostain syystä jäätyi näyttö aivan luvattoman usein. Siis kuva vain pysähtyi mutta kone jatkoi muuten toimintaansa normaalisti, kuuli esim. videon äänet edelleen ja jos teki jotain niin näytön heräämisen jälkeen näki että asiat oli tapahtuneet.

Pikafiksinä näytön on saanut takaisin päälle sulkemalla ja avaamalla koneen kannen, ja myöhemmin löysin vinkin että CTRL+WIN+SHIFT+B näppäinyhdistelmä "resetoi" näytön ja palautti sen toimintaan. Mutta pikafiksi on aina pikafiksi, ja noita jos joutui tekemään monta kertaa päivässä niin oli aika ärsyttävää pitkän päälle eikä tuntunut millään tokenevan.

Netistä löytyi juttua että ongelma voisi liittyä paneelin virkistystaajuuden säätöön (panel self refresh) ja korjautuisi jos option kytkee pois päältä Intelin ohjauspaneelissa. Kokeilin tätä, mutta omaan koneeseen ei auttanut ja ongelma jatkui edelleen.

Yksi päivä kun taas turhautuneena etsin fiksiä ongelmaan törmäsin Dellin keskustelupalstalla viestiin jossa kerrottiin pari rekisteriavainta joita muuttamalla PSR:n vois saada oikeasti pois päältä ja ongelman korjattua, ja näillä tempuilla ongelma näytti korjaantuneen, ainakin pari viikkoa on nyt menty ilman yhtään näytön jäätymistä.

Korjaus oli tämä:

Avaa rekisterieditori (esim. Win + R -> regedit)

Etsi sijainnista
Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4d36e968-e325-11ce-bfc1-08002be10318}\...
Siellä pitäisi olla alakansio 0001 tai 0000 josta löytyy seuraavat avaimet

Muuta näiden arvot
PSR2Disable -> jos 0 niin muuta -> 1
Psr2DrrsEnable jos 1 niin muuta -> 0

Ja buuttaa kone. PSR:n pitäisi nyt oikeasti olla pois käytöstä ja tämä ainakin omassa koneessa poisti ongelman.
 
Viimeksi muokattu:
Pistetääs tämä fiksi tännekin tietoon jos jonkun muunkin XPS kärsii jäätyvän näytön ongelmasta.
Ja buuttaa kone. PSR:n pitäisi nyt oikeasti olla pois käytöstä ja tämä ainakin omassa koneessa poisti ongelman.

Itselläni ei ole Dellin koneita tällä hetkellä, mutta ThinkPad X260:n kanssa on samaa jäätymistä kunnes PSR:n ottaa pois päältä.
 
Aktivointi toimii automaattisesti, koska se on raudassa "kiinni". Mitä tulee noihin ajureihin niin windows löytää ajurit aikalailla hyvin itse.
Dellin sivuilta tuesta saa sitten loput ajurit. Tunnistaa koneen mallin ja ajurit, ehdottaa ja tarvittaessa automaattisesti päivittää. Dell SupportAssist appi tekee saman.

Itsellä vähän harrastuksena ser-Dellit. Töissä oli Dellejä pitkään ja niissä ei "ikinä" mitään ongelmia. Sitten tuli HP ja ongelmia enemmänkin. Noita vanhempia Dellejä sai kantaa kotiin ihan ilmaiseksi, mutta ilman kiintoleyä. Löytyy E6430, 2xE7240 ja viimeisenä helmenä M4800, jota himoitsin pitkään. Niissä sitten Linuxia, Cloudreadya ja Win11a. Telakka käy kaikkiin sama ja toimivat tosi hienosti peruskäytössä kotona. Vanhoja ammattilaiskoneita ja hinta-laatusuhe oikein hyvä kun ilmaiseen koneesen laittaa muutaman kympin kiintoleyn. Telakoita, latureita jne sai kun vain kantoi kotiin.
 
Viimeksi muokattu:
Dellin XPS 9350 ihmetyttää, miksi ei 2020 jälkeen ole tullut bios päivityksiä, yleensä merkkikoneisiin tulee niitä aika pitkään jos ns. business luokan laitteita. Lisäksi ärsyttää, että tuota satunnaista painallusta rekisteröitymättä jäämistä esiintyy, luulisi, että olisi ajurilla korjattavissa. Akkua lukuunottamatta hyvä kone kyllä edelleen. Olisi lähes täydellinen jos muistit ei olisi "liimattu" ja saisi päivitettyä, ja prossu, mutta sitä turha odottaa nykyään, muistit saisi kyllä olla päivitettävissä.
 
Dellin XPS 9350 ihmetyttää, miksi ei 2020 jälkeen ole tullut bios päivityksiä, yleensä merkkikoneisiin tulee niitä aika pitkään jos ns. business luokan laitteita. Lisäksi ärsyttää, että tuota satunnaista painallusta rekisteröitymättä jäämistä esiintyy, luulisi, että olisi ajurilla korjattavissa. Akkua lukuunottamatta hyvä kone kyllä edelleen. Olisi lähes täydellinen jos muistit ei olisi "liimattu" ja saisi päivitettyä, ja prossu, mutta sitä turha odottaa nykyään, muistit saisi kyllä olla päivitettävissä.

Ei ole ollut vaan päivitettävää biosin osalta? Kone kuitenkin näyttäisi olevan vuosimallia 2015, joten hyvinhän tuo 5 vuotta bios-tukea on. Yleensä työläppärit kuitenkin uusitaan firmoissa jo tuossa välissä muutenkin.
Vertailun vuoksi itsellä on Razer Blade 15 (2020) ja tuohon ei ole julkaistu julkkarin jälkeen yhtään biosin päivitystä kun ei ole ollu tarvis.
 
yleensä nuo vanhojen koneiden bios päivitykset ovat lähinnä tietoturvaan liittyviä päivityksiä, eihän niissä muuta korjattavaa välttämättä olekaan.
 
yleensä nuo vanhojen koneiden bios päivitykset ovat lähinnä tietoturvaan liittyviä päivityksiä, eihän niissä muuta korjattavaa välttämättä olekaan.

Ja yleensä noihin riittää käyttiksen päivityksien mukana tulevat prossun mikrokoodipäivitykset. Jos nyt mietitään mistä noita aukkoja on viimeaikoina eniten löytyny.
 
Itsellä työkoneena nyt Latitude 5420 ja tätä edellinen Dell olikin hauskasti Latitude E5420, eli Sandy Bridge aikakautta. Välissä olikin sitten monia vuosia Elitebook 840 G2 joka edelleen pääosin käytössä ja ollut tuohon älyttömän tyytyväinen koko ajan.

Tuo uusi Latitude ei vaan oikein lähde samalla tavalla fiiliksen puolesta. Vanhat Dellit oli aika tankkeja form-factoriltaan mutta myös kestäviä ja kaikki hommat tasapainossa. Sandy koneessa näppis oli ihan saakelin hyvä ja tappihiiri pelasti ei niin hyvältä mutta täysin käyttökelpoiselta touchpadilta. Kokemuksia myös samaisesta koneesta 15" koossa (E5520) jossa oli aikaisekseen varmaan paras näytön laatu (FHD) mitä olen nähnyt, ja todella hyvälaatuinen Webcamera myös.

Tuossa uudessa tuntuu moni asia jotenkin lelulta. Runko on jämäkkä mutta näppis on huonompi kuin tuossa HP:ssa (joka sekin aika keskiverto) ja touchpad on responsiivinen mutta napit on ihan hanurista koska ne on osa sitä laattaa eikä erilliset. Touchpad myös vaihdettiin takuuna heti uutena koska napit jumitti pohjaan painettaessa. Toki käytän täppäystä pääasiallisena klikkauksena, mutta aina ei vaan voi.

Näyttö on kirkas mutta jotenkin silmiä rasittava ja värit aika huonot vaikka on IPS. Vanhan Elitebookin näyttö on paljon eloisampi, äärettömän skarppi ja valovuodoltaan tasaisempi. Tuo Dell on vähän sellainen epätarkan ja utuisen oloinen, ehkä se on se anti-glare pinnoite tai jotain. Asetukset olen toki katsonut että natiivi 1920x1080 käytössä ja skaalaus 100%, näin molemmissa koneissa. Pitkissä ohjelmointipätkissä rasittuu silmät enemmän tuolla Dellillä.

Lisäksi tuntuu että siinä tuuletin ulvoo jatkuvasti ja siltikin se on erittäin kuuma vasemmalta puolelta missä ilman ulostulo on, vaikka olisi vaan idlaillut pöydällä. Elitebook lämpenee jonkun verran jos kääntää C-koodia, mutta jäähtyy myös nopeammin ja on paljon mukavampi esim. sylikäytössä. Toki se on vaatimaton i5 2c/4t, kun nykyinen on i5 4c/8t mutta Dellissä on myös uudempaa teknologiaa, toki TDP korkeampi. Elitebookin tuuletin myös käytössä hiljaisempi jos ei pyöri ihan täysiä, Dellissä on jotenkin sellainen korkea ujellus heti kun ottaa kierroksia vähänkin, samanlainen ääni oli Sandy-Latitudessa aikanaan.

Suorituskyvyssä en ole omissa töissä huomannut niin isoa pomppua että olisi tuo 11th gen Intel säväyttänyt vs. 5th gen. Akkukesto on Dellissä parempi peruskäytössä, mutta jatkuvassa rasituksessa HP pääsee ehkä hieman ohi (akku siihen uusittu pari vuotta sitten kun orkkis pullistui). USB-C lataus on kenttäolosuhteissa ihan persiistä, mutta muuten toki erittäin hieno homma. Saisi vaan lisänä olla joku hieman kestävämpi barrel plugi tyyppinen ratkaisu mitä ei tarttisi varoa. Noita USB-C liittimiä mennyt jokunen jo hajalle tässä lähipiirissä vastaavissa oloissa.

Kajarit on myös aika vaatimattomat, mutta niinhän ne tuppaa tämän kokoluokan koneissa olemaan. Huonona puolena ne on ns. downfiring eli kovassa melussa hankalampi kuunnella jotain Teams-kokousta taustalla kuin tuolla Elitebookilla, vaikka siinäkään ei mitkään hyvät kaiuttimet ole. Mutta selvempi ääni joka tulee suoraan kohti kun on koneella.

Hyvänä puolena Dellistä löytyy vielä täysikokoinen HDMI-portti ja Ethernet-portti, jotka taitaa esim. HP:n vastaavan kokoluokan nykymalleista puuttua. (?)

Ihmetyksen aihetta toi myös käyttöönotossa 4G-modeemin toimimattomuus, se oli jotenkin ihmeellisesti disabled-tilassa ja piti asentaa joku Dellin sivuilla oleva ajuripaketti mikä sitten "avasi" tuon modeemin käyttöä varten. Tästä ei mielestäni ollut yhtään mitään mainintaa missään ohjeistuksessa, Toki sain koneen firman esiasennuksen jälkeen eli ehkä Dellin oma imageasennus olisi asiasta jotain maininnut.

Kokonaisuutena ajatellen ihan OK kone mutta jotenkin ei huuda enää sitä rautaista ammattilaista mennessään. Eihän Latitude-sarja ikinä mitään kärkikastia ole ollutkaan, mutta hintaluokka huomioon ottaen kaipaisin vähemmän sitä Apple-tyyppistä hifistelyä ja enemmän tositoimia. No liitinten puolesta on Dell pitänyt sentään järjen päässä, löytyy sentään pari USB-A liitintäkin vielä. Päivitettävyys myös plussaa, kun muistikammat sekä M.2 SSD on molemmat vaihdettavissa eli ei juotettuna emolle.

Valitettavasti ei oikein ole kunnon kokemuksia näin uusista muiden valmistajien koneista, HP:tkin menivät huonompaan suuntaan jossain 7th ja 8th gen Intelien aikaan joiltakin osin, eli varmaan ihan globaalia halpuuttamista tapahtunut kun aina vaan pitää saada tehokkaampaa mutta ohuempaa ja seksikkäämpää konetta myös sinne työmaaolosuhteisiin.
 
Mistä saisi uuden laturin? Rupes herjailee liian tehottomasta latauksesta. Jotain kosketushäriötä on myös
20220830_101322.jpg
 
Mistä saisi uuden laturin? Rupes herjailee liian tehottomasta latauksesta. Jotain kosketushäriötä on myös

Tuo on vissiin joku vanhempi malli ku mallinumero ei heti palauta tuloksia ainakaan kotimaan kielellä?
Voi olla että yhteensopiva laturi löytyy helpommin koneen mallilla kuin laturin tyypillä...
 
  • Tykkää
Reactions: Sir
Mikähän sitten hajosi.. Painaa virtanappia niin ei jaksa käynnistyä. Kuuluu semmonen melkein kuin naksahdus mutta ei herää. Ei kuitenkaan naksahdus vaan semmone sähkönaksaus.. Prkl kun on pari tiedosta mitkä tarviis. Onhan toi jo jonkun vuoden toiminut, eli varmaan vaan uutta tilaukseen
 
mistä mahtaa johtua kun vaihdoin vanhaan XPS:ään tarvikeakun niin melkein joka kerta kun käynnistän koneen syttyy virtavalo ja näppisvalot mutta ei tule kuin musta ruutu, 4sek virtapainikkeen painallus että sammuu ja sitten käynnistyy joka kerta normaalisti. Hyvin harvoin lähtee käyntiin ilman tätä "rituaalia". Muutenkin outo kone kun ei halua mennä lepoon, sammuu itsekseen ja mm. chrome pitää palauttaa tabit kun suljettu "väärin".
 
mistä mahtaa johtua kun vaihdoin vanhaan XPS:ään tarvikeakun niin melkein joka kerta kun käynnistän koneen syttyy virtavalo ja näppisvalot mutta ei tule kuin musta ruutu, 4sek virtapainikkeen painallus että sammuu ja sitten käynnistyy joka kerta normaalisti. Hyvin harvoin lähtee käyntiin ilman tätä "rituaalia". Muutenkin outo kone kun ei halua mennä lepoon, sammuu itsekseen ja mm. chrome pitää palauttaa tabit kun suljettu "väärin".
Kannattaa ainakin tehdä käynnistyksen yhteydessä F12-nappulan takaa löytyvä pitkä diagnostiikka-testi, jos sieltä joltain selviäisi:

Diagnostics
 
mistä mahtaa johtua kun vaihdoin vanhaan XPS:ään tarvikeakun niin melkein joka kerta kun käynnistän koneen syttyy virtavalo ja näppisvalot mutta ei tule kuin musta ruutu, 4sek virtapainikkeen painallus että sammuu ja sitten käynnistyy joka kerta normaalisti. Hyvin harvoin lähtee käyntiin ilman tätä "rituaalia". Muutenkin outo kone kun ei halua mennä lepoon, sammuu itsekseen ja mm. chrome pitää palauttaa tabit kun suljettu "väärin".

Ota Windowista Fast Boot (Startup) pois

How to enable and disable fast startup on Windows 10
If you'd like to see how your PC performs without fast startup enabled, you can disable it in just a few steps:

  1. Right-click the Start button.
  2. Click Search.

Right-click the Start button. Click Search.



Right-click the Start button. Click Search.
  1. Type Control Panel and hit Enter on your keyboard.
  2. Click Power Options.

Type Control Panel. Click Power Options.



Type Control Panel. Click Power Options.
  1. Click Choose what the power buttons do.
  2. Click Change settings that are currently unavailable.

Click Choose what the power buttons do. Click Change settings that are currently unavailable.



Click Choose what the power buttons do. Click Change settings that are currently unavailable.
  1. Click Turn on fast startup (recommended) so that the checkmark disappears.
  2. Click Save changes.

Click Turn on fast startup. Click Save changes.



Click Turn on fast startup. Click Save changes.
If you want to re-enable fast startup at any point, simply repeat the steps so a checkmark appears next to Turn on fast startup.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 637
Viestejä
4 494 416
Jäsenet
74 265
Uusin jäsen
Oranta

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom