- Liittynyt
- 14.10.2016
- Viestejä
- 22 624
Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Apple julkaisi eilen ensimmäiset Arm-arkkitehtuuriin perustuvat Mac-tietokoneensa. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Apple vaihtaa käskykantaa, mutta viime kerrasta on jo liki 15 vuotta. Mitä käskykannan vaihtuminen käytännössä merkitsee sovellusten näkökulmasta?
Applen uusin macOS-versio, Big Sur, on luonnollisesti optimoitu yhtiön uudelle M1-järjestelmäpiirille ja Arm-arkkitehtuurille. Yhtiön mukaan sen Safari-selain suorittaa JavaScriptiä M1:llä 1,5-kertaisella nopeudella edelliseen Safari-versioon ja x86-prosessoriin verrattuna ja olevan noin 1,9-kertaa responsiivisempi. Natiivit sovellukset ovat kuitenkin vain pieni osa kokonaisuutta.
Kolmansien osapuolten sovelluksille Apple tarjoaa uudet Universal Apps -sovellukset, joissa on paketoitu samaan pakettiin x86- ja Arm-versiot sovelluksesta. Tällöin sovellukset toimivat natiiveina kummallakin alustalla siirtymäkauden ajan ja niin kauan kuin Apple haluaa x86-prosessoreita tukea. Muutos ei tapahdu kuitenkaan päivässä ja esimerkiksi Adobe on kertonut, että sen ensimmäinen Universal Apps -sovellus tulee olemaan joulukuussa julkaistava versio Lightroomista, mutta muut sovellukset tulevat perästä vasta ensi vuonna.
Suurin mahdollinen kompastuskivi siirtymässä tuleekin olemaan Rosetta 2. Rosetta on emulaatiokerros, joka mahdollistaa x86-sovellusten ajamisen Arm-prosessorilla. Apple ei kertonut käytännössä mitään yksityiskohtia Rosettan suorituskyvystä, vaikka kehuikin joidenkin sovellusten toimivan M1:llä jopa nopeammin, kuin vastaavilla Intel-Maceilla, kiitos nopeamman integroidun grafiikkaohjaimen. Tiettävästi esimerkiksi Microsoftin Office-perhe tulee toimimaan aluksi Rosettan kautta, vaikka yhtiö valmisteleekin Universal App -versiota taustalla. Vasta ulkopuoliset testit tulevat paljastamaan, onko Rosettan suorituskyky sovelluksissa riittävällä tasolla.
Viimeinen temppu Applen taskussa siirtymäkaudelle ja tulevaisuuteen on macOS:n yhteensopivuus iOS-sovellusten kanssa. Tämä tuo koko laajan AppStore-sovelluskaupan valikoiman pelejä ja sovelluksia myös Mac-käyttäjien käsiin, mitä ainakin osa käyttäjistä pitää epäilemättä suurena kilpailuvalttina.
Lähde: Apple
Linkki alkuperäiseen juttuun