Corsair ML-sarjan tuulettimet (MagLev)

Kapteeni_kuolio

⚓Ledimestari⚓
Team R&T
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
1 803
Aloitetaan soikkumaisella "Hei kaikki!" tervehdyksellä.


Hei kaikki!


Ajattelin avata uuden viestiketjun Corsairin ML-tuulettimille. Aiheesta on keskusteltu paljon jo tuolla kotelotuulettimet-viestiketjussa, ja nämä ovat saavuttaneet jonkun verran suosiota tämänkin foorumin käyttäjien keskuudessa. ML-ropeleilla on omat erikoisuutensa, ja tuntuu että samoja perusasioita toistellaan aika paljon aina kun nämä tuulettimet tulevat keskusteluun. Siksi ajattelin että kirjoitan näistä tämmöisen yhteenvedon/arvostelun/tietoiskun, ja teen sen omaksi triidikseen. Helpottaa sitten mm. tuolla kotelotuuletin-triidissä, kun voi suoraan viitata tähän viestiketjuun jos joku sadannetta kertaa kyselee samoja perusasioita :)


Asiaan:


Corsair ML-tuulettimet




upload_2017-5-11_19-7-9.png




Corsairin ML-tuulettimet ovat ns. 'hybridituulettimia' jotka soveltuvat sekä kotelotuulettimiksi että radiaattori/cuuleri käyttöön. Hinnoittelultaan ja ominaisuuksiltaan sijoittuvat tämän hetken parhaiden/yläpään/high-end tuulettimien joukkoon.


Corsairin ML-tuulettimet perustuvat magneettiseen levitaatioon. Eli laakeri ja moottori eivät ole perinteisiä, vaan tuulettimen akseli kelluu magneettien varassa. Näinollen tuuletinakselilla ei ole kosketuspintaa eikä kitkaa muun kuin ilman kanssa, siinä ei ole mitään mekaanista kulumista ja oikein toimiessaan se on ns. ikuinen. Tuulettimia on saatavilla ledittömänä mustana sekä lediversioina sinisenä, punaisena ja valkoisena. RGB-ML:ää ei vielä ole, mutta on ehkä tulossa.


Corsair ei ole näiden tuulettimien alkuperäinen valmistaja (OEM), vaan se on Sunon. Sunon on tehnyt ML-tuulettimia teollisuuden tarpeisiin yli kymmenen vuotta. Ne ovat suosittuja serveriympäristöissä pitkäikäisyytensä vuoksi, MBT (meantime between failures) on tyypillisesti yli kymmenen kertaa pidempi mitä kilpailijoilla. Ja tämä on teollisuudessa hyvä juttu.


Levitointia? Oikeasti?





Kyllä. Tuulettimen akseli levitoi sähkömagneettien varassa ilman fyysistä kontaktia laakeripesään. Yllä olevasta albumista selviää tekniset yktyiskohdat.


Tekniikkansa puolesta homma on hyvin yksinkertainen: Tuuletin tarvitsee jatkuvan yli 9V (12V valmistajan suositus)jännitteen että akseli 'kelluu'/levitoi. Jos tuuletin ei saa tätä niin akseli ottaa kiinni laakeripesän reunoihin. Tätä varten akselin ympärillä on 'avustava laakeri (mekaaninen laakeri)', jonka avulla tuuletin pyörii rikkoontumatta esim. kun kone sammutetaan. Tätä ei ole tehty pitkää käyttöä varten, joten tuuletinta ei voi ajaa alle 9V jännitteellä kovin pitkään. Lisäksi; jos magneetit saavat liian vähän virtaa, magneettikenttä heikkenee mutta ei lakkaa, ja silloin magneettikenttä heittelee akselia akselipesän reunoihin vaurioittaen sekä akselipesää että akselia itseään.


ML-tuulettimen ajaminen alle 9V jännitteellä on siis helppo tapa rikkoa tuuletin, nopeasti. Tähän on haksahtanut mm. moni arvostelusaitti, ja löytyypä youtubestakin videoita joissa ML-tuuletinta ajetaan jännitesäädöllä eli jännitettä alentamalla, ja ihmetellään että miten näin kallis tuuletin voi rahista ja kolista näin pahasti. Että kumma homma se levitointi :D


Emolevyt ja liittimet.


upload_2017-5-11_19-7-29.png



ML-tuuletinta saa käyttää vain PWM-liittimessä, PWM-mode aktivoituna BIOS:sta. PWM-liitin on nelipinninen, ja siinä tuulettimen käyttöjännite on aina 12V. Tuulettimen nopeutta säädetään pulssimodulaatiolla, joka on liittimen neljäs pinni. PWM:llä tarkoitetaan siis pulssinleveysmodulaatiota, tuostapa wikipediaan jos termi/tekniikka ei ole tuttu.


Emolevyvalmistajat aina tuoreimpiin Z170 ja AM4 X370 emolevyihin saakka ovat olleet hyvin leväperäisiä PWM-spesifikaatioiden noudattamisessa. Ovat varmaan sitä edelleen, mutta oma AM4 Asus Prime X370-Pro ei sisällä ainuttakaan 'feikki pwm:ää', vaan kaikki pwm-liittimet toimivat oikein. ML-tuuletin on ensimmäinen kuluttajapuolen tuuletin joka rikkoutuu liian pienellä jännitteellä. Perinteisesti laakeroidut tuulettimet eivät tätä luonnollisesti tee, ne vain lakkaavat pyörimästä jos eivät saa riittävästi jännitettä. Kaikki emolevyvalmistajat ovat varustaneet emolevyjään ns. "feikki-pwm" liittimillä ihan nykyhetkeen saakka, näissä liittimissä on neljä pinniä ja ne on voitu merkata emolevyn manuaaliinkin PWM-liittiminä, mutta tarkemmin tutkittaessa ja esim. volttimittarilla mitattaessa näissä on PWM-pinni lukittu 100% (pwm duty cycle, 5V) ja kierroksia säädeltäessä 12V linjassa jännite laskee ja nousee. Omassa Gigabyte Z97 emolevyssä oli 5kpl PWM-tuuletinliittimiä, joista vain CPU_FAN oli 'aito' PWM-liitin. Vaikka BIOSista asetin tuulettimet PWM-modeen (valintana PWM/DC) niin yleismittari näytti selvästi että kaikki case_fan liittimet säätivät tuulettimia silloinkin jännitteellä. Jos asennat ML-tuulettimen 'feikki-pwm' liittimeen ja säädät tuulettimen pyörimään sellaisella nopeudella jossa jännite tippuu alle 9V (valmistajan suositus 12V) niin se tuuletin menee rikki rahistuaan hetken mekaanisen laakerin varassa. LED-versioissa lisäksi ledien kirkkaus vaihtelee jos 12V linjaa säädetään, siitä huomaa helposti että PWM-liitin ei anna virtaa kuten pitäisi.


Lisäksi, että voisi vielä mennä enemmän vituiksi. Z170/am4 aikaan saakka emoilla on nähty myös mitä mielenkiintoisempia PWM-piirejä/ohjaimia. Eli se itse piiri joka säätelee tuulettimia on voinut olla "laveasti speksissä". Tämä on aiheuttanut usein sen että käyttäjät kuulevat esim. tikitystä PWM-tuuletimistaan, tai että PWM-ohjauksessa tuulettimet eivät emolevyllä X saavuta alinta valmistajan ilmoittamaa pyörimisnopeuttaan, tai jäävät yläpäästään jopa 800rpm vajaaksi. Eli itse pulssimodulaation ohjauksessa on ollut ihan käsittämättömän paskoja suorituksia.

Jos sinulla on PWM-tuuletin joka "tikittää" (niiden ei kuulu tikittää), niin kokeile samassa liittimessä kahta tai useampaa PWM-tuuletinta. Jos kaikki tikittävät on emolevyssäsi suurella todennäköisyydellä jokin eksoottisesti asetettuihin vaatimuksiin suhtautuva tuuletinohjain. Tuulettimet voivat olla toki rikki, se on mahdollista. PWM-tuulettimet voivat rikkinäisenä tikittää. Mutta jos samassa liittimessä tikittää useampi tuuletin, niin voidaan miettiä mikä on mahdollisuus ostaa niin monta rikkinäistä tuuletinta vs. mikä on mahdollisuus siihen että ohjainpiiri on huono? Aivan.

Splitterit ja jakajat

Jos emolevyssä on riittämätön määrä 'aitoja' PWM-liitäntöjä, niitä harvoja aitoja/toimivia voi jakaa splittereillä. Mutta kuten kaikessa näiden ML-ropeleiden kanssa niin siinäkin on oma jujunsa: jakajan (splitterin) pitää olla varustettu lisävirtaliitännällä. Tämä on Corsairin suositus, ja mielestäni ehdottomasti ihan järkevä. Itselläni on käytössä Thermaltake Commander FP10, mutta voi käyttää myös vaikka Jimmsillä saatavilla olevia Akasan splitteireitä. Näin varmistuu se että splitterit jaksavat antaa läpi sen täyden virran mitä ML:t tarvitsevat.

Jos suunnitteilla on custom-loop useilla radiaattoreilla ja runsaalla määrällä tuulettimia, kannattaa harkita Corsairin Commander Miniä. Se on jo melkoisen hintava, mutta toisaalta taas tarjoaa kattavan määrän ominaisuuksia.


No mitä helvettiä, kuullostaa ihan paskoilta nuo ML tuulettimet. Nooh.. ans kattoo!


ML-tuulettimet ovat herkkiä pahastumaan


Edellä tulikin käytyä aika kattavasti läpi tuo ML-tuulettimien päivittäisen käytön haasteet, mutta oman lisämausteensa tähän soppaan tuo vielä ML-tuulettimien herkkyys kuljetusketjussa. Nämä eivät kestä kolauttelua, ravistelua, heittelyä. Ei kovia iskuja. Tuulettimet ovat kovin herkkiä pahastumaan.


Olen nyt pian puolisen vuotta seuraillut monen tuulettimia hankkineen kokemuksia täällä iobbs:ssä, overclockissa ja muutamalla toisella foorumilla. Heittäisin sellaisen arvion että 10-15% tuulettimista on paketista avattuna rikki :D


Omat ML't ostin amazon.de:stä, jossa oli tuossa ennen joulua varsin kova tarjous ledimalleista, 13e/kappale. Paketti mikä mulle tuli oli tämännäköinen:


k9mPcAu.jpg



Olin aika varma että kaikki kuusi ropelia olisi aivan säpäleinä, mutta kuin ihmeen kaupalla kaikki käyvät ja kukkuvat ongelmitta.


Tilatessa on silti hyvä varautua siihen että kaikki ei mene kuin strömsössä ja varautuu palauttamaan tuulettimen.


Miksi vaivautua?


No lyhyesti: Uusi tekniikka on aina mielenkiintoista, ja tuuletinmarkkinoilla on tapahtunut hyvin vähän teknistä kehitystä pitkään aikaan. Levitoivat ( :D ) tuulettimet on oikeasti uusi innovaatio kuluttajapuolella, ja se tarjoaa pari hyvää etua perinteisiin tuulettimiin verrattuna. Nämä ovat:


  • Äänetön laakeri
  • Ei moottoriääntä
  • Todella hiljainen "yleisääni", ainoa mikä tuottaa ääntä on se kun lavat leikkaavat ilmaa ja kun ilmavirta humisee ritilöissä/cuulerissa/esteissä.
  • Lapamuotoilu tuottaa kovaa painetta, joten on tärkeää että tuuletin puhkuu isoreikäiseen hunajakennoon. Mitä pienempi ja ahtaampi säleikkö ropelin edessä/takana on sitä enemmän ilmavirta suhisee!
  • Todella pitkä ikäinen jos käytetään oikein, eikä joku moottorin yksittäinen komponentti pala tms. Varmaan 95% tuuletinvioista tai ylimääräisten äänten ilmaantumisesta ajan kanssa johtuu laakeroinnista
  • Ei tarvitse uudelleen öljytä laakereita, ikinä
  • Nämä liikuttaa ihan älyttömästi ilmaa kun lyö kierroksia lisempää. En ole vastaavaan suorituskykyyn törmännyt. Kun lyön kaikki mun kuusi tuuletinta täysille, niin tässä huoneessa lepattaa verhot ja ilmavirran tuntee useamman metrin päästä. Ihan ilman liioittelua, samaa sanovat nuo inter-netin arvostelujen rustaajat.

Sunon/Corsair on onnistunut ihan hyvin tuulettimen lapojen suunnittelussa. ML:t ovat ns. "hybridituulettimet" eli ne soveltuvat puhkumaan painetta radiaattoreiden tai jäähdytysripojen pahki, mutta toimivat todella hyvin myös pelkän ilman liikuttamiseen kotelotuulettimina. Eli ei tarvitse miettiä ostaako nämä ropelit kotelon ilman huljutteluun vaiko puhkumaan radiaattorin taikka tornicoolerin lävitse; ovat hyviä jokaisessa hommassa. Itseasiassa niin hyviä, että ovat monen arvostelusaitin, erityisesti tuuletinarvosteluihin vihkiytyneiden, mielestä tämän hetken markkinoiden parhaat.


Tähän on pakko todeta kuitenkin, että tämän hetken top10 hybridituulettimet ovat erittäin, erittäin lähellä toisiaan. Käytännössä on aivan sama minkä näistä ns. "top-tear" ropeleista hankkii. Jos koneesta joku näistä jo löytyy, niin on aivan turhaa rahan hukkaa rueta vaihtamaan pelkästään "jäähdytystehon" takia. Linkitän tämän postauksen loppuun thermalbench.com:n arvostelusta vertailukäppyröitä 120 ja 140mm ML:stä versus kattava otanta tän hetken parhaista hybridituulettimista, ja noista käppyröistä jokainen voi selvästi nähdä että valtaosin nämä "top-tier" tuulettimet on virhemarginaalin sisällä toisistaan.


Omat Kokemukset


Ensivaikutelma tuulettimista oli hyvä. Paketointi on laadukasta, tuulettimet tuntuvat laadukkailta ja jämeriltä. Kulmissa on kumitutit jotka poistaa kaikenmoiset värähtelyt mitä ropeleista voisi välittyä koteloon. Ledivalaistus on tasainen ja efektinä hieno, tai ainakin miellyttää omaa silmää. Johdot ovat pitkähköt ja siistit, yltävät mun Corsair 460X kotelossa vaivatta emolevyn PWM-paikoille siististi reititettynä emolevykelkan takaa.


Omat käyttökokemukseni ML-ropeleista on pelkästään positiivisia. Ovat olleet hintansa väärtti ja käytössä nyt vuodenvaihteesta saakka, eli viisi kuukautta.

Minulla on kuusi kappaletta valkoisilla ledeillä varustettuja ML tuulettimia, neljä 120mm tuuletinta ja kaksi 140mm. Kaksi on kiinni alphacoolin AIO:n radissa, ja loput toimittavat koristeen/kotelotuulettimen virkaa.

ML-tuulettimet on vakuuttaneet mut tähän mennessä melu/ilmansiirto suhteellaan. Nämä ovat hiljaisilla kierroksilla äärimmäisen hiljaiset, ja kuulokynnys esim. omistamiini Noktuan, EK:n tai Gentle-Typhoonin tuulettimiin verrattuna on paljon korkeammalla. Tarkoitan siis että jos alan kuulemaan Noktuan siellä n. 700-800rpm hutikossa, niin ML pyörii parisataa kierrosta isommilla kierroksilla ennenkuin kuulen sen. Eli ML puhkuu enemmän ilmaa ennenkuin sen alkaa kuulemaan.


Ainoat omat hankaluudet olivat aiemmalla Z97 buildilla, jossa vain yksi emolevyn viidestä PWM-liittimestä oli oikeasti PWM-liitin. Muut olivat nelipinnisiä volttisäätöisiä liittimiä, vaikka manuaalissa toista väitettiinkin. Kaikkea sitä voikaan yleismittarilla mittailla :)


Siitäkin kuitenkin selvittiin lisävirtaa syöttävällä PWM-splitterillä, varsinkin kun tiedossa oli tämä tuleva Ryzen-päivitys ja asuksen lupailema laaja 'aito' pwm-tuki am4 x370 emolevyilleen. Ja mukava oli huomata, että puheet pitivät kutinsa!


Arvosteluja


Ja lopuksi vähän thermalbench.com:n arvostelukäppyröitä:


120mm tuuletin:

jP01d6Fl.jpg



00GLVoll.jpg


LIxdFvVl.jpg


spGnzvvl.jpg

YUoWucxl.jpg


PdYl0xul.jpg


Lähde: Corsair ML120 Pro 120 mm Fan (sai arvosanaksi highly recommended, teknisin varauksin ja rajoittein jännitteen ym. suhteen )


140mm arvostelu:

ngkIYcTl.jpg


8FLhqvjl.jpg

MqgXvh3l.jpg


u4WahUYl.jpg


fqmhIWJl.jpg


Corsair ML140 Pro 140 mm Fan


Muita revikoita:



Corsair ML120 & ML140 Magnetic Levitation Fan Review | We have to call them Magnetic Levitation | Cases & Cooling | OC3D Review

Corsair ML Series Magnetic Levitation Fan Review

Corsair ML Pro Series Review - Introduction

Corsair ML140 and ML120 fans Review | KitGuru

Recensione ventole Corsair ML - Magnetic Levitation fan


Videoita:


Kit-gurun arvostelijalla on 'feikki-pwm' liitin Gigabyten X99 emolevyssä. Kattokaapa kohdasta 08:50 eteenpäin :D Sanookin sen tuossa videolla kuten tietysti pitääkin, huomaa sen että voltit heittää siitä että tuulettimen valot himmenee ja voimistuu kierrosten mukaan.






Lopuksi:


Tosiaan tähän ketjuun voitaisiin koota kaikki lätinä ML-tuulettimista, niihen liittyvästä PWM-liitin/kontrolleri/mikälie keskustelusta ja niin etespäin. Ettei menisi muissa triideissä ihan mahdottomaksi spämmäämiseksi :)

**EDIT**

ML RGB

Corsair on julkaissut RGB versiot ML-tuulettimista. Kaikki mitä ML'stä on arvosteluissa kirjoitettu pätee niihinkin. Tekniikka on täysin sama, mutta kierrosaluetta on laskettu. RGB malleista 120mm pyörivät 1600rpm ja 140mm 1200rpm.

Allekirjoittaneelle on tulossa kuusi RGB ML:ää, kirjoitan niistä enemmän myöhemmin. Toimitusaika on tätä edittiä naputellessa vielä täysin auki.

Corsair ML120 RGB Pro Series Magnetic Levitation Fan Review

 
Viimeksi muokattu:
Pitääköhän nämä ottaa takas harkintalistalle ku on niin vakuuttavaa mainospuhetta :D

Päivitys meneillään ja pitäis ncase ITX koppaan saada 4 tuuletinta, mutta kultakorvana tuottanut vaikeuksia löytää 'se oikea'. GT:t vaikutti lupaavilta, mutta kommentit laakereiden äänekkyydestä ja ylimääräisistä äänistä alivoltittaessa pitäneet ostohousut laatikossa.

Onkos näiden maglev tuulettimien kanssa ongelmia vaakatasossa käyttäessä? Kun välillä tulee normituulettimien kanssa vastaan kommenttia että toimivat hyvin vain asennossa x ja koppa vaatis 2 pysty- ja 2 vaakaasennossa.

Tuo PWM juttu myös askarruttaa kun en edes tiennyt että on saatavilla splittereitä lisävirtaliittimellä.
Onkohan missään testattu tuleeko ongelmia jännitteen kanssa jos lyö perus y-splitterillä 2kpl näitä ei-led tuulettimia yhteen liittimeen, ei haluais ahtaaseen koppaan yhtään lisäpiuhaa jos ei ole aivan välttämätöntä... ja pitäis tietty vielä selvittää onko tämän Asus Z270i:n liittimet kaikki PWM vai ei. Manuaali väittää vain yhden olevan, mutta googlatut kommentit taas että olis ihan kaikki :confused:
 
Ensinnäkin: todella hyvä ketjualustus kuolio!

Onkos näiden maglev tuulettimien kanssa ongelmia vaakatasossa käyttäessä? Kun välillä tulee normituulettimien kanssa vastaan kommenttia että toimivat hyvin vain asennossa x ja koppa vaatis 2 pysty- ja 2 vaakaasennossa.
ML sarjalaisten laakerit eivät rahise vaaka-asennossa eivätkä pystyasennossa koska laakeri ei kosketa akselia.

Onkohan missään testattu tuleeko ongelmia jännitteen kanssa jos lyö perus y-splitterillä 2kpl näitä ei-led tuulettimia yhteen liittimeen, ei haluais ahtaaseen koppaan yhtään lisäpiuhaa jos ei ole aivan välttämätöntä...
Corsair ei tätä suosittele enkä suosittele minäkään. Vaikka käytetty emolevyn tuuletinliitin olisikin aito PWM liitin niin alemmilla kierroksilla se ei välttämättä splitterillä pysty antamaan yli 9V jännitettä tuulettimille jolloin päästään siihen mistä Kuolio tuossa varoitti. Jos haluat käyttää splitteriä niin käytä sellaista joka ottaa powerista lisävirtaa.

pitäis tietty vielä selvittää onko tämän Asus Z270i:n liittimet kaikki PWM vai ei. Manuaali väittää vain yhden olevan, mutta googlatut kommentit taas että olis ihan kaikki :confused:
Mä oon kyllä vähän skeptinen näiden nettikommenttien kanssa jos ei ole osoitettu että on käytetty mittaria tms. Suurin osa niistä kommenteista perustuu siihen että väki käyttää ihan "normaalia" pwm tuuletinta joka siis kyllä toimii siinä +5V liitännässä näennäisen normaalisti mutta ne tuulettimet eivät kärsi ML sarjalaisten tavoin siitä että liian matala volttimäärä tuhoaa laakerin ja/tai akselipesän. Z270 sarjalaisissa pitäisi jo aika hyvin olla aitoja PWM liitäntöjä mutta olen silti skeptinen ja uskon vasta kun ne on joku testannut esimerkiksi yleismittarilla.
 
Itselläni on emona Asus Prime X370 PRO ja kopassa sekä CPU:n coolerissa on nyt 3 x ML120 ja 3 x ML140. Nuo kolme 140 millistä on tällä hetkellä kaikki samassa CHA_FAN1-liittimessä splitterillä kiinni. Emolevyn manuaalin mukaan CPU_FAN-liitintä saa kuormittaa enintään 1A virralla, mutta noista muista fan-headereistä ei sanota manuaalissa mitään. Toistaiseksi olen mennyt sillä oletuksella, että kaipa niihin muihinkin pätee sama 1A virta. Toistaiseksi mitään ongelmaa en ole huomannut, mutta olen pohtinut, että pitäisikö varmuuden vuoksi hankkia sellainen lisävirtaliittimellä oleva splitteri. Corsairin speksien mukaan nuo 140 millisen ledimallit veisivät 276mA virtaa eli kolme veisi yhteensä 828mA.
 
Tuulettimia on saatavilla ledittömänä mustana sekä lediversioina sinisenä, punaisena ja valkoisena. RGB-ML:ää ei vielä ole, mutta on ehkä tulossa.
Sitten on vielä nämä köyhän ml:t, 2kpl/paketti esim.gigantissa tarjoustavarana 21€/paketti(120mm)
Runko musta,ei ledejä,harmaa rupeli ja ei kumi vaimennuksia kiinnityksessä.
3 pakettia saapunut ja odottaa inspiraatiota asentaa paikoilleen.
Tarkennusta tuohon pwm:n "aitouden"mittaukseen.Eli pinnit 1 ja 2 välillä pitäisi olla kokoajan 12v?
Tuossa vielä kuva köyhien ml:stä:
IMG_20170524_195115.jpg
 
Tarkennusta tuohon pwm:n "aitouden"mittaukseen.Eli pinnit 1 ja 2 välillä pitäisi olla kokoajan 12v?

Kyllä.

Ja siis helpoin on kun menee ja säätää jonkun liittimen, vaikka CHA_1 PWM-modeen ja sitten säätää sen puoliteholle. Liittimestä pitäisi silloin mitata 12V jännite toisesta pinnistä, mikäli se on PWM-liitin. Jos jännite taas on jotain muuta, niin.. :darra:
 
Eikö noissa ledituulettimissa huomaa ledien himmenemisestä jos käytössä feikki pwm? Eli jos volttisäätö, niin matalilla kierroksilla myös ledit himmenee.

EDIT: Olikin se mainittu tuossa aloitusviestissä kun silmällä katsoi.
 
Köyhis mallin ml:iä asennettu koneeseen 5kpl.Pitää välillä ihan tarkistaa pyöriikö ne kun ei ääntä kuulu:).Olisi pitänyt jo aiemmin hommata näitä!
Eturadissa 3 kpl imee ilmaa kotelosta radin läpi pois,kattoradissa 2kpl työntää radin läpi pihalle.Tarkoitus oli vielä kotelotuulettimia laittaa 1-2kpl
mutta tilanpuute corsairin 460x:ssä teki topin.Tuulettimet splitteri-kaapeleilla kiinni emossa 2:ssa liittimessä.
 
Mulla on 120 mm pro poistopuhaltimena. Kyllä muuten kuulee kun käy täysillä kierroksilla koneen startatessa :) Käytössä on todella hiljainen.
 
Viimeksi muokattu:
On se melko kirkas, tuossa mun profiilikuvassa näkyy 4kpl tummenetun ikkunan takana. Varsin sopeva omasta mielestä.
 
Paha sanoa kun tuo on ensimmäinen ledituuletin mitä mulla on. Tilasin siksi kun (muka) kauhea kiire oli ja tuota oli hyllyssä :) Takatuulettimena sanoisin että ei ole liian kirkas, mutta suoraan näköyhteydessä taitaa olla aika kirkas.
 
Lähinnä siksi kiinnostaa tuo kirkkaus, josko seuraavaan projektiin ainakin osa tuulettimista tulisi olemaan nuita ledillä olevia.
Voisihan sitä jotain himmennintä vaikka kaukosäätöistä sitten rakennella jos häiritsemään pääsevät?
 
Lähinnä siksi kiinnostaa tuo kirkkaus, josko seuraavaan projektiin ainakin osa tuulettimista tulisi olemaan nuita ledillä olevia.
Voisihan sitä jotain himmennintä vaikka kaukosäätöistä sitten rakennella jos häiritsemään pääsevät?
Voin illalla ottaa kuvan valkoisesta tuulettimesta, mielestäni ei ole mitenkään häiritsevän kirkas.
Ledien valo ottaa käsittääkseni virran siitä 4-pin liitännän 12V linjasta, eli jos lähdet sitä jotenkin kuristamaan niin hajoitat samalla tuulettimien laakerit. Vai miten ajattelit himmentää noita?
 
Enpä ajatellut tuota virransyöttöä.sitten himmentäminen menee vaikeaksi.
 
Enpä ajatellut tuota virransyöttöä.sitten himmentäminen menee vaikeaksi.

Teippiä/tussia ledin päälle vaan...

Sen verran tarkentaisin, että näitähän voi ajaa myös normiliittimellä, mutta silloin ei nopeutta säädellä, vaan ajetaan jatkuvasti täysiä. Joka on aika epätoivottavaa, varsinkin kun näistä ei ole mitään 1000rpm versioita olemassa
 
Joo toi täysillä ajaminen on aika rajua puuhaa, ilmaa liikkuu aika kohtuudella :eek:

Muistaakseni ML:ssä on toi "yläpään" kierrosnopeus on leikattu noin puoleen noista Sunonin teollisenpuolen ML-tuulettimien kierroksista. Ei ole mitään estettä etteikö ML:ää voisi ajella sillä serverikaappien 4000-5000rpm :D Ehkä sitten seuraava ML-versio sisältää laajemmat säädöt tonne yläpäähän, eikä ois rajotettu 2000rpm. Ääntähän sillon lähtee ihan helvetisti, mutta se on vain sitä metakkaa mitä lähtee kun lavat leikkaa ilmaa. Moottori ja laakeri on silloinkin 'äänettömät', mutta se ei paljon auta kun toi ilma&lavat heittää sen 50-60 desibeliä ilmoille :D

Mitään käytännön merkitystähän tolla ei ole, mutta oishan tuo hauska leikkiä. Vois puhaltaa pölyt koneesta.
 
Ostin käytettynä 3ml:ää kun niistä haaveilin jo jonkin aikaa. Ajelen niitä corsairin commander minillä ja mitään outoja ääniä tai tikityksiä ei niistä lähde. Samaa ei voi sanoa phanteksin 140mm flekteistä. Suosittelen MLää!
 
ML140 Twinpack tulossa (ja myös ML120:t Gigantista, mutta ne peruutan :vihellys:) niin kyselisin että kai noita voi käyttää Y-splitterillä ilman lisävirtaliitintä? Esim. Akasa tai Noctua NA-SYC1 olen miettinyt. Onko niin, että tarvii SATA tms. lisävirtaa vasta kun 3+ tuuletinta samassa splitterissä?

Ostin noi hintaan 30 + 3€ postit Tietokonekaupasta, mutta ennen kuin ehdin mihinkään vinkkaamaan, niin hinta paisui muita kalliimmaksi :tdown:
 
ML140 Twinpack tulossa (ja myös ML120:t Gigantista, mutta ne peruutan :vihellys:) niin kyselisin että kai noita voi käyttää Y-splitterillä ilman lisävirtaliitintä? Esim. Akasa tai Noctua NA-SYC1 olen miettinyt. Onko niin, että tarvii SATA tms. lisävirtaa vasta kun 3+ tuuletinta samassa splitterissä?

Ostin noi hintaan 30 + 3€ postit Tietokonekaupasta, mutta ennen kuin ehdin mihinkään vinkkaamaan, niin hinta paisui muita kalliimmaksi :tdown:

Virallisesti ei, käytännössä joillain emoilla kyllä. Tässäkin ketjussa on tuosta keskusteltu.
Esim:

Itselläni on emona Asus Prime X370 PRO ja kopassa sekä CPU:n coolerissa on nyt 3 x ML120 ja 3 x ML140. Nuo kolme 140 millistä on tällä hetkellä kaikki samassa CHA_FAN1-liittimessä splitterillä kiinni. Emolevyn manuaalin mukaan CPU_FAN-liitintä saa kuormittaa enintään 1A virralla, mutta noista muista fan-headereistä ei sanota manuaalissa mitään. Toistaiseksi olen mennyt sillä oletuksella, että kaipa niihin muihinkin pätee sama 1A virta. Toistaiseksi mitään ongelmaa en ole huomannut, mutta olen pohtinut, että pitäisikö varmuuden vuoksi hankkia sellainen lisävirtaliittimellä oleva splitteri. Corsairin speksien mukaan nuo 140 millisen ledimallit veisivät 276mA virtaa eli kolme veisi yhteensä 828mA.
 
Mulla on käytössä 2kpl noctuan splittereitä. Toimii ainakin kahdella maglevillä ihan ok. Pidempää ketjua ei kannata yrittää rankennella. Lankku on Maximus IX Hero, jos se on jotenkin merkityksellistä.
 
Mulla on käytössä 2kpl noctuan splittereitä. Toimii ainakin kahdella maglevillä ihan ok. Pidempää ketjua ei kannata yrittää rankennella. Lankku on Maximus IX Hero, jos se on jotenkin merkityksellistä.
Joo en todellakaan meinaa ketjuttaa noita splittereitä. Riittää 2+1 tuulettimet ja vaan 2 Cha_fan-paikkaa emossa
 
Hämmentää hieman nämä keskustelut hiljaisuudesta. Riippuu kai mihin vertaa..
Corsair 120mm ML120 Premium Magnetic Levitation -laitetuuletin, Dual Pack, musta/harmaa - 29,00€
Pienimmillä kierroksilla 400rpm - 12cfm - 16db. Paperilla "kuulostaa" helkkarin äänekkäältä, eikä ilmaa liiku juuri yhtään?

Tekisi mieli kokeilla näitä omaan kokoonpanooni mutta nuo speksit kuulostaa vaan uskomattoman huonoille.
Enkä tosiaan tiedä oman emolevyni (maximus iv gene-z) pwm liittimien "aitoudesta". Onko jollain tietoa?
 
Pikku hiljaa alkaa saamaan uutta kokoonpanoa toimintakuntoon ja kerkesin pari minuuttia (kirjaimellisesti siis vain minuutteja) testaamaan näitä ML120 tuulettimia. Ensivaikutelma ok, mutta on näissä kummallisuuksia.
Ajelin Asus z270i emolevyn cpu fan-liittimestä yhtä ja kahta tuuletinta kerralla. Liittimen pitäisi olla PWM:ää, mutta en huomannut pikaisesti suuria eroja DC/PWM välillä kun biosista yritin vaihdella. Jonkinlaista sirinää näistä lähti (en ole aivan varma minkälaista se pahamaineinen tikitys pitäisi olla) eri asetuksilla. Pitäisi ehkä ostaa se yleismittari että selviää varmuudella voltit.

Omituinen piirre näissä on että ääni muuttuu olennaisesti jos tuuletinta pyörittelee. Eli jos tuuletin on normaalissa pystyasennossa, kyljen valkoinen sarjanumero ylöspäin vs. kyljen sarjanumero sivulla, ääni muuttuu epätasapainoiseksi, vaappuvaksi pienillä kierroksilla.
Totesin tämän kahdella eri tuulettimella (mulla on 2x 2kpl paketteja ML120 tuulettimia) ja kummassakin ilmeni samaa. Tämä aiheuttaa hieman ongelmia johtojen osalta kun tarttis omassa ITX kopassa pitää yhtä 'kyljellään', tai sitten täytyy alkaa lyhentelemään johtoja itse.

Pitää testata lisää kunhan kerkeää.
 
Hämmentää hieman nämä keskustelut hiljaisuudesta. Riippuu kai mihin vertaa..
Corsair 120mm ML120 Premium Magnetic Levitation -laitetuuletin, Dual Pack, musta/harmaa - 29,00€
Pienimmillä kierroksilla 400rpm - 12cfm - 16db. Paperilla "kuulostaa" helkkarin äänekkäältä, eikä ilmaa liiku juuri yhtään?

Tekisi mieli kokeilla näitä omaan kokoonpanooni mutta nuo speksit kuulostaa vaan uskomattoman huonoille.
Enkä tosiaan tiedä oman emolevyni (maximus iv gene-z) pwm liittimien "aitoudesta". Onko jollain tietoa?

Tuulettimien speksit valmistajien ilmoittaina on aikalailla sama juttu mitä on näyttöjen speksit valmistajien ilmoittamina: täyttä paskaa. Lue arvosteluja, aloituspostaukseen koitin kerätä arvostettujen "ropelisaittien" linkkejä. Yksikään tuuletinvalmistaja ei kerro että miten he ovat päätyneet spekseissä ilmoittamiinsa lukemiin, ja ne eroaa useimmiten radikaalisti siitä mitä arvostelijat sitten mittailee. Kuten aina 'rautaostoksilla', kannattaa viettää aikaa lukemalla laadukkaiden rautasaittien arvosteluja (mitä perinpohjaisempi, sen parempi, skippaa kaikki linus-tech-tipsit ja muut sensaatio-paskat).

Ei mitään hajua genen PWM-paikoista, suosittelen yleismittarilla testaamaan ennenkuin ostaa ML-ropeleita.

Pikku hiljaa alkaa saamaan uutta kokoonpanoa toimintakuntoon ja kerkesin pari minuuttia (kirjaimellisesti siis vain minuutteja) testaamaan näitä ML120 tuulettimia. Ensivaikutelma ok, mutta on näissä kummallisuuksia.
Ajelin Asus z270i emolevyn cpu fan-liittimestä yhtä ja kahta tuuletinta kerralla. Liittimen pitäisi olla PWM:ää, mutta en huomannut pikaisesti suuria eroja DC/PWM välillä kun biosista yritin vaihdella. Jonkinlaista sirinää näistä lähti (en ole aivan varma minkälaista se pahamaineinen tikitys pitäisi olla) eri asetuksilla. Pitäisi ehkä ostaa se yleismittari että selviää varmuudella voltit.

Omituinen piirre näissä on että ääni muuttuu olennaisesti jos tuuletinta pyörittelee. Eli jos tuuletin on normaalissa pystyasennossa, kyljen valkoinen sarjanumero ylöspäin vs. kyljen sarjanumero sivulla, ääni muuttuu epätasapainoiseksi, vaappuvaksi pienillä kierroksilla.
Totesin tämän kahdella eri tuulettimella (mulla on 2x 2kpl paketteja ML120 tuulettimia) ja kummassakin ilmeni samaa. Tämä aiheuttaa hieman ongelmia johtojen osalta kun tarttis omassa ITX kopassa pitää yhtä 'kyljellään', tai sitten täytyy alkaa lyhentelemään johtoja itse.

Pitää testata lisää kunhan kerkeää.

Varmista että ajat tuulettimia PWM:llä ja että ne saa koko kierrosalueellaan sen 12V jännitteen. Magneettikenttä lukitsee akselin 'kellumaan' niin että ei ole väliä missä asennossa tuuletin kulloinkin on. Kaikki asennon mukaan vaihtuvat rahinat, ritinät, tärinät, rutinat, vaappumiset yms. kielii siitä että tuuletinakseli ei kellu vaan osuu akselipesän reunoihin.

R&T-puolen ATK-triidissä tuli jokunen aika sitten ilmi että joissakin koteloissa, olisiko tässä tapauksessa ollut Fractalin Define 4?, tuuletin oli äänekäs vain asennettuna paikalleen koteloon. Ilmeisesti tuulettimen edessä ollut suodatin aiheutti semmoisen ärsyttävän suhisevan äänen ilmavirrassa. Siellä käyttäjän tuuletin oli pöydällä ajeltuna ja ilman k.o. pölyfilsua hyvinkin hiljainen.

*edit*

Ja tosiaan;

Jos hakee hyvää, helppoa ja huoletonta tuuletinta niin ML-sarja ei ehkä natsaa noihin kahteen viimeiseen kohtaan :D

Esim. tässä kuvaajassa on lueteltuna monta oikein hyvää 140mm vaihtoehtoa:

u4WahUYl.jpg


Ja tässä kuvaajassa löytyy monta hyvää 120mm vaihtoehtoa:

spGnzvvl.jpg



Noise-blokkerin eLoopeista kuullut paljon hyvää, joten jos ei ole yleismittaria eikä täyttä varmuutta emolevynsä PWM-paikkojen toiminnasta niin ehkä kannattaa ostaa vaikka niitä sitten? ML't on tosiaan vähän 'niche' tuote, mutta oikein toimiessaan helvetin hyvät :)
 
jos ei ole yleismittaria eikä täyttä varmuutta emolevynsä PWM-paikkojen toiminnasta niin ehkä kannattaa ostaa vaikka niitä sitten? ML't on tosiaan vähän 'niche' tuote, mutta oikein toimiessaan helvetin hyvät :)
Esitän eriävän mielipiteeni. Nestejäähykäytössä (etenkin custom loop hommissa) missä käytetään usein 3 tuuletinta yhdessä radissa ja yhdessä normaalissa cpu + gpu loopissa voi olla 5 - 6 tuuletinta ihan helposti, nuo ML sarjalaiset ovat mainioita. Ostaa niihin tuommoisen Akasan 5 tuulettimen adapterin jolla saa virran powerista ja pwm nopeudet emosta niin samalla saa ne tuulettimet puhaltamaan samaan tahtiinkin. Sitäpaitsi tuo ML sarjalaisten dual pack on erittäin kova hinta-laatusuhteeltaan. Ilman hyviä tarjouksia, mitään hyviä pwm tuulettimia ei saa noin "halvalla".
 
@Kapteeni_kuolio ja @akselic
Mielestäni jos on massia laittaa mag(a)levejä 6kpl niin sitten pitäs olla varaa ostaa commanderi. Ei tarvi pohtia että kilahtaako laakerit vai ei. Uusin LINK tukee nyt myös Ryzeneitä. Suosittelen!

Tän vois ihan huoletta laittaa tonne aloitusviestin suosituksiin.
Corsair Commander Mini, 107€ | Hinta.fi
Toi on hyvä kapistus mutta silti aika kallis. 6xML maksaa dual packeissa sen 65 - 135 euroa. Toi tuplaa tai melkein 2,5 kertaistaa sen hinnan.

Nyt pitää muistaa että vaikka MagLevit on hyviä niin maltillisilla kierroksilla melkein kaikki hyvät tuulettimet ovat tasoissa. Hinta-laatusuhde vääristyy liikaa jos pelkkiin tuulettimiin ja ohjaimiin käyttää yli 200 euroa. Ei ne NIIN hyviä ole.
 
No niin, tuli nyt testailtua noi kaikki neljä tuuletinta ja jokaisessa ilmenee tätä vaappumista/hankausta eri asennoissa. Oletettavasti tuo on vain osa näiden ML-tuuletinten perusolemusta, kun en nyt usko että olisi niin surkea tuuri että neljä viallista yksilöä itsellä.

Ääntä ei juurikaan kuule puolen metrin päästä (kokoonpanossa tällä hetkellä ei ole muuta liikkuvaa osaa kuin nuo ML-tuulettimet), mutta vähänhän tuo tällaisella hiljaisuuteen panostavalla häiritsee kun "tiedän että se on siellä" :D

Testasin myös varastosta löytyneellä 90-luvun mittarilla tämän Asus Z270i emon CPU FAN liittimen ja kyllä siinä on ihan true pwm.
Testasin myös y-splitterillä, jolloin 2x noita ML120 tuulareita siinä kiinni ja voltit pysyi vakaasti 12V, eli kaksi leditöntä tuuletinta ei näytä tuottavan ongelmaa. Pitää jossain välissä tsekata tuo CHA FAN liitin vielä jos jaksaa.

Mitenkäs vaakatasossa?
Tässä mielessä hyviä uutisia, koska tuo ääni on minimaalinen/kokonaan poissa vaakatasossa.
 
@akselic (vähän OT)
Onko sulla itellä Akasan FP5 (ja Molex-piuha vaan sen takia virtiksessä kiinni?) vai FP5S (SATA-versio)?

Kiinnostais miten pitkät noi piuhat on (nvm, vissiin 45cm?) ja pystyykö niitä haarottamaan eri puolille hyvin?
 
@akselic (vähän OT)
Onko sulla itellä Akasan FP5 (ja Molex-piuha vaan sen takia virtiksessä kiinni?) vai FP5S (SATA-versio)?

Kiinnostais miten pitkät noi piuhat on (nvm, vissiin 45cm?) ja pystyykö niitä haarottamaan eri puolille hyvin?
Mulla on toi molex versio koska virtalähteestä tulee sopiva liitäntä. Joku 35-40 cm noitten pituus on ja jokaisen tuulettimen liitäntää voi säätää erikseen sen verran mitä koko systeemi antaa tilaa.
 
Toi on hyvä kapistus mutta silti aika kallis. 6xML maksaa dual packeissa sen 65 - 135 euroa. Toi tuplaa tai melkein 2,5 kertaistaa sen hinnan.

Nyt pitää muistaa että vaikka MagLevit on hyviä niin maltillisilla kierroksilla melkein kaikki hyvät tuulettimet ovat tasoissa. Hinta-laatusuhde vääristyy liikaa jos pelkkiin tuulettimiin ja ohjaimiin käyttää yli 200 euroa. Ei ne NIIN hyviä ole.

Olettaisin että kolme flektiä saa vielä pwm adapterivirityksillä vaikla emossa olisi vain 1 oikea paikka. Nyt jos olet valmis satsaamaan siihen customluuppiisi satasia niin ei tuo commanderi ole paha hankinta. Ja vaikkei vesileikkejä harrastaisikaan niin ainakin minä saan nukuttua yöni rauhallisemmin kun tiedän että 6 liitintä ovat oikeasti pwm:iä eikä mitään virityksiä. Noh jos kommentillani ei ollut mitään arvoa aloitusviestiin niin ainakin hakukoneella sitä tarvitseva löytää.
:smoke:
 
Omassa kopassa on nyt 11kpl ML-sarjan tuulettimia, kahden flexa-adapterin kanssa Corsair Commander Minin ohjaamana:

Aivan hemmetin hyvät radeissa, kone pysyy viileänä pienilläkin kierroksilla. :tup:

Ainoastaan tuo ulos puhaltava takatuuletin alkoi nyt jotenkin vittuilemaan, eikä enää suostu pyörimään yli 300rpm vaikka kokeilisin mistä headerista antaa enemmän PWM-signaalia. Tuulettimelle on aina syötetty 12V jännitettä, varmaankin vaan sattui maanantaikappale kohdalle.
Jännä kun näiden tuulettimien kanssa on tullut vastaan ongelmia vain LED-mallisten 'Pro'-tuulettimien kanssa. Eturadin tuulettimet hieman naksuivat ennen kuin ajelin niitä vaakatasossa jonkin aikaa. Dual packien ns. 'halpismallien' kanssa ei ole ollut koskaan mitään ongelmaa, erinomaisia tuulettimia. Gigantista saa noita ML120 dual packeja vielä hintaan 21e.
 
Lisäsin Commander minin aloituspostaukseen. Varmasti aika bueno laite jos tuulettimia on paljon esim. customloopin radeissa.
 
Noniin, Noctuat vaihtui ML sarjaan ja vihdoin voi sanoa, että löytyi ruskeille tuulettimille oikeasti hiljainen vaihtoehto. Laakeriääniä ei kuulu ja ulkonäkö on huomattavasti parempi.

Käytössä siis Gigantin halpis dual pack mallit, en nähnyt ledien ja kumireunojen olevan liki tuplahinnan arvoiset. Maksimi kierrosluku on mielestäni turhankin korkea kun harvoin tulee yli 1200 RPM mentyä, mutta eipä tuolla väliä kun emolevyn kautta tulee ohjattua lämmön mukaan.
 
Tulihan nuo maglevit hankittua reduxien tilalle tämän ketjun innoittamana...
Noh, muutama tunti kellotusten vakaustestailua koneella uudet tuulettimet hyötykäytössä (450-2500 rpm) niin johan alkoi sellainen voimistuva jurina/ujellus kuulua kaikista kolmesta ropelista noin 1000rpm ylöspäin!?
Jännite hoidettu splitteripiuhalla powerilta ja pwm signaali emon liittimestä että sentakia tuskin hajonneet. Huomasin kyllä heti alusta alkaen että kuuluu se todella hiljainen tikitys jokaisesta kun oikein tarkasti läheltä kuuntelee, mutta olivat sitten koneessa kuitenkin noin 800rpm asti äänettömät (aluksi) kun sohvalta kuunteli, ja ilmaa tuntuu liikkuvan kyllä hyvin.
Tuulettimet takuuvaihdossa nyt, olisiko ideoita miten varmistaisin jotta tulevat uudet eivät antaudu alle 10 tunnin käytön? Emona asus z270g gaming ja laatikkona silverstonen htpc koppa jossa ropelit pystyasennossa, tuulettimet siis ml 120 pro mallit ilman ledejä.
 
Mitä splitteriä suosittelette ml120 tuulettimille ? 6kpl tulee koneeseen :kahvi: Onko saksassa halvempaa kuin suomessa kun mindfactorylta olen muutenkin tilaamassa muuta tavaraa...

Edit: Löytyikin tälläinen sopiva itselle: Akasa FLEXA FP5 tuulettimien PWM-virtajakojohto - 7,90€

Onko jotain halpoja jatkoja noille ml120 tuulettimille, vai kuinka pitkä tuo johto noissa on kyse siis halpis ml120 malleista.
 
Viimeksi muokattu:
Täällä kävi koneessa 2xML120 ja 2xML140. Kyseessä siis "halpis" dualpackin tuulettimet.
Kaikista havaitsin tikitystä pieniltä kierroksilta lähtien. Kun olivat konessa kiinni niin kotelo vielä vahvisti värähtelyjä vaikka olivatkin kumisilla kiinnikkeillä kiinni.
Takaisin/vaihtoon nämä siis lähtevät.

Emona Asus Z270F, josta kävin läpi kaikki tuuletinliittimet yleismittarilla, ja kaikki antoivat sen 12V kuten PWM:n kuuluukin.

Hieman tietysti harmittaa kun odotukset olivat kovat, vaikka nämä mahdolliset ongelmat olivatkin tiedossa.
 
Pari tuuletinta sattui itsellekin vastaan, joista pääsi tuota tikitystä. Kummallisesti tikitys lakkasi kun ajoin tuulettimia vaaka-asennossa jonkin aikaa pöydällä ja sitten pistin takaisin koteloon pystyyn.

Nyt sattui ensimmäinen täysi maanantaikappale myös vastaan, joka lähti takuuseen. Valkoinen ML140 ensin hidastui pyörimään vain n. 300rpm tienoille säädöstä riippumatta ja lopulta pysähtyi kokonaan. Ledit kyllä syttyivät, mutta ropelli ei enää inahtanut ollenkaan. Lähti Webhallenille takaisin takuuseen.
 
Valitettavasti vissiin emolevyssäni (MSI B150 Mortar) on vaan yksi aito PWM liitäntä (CPU_FAN1) joten eipä taida olla järkeä vaihtoon?

Uskoisin, että CPU_FAN1:n virta riittää passiivisella 4pin-splitterillä ainakin kahdelle. Omassa emossa cpu-fanista tulee 1A ja ML120 ottaa 0,3A. Kaksi varmasti, kolme ehkä. Tämmöisellä splitterillä saat varmasti virtaa magleveille.
 
Tietokonekaupasta tilannut ML140 twin packin 19.5. posteineen 33,19 € jolloin toimitusaika-arvio oli 5-12pv ja ei ole vielä näkynyt :( Meni 7 arkipäivää, ennen kuin tuli ilmoitus, että he ovat tilanneet tuotteet tukusta!! :rage: ja ne on sieltä tietty loppu.....

Nyt sit aloin kattomaan taas, niin CDON:illa ois nyt jossain alennuksessa (URLissa lukee jotain muropaketista) ja enpä tiiä pitäiskö tilata sieltä vai suoraan vaan Jimmyltä :D Toisaalta MF:llä 23€ ja vois kai sieltä raudanhimoon tilata jotan muutakin pientä (Ryzen-setin + muistit :vihellys:)

EDIT:
838bdf124364934185bcb1ca2988d0fc.png
 
Tuosta tikittämisestä:

PWM-tuulettimet jotka tikittää voi olla rikki, mutta syy voi olla myös ohjainpiirissä. Vanhan muron ja nyt iobbs:n tuuletinketjussa on henkilöitä joilla *kaikki* pwm-tuulettimet tikittää heidän emoillaan. Asuksella nyt ainakin aina Z97 emoihin saakka oli jotain malleja joilla suurin osa/kaikki PWM-tuulettimet tikittää. Sillon jää ainoaksi selitykseksi että ohjainpiiri emolevyllä tekee jotain mitä sen ei pitäisi tehdä. PWM tuulettimien ei siis pidä tikittää :)

Tämä vain välihuomiona.
 
Tuosta tikittämisestä:

PWM-tuulettimet jotka tikittää voi olla rikki, mutta syy voi olla myös ohjainpiirissä. Vanhan muron ja nyt iobbs:n tuuletinketjussa on henkilöitä joilla *kaikki* pwm-tuulettimet tikittää heidän emoillaan. Asuksella nyt ainakin aina Z97 emoihin saakka oli jotain malleja joilla suurin osa/kaikki PWM-tuulettimet tikittää. Sillon jää ainoaksi selitykseksi että ohjainpiiri emolevyllä tekee jotain mitä sen ei pitäisi tehdä. PWM tuulettimien ei siis pidä tikittää :)

Tämä vain välihuomiona.
Hyvää infoa, sen jälkeen kun laitoin nuo kaikki kopan tuulettimet Commander Miniin kiinni niin eivät ole nakuttaneet yhtään.
Aiemmin olivat tosiaan Asuksen P67 Sabertoothin ohjaamia. Toisaalta tuolloinkin vain kaksi tuuletinta seitsemästä piti tuota nakutusta ja kaikki olivat samassa CPU_FAN headerissa kiinni splittereillä. :think:
 
Seitsemän tuuletinta yhdessä PWM headerissä on aika nopea tapa rikkoa koko controlleri.

Itsellä pamahti X79 Rampage IV Extremestä kaksi headeriä kun oli viisi tuuletinta per header ilman lisävirtaa.

Tuon jälkeen en ole laittanut kahta tuuletinta per header enempää ja hyvin on toiminut ilman tikityksiä.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
264 202
Viestejä
4 578 263
Jäsenet
75 372
Uusin jäsen
Ciijei1996

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom