DC moottorin käyttö (suunnanvaihdolla)

Viestiketju alueella 'Elektroniikka, rakentelu ja muut DIY-projektit' , aloittaja Lassivv, 02.03.2017.

 1. Lassivv

  Lassivv

  Viestejä:
  334
  Rekisteröitynyt:
  12.02.2017
  Laitetaampa kysymyksenä ilmoille, jospa täältä löytyisi montaa vastausta asiaan.

  Yleisesti siis tarkoituksena kysellä mikä on järkevin tapa (raha/vaiva/kestävyys) suhteella rakentaa DC moottorin ohjaus suunnanvaihdolla. (yli 2-5A haukkaavat moottorit).

  Tiedossa on moniakin tapoja ja google toki löytää montaa ratkaisua asiaan lähinnä ajattelin kysyä löytyisikö keskustelua mikä olisi järkevin ja mahdollisesti koti osista löytyvä ratkaisu ja mitkä sen huonot puolet verrattuna johonkin driveri ic:hen.

  Muutamia tapoja mitä tiedossa ja mielessä:
  1. Yksinkertaisin: Rele jossa tupla (NC/NO) kärjet riittävällä virrankestolla. (tai kaksi relettä yksillä kärjillä niin saa myös pysäytettyä moottorin) Tällä saadaan toki tehty hyvin yksinkertainen kytkentä missä moottori pyörii jompaan kumpaan suuntaan. Diodia ei voi pistää kärkiä suojelemaan käsittääkseni, koska napaisuus vaihtuu.

  2. Jotain N ja P feteistä tehtyä 4kpl rykelmiä olen nähnyt lieneekö jotenkin kopio H-driverin sielun maisemaa. Kohtuu monimutkainen rakennelma etuvastuksineen ja eri tyyppisten fettien hankkimisineen.

  3. Käyttää virallista h siltaa. Tästä etuina toki varmaan jotain ylivirran/oikosulun suojauksia ja kaikki yhdessä paketissa tyylinen ratkaisu myös varmaan moottorin magneetti kentän piikit yms otettu huomioon. Erikoista vaan että kun haetaan esim yli 3-4A piirejä niin farnelilta esim löytyi tasan muutamia järkevän oloisia vaihtoehtoja: TLE52062SAKSA1 INFINEON, Full Bridge Driver, 6V to 40V supply, 5A/1 Output, TO-220-7 | Farnell element14

  Ovatko niin harvinaisia noin isolla virralla ettei niitä juuri ole vai onko nuo melkein kaikki vaan driveri piirejä ja tarkotuksena käyttää jotain rajuja fettejä sitten ajamassa itse moottoria?

  Tuossa melkeimpä omat mietteet. Mietin että onko tuo mahdollista tehdä N feteillä jotenkin, kun niitä nurkissa lojuu, mutta eipä taida onnistua mitenkään. Eli liekkö järkevimmiksi vaihtoehdoiksi jää h-silta tai sitten releen käyttö.

  Ajatuksia saa antaa. Ohjaus tulee ainakin omissa käyttökohteissa melkeimpä aina Arduinolta. Eli esim fetti puoli yleensä vaati VGS 5v luokassa olevia fettejä.

  edit: Saa siirtää pienten kysymysten puolellekkin, jos ei omaa topiciansa vaadi.
   
 2. Tumppi112

  Tumppi112

  Viestejä:
  16
  Rekisteröitynyt:
  05.01.2017
  blurris tykkää tästä.
 3. Tomak89

  Tomak89

  Viestejä:
  265
  Rekisteröitynyt:
  24.02.2017
  Onnistuu tuo H-silta pelkillä N-feteilläkin. Lowside ohjaus ei ongelmaa, koska source maassa. High side ohjaukseen tarvitseekin esim. alla olevan näköisen bootstrap-piirin, jotta highside fetin kanava on varmasti auki, eli Vgs jännite reilusti positiivinen.
  http://www.avrfreaks.net/sites/default/files/Bootstrapped Mosfet.PNG

  Jos kuulostaa liian kryptiseltä, niin huomattavasti helpompaa käyttää esim. puolisiltaohjainta (half bridge driver) tai tosiaan valmista full bridge moottorinohjainta. Näissä tuo bootstrap on sisäänrakennettu, ehkä lisäksi tarvitsee ulkoisen konkan.

  Varmaan noi yhden IC:n ratkaisut rupee jo lämpee niin paljon, ettei uskalleta isompia virtoja luvata. Tossa yritin itsekin selailla noita IC:itä, joissa olisi pelkkä gate-ohjaus, että voisi itse valita fetit, mutta niissä on sitten kaiken maailman muuta kilkettä mukana. Kyllä niitäkin varmasti löytyy yksinkertaisia ja fiksun hintaisia.
  Linearilta löysin tuommoisen. http://cds.linear.com/docs/en/datasheet/11602fb.pdf

  Joskus itse kokeillut h-siltaa rakennella ilman sen kummempaa fettien ohjausta. Ongelmaksi tuli fetin nousu- ja laskuajan ero. Toisin sanoen high side aukesi ennen kuin low-side meni kiinni. Ei sentään savua ehtinyt nousta. :lol: Seuraavassa versiossa taisin käyttää Atmega32u4 kontrolleria(löytyy Arduino leonardosta), jossa pienellä koodailulla saa Timer4:stä saa generoitua ns. dead time viiveet, eli pieni väli fettien sulkemisen ja avaamisen välille. Eipä toisaalta ollut mikään kauhean isotehoinen juttu, ohjasin kyseisellä virityksellä kuulokkeita/pientä kaiutinta. :cigar2: