Aqua Computer D5 Next

Viestiketju alueella 'Käyttäjien omat tuotetestit' , aloittaja akselic, 19.01.2019.

 1. akselic

  akselic

  Viestejä:
  2 186
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Custom loopeille tai puoliavoimille loopeille löytyy monenlaisia sopivia pumppuja. Tänä päivänä etenkin custom loop touhuihin suositellaan ns. "D5" pumppuja, jotka voivat olla eri valmistajien valmistamia mutta niitä kaikkia yhdistää Laing -yhtiön valmistama D5 pumppumoottori. D5 pumppuja suositellaan enimmäkseen siksi että ne ovat todistetusti erittäin pitkäikäisiä mutta myös siksi että ne ovat verrattain hiljaisia ja niitä voi ohjata PWM signaalilla, mikä löytyy nykyään monien emolevyjen tuuletinliitännöistä ja/tai erikseen tarkoitetuista pumppuliitännöistä.

  Itse pumppukategoriaan en tuo tällä artikkelilla muuta vaan tutustun ja esittelen Aqua Computerin D5 Next pumpun jonka sisuksissa hyrrää Laing D5. Pitkästä googlettelusta huolimatta en löytänyt tarkkaa tietoa mikä D5 revisio on kyseessä. D5 Nextin esittelyvideo on tässä:  Tilasin pumpun (ja myöhemmin topin) aquatuning.fi:stä joka on saksalaisen Aqua Tuning -yrityksen huonolla suomella käännetty sivusto. Sivusto itsessään toimii hyvin ja olen sieltä aiemminkin tilannut tavaraa ilman minkäänlaisia ongelmia. Sitä käyttäessä näkee kuitenkin että sitä ylläpitävät henkilöt jotka eivät puhu englantia luonnostaan ja esimerkiksi tilausvahvistuksissa ja muissa viesteissä on paikoin huonoakin kieltä tai jopa Google Translatella tehtyjä käännöksiä. Mahdollisissa ongelmatapauksissa kannattaa varautua siihen että kommunikointi englanniksi on vähän niin ja näin.

  D5 Next on periaatteessa ihan tavallinen Laing D5 pumppu jossa tulee mukana integroitu OLED näyttö, ohjausnapit ja sisäänrakennettu virtausmittari, lämpöanturi ja luonnollisesti nykypäivänä RGB valot jotka eivät tosin tue Asus Auraa tms vaan RGBpx valonohjausta. D5 Next eroaa perinteisestä D5 pumpusta siinä että niitä voi vakiona ilman erillistä ohjelmaa tai säätämistä ohjata esimerkiksi virtausnopeuden mukaan tai nesteen lämpötilan mukaan ilman erillisiä emolevyyn tms kiinnitettäviä antureita ja ohjelmia. Lisäksi se tunnistaa jos neste ei liiku ja alkaa välittömästi hälyttää käyttäen äänimerkkiä sekä integroituja LED valoja.

  D5 Nextin mukana ei tule pumpputoppia eli sitä pumpun päälle kiinnitettävää lisuketta missä on sopivat G1/4 kierteellä olevat aukot vesiliittimille. Tilasin pumpun silti koska mulla oli ylimääräinen D5 Klooni Kiinasta ja ajattelin että sen pumpun toppi sopisi D5 Nextille koska molempien pumppujen moottorit ovat samanlaiset ja samankokoiset. Pumppujen moottorit totta tosiaan ovat samanlaiset mutta Barrowin D5 kloonin toppi peittää koko pumpun rungon eikä sitä saanut D5 Nextiin ilman että uudesta pumpusta olis ottanut elektronisen osan pois joten päädyin tilaamaan aiemmassa mainosvideossakin olleen "Ultitop" pumpputopin. Sitä odotellessa tilasin myös Aquabus johdon, koska käytän Aqua Computerin Aquaero 6 LT:tä muutenkin tuuletinten ja pumppujen jne ohjaamiseen.

  D5 Next tulee omassa laatikossaan missä on ainoastaan pumppu, sisäinen USB2 johto ja pumpun vaaka-asennukseen sopiva teline.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG] ¨

  Pumpun takapuolelle on seuraavat liittimet:

  4pin mini-Aquabus
  5pin mini-USB2
  SATA
  PWM Fan

  eli sen saa kiinni tavalliseen kokoonpanoon SATA virtajohdolla ja USB2 liittimellä. Siihen voi kytkeä yhden PWM tuulettimen jota voi siis ohjata suoraan pumpusta käsin ja aquabus toimii ainoastaan aquaeron kanssa yhdessä.

  [​IMG]

  D5 Nextin elektroninen osa lähtee ihan vetämällä irti ja painuu napakasti takaisin pumppurunkoon.

  [​IMG]

  Jonkinlainen pumpputoppi on tosiaan pakollinen ja itse ostin videossa mainostetun Ultitopin. Aquasoftin sivuilla sanottiin että topin odotusaika on pitkä "extended" mutta se lähetettiin minulle noin viikon jälkeen tilauksesta joten taitaa niitä olla tuotannossa/varastossa jo.

  Ultitop on erittäin yksinkertainen toppi missä on ylhäällä sisääntuloportti ja edessä kyljessä ulosmenoportti. Toppi kierretään pumpun ympärille noin 2cm leveällä muovirinkulalla ja lisäksi sen mukana tulee kumirengas jolla varmistetaan että neste ei putoa topin ja pumpun ulkopuolelle. Ultitopissa on myös valmiit kotelokiinnikkeet.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Molemmat koottuna koko hökötys näyttää tältä:

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]

  Pumpun pääperiaate on että jos siihe kytkee virrat SATA johdolla ja lyö koteloon tuon USB2 johdon niin käytännössä kaiken ohjaamisen voi tehdä pumpun sivusta löytyvän näytön ja nappien avulla :tup:

  Itse käytän Aquaeron mukana tullutta Aquasoft -ohjelmaa ja tilasin sitä varten mini-aquabus - Aquabus johdon.

  [​IMG]

  Taattuun saksalaiseen tyyliin pumpun ohjaaminen softalla ei ollut niin helppoa kuin luulisi. Ensin piti asentaa Aquasoftin vanhalla versiolla sille sopiva uusin firmware Aquaerolle. Sen jälkeen piti päivittää Aquasoft uudemmaksi versioksi ja päivittää aiemmalla versiolla päivitetty Aquaeron firmware uudemmaksi sekä päivittää D5 Nextin firmware uusimmaksi. Uusimmalla Aquasoftilla en saanut suoraan uusinta firmwarea vaan ensin piti vanhentuneella versiolla asentaa uusin mitä se antoi ja vasta sen version pystyi päivittämään uusimmalla Aquasoft versiolla :sdarra: Ilman näitä päivityksiä Aquasoft ei tunnistanut D5 Nextiä ollenkaan.

  Sekä pumpun mukana tullut teline että Ultitopin kanssa tullut asennusrauta ovat jonkinlaista epästandardia kiinnitysväliä joten omaan Thermaltake Core P3:een en saanut uutta pumppua millään kiinni. Niinpä laitoin sen pöydälle seisomaan omien kumijalkojen päälle.

  [​IMG]

  Pumppu itsessään on luultavasti rakenteesta johtuen hiljaisempi kuin ennestään käytössä oleva EK:n D5 pumppu. D5 Nextin rakenteessa on enemmän kumia ja sitä löytyy myös pumppuyksikön pohjasta ja sille tarkoitetun Ultitopin kiinnitysraudasta. Pumppu itsessään pitää samanlaista ääntä kuin mainittu EK:n pumppu ja täysillä kierroksilla kuulen selvästi "jyrinämäistä" ääntä kun vesi liikkuu nopeammin.

  Pumppua pystyy ohjaamaan Aquaeron kautta joko Aquabus johdolla tai valmiiksi mukana tulevalla USB2 johdolla.

  Nyt asentamisen ja parin päivän käytön jälkeen omat kokemukset pumpusta ovat:

  + Hiljainen
  + Erittäin käytännöllinen koska ei vaadi mitään softaa tai BIOS säätöä
  + Hyvännäköinen
  + Tehokas (kuten kaikki D5 pumput)
  + Autisteille täydellinen pikkunäyttö josta seurata kierroslukuja, nopeuksia, veden lämpöä tms
  + Voi ohjata ilman Aquasoftia ja ilman mitään BIOS kytkentöjä suoraan pumpun kyljestä

  +- Softasäätö pumpun tunnistamista varten

  - Koska pumppurungossa on elektroniikkaa, se ei kestä kastumista
  - Pumpun hinnan päälle tulee topin hinta
   
  Viimeksi muokattu: 19.01.2019
  Härkönen, Obi-Lan, RieskaMies ja 6 muuta tykkäävät tästä.
 2. akselic

  akselic

  Viestejä:
  2 186
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Semmoinen lisähuomio että sisäänrakennettu virtausmittari ei toimi jos loopissa on toinen pumppu ja/tai jos D5 Nextin kierrokset ovat alle 3000rpm joten monessa tapauksessa sitä ei voi käyttää. Aquaeroon (ja joihinkin emolevyihin) saa toki ulkoisen virtausmittarin kiinni jos sitä haluaa.
   
 3. Obi-Lan

  Obi-Lan ¯\_(ツ)_/¯

  Viestejä:
  615
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Saako Aquaero ohjattua tuota suoraan aquabusin kautta, eli periaatteessa virta+aquabus ja kiekkakäyrät voisi määrittää Aquaerosta suoraan?
   
 4. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 018
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Ainakin vanhempi mallinen aquabus d5 pumppu pystyy säätämään mutta pitää muistaa jos päivityksiä tulee se vaatii usb kytkennän firmware päivityksiä varten ja myös aquasuite lisenssin uusiminen kannattaa usb kytkentä tehdä että se rekisteröityy myös.
  Sama pätee varman myös tähän next malliin.
  Itsellä aquaero 6 säädin ja pumppu ja harkitsen vielä virtausmittarin ja säiliö missä on nestetason valvonta.
  Edelleen se paras ja monipuolisin järjestelmä mutta haittapuolena johtojen määrä nousee nopeasti jos ohjaa tuulettimet,pumpuu,lämpötilaanturit,virtausmittari,nestetaso,rgb valot ym..
   
 5. akselic

  akselic

  Viestejä:
  2 186
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Vähän tulee myöhässä tämäkin vastaus mutta pystyy. Mulla on aquabus piuhalla D5 Next Aquaerossa kiinni.

  Ei se johtojen määrä mihinkään katoa ilman Aquaeroa. Sitten ne vaan kytketään emolevyn paikkoihin tai johonkin toiseen ohjuriin eikä mikään noista ole yhtä monipuolinen ja varmasti toimiva kuin Aquaero aquasuitella.
   
 6. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 018
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Ongelma on nykyään emolevyjen sisäisten usb liittimien määrä on rampautettu mitä on huono asia jos haluaa usb kautta ohjata.
  Esim omassa 400€ emolevyssä löytyy 1kpl mitä on naurettava määrä eli olen ostanut usb jakajan eikä sekään riitä.
  Nykyään rgb littimien määrä on tärkeämpi emolevyissä.
   
 7. Obi-Lan

  Obi-Lan ¯\_(ツ)_/¯

  Viestejä:
  615
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eli siis pumppu pitää kytkeä USBilla emoon suoraan kun päivittelee firmistä? Mulla on Aquaero 5LT, tosin pumpulle ei ole kovasti tarvetta, nykyinen menee PWM ohjauksella. Tämä saattaa kiinnostaa jos joskus pitäisi vaihtaa.
   
 8. Marti77

  Marti77 Team H2O

  Viestejä:
  1 018
  Rekisteröitynyt:
  16.12.2016
  Kylllä pumpun firmware päivittyy usb kautta ja jos ostat aquasuite uuden lisenssin niin pitää muistaa kytkeä myös pumppu usbilla kiinni kun aktivoit muuten ei rekisteröidy kun aquaero 5