Cosmo Communikaattori - Android, Linux, Puhelin, Tietokone, Psion5?

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11


Kauan odottamani, joukkorahoitettu brittiläisen valmistajan Planet Computersin luoma Cosmo kommunikaattori - Puhelin, tietokone? Jää ottamaan selvää!

Hei, hox pelituolin arvonta käynnistyy, kun kaksisataa tilaajaa youtube kanavalleni täyttyy. tekstin lopussa lisää aiheesta.

Olen ikuisuuden halunnut kommunikaattorin. Kun sellaisen vihdoin löysin verkon syövereistä, piti pitkän harkinnan jälkeen kyseinen laite tilata. Tilasin laitteen lokakuussa kaksituhatta yhdeksäntoista (2019), kun indiegogo kampanja alkoi olla pikkuhiljaa päätöksessään. Tuotteiden piti lähteä pian tilaamisesta, vaan eivät lähteneetkään. Viikkoja ja kuukausia kului, aamuisin herätessäni rämpytin indiegogon sivua, josko laitteen saisi. Vihdoin heinäkuu (7/2020) lähestyi ja saimme ilmoituksen, että Cosmo Communicatorimme lähtivät kulkemaan Suomea kohti.

Olin hieman skeptinen, kun olin lukenut kuukausitolkulla huonoja kommentteja laitteesta: "laitteen avatessa näppäimet sinkoutuvat lattialle, laite uudelleenkäynnistyy useasti päivän aikana" jne. Toiset saivat laitteen tietenkin aikaisemmin, kun itse tilasimme laitteet vasta kampanjan viimehetkellä ja vieläpä suomi/ruotsi näppäimistö- asetuksella.

Avasin laitteen paketista ja laite vaikutti todella hyvältä ensituntumalla.

Pakkauksen mukana tuli itse laite, kahden ampeerin USB-A laturi, USB-aa johto jonka toisessa päässä on USB-cee

Puhelimesta löytyy hyvä varustetaso: QWERTY- näppäimistö taustavalolla, kahden tuuman etunäyttö viisisataaseitsemänkymmentä kertaa kaksisataaneljäkymmentä resoluutiolla (570x240 300ppi), kuuden tuuman päänäyttö kaksituhatta satakuusikymmentä kertaa tuhat kahdeksankymmentä resoluutiolla (2160x1080 403ppi), kahdenkymmenenneljän megapixelin pääkamera (24 Mpx), viiden megapixelin selfiekamera (5 Mpx), neljä gee (4G), kahdeksan-core prosessori Mediatek p-seitsemänkymmentä, erillinen grafiikkakiihdytin (ARM Mali G72 MP3 @800MHz), kuusi gigatavua keskusmuistia (6 GB RAM), satakaksikymmentäkahdeksan gigaa tallennustilaa (128GB ROM), neljäntuhannen kahdensadan kahdenkymmenen milliampeeritunnin akku (4220mAh), NFC, sormenjälkilukija, microsd, kuulokeliitäntä, stereokaiuttimet sekä kaksi usb-c paikkaa vasemmalla ja oikealla.

Kun puhelimen sai käyntiin alkoi homma päivityksellä. Päivitettiin vee-yhdeksäntoista (V19) ohjelmistoversio vee-kaksikymmentäkolme (V23) versioon ja tämän jälkeen päivitin kahden tuuman pikkunäytön. Päivitysohjelmassa tai metodissa on jotain kökköä ohjelmiston puolelta, sillä päivitysnappulaa joutui painamaan n. sata kertaa yli tunnin ajan, ennen kuin kannen pikkunäytön päivitys lähti etenemään. Laitteen päivitettyäni pääsin vihdoinkin hivelemään kauan odotettua kommunikaattoria.

Ensiksi syvennytään näppäimistöön, joillekkin siinä saattaa olla jotain todella tuttua. Laitteen näppäimistö pohjautuu Psion 5 kommunikaattoriin joka julkaistiin vuonna tuhat yhdeksänsataa yhdeksänkymmentäseitsemän (1997). Näppäimistö on ihan jees. Odotin kyllä ehkä hieman napakampaa näppäimistöä, mutta näppäimistön näppäinsijoittelu on todella oivallinen, jos mukaan ei lasketa Ä ja Ö näppäimien väärinpäin sijoittelua. Onneksi asian voi korjata Playstoresta saatavalla "finqwerty"-ohjelmalla. Pehmeistä näppäimistä huolimatta voi näppäimistön avulla kirjoittaa todella nopeasti. Yhtä nopeasti mitä kirjoitat tietokoneella, mutta tällöin laitteen pitää olla pöydällä. Näppäimistöllä voi myös peukalokirjoittaa kohtuullisen vaivattomasti.

Planet Computers toimittaa myös asennustiedostot Linux- käyttöjärjestelmälle, kuten myös rootatulle Androidille. Kuulit aivan oikein. Puhelimeen voi asentaa Androidin vierelle myös Linux-käyttöjärjestelmän. Kovat tietokonevelhot pystyvät ajamaan myös muitakin käyttöjärjestelmiä, kuten esimerkiksi Ubuntu Touchia. Myös puhelimen modeemi toimii Linux ympäristöissä, joten puheluiden vastaanottaminen ja netin selaaminen on mahdollista.

Kommunikaattorissa on sen verran kyvykäs prosessori sekä grafiikkakiihdytin, että laitteella voi pelata lähes mitä vain mobiilipeliä. Laitteen kuuden gigan keskusmuistinkaan ei uskoisi heti loppuvan kesken. Tallennustilaa on huikeat satakaksikymmentäkahdeksan gigaa, jota ei kyllä ikävästi täytä laitteen kameralla. Kameran 24megapixelin kenno vaatii hurjasti harjoittelua, että kuvilla tekee jotain. Kamera ei vedä vertoja nykypuhelimien kameroille, eli kamerapuhelimeksi tätä ei kannata hankkia.

Laitteen ulkopuolelta löytyy myös kaksituumainen pieni näyttö joka näyttää aikaa sekä vastaanotettavat puhelut. Myös hipaisuliikkeillä paljastuu menu, josta voi kytkeä erinäisiä ominaisuuksia päälle tai pois. Näytöstä voi myös lukea viestejä ja vaihtaa kappaleita. Pikkunäytön ollessa päällä ei tarvitse laitetta välttämättä avata joka kerta. Ikäväkseni tulee pikkunäyttöä pidettyä pois päältä lähes kaiken aikaa, sillä se on virtasyöppö! Pikkunäytön ollessa päällä laitteessa kestää virtaa 24h, kun ilman pikkunäyttöä mennään akun kestossa kahteen tai jopa kolmanteen vuorokauteen.

No miten sitten se Linux? Se on Debian-pohjainen ja sanotaanko, että se on kehitysvaiheessa, mutta käyttökelpoinen. Ajattelin asennuksen olevan tahmainen (siis erittäin tahmainen), mutta käyttöjärjestelmä on ihan käytettävissä. Varsinkin silloin, kun puhelimen USB-C liittimeen kytkee USB hubin, tällä voidaan kytkeä USB lisälaitteita (mm. hiiri, näppäimistö, mitä ikinä tarvitset). USB-C portti myös tukee videon ulostuloa, joten voit kytkeä sen Planet:in toimittamalla USB-C HDMI adapterilla suurempaan näyttöön kiinni. Tätä en ole päässyt kokeilemaan, enkä tiedä toimiiko näytön peilaaminen Linuxissa. Odotan innolla, josko laitteeseen saisi Ubuntu Touchin tai Jollan Sailfishin.

Hirveästi laitteella en ole joutanut pelata, mutta esimerkiksi PUBGia on hankala pelata. Peli reagoi vakiona WASD-näppäimiin, mutta siihen se jää. Ei voi hyppiä tai ampua ja tähtääminenkin tapahtuu näytöltä. Yritin kytkeä mukaan hiiren, mutta siitä ei ollut apua. Syystä tai toisesta esimerkiksi Valve linkissä hiiren herkkyys on todella korkealla ja pelissä pystyy vain pyörimään paikallaan nopeasti alaspäin katsoen, mutta esimerkiksi Pacmanin kaltaista peliä voi hyvinkin pelata sekä emulaattoreita.

Laite ajaa puhelimen sijaa hyvin. Laitteen etukannesta löytyy sormenjälkilukija, jonka laidoissa on vastaa- ja sulje-napit. Laitteen kaksituumaisesta pikkunäytöstä näkee kuka soittaa. Laitteessa on myös se hieno puoli, että laitteen voi ottaa korvalle kummin päin vain. Laitteen kummastakin päädystä löytyvät kaiutin ja mikrofoni joten voit vastata vaikka puhelin ylösalaisin!

Vempain on sen verran painava, että verryttelyhousujen taskuun tätä kiveä ei halua laittaa. Kuitenkaan laite ei ole mahdottoman iso. Siltikään laite ei kokonsa puolesta sovi aivan jokaiselle. Jotta tälläistä viitsii kantaa mukanaan on oltava tarvetta fyysiselle kunnolliselle näppäimistölle ja tietokoneen ominaisuuksille. Aivan jokaiselle tässä ei siis ole puhelinta, mutta minä tykkään ja paljon!

Ikäväkseni on laitteen päivitystahti erittäin hidas, sekä tulevaisuus epävarma. Uusista päivityksistä ei ole tietoakaan, saatika Android kympistä. Myös toinen harmillinen asia oli, että toinen Cosmoistamme saapui SD-korttipaikka sökönä, eikä näin ollen laitteella pysty käyttämään virallista roottaus metodia tai asentamaan Linuxia. Planetin takuupalvelut ovat olleet menneen vuoden aikana hyvin tahmaiset, jonka takia emme toista yksikköä lähetä huoltoon.

Teksti alkaa olemaan lopussa ja toivoisin, että tilaisit youtube kanavan ja osallistut pelituolin arvontaan seuraamalla youtube kanavaani. Jos kiinnostuit, youtube videon kuvauksessa pelituolin arvonnasta lisää!
 

tavallinen viikari

2024
Tukijäsen
Liittynyt
04.04.2020
Viestejä
1 260
Ihan ok, mutta miksi kirjoitat kaikki numerot tekstiksi?

Se häiritsee lukemista ja suomenkieleen löytyy selkeät ohjeet, että mitkä numerot kirjoitetaan numeroilla ja mitkä numerot kirjoitetaan tekstiksi.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11
Ihan ok, mutta miksi kirjoitat kaikki numerot tekstiksi?

Se häiritsee lukemista ja suomenkieleen löytyy selkeät ohjeet, että mitkä numerot kirjoitetaan numeroilla ja mitkä numerot kirjoitetaan tekstiksi.
Teksti on videon transkriptio. Numerot on kirjoitettu lausuttavaan muotoon, jotta ei käy hölmöjä kielikömmähdyksiä. Monikielisenä suomen kieli on vaikea.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
237 484
Viestejä
4 163 893
Jäsenet
70 414
Uusin jäsen
O&G

Hinta.fi

Ylös Bottom