Chromebookien myynti moninkertaistui vuoden 2020 aikana

Diizzel

Ylläpidon jäsen
Liittynyt
29.10.2016
Viestejä
2 233
PC-myynnit-Canalys-otsikko-060521.jpg


Diizzel kirjoitti uutisen/artikkelin:
Markkinatutkimusyritys Canalys on julkaissut vuoden 2021 ensimmäisen neljänneksen tietokone- ja taulutietokonemyyntitilastot. Luvuissa on nähtävissä selvästi io-techissä jo huhtikuussa uutisoitu tietokoneiden myynnin kasvu, mutta uudet tilastot antavat huhtikuun lukuja tarkempaa tietoa. Myynnin kasvu on keskittynyt kannettaviin laitteisiin ja Chromebook-tietokoneissa myynti on noussut peräti 275 prosenttia.

Canalys on jakanut myyntituloksensa neljään eri kategoriaan: Perinteisiin pöytätietokoneisiin, kannettaviin tietokoneisiin, tabletteihin ja Chromebook-laitteisiin. Pöytätietokoneiden kehitys myynnissä ei Canalysin yleisarviossa näytä yhtä positiiviselta kuin tietokonemarkkinoiden yleinen kehitys, sillä kasvun sijaan niiden myynti on vähentynyt neljä prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Siihen syitä on varmasti helppo hakea komponenttipulan suunnalta.

Kasvu markkinoilla on siis tapahtunut mukana kuljetettavissa laitteissa – kannettavien tietokoneiden myynti on noussut 62 prosentilla ja tablet-laitteiden 52 prosentilla. Korona-ajan etäopiskelut ja etätyöskentelyt ovat kuitenkin näkyneet eniten juurikin edulliseen hintaluokkaan tähtäävissä Chromebookeissa, joiden myynnin kasvu vuoden takaiseen on massiiviset 275 prosenttia. Mielenkiintoisena yksityiskohtana Chromebookien myynti on vuodelle 2021 peräti hieman laskenut siitä, missä se on ehtinyt käydä jo viime vuoden lopulla.

[gallery link="file" size="medium" ids="61646,61645,61647"]

Chromebookkien järkälemäisen suosion kasvun myötä myös valmistajien markkinaosuudet kokivat muutosta. Vuoden 2021 alussa myydyin Chromebook-valmistaja oli HP 36,4 prosentilla, toisena tuli viime vuonna vielä johtajan paikkaa pitänyt Lenovo 25,9 prosentilla ja kolmantena Acer 11,9 prosentilla. Tablet-markkinoilla puolestaan varsin ylivoimaisessa johdossa on Apple 38,2 prosentin asemallaan, toisena Samsung 20,1 prosentilla ja kolmantena Lenovo9,5 prosentilla.

Edellisessä uutisessa uutisoituja pelkkien PC-myyntien tilastoja Canalys ei ole julkistanut, mutta yhdistetyissä PC ja tablet-myynneissä ykkösenä on Lenovo 19,7 prosentin osuudellaan, toisena tulee Apple 18,1 prosentilla ja kolmantena on HP 15,8 prosentilla.

Lähde: Canalys

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Canalys itse asiassa paljasti jo huhtikuussa Q1 lukujen julkaisun yhteydessä perinteisen PC myynnin olleen laskussa.
Shipments of notebooks and mobile workstations increased 79% year on year to reach 67.8 million units. Desktops improved slightly at the start of 2021 after a string of poor quarters in 2020, with the level of shipment decline easing. Shipments of desktop and desktop workstations fell 5% year on year to 14.8 million units.
IDC:n luvuista kävi puolestaan ilmi, että vuonna 2020 detachable ja slate tablettien toimitukset olivat jo tuplasti PC-koneisiin nähden.
2021 Q1 lukuja ei ole tiedossa mutta viime vuonna kannettavien osuus oli 73% ja työpöytäkoneiden 25%. Tehotyöasemat (workstation) muodostivat loput 2%. Työpöytäkoneita toimitettiin kokonaisuudessaan 77 miljoonaa kappaletta vuonna 2020 mutta IDC ennustaa toimitusmäärän putoavan alle 66 miljoonaan kappaleeseen vuoteen 2025 mennessä. Vastaavasti kannettavien osuuden ennustetaan nousevan 220 -> 269 milj.
Screenshot_20210415-081519~2.jpg

Screenshot_20210415-081649~2.jpg


Yllä olevissa kaavioissa on mukana myös detachable ja slate tabletit, joiden osuus on jo tuplasti työpöytiin nähden. Uutisen luvuissa ei ole mukana näitä tabletteja.

Käytännössä kasvu on tapahtunut kaikkialla muualla paitsi työpöytäkoneissa. Itseasiassa Canalysin arvioiden mukaan työpöytäkoneiden osuus putosi 5% verrattuna viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen. Luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia IDC:n kanssa mutta trendi on sama.
 
Luin että Chromebookit osaavat ajaa Android ohjelmia. Millä tasolla tämä toteutus on?

Eli sen sijaan että ostan hölmön tabletin, jolla ei tee mitään muuta kuin vessalukemisena, niin mitä hyödyn tai jään paitsi jos ostan Chrome-läppärin, jossa iso näyttö ja oikea näppäimistö, mutta kuitenkin siinä toimisi kaikki suosikki Android ohjelmani? Voinko iskeä tällaisen "läppärin" esim kameraan kiinni ja siirtää kuvat? Voinko tulostaa kotona HP-USB-Laserprintterille? Entä tukeeko se USB-skanneria?
 
Chromebookit ovat halpoja, mutta taitavat kuitenkin pyöriä vähän nopeammin ja vakaammin kuin vastaavat Windows läppärit. Aika monelle kuitenkin riittää pelkkä selain fabo+gmail+jne käyttöön
 
Ainakin omassa käytössä kaikki tarpeelliset ohjelmat pyörineet hyvin chromebookilla.

Kaverin Lenovo Duet pyörittää pelejä ihan sopivasti joten itsekin mitä todennäköisemmin ostan kyseisen masiinan seuraavan version.
 
Ensimmäisen asteen kouluissa Suomessa chromebookit ovat ainakin olleet oppilaiden koneina muutamia vuosia. Voivat ottaa niitä kotiin ja lataukseen, jne..
 
Mitä käyttöä näillä chromebook rimpuloilla on?
Kyllä minä ainakin haluaisin Windowsia turvallisemman ja yksinkertaisemman käyttöjärjestelmän raha-asioiden hoitoon ja muuhunkin nettiselailuun. Jo tästä syystä uskoisin Chromebookin olevan suurelle osalle Windows-kannettavaa parempi vaihtoehto.
Eli sen sijaan että ostan hölmön tabletin, jolla ei tee mitään muuta kuin vessalukemisena, niin mitä hyödyn tai jään paitsi jos ostan Chrome-läppärin, jossa iso näyttö ja oikea näppäimistö, mutta kuitenkin siinä toimisi kaikki suosikki Android ohjelmani?
Chrmomebookit saavat ohjelmistopäivityksiä 8 vuoden ajan laitealustan julkaisusta lähtien.
 
Luin että Chromebookit osaavat ajaa Android ohjelmia. Millä tasolla tämä toteutus on?
Google Play löytyy noille uudemmille Chromebookeille, sieltä voi softaa asentaa. Kaikki softat eivät toimi, mutta esim. Office-ohjelmat toimivat

Mitä käyttöä näillä chromebook rimpuloilla on?
Linux-softaa voi ajaa, ja koska esim. Visual Studio Code toimii niin kyllä noita voi hyvin käyttää esim. front end devaamiseen.
 
Tjoo. Erinomaisia nettikoneita ovat. Toki on siellä kuraakin seassa, joten kuten aina, testejä kannattaa lukea!
Osa ajaa adroid softaa, mutta se kohta kannattaa lukea spekseistä. Ja silloin mukaan tarttunee luultavimmin kosketusnäytöllinen chromebook, joka on sitten sen satasen pari arvokkaampi kuin perinteisellä näytöllä varustettu.
 
On niin monen ihmisen taviskäyttöön todella sopiva, toimiva, helppo ja halpa laite, ettei tartte yhtään ihmetellä näiden suosiota. Pikemminkin olen vuosia ihmetellyt miksei näitä osteta enempää.

Jos ei halua käyttää esim yli 300 euroa koneeseen, eikä ole tarvetta käyttää yhtäkään windows-ohjelmaa ja käyttö on eri weppisivujen selaamista, nettipankkia, youtubea, facebookia yms perus-surffausta, niin chromebook on oikein hyvä siihen tarpeeseen. Niiden valikoimasta löytyy hyvällä todennäköisyydellä sulavammin toimiva, ongelmattomampi ja helpompi kone kuin windows-hyllystä.
 
Mitä käyttöä näillä chromebook rimpuloilla on?

Hieman paistaa sanavalinnoista läpi, ettet ole pahemmin perehtynyt Chromebookkeihin :) Olenko ihan väärässä?

Ja jos joskus joudut ylläpitämään 1000 oppilaan ympäristöä, niin tulet ikuisesti muistamaan sen päivän, kun oppilaitoksen viimeinen Windows kone on korvattu Chromebookilla.
 
Toimiiko Microsoft Teams? Ei tarvitse jakaa mitään, pitää vaan joinata palaveriin. Tarvitsen tämän tiedon pian, kun menen joko iPadin tai Chromebookin kanssa taloyhtiön yhtiökokoukseen.
 
Toimiiko Microsoft Teams? Ei tarvitse jakaa mitään, pitää vaan joinata palaveriin. Tarvitsen tämän tiedon pian, kun menen joko iPadin tai Chromebookin kanssa taloyhtiön yhtiökokoukseen.
Microsoftin mukaan pitäisi Teams toimia.
 
Kovia myyntilukuja mutta vieläkään en ole missään nähnyt Chromebookia enkä tiedä ketään joka sellaisen omistaa.
 
Jep. Näille on selvä tarve koska myyntimäärät ovat noikin hulppeita. Tomii ihan ok. ns. peruskäytössä ja kevyessä pelaamisessa jos on vähän "riskimpi" Cromebook. Näissä on isoja erioja eri laitteissa eli todellakin kannattaa katsella ja tutkia mikä sopii omaan käyttöön. Linuxsinhan voi asentaa joihinkin malleihin mutta softan toimivuudesta ei ole mitään takeita. Juutuubista löytyy kyllä miljoona esimerkkiä miten saa toimimaan minkäkin softan jne.

 
Voinko iskeä tällaisen "läppärin" esim kameraan kiinni ja siirtää kuvat? Voinko tulostaa kotona HP-USB-Laserprintterille?
Ei vuonna 2021 tavallisilla ihmisillä ole enää erillistä kameraa taikka jotain USB-tulostinta.

Tulostimet on langattomia (Wifi), ja jos käytät järjestelmäkameraa et ole Chromebookin kohderyhmää. Halutessasi sen kameran ja tai muistikortin saa toki kiinni Chromebookiin, kun iPhoneenkin saa, mutta tämä on toissijaista kun harva todellisuudessa niin tekee.
 
Kovia myyntilukuja mutta vieläkään en ole missään nähnyt Chromebookia enkä tiedä ketään joka sellaisen omistaa.

Itse taas tiedän satoja ihmisiä, jotka käyttävät näitä opiskelussa. Tälläinen halpa perusläppäri, jolla onnistuu tekstinkäsittely, ryhmätyöskentely, etä-opiskelu ja erilaisten web pohjaisten oppimisympäristöjen käyttö on täydellinen lapsille.

 
Itse taas tiedän satoja ihmisiä, jotka käyttävät näitä opiskelussa. Tälläinen halpa perusläppäri, jolla onnistuu tekstinkäsittely, ryhmätyöskentely, etä-opiskelu ja erilaisten web pohjaisten oppimisympäristöjen käyttö on täydellinen lapsille.

Mielenkiintoista. Omilta kouluajoiltani (1997-2014) olin siinä käsityksessä että suomalaiset koulut on täysin Microsoftin taskussa.
 
Chromebookit ovat halpoja, mutta taitavat kuitenkin pyöriä vähän nopeammin ja vakaammin kuin vastaavat Windows läppärit. Aika monelle kuitenkin riittää pelkkä selain fabo+gmail+jne käyttöön

Kyllä noi vakaalta tuntuu olettaisin, että IT-tuki pissaa hunajaa kun pääsee windowsmaailmasta chromebook maailmaan, koska windows koneet saa sekaisen paljon helpommalla kuin chromebookit. Lisäksi noiden hinnat ei päätä huimaa ja kaikki perus opiskelu tms. käyttö onnistuu hyvin. Chromebookeissa on vielä se etu, että jos joudutaan palauttamaan softat tehdastilaan mitään käyttäjän omia tiedostoja ei katoa, koska kaikki tallennetaan suoraan pilveen. Windows läppäireissä moni tallentelee tiedostot lokaalisti vaikka suositeltaisiin verkkoon tai pilveen tallentamista.

Lisäksi jos riittää vain tuo peruskäyttö niin siinä nämä toimii hyvin se, että kone ei taivu ihan niin hyvin pelaamiseen tms. kuin windows läppärit on periaatteessa sekin etu opiskelukäytössä. Vaikka siis kyllä näillä jotain voi pelata.
 
Kyllä noi vakaalta tuntuu olettaisin, että IT-tuki pissaa hunajaa kun pääsee windowsmaailmasta chromebook maailmaan, koska windows koneet saa sekaisen paljon helpommalla kuin chromebookit. Lisäksi noiden hinnat ei päätä huimaa ja kaikki perus opiskelu tms. käyttö onnistuu hyvin. Chromebookeissa on vielä se etu, että jos joudutaan palauttamaan softat tehdastilaan mitään käyttäjän omia tiedostoja ei katoa, koska kaikki tallennetaan suoraan pilveen. Windows läppäireissä moni tallentelee tiedostot lokaalisti vaikka suositeltaisiin verkkoon tai pilveen tallentamista.

Lisäksi jos riittää vain tuo peruskäyttö niin siinä nämä toimii hyvin se, että kone ei taivu ihan niin hyvin pelaamiseen tms. kuin windows läppärit on periaatteessa sekin etu opiskelukäytössä. Vaikka siis kyllä näillä jotain voi pelata.
Lokaalin tallennuksen pystyy kuitenkin estämään yrityksissä jos niikseen halutaan. Harvemmin tuohon kuitenkaan tahtotilaa on. Tulee mielenkiintoisia aikoja kun Chromebookeilla kasvanut sukupolvi saapuu työelämään missä onkin käytössä Windows.

Pilvitallennus ei muuten ole mikään automaattinen turva sekään. On tullut todistettua kuinka Onedrive for Business tyhjäsi kaikki tiedostot tililtä ja koska pilvi niin mitään backup-toimintoa ei ole. Oli varsin ärtyisä käyttäjä kun meni vuosien työt bittitaivaaseen.
 
Kyllä noi vakaalta tuntuu olettaisin, että IT-tuki pissaa hunajaa kun pääsee windowsmaailmasta chromebook maailmaan, koska windows koneet saa sekaisen paljon helpommalla kuin chromebookit.
Eipä juuri saa sekaisin jos on oikeudet määritetty sopivasti. Yleensä asentemalla mitä ihmeellisempää softaa ne saa sekaisin. Muuten en ole kuullut aikoihin että jollain olisi Windows sekaisin.

Itse taas tiedän satoja ihmisiä, jotka käyttävät näitä opiskelussa. Tälläinen halpa perusläppäri, jolla onnistuu tekstinkäsittely, ryhmätyöskentely, etä-opiskelu ja erilaisten web pohjaisten oppimisympäristöjen käyttö on täydellinen lapsille.

Itse ajattelin tän oman vanhan peli PC:n antaa kohta ekalle menevälle lapselle. Voi tällä harjoitella ja sitten hämmästellä noita dummy koneita koulussa tms.
 
Mielenkiintoista. Omilta kouluajoiltani (1997-2014) olin siinä käsityksessä että suomalaiset koulut on täysin Microsoftin taskussa.

Käsittääkseni molempia Microsoft 365 ja Google Suite paketteja tarjotaan kouluille kilvan ilmaiseksi. Kun nuorison saa aivopestyä jommallakummalla niin osaavat sitten vaatia samoja työkaluja myöhemmin työelämässä. Apple taisi aikoinaan tehdä samaa MacBookeilla, nyt taitavat tyytyä tyrkyttämään iPadeja ja vähän iCloudia.

Googlella on vahvuutena nuo low-end ARM Chromebookit kun Windows on jumissa x86 maailmassa. Koulujen konebudjetti oppilaalle on ehkä satasen kaksi per kone johon hintaan saa melko tuhnun Windows kannettavankin.
 
Käsittääkseni molempia Microsoft 365 ja Google Suite paketteja tarjotaan kouluille kilvan ilmaiseksi. Kun nuorison saa aivopestyä jommallakummalla niin osaavat sitten vaatia samoja työkaluja myöhemmin työelämässä. Apple taisi aikoinaan tehdä samaa MacBookeilla, nyt taitavat tyytyä tyrkyttämään iPadeja ja vähän iCloudia.

Googlella on vahvuutena nuo low-end ARM Chromebookit kun Windows on jumissa x86 maailmassa. Koulujen konebudjetti oppilaalle on ehkä satasen kaksi per kone johon hintaan saa melko tuhnun Windows kannettavankin.
Onko peruskouluissa todellakin nykyään joka oppilaalla tietokone?
 
Onko peruskouluissa todellakin nykyään joka oppilaalla tietokone?

Käsittääkseni ei vielä peruskoulussa, mutta toisesta asteesta eteenpäin tais valtio määrätä opiskeluvälineet ilmaiseksi ja noihin kai läppärikin tulkitaan jos sitä tarvitaan opiskeluun.
 
Onko peruskouluissa todellakin nykyään joka oppilaalla tietokone?

Täällä Heinolassa 6 luokkalaisille jaetaan kaikille MS Surface GO. Sitä sitten käytetään vielä ylä-aste ja sitten annetaan takaisin.
Tyttö kun tuosta lapun toi kotia vuos sitten, niin ajattelin että Chromebook sieltä tulee tai joku halppis Windows läppäri. Mutta en todellakaan voinut uskoa että MS Surface GO näppiksellä ja kynällä sieltä tulee.
Varsinkaan kun kaupunki aina valittaa kun ei ole rahaa :cautious:
 
Suurin osa hieman iäkkäämmistä koneenkäytäjistä tarvitsee konetta satunnaiseen tekstinkäsittelyyn, netin käyttöön ja valokuvien katseluun. Chromebook on ihan täydellinen laite tähän, etenkin kun dokumentit ja valokuvat "varmuuskopioituvat" väkisin pilveen. Ei tarvitse pelätä että 10-vuoden muistot häviää yksittäiseen kovalevyn lahoamiseen.
 
Suurin osa hieman iäkkäämmistä koneenkäytäjistä tarvitsee konetta satunnaiseen tekstinkäsittelyyn, netin käyttöön ja valokuvien katseluun. Chromebook on ihan täydellinen laite tähän, etenkin kun dokumentit ja valokuvat "varmuuskopioituvat" väkisin pilveen. Ei tarvitse pelätä että 10-vuoden muistot häviää yksittäiseen kovalevyn lahoamiseen.
Omilta vanhemmilta tulisi Chromebookin eteen lyödessä aivan varmasti suuri vastustus kun on erilainen käyttää eikä osaa. Äiti alkoi protestoimaan kun päivitin Office 2007 -> 365. Ei kuulemma osannut käyttää joten piti palata takaisin vanhaan.
 
Suurin osa hieman iäkkäämmistä koneenkäytäjistä tarvitsee konetta satunnaiseen tekstinkäsittelyyn, netin käyttöön ja valokuvien katseluun. Chromebook on ihan täydellinen laite tähän, etenkin kun dokumentit ja valokuvat "varmuuskopioituvat" väkisin pilveen. Ei tarvitse pelätä että 10-vuoden muistot häviää yksittäiseen kovalevyn lahoamiseen.
Chromebook olisi muuten just mahtava iäkkäille, kuten vanhemmilleni, mutta isälläni on useampi legacy-softa jotka on vain Windowsille mitä käyttää. Sukututkimus-ohjelma ja ifolorin valokuvakirja-ohjelma ainakin tulee mieleen.

Ja toisena kysymyksenä tulee mieleen että mitä tapahtuu kun ilmainen pilvitallennustila loppuu kesken? Omilla porukoillakin on sellainen 20GB tiedostoja kun kaikki kuvat lasketaan, ja eihän mikään pilvi ilmaiseksi noita kaikkia ota. Porukat kitupiikkeinä ei myöskään halua maksaa mistään lisätilasta, niin ne kuvat on sit vaan koneella ja varmuuskopioituna pariin paikkaan.

Yleisestikin voisi miettiä että onko olettamus että tulevaisuudessa kaikki ihmiset maksaa pilvitilasta? Kun tilannehan on nyt että satunnainenkin kuvaaja saa 5 vuodessa iPhonella kuvattua niin paljon että ilmaistila loppuu, niin onko tarkoitus että kaikki suomen 5.5 miljoonaa ihmistää tilaa jonkun 9€/kk pilvitilan että mahtuu?

Itse olen hoitanut asian sillä tavalla ovelasti että mulla on tili kaikkiin näihin ilmaisiin yleisiin palveluihin, ja hajauttumalla tiedostot saan enemmän tilaa. Mulla on siis tiedostoja sekä Googlella, Applella, Microsoftilla että Dropboxissa.
 
Chromebook olisi muuten just mahtava iäkkäille, kuten vanhemmilleni, mutta isälläni on useampi legacy-softa jotka on vain Windowsille mitä käyttää. Sukututkimus-ohjelma ja ifolorin valokuvakirja-ohjelma ainakin tulee mieleen.

Ja toisena kysymyksenä tulee mieleen että mitä tapahtuu kun ilmainen pilvitallennustila loppuu kesken? Omilla porukoillakin on sellainen 20GB tiedostoja kun kaikki kuvat lasketaan, ja eihän mikään pilvi ilmaiseksi noita kaikkia ota. Porukat kitupiikkeinä ei myöskään halua maksaa mistään lisätilasta, niin ne kuvat on sit vaan koneella ja varmuuskopioituna pariin paikkaan.

Yleisestikin voisi miettiä että onko olettamus että tulevaisuudessa kaikki ihmiset maksaa pilvitilasta? Kun tilannehan on nyt että satunnainenkin kuvaaja saa 5 vuodessa iPhonella kuvattua niin paljon että ilmaistila loppuu, niin onko tarkoitus että kaikki suomen 5.5 miljoonaa ihmistää tilaa jonkun 9€/kk pilvitilan että mahtuu?

Itse olen hoitanut asian sillä tavalla ovelasti että mulla on tili kaikkiin näihin ilmaisiin yleisiin palveluihin, ja hajauttumalla tiedostot saan enemmän tilaa. Mulla on siis tiedostoja sekä Googlella, Applella, Microsoftilla että Dropboxissa.

Pelkkään tiedon tallennukseen joku halpa ulkoinen kovalevy on kustannustehokkain ratkaisu, mutta pilvessä on omat lisäarvonsa. Tiedot ei katoa esim. tulipalossa jos käyttää ulkoisia tallennusmedioita tulee huomattavasti lisävaivaa jos jatkuvasti kuljettelee tallennusmedioita eri fyysisiin paikkoihin ja pitää ne ajan tasaisena. Pilvessä on myös helppo jakaa sukujuhlien tai harrastuspiirien kuvat asianosaisille muutamalla hiiren napäytyksellä. Itse olen sitä mieltä, jotta pilvestä kannattaa maksaa kannattaa käytölle olla muutakin lisäarvoa kuin pelkkä tiedon tallentaminen. Jos ei ole tarvetta jakaa tiedostoja, tehdä ryhmätyötä opiskelussa tai harrastuksissa ja käyttö on pelkkää tiedon tallentamista ei pilvestä oikein kannata maksaa, mutta jos on tätä muutakin käyttöä tiedon tallentamisen lisäksi vaaka kallistuu pilvipalvelun käyttämisen puolelle.
 
Chromebook olisi muuten just mahtava iäkkäille, kuten vanhemmilleni, mutta isälläni on useampi legacy-softa jotka on vain Windowsille mitä käyttää. Sukututkimus-ohjelma ja ifolorin valokuvakirja-ohjelma ainakin tulee mieleen.

Ja toisena kysymyksenä tulee mieleen että mitä tapahtuu kun ilmainen pilvitallennustila loppuu kesken? Omilla porukoillakin on sellainen 20GB tiedostoja kun kaikki kuvat lasketaan, ja eihän mikään pilvi ilmaiseksi noita kaikkia ota. Porukat kitupiikkeinä ei myöskään halua maksaa mistään lisätilasta, niin ne kuvat on sit vaan koneella ja varmuuskopioituna pariin paikkaan.

Yleisestikin voisi miettiä että onko olettamus että tulevaisuudessa kaikki ihmiset maksaa pilvitilasta? Kun tilannehan on nyt että satunnainenkin kuvaaja saa 5 vuodessa iPhonella kuvattua niin paljon että ilmaistila loppuu, niin onko tarkoitus että kaikki suomen 5.5 miljoonaa ihmistää tilaa jonkun 9€/kk pilvitilan että mahtuu?

Itse olen hoitanut asian sillä tavalla ovelasti että mulla on tili kaikkiin näihin ilmaisiin yleisiin palveluihin, ja hajauttumalla tiedostot saan enemmän tilaa. Mulla on siis tiedostoja sekä Googlella, Applella, Microsoftilla että Dropboxissa.
Pelottavasti kaikki palvelut/ohjelmistot tuntuu tuonne pilveen siirtyvän, että eiköhän se tulevaisuudessa tule olemaan standardi jossain vaiheessa, eikä paikallisia tiedostoja enää paljoo pidetä, koska helppokäyttöinen ja "varmistettu" vakiona, jos sattuu vahinko laitteelle. Suurimmalle osalle ihmisille helppokäyttöisyys tuntuu olevan tärkeintä ja unohdetaan sitten siinä sivussa sellainen pieni sivuseikka, kuin tietoturva, mutta se onkin ihan oma "viidakko".
 
Pelottavasti kaikki palvelut tuntuu tuonne pilveen siirtyvän, että eiköhän se tulevaisuudessa tule olemaan standardi jossain vaiheessa, eikä paikallisia tiedostoja enää paljoo pidetä, koska helppokäyttöinen ja varmistettu vakiona, jos sattuu vahinko laitteelle. Suurimmalle osalle ihmisille helppokäyttöisyys tuntuu olevan tärkeintä ja unohdetaan sitten siinä sivussa sellainen pieni sivuseikka, kuin tietoturva, mutta se onkin ihan oma "viidakko".
Se itse pilvitila tosin ei ole varmistettu yhtään mihinkään. Jos pilvipalveluntarjoajan järjestelmässä menee jokin bitti vinoon ja tunnukselle tallennetut tiedostot katoaa niitä ei saa mistään takaisin edes yritysasiakkaat.
 
Pelkkään tiedon tallennukseen joku halpa ulkoinen kovalevy on kustannustehokkain ratkaisu, mutta pilvessä on omat lisäarvonsa. Tiedot ei katoa esim. tulipalossa jos käyttää ulkoisia tallennusmedioita tulee huomattavasti lisävaivaa jos jatkuvasti kuljettelee tallennusmedioita eri fyysisiin paikkoihin ja pitää ne ajan tasaisena. Pilvessä on myös helppo jakaa sukujuhlien tai harrastuspiirien kuvat asianosaisille muutamalla hiiren napäytyksellä. Itse olen sitä mieltä, jotta pilvestä kannattaa maksaa kannattaa käytölle olla muutakin lisäarvoa kuin pelkkä tiedon tallentaminen. Jos ei ole tarvetta jakaa tiedostoja, tehdä ryhmätyötä opiskelussa tai harrastuksissa ja käyttö on pelkkää tiedon tallentamista ei pilvestä oikein kannata maksaa, mutta jos on tätä muutakin käyttöä tiedon tallentamisen lisäksi vaaka kallistuu pilvipalvelun käyttämisen puolelle.
Chromebookissa se ulkoiselle levylle tallentaminen vaatii vähän liikaa harrastuneisuutta. Tuo on tehty niin puhtaasti pilvipalveluiden varaan että se parikymppiä vuodessa googlen lisätilaan on melkein pakkosatsaus.
 
Se itse pilvitila tosin ei ole varmistettu yhtään mihinkään. Jos pilvipalveluntarjoajan järjestelmässä menee jokin bitti vinoon ja tunnukselle tallennetut tiedostot katoaa niitä ei saa mistään takaisin edes yritysasiakkaat.
Tämäkin riippuu pitkälti palvelusta, tietenkin jos halvalla pitää saada, niin sitten unohdetaan ne varmuuskopiot, eli ei kannata olla kitsas niissä asioissa myöskään asiakkaana ja valita palvelu jossa asiat on hoidettu kunnolla.
 
Tämäkin riippuu pitkälti palvelusta, tietenkin jos halvalla pitää saada, niin sitten unohdetaan ne varmuuskopiot, eli ei kannata olla kitsas niissä asioissa myöskään asiakkaana ja valita palvelu jossa asiat on hoidettu kunnolla.
Itse olen tuohon tilanteeseen törmännyt Microsoftin Onedrive for Businessin kanssa.
 
Muuten tässä kun nyt jutellaan Chromebookkien toimivuudesta, niin toimiiko Chromebookissa muut pilvet kuin Googlen oma? Voiko Chromebookilla muokata vaikka Dropboxissa olevaa Excel-dokumenttia? Entä OneDrivessä olevaa jpg kuvaa?

Ilman siis että ensin ladataan se tiedosto Dropboxista Chromebookkiin, muokataan, ja sit erikseen uploadataan takaisin Dropboxiin.
 
Varmaan kannattaa siirtää laajempi Chromebook keskustelu ihan sen omaan ketjuun, jonne itsekin pistin kysymyksiä...

 
SSD:n saa 20 eurolla.
Ja se Chromebookin hankkimista harkitseva peruskäyttäjä ei varmasti rupea vaihtamaan läppäriin levyä ja asentamaan käyttistä uudestaan tai etsimään softaa millä vanhan käyttisasennuksen saa siirrettyä. Tämä on juuri sitä säätämistä mitä Chromebookin kanssa ei tarvitse tehdä, ja mitä suurin osa peruskäyttäjistä ei halua eikä osaa tehdä.

Helppous, varmuus ja luotettavuus on syitä miksi Chromebookkien suosio kasvaa. Ja niitä ei saa vanhaan windows-läppäriin mitenkään.
 
Jos kiinnostaa porukkaa kokeilla ChromeOS vaikka nykyisellä läppärillä tai miksei pöytäkoneella.
Niin Neverwareltä löytyy CloudReady käyttis mikä on ChromeOS jonka voi asentaa mihin vaan x86 koneeseen: CloudReady for Home: Free Download — Neverware

Tuolla on tullut annettua monelle vanhalle läppärille uusi elämä. Kun rullaa paljon paremmin kuin yksikään Windows tai linux distro.
Eikä tuota ole pakko asentaa kun sitä voi linux tyyppisesti kokeilla asentamatta.
Suosittelen kokeilemaan varsinkin niiden ketkä ovat ChromeOS ja Chromebookkeja vastaan.
 
Jos kiinnostaa porukkaa kokeilla ChromeOS vaikka nykyisellä läppärillä tai miksei pöytäkoneella.
Niin Neverwareltä löytyy CloudReady käyttis mikä on ChromeOS jonka voi asentaa mihin vaan x86 koneeseen: CloudReady for Home: Free Download — Neverware

Tuolla on tullut annettua monelle vanhalle läppärille uusi elämä. Kun rullaa paljon paremmin kuin yksikään Windows tai linux distro.
Eikä tuota ole pakko asentaa kun sitä voi linux tyyppisesti kokeilla asentamatta.
Suosittelen kokeilemaan varsinkin niiden ketkä ovat ChromeOS ja Chromebookkeja vastaan.
Enpä tässä varsinaisesti Chromebookeja vastaan ole. En vain näe mitään käyttöä sellaiselle kun Windows ja Linux on olemassa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 652
Viestejä
4 494 994
Jäsenet
74 266
Uusin jäsen
ufozz112

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom