Dell ja Ventiva esittelivät passiivisella ICE-jäähdytyksellä varustettua kannettavaa

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
22 747
dell-14-pro-premium-ventiva-ice-20250110.jpg

CES-messuilla on nähty myös eksoottisempia jäähdytysratkaisuja. Kenties mielenkiintoisin niistä on Ventivan ICE, jota esiteltiin yhteistyössä Dellin kanssa.

Ventiva ICE- eli Ion Cooling Engine -jäähdytysteknologia on siitä erikoinen, ettei siinä ole lainkaan liikkuvia osia. Liikkuvien osien sijasta se sisältää aukollisen kehyksen, jonka läpi kulkee ohut metallilanka, jonka läpi johdetaan jopa 5000 voltin jännite. Korkea jännite ionisoi ympäröivän ilman luoden sille positiivisen varauksen. Taustalla oleva pinta on puolestaan maadoitettu ja luo negatiivisen varauksen, mikä puolestaan saa ilman liikkumaan.



Vaikka kyse on vielä konseptitason tuotteesta, sitä esiteltiin Dell 14 Pro Premium -kannettavalla, joka on ilmeisesti tulossa myös myyntiin kuluvan vuoden aikana. Kannettava on varustettu Lunar Lake -arkkitehtuurin Core Ultra 200V -prosessorilla, mikä tarkoittaa maksimissaan 30 watin TDP:tä. Kannettavan tapauksessa käytössä on ICE9:ksi kutsuttu versio ICE-teknologiasta ja sen toteutuksessa on tehty luonnollisesti tiivistä yhteistyötä Dellin ja Ventivan välillä. Linus Tech Tipsin ShortCircuitin videon mukaan jäähdytysratkaisun äänentuotto on 14 dB(A), mikä on käytännössä täysin hiljainen. Videolla kerrotaan, ettei edes LTT Labsin akustiikkakammiossa päästä alle 15 desibelin taustamelun. Toinen ratkaisun eduista on ohuus, videon mukaan Dell 14 Pro Premium ICE9:llä on ohuin kannettava tähän mennessä.

Täysin ongelmavapaasta teknologiasta ei voida kuitenkaan puhua, sillä ionisoimalla ilmaa se hajottaa hapen (O2) kahdeksi erilliseksi molekyyliksi (O1), mutta tuottaa satunnaisesti myös otsonia (O3). Vaikka niin pienet määrät otsonia eivät sinänsä ole vielä vaarallista, jäähdytysratkaisussa on hyödynnetty mangaanioksidia, joka edistää otsonin (O3) muuttumista takaisin tavalliseksi hapeksi (O2).

Lähde: TechPowerUp
 
Kuinkahan pitkäikäinen tuo korkeajännitteinen osa on ja onko vaikeampi vaihtaa kuin tuulettimet vanhoista koneista?
 
oma i7-13650HX sammuttaa tuulettimet kun kulutus putoaa alle 30W, en oikein nää miksi siihen pitää korkeajännitteitä sotkea sekaan, konvektio riittää
 
Vähän kiinnostaisi käpistellä tuollaista, että kuinka hyvin tuo mangaanioksidin käyttö toimii, vai haisevatko nuo otsonille. Lähtökohtaisesti idea on kyllä hyvä ja tarpeellinen.
 
Idea ja teknologia on kyllä mielenkiintoinen. Mietin vaan, että Apple on myynyt passiivisia MacBookkeja sieltä ekasta M-prossun julkaisusta asti, airit on myös kyllä kohtuullisen ohuita (15" mallin paksuus 11,5 mm).

Meneekö tämä jollekin uudelle tasolle? Myös CPU:n / GPU:n teho on mielenkiintoinen, eli onko oikeasti käyttökelpoinen vai joutuuko siitä tinkimään kunnolla. Itselle ei nämä Intelin läppäriprossut ole kovin tuttuja (lue en ole vuosiin sellaista käyttänyt).
 
Korkea jännite kerää myös kivasti pölyä. Toivottavasti rakenne on sellainen, jotta voi kuukauden - parin vuoden välein (olosuhteista riippuen) puhaltaa pölyt pois.. tai muuten putsata..
Muutoin tulee ongelmia..
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 544
Viestejä
4 588 883
Jäsenet
75 447
Uusin jäsen
Korkky88

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom