Laitetaan tänne tämänkaltainen pohjanoteeraus, jotta ensi viikolla nähdään selkeämmin miten paljon Applen uusi Air vie noita aikaisempia tuulettimettomia kannettavia.
L2K2/495/1015/Intel Core m3 7Y30/stock/S/stock
Eli, parin vuoden takainen Asus Zenbook UX330CA, ja m3-karvalakkiprosessorilla. Ei sillä, suorituskyky myös yhdellä säikeellä oli teho- eikä turbokellotaajuusrajoitteista, joten aikaisempien vertailujen perusteella tuo saman sukupolven i7 7Y35 olisi ollut aivan yhtä hidas. Kyseessä siis ilman tuuletinta oleva Kaby Lake R. Huomioitavaa on että muistien kellotaajuus ja ajoitukset ovat dynaamisia, joten nuo kuvassa olevat ilmoitetut muistikellot ja -ajoitukset eivät kuvaa ajonaikaista todellisuutta. (Ei sillä, että Cinebench olisi suuremmin muistikaistaa käyttänyt, mutta taisi tuo sentään hieman muistikellojakin nostaa ajon aikana.)
Yhden säikeen testi ajoi yhden iteraation, testin kesto oli 26 minuuttia ja 54 sekuntia. Tyypillinen kellotaajuus oli 2,1–2,2 GHz (eli reilusti alle maksimiturbokellotaajuuden, minkä johdosta siis pari vuotta sitten tuli havaittua, että tämänkaltaisessa kuormassa m3 7Y30 ~ i7 Y7Y75).
Monen säikeen testi ajoi myös
VAIN yhden iteraation, testin kesto oli 13 minuuttia ja 12 sekuntia. Tyypillinen kellotaajuus oli 1,5–1,6 GHz (eli reilusti reilusti yli oman peruskellotaajuutensa ja yli jopa selvästi yli tuon sukupolvensa lippulaivan i7 7Y75 -prosessorin peruskellotaajuuden, koska tämä kyseinen m3-yksilö on ilmeisen hyvälaatuinen yksilö tuossa TDP-rajassaan ainakin m3-prosessoriksi).
Testikone on tämän testin kannalta epäoleellisen rautavian vuoksi poistettu käytöstä reilu puoli vuotta sitten, mikä selittää hieman vanhemman Windows-version. Tämä ei vaikuttane suorituskykyyn havaittavasti. Molemmat testit ajettiin kahdesti, SC–MC–SC–MC, kaikkien testien välissä oli vähintään 5 minuutin tauko, ja ilmoitettu tulos on kummankin testin jälkimmäisestä ajosta (joka oli ensimmäisenä ajetun yhden säikeen testin tapauksessa reilut 10% nopeampi ja monen ytimen testissä enää vain 4% nopeampi). Nopeutumisen taustalla lienee joko alussa taustalla ollut käyttöjärjestelmän piilevä taustakuorma pitkän käyttötauon jäljiltä tai huomattavasti todennäköisemmin ihan vaan kannettavan akun latauksen aiheuttama ylimääräinen lämpökuorma ensimmäisten ajojen aikana. Tuulettimettomat koneet ovat ylipäätään melko vaikeita testata täysin tasapuolisesti...
PS. Mittakaavana: huolimatta hitaasta tuloksesta, testattu kone oli koko elinkaarensa ajan riittävän nopea kaikkeen normaaliin käyttöön, sisältäen jopa kuvankäsittelyä ja keskiraskasta laskentaa (mm. tieteellistä laskentaa käyttäen C & Matlab, erityiskiitos täydestä AVX2-tuesta laskentaohjelmistokehityskäytössä). Toki tässä auttoi se, että kaikki oikeasti raskas laskenta oli aian ulkoistettavissa etäyhteyden avulla ns. kiitettävän järeille laskentapalvelimille. (Jos nykyisessä huomattavasti nopeammassa kannettavassa voisi helposti ottaa käyttöön vastaavan aidosti äänettömän tilan vastaavalla noin 50% suorituskykyhaitalla, niin luultavasti tekisin niin noin 99,9% käytöstä ja jopa 90% keskiraskaasta laskennasta. Normaalikäytössä nämä tuulettimillisetkin koneet toki ovat nykyään siedettävän hiljaisia. Mieluummin tuo 30 minuuttia äänetöntä laskentaa taustalla, samalla kun (toisella) koneella tekee muuta käyttöä, kuin 15 minuuttia sitä sirkkeliä huutamassa murhaa.)
PPS. Käytännön nopeudessa toki auttaa se, että ensimmäiset 10 s kone kykenee ylläpitämään kaikkien säikeidenkin kuormassa täysiä turbokellotaajuuksiaan. Ja, omassa käytössäni yli 90% laskennasta valmistuu tuohon aikamääreeseen, ja sisältää sen jälkeen muita osuuksia jotka eivät ole prosessorirajoitteisia. Tämän johdosta käytännön suorituskyky on lähes aina huomattavasti tuota testitulosta parempi. Ja, jos laskenta ei valmistu sekunneissa, niin ei nämä pykälää osimmat 15 W koneet ole oleellisesti noita 4,5 W koneita parempia siinä käytössä. Siinä vaiheessa pitää joka tapauksessa ottaa selvästi isompi leka käyttöön.