Asus ROG Strix SCAR II -pelikannettava (GL704GW) muistipäivitys

Viestiketju alueella 'Käyttäjien omat tuotetestit' , aloittaja Asmola, 24.03.2019.

 1. Asmola

  Asmola Molander Ylläpidon jäsen Team Apex Legends Team H2O

  Viestejä:
  3 254
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Vakiona kyseisessä Asus ROG Strix SCAR II -pelikannettavassa (GL704GW) on käytössä vain yksi Samsungin 16GB DDR4 SO-DIMM muistikampa joka toimii 2666MHz kellotaajuudella latenseilla 19-19-19-43 2T, eli käytössä on siis vain yksi muistikanava (single channel), vaikka Intel Core i7-8750H-prosessori tukee kahta muistikanavaa (dual channel). Kuten odotettua, syö tuo vain yhden muistikanavan käyttö suorituskykyä, mutta kuinka paljon? No otin siitä selvää.

  Vaihdoin vakiona olevan muistikamman Kingston HyperX 2x8GB DDR4 SO-DIMM 2666MHz 15-17-17-35 2T kahden muistikamman kittiin, jolloin sain molemmat muistikanavat käyttöön. Tuloksissa on huomioitavaa, että olen säätänyt prosessorin toimimaan maksimilla sallitulla turbokellotaajuudella, samalla laskenut prosessorin jännitettä jotta se toimii viileämmin kuin vakiona. Tulokset eivät siis ole vertailukelpoisia IO-Techin artikkelin tuloksien kanssa.

  Asus ROG Strix SCAR II (GL704GW) speksit:
  Intel Core i7-8750H
  NVidia RTX 2070
  512GB M.2 + 1TB SSHD
  17,3" IPS 144Hz 3ms

  1x16GB Samsung DDR4 SO-DIMM 2666MHz 19-19-19-43 2T (single channel)
  2x8GB Kingston HyperX DDR4 SO-DIMM 2666MHz 15-17-17-35 2T (dual channel)

  Testitulokset:

  (kuvissa SC = single channel, yksi muistikanava käytössä, DC = dual channel, kaksi muistikanavaa käytössä)

  [​IMG]

  Muistien vaihdolla ja toisen muistikanavan käyttöönotolla saavutettiin 70-91% paremmat muistinopeudet, muistiviiven parantuessa noin 16%.

  [​IMG]

  Cinebench R15 testissä muistien vaihdolla ja toisen muistikanavan käyttöönotolla ei ollut juurikaan vaikutusta suorituskykyyn, eron ollessa alle prosentin.

  [​IMG]

  Handbrake ohjelman renderöintinopeus parani muistien vaihdolla ja toisen muistikanavan käyttöönotolla noin 14%.

  [​IMG]

  Testasin suorituskykyä Apex Legends pelissä seisomalla paikallaan ja katsomalla pelin ruudunpäivitysnopeuden (fps) Origin -sovelluksen omalla fps-mittarilla. Muistien vaihto ja toisen muistikanavan käyttöönotto paransi suorituskykyä noin 9%.

  [​IMG]

  Far Cry New Dawn pelin suorituskykyä mittasin pelin sisäisellä testillä kun käytössä oli HD tekstuurit. Suorituskykyparannus oli suorastaan järkyttävän iso, minimi ruudunpäivitysnopeus parani 38%, keskimääräinen 43% ja maksimi 51%, tämä siis pelkällä muistien vaihdolla ja toisen muistikanavan käyttöönotolla. Aiemmin itse pelissä tuli häiritseviä pieniä nykäyksiä ruudunpäivitysnopeuden laskiessa alle 50 fps, mutta ainakin pikaisella testauksella niitä ei enää esiintynyt.

  Loppuyhteenvetona voi siis todeta, että yhden muistikanavan käyttö syö merkittävästi kannettavan suorituskykyä, siksi ihmettelenkin miksi Asus on päätynyt asentamaan vain yhden muistikamman vaikka ovat varmasti tietoisia sen merkittävästä vaikutuksesta suorituskykyyn? Ainoa järkevä syy lienee päivitettävyyden helpottaminen, sillä kahden 8GB-muistikamman kanssa muistikapasiteetin lisäyksessä pitäisi ostaa kokonaan uusi muistikitti, kun yhden 16GB kamman kanssa riittää toisen muistikamman ostaminen, joka tosin sekään ei ole helppoa, sillä suositus on että muistikammat ovat identtisiä enkä löytänyt ainakaan Suomesta samanlaista muistikampaa kuin mikä vakiona asennettu Samsung 16GB DDR4 SO-DIMM muistikampa on. Suosittelen siis tämän kannettavan ostajien asentamaan toisen muistikamman tai kokonaan toisen muistikitin, jotta saa molemmat muistikavat käyttöön ja täten parhaan suorituskyvyn irti.

  IO-Techin artikkelin kysesestä kannettavasta löydät täältä:
  Testissä Asus ROG Strix SCAR II -pelikannettava (GL704GW) - io-tech.fi

  Hinta.fi
  ASUS ROG STRIX GL704GW-EV003T RTX 2070 KANNET.. hinta 2399€
   
  Viimeksi muokattu: 25.03.2019
  Warra, Juunas, gouca ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 2. gouca

  gouca

  Viestejä:
  619
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Juurikin tuosta syystä, tässä järjestyksessä:
  1. Tuotteen hinta saadaan alhaiseksi
  2. Peruskäyttäjä ei ymmärrä näistä mitään, vaan ostaa uuden koneen muistien sijaan
  3. Päivitettävyys helppoa
  Nuo modernit emot kyllä hyväksyvät "mitä vaan" muistia, eli dual channelissa muistien ei tarvitse olla missään nimessä samaa mallia, saatika samoilla kelloilla tai samoilla jännitteillä. Jopa erikokoiset muistit toimivat "flex dual channelissa", eli esim. 2GB+1GB toimii osittain dual channelissa, jossa FPS-parannukset omalla kokemuksella samaa luokkaa, kuin tässä tapauksessa.

  Kiitos revikasta, näitä on aivan liian vähän.
   
  Asmola ja simonix tykkäävät tästä.
 3. otaar

  otaar

  Viestejä:
  304
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  @Asmola Voitko testata tuon 16+8=24GB myös?
   
 4. Asmola

  Asmola Molander Ylläpidon jäsen Team Apex Legends Team H2O

  Viestejä:
  3 254
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Hintaeroa tuskin on niin merkittävästi että se puoltaisi yhden muistikamman asennusta tehtaalla kun otetaan suorituskykyvaikutus huomioon, Hinta.fi:n mukaan halvin 16GB kampa näyttäisi maksavan 86,60€ ja halvin 2x8GB kitti (2 muistikampaa) 92,10€. Kuten totesit, peruskäyttäjä ei tuosta muistin suorituskykyvaikutuksesta tiedä mitään, siksipäs tällaisia testejä on hyvä tehdäkin.
  Hyväksyvät kyllä varmasti lähes kaikki fyysisesti sopivat SO-DIMMit, mutta kuten kirjoitin, suositus olisi että muistit ovat identtiset, ihan jo XMP-profiilien takia, sillä jos muistikammat omaavat erilaiset profiilit, niin toimivuus voi olla niin ja näin, etenkin kun muistiasetuksia ei usein voi käsin säätää, kuten tässäkään kannettavassa.

  Kiva että tykkäsit!:tup:
  Periaatteessa pystyisin, mutta en koe tarpeelliseksi, sillä harvoissa tilanteissa tuollaiseen konfiguraatioon päädytään, ellei ole "muuta tarjolla" eikä vaikutus varmastikaan ole ainakaan positiivinen.
   
  gouca tykkää tästä.