...
Tietysti jos haluat oppia ja koet että tulevaisuudessakin tuut paljon koneiden kanssa olemaan tekemisissä niin joskushan se eka oma kone on kasattava ja se voi hyvinkin olla nyt. Ja jos sen oman koneen kasailet niin kuten täälläkin on ehdoteltu voit hyvin ostaa emolevyn, muistit, näytön, näppiksen, hiiren, kotelon ja virtalähteen jostain hyvistä aleista. Prosessorin ja näyttiksen ostaisin vasta myöhemmin kesällä/keväällä koska hinnat varmaan tulevat putoamaan hieman kun uutta rautaa tulee markkinoille.
Ja se vielä muille että te puhutte XMP profiileista, QVL listoista, freesync, gsync yms ja veikkaan että threadin aloittajalle noi ei kerro yhtään mitään. Muutenki kaikki ylikellotus ja muu setti on varmaan turhaa tässä tapauksessa.
Emolevyäja
RAM:ia nimenomaan ei kannata ostaa ennakkoon, koska sitten on vaikeampaa valita yhteensopivat komponentit. Esim. jos nyt kesällä tulee ne uudet prossut, ne vaatii vanhoilla emolevyillä BIOS päivityksen. Eli uusi emo + uusi prossu on helpompi yhdistelmä. Tämä taas johtaa siihen, että muistiejakaan ei kannata ostaa ennakkoon, ellei ole harrastelija, joka osaa säätää manuaalisesti.
Tässä nyt on minusta tullut ihan hyvin oleellista asiaa, mitkä voi muutamalla youtube videolla ymmärtää. Esim. XMP, QVL ja "sync"-tekniikat. Ei ne niin vaikeita ole, että niistä ei voisi puhua.
Lyhyesti, jos ei jaksa esim youtubesta etsiä:
XMP
Muistivalmistajan itse configuroimat taajuudet, voltit ja viivet joilla muistit kaikkein todennäköisemmin toimii. Se siis vain aktivoidaan emolevyn asetuksista (BIOS), jonka jälkeen muistien pitäisi toimia sillä taajudella, millä nopeudella ne "myydään" (Esim 3200MHz).
QVL (Qualified Vendor List)
Emolevy ja muistivalmistajat tekee näitä listoja jokaiselle tuotteelleen, joista selviää, mitkä osat ovat yhteensopivia keskenään.
Emolevyvalmistajan sivuilta löytyy jokaisen emolevyn tukisivulta listat, joista löytyy yhteensopivat prosessorit ja muistit (nämä kaksi listaa on tärkeimmät).
Muistien kohdalla ilmoitetaan:
- muistien tarkka tuotekoodi
- muistien taajuus, mikä lukee tuotenimessä kaupoissa (Esim. se 3200MHz)
- sekä yleensä "Supported speed" minkä olisi hyvä olla sama kuin se muistin tuotenimessä ilmoitettu nopeus
Kuten
@jhjh tuossa mainitsikin, niin myös muistivalmistajat tekee näitä QVL listoja, joista selviää mitkä emolevyt ovat yhteensopivia. Kannattaa siis tarkistaa molemmat (emolevyn ja muistien -QVL listat)
G-Sync, FreeSync/AdaptiveSync/G-Sync Compatible
Kaikessa yksinkertaisuudessa kärjistettynä nämä edustaa tekniikkaa, jolla vältetään kuvan repeytyminen. That's it.
Pelkissä FreeSync näytöissä kannattaa katsoa specseistä (näkyy kauppojenkin tuotetiedoissa) ns. FreeSync range, jonka kannattaa olla esim 30Hz - 144Hz. Tämä siis tarkoittaa sitä, millä taajuusalueella kyseinen ominaisuus toimii. Jos FreeSync Range on pieni, kuten 60Hz - 75Hz niin sen hyöty on aika rajoitettu. Näitä huonon FreeSync Rangen omaavia näyttöjä ei onneksi nykyään hirveästi enää ole.
ps: Ei tämä ole mitään ydinfysiikkaa. Lisäksi ollaan kuitenkin tekniikkafoorumilla, niin näitä kysymyksiä voisi oikeasti vähän avatakkin eikä vaan sanoa "osta valmis kone".