Bluetooth-laitteilla ei normaalisti ole sellaista pysyvää PIN-koodia jota pitäisi muistaa laiteparin muodostamistilannetta pitemmälle.
Sellaisissa Bluetooth-laitteissa joissa on numeroitten syöttämiseen kelpaava näppäimistö (tai muu syöttölaite), homma toimi alunperin seuraavasti:
1.) laita molemmat laitteet parinmuodostustilaan
2.) tietokoneessa tms. fiksummassa laitteessa valitse laite jonka kanssa haluat muodostaa laiteparin
3.) naputtele tietokoneelle vapaavalintainen numerokoodi
4.) naputtele toiseen laitteeseen sama numerokoodi
5.) laitteet tunnistavat toisensa ja vaihtavat keskenään salausavaimia, ja toimivat siitä lähtien laiteparina. Numerokoodia ei enää tämän jälkeen tarvita.
Uudemmissa Bluetooth-versioissa prosessia on yksinkertaistettu siten, että koodia ei tarvitse syöttää käsin vaan laitteet arpovat keskenään koodin ja näyttävät (tai muuten toimittavat sen tiedoksi) käyttäjälle, ja pyytävät tarkistamaan että molemmissa laitteissa näkyy sama kertakäyttökoodi. Jos käyttäjä valitsee "kyllä", laitepari on muodostettu.
Sellaisissa laitteissa joissa ei ollut mitään numeron syöttövälinettä, oli alkuperäisessä mallissa kiinteä koodi, yleensä 0000. Uudemmassa versiossa "fiksumpi" laite tällaisessa tapauksessa vain kertoo vastapään laitteen nimen tms. tunnistustiedon ja jos käyttäjä painaa kyllä-nappia, laitepari muodostuu automaattisesti.
Sekä vanhassa että uudessa systeemissä kummankin laitteen on aluksi oltava parinmuodostustilassa jotta uuden laiteparin muodostus onnistuu. Tietokoneissa parinmuodostustila on automaattisesti päällä kun käsket konetta etsimään uusia Bluetooth-laitteita; näppäimistön tai vastaavan kanssa kannattaa vilkaista laitteen ohjekirjasta miten laite asetetaan parinmuodostustilaan. Tehtaalta tullessaan Bluetooth-näppäimistössä ei ole ensimmäistäkään laiteparia valmiina, joten se saattaa silloin mennä parinmuodostustilaan automaattisesti virtoja kytkettäessä, mutta jos laitepari pitää muodostaa uudelleen, pitää erityisesti tehdä jotakin jotta näppäimistö menee parinmuodostustilaan.