CPU Error uutta konetta kasaillessa.

Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
216
Eli hommasin seuraavia osia:


Fractal Design Define R6 USB-C kotelon.

Asus PRIME x570-p emolevyn.

Ryzen 3800x prosessorin.

Scythe Mugen 5 rev. b jäähyn, eli siinä 1 tuuletin + siili.

ja muuta sälää (tarkennan jos tarpeellista).


Kuten otsikossa. Eli käynnistäessä kone herjaa seuraavaa:

"CPU Fan Error! The system has only detected a single 4-pin connector connected for the CPU. It is recommended to connect both the 8-pin and 4-pin power plugs for system stability and to prevent motherboard from overheating under heavy usage. Press F1 to Run SETUP".

Tämän jälkeen kone käynnistyy normaalisti. Tässä samalla selvittelen ongelmaa, mutta mielestäni kaikki mukana tulleet piuhat ovat paikallaan ja ne vielä ennen käynnistystä varmistelin uusiksi. Koneen jos käytän auki, niin kaikki tuulettimet kyllä pyörivät normaalisti. BIOS:sta jos olen tsekkaillut QFanilla, niin siellä näkyy 2 tuuletinta aktiivisena, olikohan 1 chassis ja 1 cpu. Varmistampa vielä, että mitkä ne olivat ja päivitän tätä aihetta hetken päästä rebootatessa (nyt siirtyy matskua kovolta toiselle). Jäin miettimään tuota fractalin takana olevaa hubia, jonne nyt siis prossujäähystä tulee piuha kiinni emon sijaan. Onko sillä jotain vaikutusta asiaan? Onko jokin rikki tai oikeasti ylikuumenemisvaarassa vai voiko tuon herjan ohittaa ja jos voi niin miten?

Tuulettimet ovat normaalit kotelon mukana tulleet, eli 2 edessä ja yksi takana, jotka on kiinnitetty kuvan mukaisesti vasempaan laitaan ja sitten Scythe Mugenilta tuleva piuha on laitettu alas oikealle toiseksi ylimpään. Alaoikealla alimmaisena oleva on kiinni emolevyn CPU FAN osoittamaan kohtaan ja normaalisti tuohon virta alhaalta kuten SSD:llekin.

 
Liittynyt
24.10.2016
Viestejä
3 006
Laita 8-pin virtakaapeli cpu:lle paikoilleen siihen nelipinnisen viereen. Lisäksi se cpu-jäähyn tuuletin kannattanee lykätä suoraan emolle ja iskea hubi johonkin toiseen pwm-liittimeen.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 321
Ja siis sulla on piuhat tuolla ykkösessä kiinni molemmissa liittimissä? Ja kyseiset piuhat powerissa kiinni myös?
emo.png


Erikoinen tuo virhe mikä sieltä tulee. Oletan että ne on oikeasti kaksi eri virhettä, joista se jälkimmäinen liittyy noihin CPU:n virtaliittimiin.

Se ensimmäinen sitten juuri noin kuten Baldrick tuossa ylhäällä kuvasikin, eli tuuletin kiinni tonne kohdassa 2 olevaan CPU_FAN-headeriin.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
216
En nyt ilmeisesti tajua tästä jotain, tai on termit sekaisin. Laitampa kuvat, toivottavasti niistä saa selvää.

Eka kuvassa emolevyn etuyläkulma ja scythe mugeni näkyy ja hyrrää. Sen piuha on nyt hubin sijaan tuossa 2 kohdan osoittamassa paikassa eli emolevyn oikea yläkulma, vasen puoli 8 pinnistä on scythelle. Musta piuha joka tulee takaa ja siinä valkoinen reuna, tulee hubilta kuten sen kotelon ohjeissa näkyi.

upload_2019-12-11_18-19-6.jpeg


Tässä emolevyn vasen yläkulma. Siellä 2kpl virtaliittimiä 4 x 4. Väliin jää 2 tyhjää paikkaa, kuten edupin laittamassa kuvassa näkyy kohta 1, niin olen laittanut toisen nuista 4 pinnisistä vasempaan ja toisen oikeaan reunaan.

upload_2019-12-11_18-20-25.jpeg


Ja viimeinen kuva itse hubista koneen takana. Kolme vasemmalta tulevaa on kotelotuulettimia. Alhaalta oikealta lähti tuo mustavalkoinen sinne emolevyn yläoikeaan reunaan kuten toisessa kuvassa näkyi.

upload_2019-12-11_18-20-52.jpeg


Kaikki piuhat ovat kiinni virtalähteessä. Missä olen töpeksinyt?
edit. Eipä antanut poistaa yhtä jämäkuvaa. upload_2019-12-11_18-20-40.jpeg
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 321
Tässä emolevyn vasen yläkulma. Siellä 2kpl virtaliittimiä 4 x 4. Väliin jää 2 tyhjää paikkaa, kuten edupin laittamassa kuvassa näkyy kohta 1, niin olen laittanut toisen nuista 4 pinnisistä vasempaan ja toisen oikeaan reunaan.

No tämä on nyt se toinen niistä virheistä. Sulla on 4pin + 4pin, kun pitäisi olla 4pin + 8pin liittimet noissa kiinni.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
216
Ohoo! Siirsin tuon virtalähteen aiemmasta koneesta. Pitääpä etsiä seasonicin pussukasta, josko siellä olisi oikeaoppinen piuha vai meneekö erikseen hankintaan. En sitä kotelon tai emolevyn lootista löytänyt. Tsekkaampa uusiksi, mutta kiitos!
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 321
Ohoo! Siirsin tuon virtalähteen aiemmasta koneesta. Pitääpä etsiä seasonicin pussukasta, josko siellä olisi oikeaoppinen piuha vai meneekö erikseen hankintaan. En sitä kotelon tai emolevyn lootista löytänyt. Tsekkaampa uusiksi, mutta kiitos!
Tarkennetaas vielä, eli todennäköisesti tarvitset 2 eri piuhaa. Ainakin omissa Seasoniceissa se 8pin on oma piuhansa, ja yleensä se 4pin on juuri tuollainen 4pin+4pin mikä sulla jo onkin tuolla kiinni.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 856
Paina yhteen nuo 4+4pin liittimet, niin saat siitä 8-pin liittimen, sillä koneen jo pitäisi toimia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 321
En nyt ilmeisesti tajua tästä jotain, tai on termit sekaisin. Laitampa kuvat, toivottavasti niistä saa selvää.

Eka kuvassa emolevyn etuyläkulma ja scythe mugeni näkyy ja hyrrää. Sen piuha on nyt hubin sijaan tuossa 2 kohdan osoittamassa paikassa eli emolevyn oikea yläkulma, vasen puoli 8 pinnistä on scythelle. Musta piuha joka tulee takaa ja siinä valkoinen reuna, tulee hubilta kuten sen kotelon ohjeissa näkyi.

Ootko nyt satavarma että sulla on se mugen kiinni tossa CPU_FAN-liitännässä? Sen tuulettimen pitäisi olla nelipinninen (Kaze Flex 120 PWM: CPU Kühler, Lüfter, Lüftersteuerung von Scythe), mutta tuo tuossa CPU_FANissa kiinni oleva näyttää kovasti kolmipinniseltä. (Tai nelipinninen niin että vain 3 on kytketty.)

Vaihdoitko siis juuri sen Mugenin siihen CPU_FAN-paikkaan, kun alunperin sanoit "Jäin miettimään tuota fractalin takana olevaa hubia, jonne nyt siis prossujäähystä tulee piuha kiinni emon sijaan."?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 856
Minusta tuo CPU_FAN oikealla alhaalla on 4-pin johto, niin kuin pitääkin.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
216
Nappasin seasonicin pussista lisäksi 8 pinnisen. Nyt on vasemmasta yläkulmasta jokainen reikä täytetty eli ensin on 4x4 piuhasta 4 laitettu tohon ekaan 4x4 slottiin ja sitten oikeelle puolelle toinen kaapeli josta koko 8 pinniä kiinni. Nyt ei herjannut käynnistäessä mitään, eli homman pitäisi ilmeisesti olla kunnossa? Iso kiitos teille! :)

Ja juu edup, siirsin siis sen ennen tuota kuvan ottamista sieltä hubista pois ja laitoin emolevyn nurkkaan, kuten Baldrick alussa ohjeisti. Minulla taisi siis olla nuo siis tuollakin väärinpäin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 856
Kytketä kuvan mukaan en oikein ymmärrä. Alin pitäisi mennä emolle CPU_FAN pinneille ja seuraava ylemmäksi jäähyn tuulettimeen vai ymmärsinkö väärin.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
216
Onko tuolla nyt sitten merkitystä, että meneekö scytheltä suoraan emolle se piuha vai vienkö taakse hubille, kuten alunperin oli? Siistimmäksi tuon sisällön saa, jos sen sinne taakse vie. Umpikotelo tosin, eli sinänsä ei merkitystä ole.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 321
Onko tuolla nyt sitten merkitystä, että meneekö scytheltä suoraan emolle se piuha vai vienkö taakse hubille, kuten alunperin oli? Siistimmäksi tuon sisällön saa, jos sen sinne taakse vie. Umpikotelo tosin, eli sinänsä ei merkitystä ole.
Testaamalla se selviää. Jos se sen hubin kanssa herjaa CPU fan erroria, niin sitten kannattaa ottaa erilleen. Itse revin tuon R6:n hubin ensimmäisenä mäkeen kotelosta, niin ei ole kokemusta miten sen kautta tuulettimien kierrosluvut kulkee emolle.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 528
Ei ole väliä. Biosista voi laittaa päälle ignore CPU fan error -setin, niin ei joka buutissa sitten rupea soittamaan suuta sen puutteesta.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
216
Nyt kone alkoi jökittelemään tasaisella tahdilla, eli tekee jotain puolen sekunnin-sekunnin jähmetyksiä vähän väliä. Laittelin uudet ajurit msi:n 2080S:ään aiemmin. Pitänee vielä kokeilla jotain työkalua että saa varmasti kaiken kuonan pois.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 856
Kytkitkö tuon FAN Hubin täsmällisesti ohjeiden mukaan?
Laita kuva siitä kytkettynä.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
216
Siitä näkyy tuo kuva yllä. Eli vasemmalla reunaa on 3 kpl kotelotuulettimia ja oikealla puolen vain tuossa alhaalla oikealla (asennuskaavion kuvassa 4 eri mittaista pinniä näkyy, ohjeistetaan laittamaan CPU FAN paikkaan) olevaan olevan laittanut tuon piuhan, joka menee sinne toisessa kuvassa näkyvään kohtaan. Siinä on kaksi mustapohjaista pinnipaikkaa rinnakkain (asennuskaavion kohta 2, CPU fan ja 2 paikkaa rinnakkain). Vasemmassa minulla on nyt kuvan mukaisesti kiinni scythe mugen ja oikeassa se hubin CPU FAN:lle menevä piuha. Eli asetukset ovat aikalailla juuri kuten kuvissa oli, paitsi tuo vasen ylänurkka jonne laitoin 8 pinnisen lisää ja virheilmoitus hävisi sillä. Nyt hävisi myös jökkiminen ainakin toistaiseksi, kun käynnisteli koneen uusiksi. Liekö steamin pelikirjastot ja pelit sekaisin, kun vaihtui myös vanha HDD kovon sisältö m.2. SSD:lle levytunnuksien pysyessä samana. Nyt kun toimi jutut, niin ainakin pikaisella testauksella näytti esim. Mordhau ja The Forest pyörivät täysillä asetuksilla ongelmitta samalla kun kakkosnäytöllä pyörii 3 eri idle-peliä.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
216
Cinebench R20 otin testiin ekaa kertaa koskaan, näytti 4958 pistettä tulevan renderöinnistä.

upload_2019-12-11_20-57-40.png


Nettiä selailemalla näyttäisi olevan ihan normaaleissa lukemissa?

edit:

Ja vielä speccyllä tarkastelin lämmöt:

upload_2019-12-11_21-9-19.png


Ehkä tämä on sitten kunnossa, mutta kertokaa toki jos jotain fiksattavaa vielä löytyy ja kannattaa ottaa huomioon.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 856
En ymmärtänyt tuota selitystä kunnolla, pyöriikö prosessorituuletin rasituksen mukaan. Miksi tuo edellinen kuva ei näytä prosessorin lämpöjä?

Voisiko laittaa kuvan tuosta hubista?
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
216
Siitä hubista on kuva tuolla aiemmin laitettu. En ole siihen sen jälkeen koskenut. Ja ohjeiden mukaanhan nuo kai menee? Vai eikö? Hmm... joo ei näytä speccy lämpöjä, eli onko siellä jokin piuha kuitenkin väärässä paikkaa? Hubin "connect to CPU FAN" piuha (alimmaisena oikealla) on siis vain paikallaan kotelotuulettimien ja virtapiuhan lisäksi. Scythe Mugenilta menee piuha suoraan emolevyyn viereiseen paikkaan, mihin hubilta emolevyllekin menevä piuha. Sekin näkyy kuvissa.

Edit:

No nyt vaihdoin scythe mugenista tuonne hubiin piuhan takaisin ja hubista emolevyn CPU FAN kohtaan, eli siihen missä scytheltä lähtevä aiemmin oli (kuvassa vasemman puoleinen paikka). Kone lähti käyntiin nikottelematta, mutta ei kyllä saa ytimiltä edelleenkään lämpöarvoja speccylle (jos sen niitä kuuluisi mitata).
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
216
Dodii! Ongelma ei enää ole tuo CPU errori ja lähinnä tässä varmistelua haen asioiden suhteen. Kone päätti välillä tehdä ihmeellisiä pätkimisiä työpöydällä ollessa (pelit toimi ok), joten päädyin asentamaan win10 ja koko C aseman uusiksi. Tämän jälkeen jähmettyminen/tökkimiskohtaukset ovat loppuneet ja myös lämpötilat ovat tulleet näkyviin eri softiin. HWinfolla tässä tsekkailen tietoja ja ihmetyttää hieman, kun kaikki muut lämpötilat ovat oikein kohtuullisia, mutta "chipset" lämpötila on idlenäkin yli 60 astetta ja pari kertaa firestriken ajamisen jälkeen nousi 76 asteen hujakoille. Onko tämä normaalia? Muuten lämmöt ovat 30-40 välillä, paitsi GPU nousi 60 kiepeille. Kuva liitteenä. Mitenkähän tuota saisi alaspäin? Tässä emolevyssä tuntuu olevan tyhmästi tuo emolevyn oma pieni tuuletin juuri näytönohjaimen "alla", mikä ei varmaankaan sen toimintaa ainakaan paranna.

edit:

Varmuudeksi sanottakoon, että Firestrikellä tuli 10960 pistettä, taustalla muutama idlepeli, selain jne. mitkä ripoteltu kahden näytön kesken.

testit.JPG
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 779
BIOS:ista voi laittaa sitten chipsetin tuuletinta kovemmille kierroksille.. Sitten pitäisi käydä viileämpänä.
 
Liittynyt
03.03.2018
Viestejä
216
Hmm erikoista. Biosista katsoessa lämmöt olivat 30-40 asteen välissä, mutta ei toki niin tarkkoja lukemia anna eri kompontenteille eli mihin ne sitten viittaavatkaan. Toisaalta PCH fan speed pyörii ihan täysillä lähes 2900RPM+ nopeudella ja siihen ei ilmeisesti säätövipua edes ole olemassa. Vain chassis faneja voi säätää. Mitähän tälle voisi sitten tehdä? Koneesta kuuluu tasainen humina kokoajan, mutta koppa vaimentaa sen aika hyvin. Mutta ei tuo pitkään tule kestämään, jos lämmöt oikeasti ovat korkealla ja tuuletin pyörii täysillä kokoajan. Pitääpä kokeilla vielä muillakin softilla, että saako vastaavia lukemia.

edit:

Speccy sanoo motherboardin lämpötilaksi 38 astetta. Mitenkähän nämä sitten menevät... liekö HWinfo näkee jonkin mittarin, mitä speccy ei niin tarkasti erottele?
 
Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
95 626
Viestejä
1 918 044
Jäsenet
40 546
Uusin jäsen
Porvarinen

Hinta.fi

Ylös Bottom