Apinarokko (Monkeypox)

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Covid-19 alkaa jossakin määrin helpottamaan, tai ainakin sen kanssa on opittu elämään paremmin. Isorokko ei ole vaivannut joukkorokotusten jälkeen yhteiskuntaa 40 vuoteen, mutta sen sukulainen apinarokko (Monkeypox) nostaa päätään Euroopassa, jossa eri puolilla on havaittu lyhyessä ajassa kymmeniä tapauksia (22.5.2022 luku on kivunnut jo yli sadan yhteensä 15 maassa).

1653063499046.png


Apinarokko on virustauti, joka löydettiin ensi kerran apinoista vuonna 1958. Sitä pidetään isorokon hävittyä vaarallisimpana virustautina. Oireita voisi kuvailla tyyliin "vesirokko steroideilla". Se ei ole tavallisesti hengenvaarallinen sairaus, mutta se on joissakin tapauksissa johtanut myös kuolemaan, varsinkin henkilöillä, joilla on alentunut vastustuskyky. Tauti ei tartu nykytietojen mukaan kovinkaan helposti. Leviäminen voi tapahtua pisaratartuntana/hengitysteitse, mutta vaatii kuitenkin yleensä läheisen kosketuksen. Varsinaista hoitokeinoa ei ole, eli hoito on tapauskohtaista. Myöskään rokotetta ei ole olemassa, mutta sellaisia on kehitteillä ainakin yhdellä lääkeyhtiöllä (korjaus, yksi hyväksytty rokote on olemassa, kts. edit postauksen lopusta). Isorokkorokote saattaa antaa osittaisen suojan, joidenkin arvioiden mukaan jopa 85% suojauksen.

Hieman erikoista nykyisessä tilanteessa on se, että tyypillisesti tartunnan on voinut saada oltuaan kosketuksissa villieläimiin. Euroopassa on ollut aiemmin vain joitakin yksittäisiä tapauksia, lähinnä Afrikasta palanneilla matkailijoilla, mutta nyt tartuntoja on havaittu poikkeuksellisen paljon lyhyen ajan sisällä Euroopassa ihmisten välisinä tartuntoina ilman matkailua tai kontaktia villieläimiin. Todennäköinen syy lienee kuitenkin tautimäärän nousu Afrikassa ja matkailun lisääntyminen koronarajoitusten poistuttua (tähän lähdettä pari viestiä alempana).

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntatautilääkäri Leif Lakoma kertoi MTV3:n haastattelussa, että useimmat nyt havaituista tartunnoista olisivat välittyneet sukupuoliyhteyden kautta, mutta tämä tieto kaipaa tarkennusta ja varmasti se lähiaikoina tarkentuu väkisinkin, kun tautitapauksia on tavattu niin poikkeuksellisen laajasti eri puolilla Eurooppaa ja ilmeisesti Yhdysvalloissa.

Venäjän toimet tuovat tähän tilanteeseen ajoituksen puolesta oman foliohattuisen nyanssinsa, sillä muokattua apinarokkoa on käytetty esimerkkeinä mm. joissakin kuvitteellisissa bioasesimulaatioissa ja varautumissuunnitelmien laadinnassa. Bill Gates varoitti juuri isorokosta/apinarokosta bioasekäyttöön viitaten jo viime vuonna.

THL:n uutinen aiheesta:

Muita uutisia:


Ihmisillä on todettu lukuisia apinarokkotapauksia Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa viime viikkoina. Uutistoimisto Reutersin mukaan tapauksia on ollut ainakin Britanniassa, Italiassa, Portugalissa, Espanjassa, Kanadassa ja Yhdysvalloissa.

Perjantaina tautitapauksia todettiin Australiassa, Belgiassa, Saksassa ja Ranskassa. Ruotsalaisen Aftonbladetin mukaan ensimmäinen tautitapaus on todettu myös Ruotsissa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan apinarokkotapauksia ei ole todettu tähän mennessä Suomessa.
Yleisin tartuntareitti on juuri eläimistä ihmisiin, mutta apinan isorokko voi harvoissa tapauksissa tarttua myös ihmisten välisessä läheisessä kosketuksessa.

Tautia esiintyy Länsi- ja Keski-Afrikassa. Muista maista on raportoitu aiemmin vain vähän tapauksia. Useimmiten tartunta on tullut Afrikan matkan jälkeen.

Euroopassa on Ruotsin kansanterveysviraston mukaan todettu kevään aikana poikkeuksellisen paljon apinarokkotapauksia. Tapauksia on vahvistettu olleen ainakin Britanniassa, Espanjassa ja Portugalissa.

Lisäksi esimerkiksi Kanadassa epäillään ainakin 13:a apinarokkotapausta, ja myös Yhdysvalloissa on havaintoja taudista.
Edit.
Lisätään vielä perään, että muuten tästä ei kannattaisi huolestua millään tasolla, mutta koska THL vähättelee tapansa mukaan kertomalla ettei tauti ole vaarallinen, eikä se leviä ilmateitse, eikä varsinkaan aiheuta laajaa epidemiaa, niin eiköhän meillä ole kohta taas uutta globaalia lockdownia tulilla. Toivotaan ettei tästä muodostu "Hauskaa koska totta" -tason vitsi.

1653063592330.png



Edit.
Rokotuksista WHO sanoo näin:

Vaccines used during the smallpox eradication programme also provided protection against monkeypox. Newer vaccines have been developed of which one has been approved for prevention of monkeypox
Eli sen lisäksi että vanhemmille ihmisille aikoinaan annettu isorokkorokote antaa suojaa (joissakin lähteissä on mainittu luku 85%, mutta en tiedä mihin se perustuu), on uudempiakin rokotteita kehitetty ja niistä yksi on myös jo aiemmin hyväksytty.

Edit 23.7.2022
"WHO julisti apinarokon kansainväliseksi kansanterveysuhaksi"

 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
2 208
Toistaiseksi olen tutustunut aiheeseen lähinnä Instagramissa Tervettä skeptisyyttä -tilin kautta. Odotan kyllä innolla, miten rokotevastaiset salaliittoteoreetikot saavat tästäkin ilon irti. Ilmeisesti WHO pitää tänään apinarokosta hätäkokouksen.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Professori Jimmy Whitworth London School of Hygiene and Tropical Medicine -yliopistosta on kertonut Reutersille (HS:n uutinen), että hänen tämänhetkinen teoria on, että läntisessä ja keskisessä Afrikassa on tautia paljon, matkustus jatkuu koronarajoitusten poistuttua ja tapauksia näkyy siksi huomattavasti normaalia enemmän.

Britannian yhdeksällä tapauksella ei ole tunnettua yhteyttä toisiinsa, mutta ensimmäinen taudin saaneista oli vastikään matkustanut Nigeriaan. Britannian terveysviranomaisten mukaan valtaosa tapauksista on havaittu homoseksuaaleilla tai biseksuaaleilla miehillä tai miehillä, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa. Sen lisäksi että osa tautitapauksista jää varmasti muutenkin piiloon (pitkä itämisaika ja mahdollisesti lievät oireet jne), aiheuttaa tuo piirre varmasti myös salailua monessa tilanteessa ja sitä kautta edesauttaa leviämisessä.

-----

Bonuksena aiheeseen liittyen liittyen tällainen ihan asiallinen, joskin faktantarkistusta kaipaava julkaisu, joka osuu siinä määrin yhteen todellisuuden kanssa, että some on pillastunut ja siellä on kiertänyt pari päivää nti.orgin ("Nuclear Threat Initiative", mikä lieneekään voittoa tavoittelematon organisaatio?) viime vuonna toteutettu ja julkaisun osalta 2021 marraskuulle päivätty "Tabletop Exercise" -simulaatio/keskustelu, jossa kesäkuun alussa 2022 havaitaan aiemmin tuntematon ja nykyisille rokotteille vastustuskykyinen apinarokon variaatio kuvitteellisessa Brinian valtiossa. Tauti paljastuu sittemmin laboratoriossa muokatuksi ja tarkoituksella vihamielisen naapurimaan "Arnican" bioaseeksi, jota alettiin levittämään terroristi-iskussa 15.5.2022.

Osallistujia on laidasta laitaan ja listalla on mukana myös Bill & Melinda Gates Foundation. Kyseessä on ilmeisesti toistuva tapahtuma, jossa oli viime vuonna noilta osin tarkoitus keskustella ja kehittää varautumista bioaseuhkiin.

Voin vain kuvitella kuinka salaliittoteoreetikot nappaavat tästä kiinni ja täyttävät aukot omalla käsikirjoituksella, kun päivämäärätkin osuvat niin sopivasti kohdalleen tämän meidän nykyisen todellisuuden kanssa. Ei sotketa tätä ketjua kuitenkaan sellaisella, eihän. :D

Koko julkaisu:

In March 2021, the Nuclear Threat Initiative (NTI) partnered with the Munich Security Conference (MSC) to conduct a tabletop exercise on reducing high-consequence biological threats. Conducted virtually, the exercise examined gaps in national and international biosecurity and pandemic preparedness architectures and explored opportunities to improve capabilities to prevent and respond to high-consequence biological events. Participants included 19 senior leaders and experts from across Africa, the Americas, Asia, and Europe with decades of combined experience in public health, biotechnology industry, international security, and philanthropy.

The exercise scenario portrayed a deadly, global pandemic involving an unusual strain of monkeypox virus that emerged in the fictional nation of Brinia and spread globally over 18 months. Ultimately, the exercise scenario revealed that the initial outbreak was caused by a terrorist attack using a pathogen engineered in a laboratory with inadequate biosafety and biosecurity provisions and weak oversight. By the end of the exercise, the fictional pandemic resulted in more than three billion cases and 270 million fatalities worldwide.

Developed in consultation with technical and policy experts, the exercise scenario portrayed a deadly, global pandemic involving an unusual strain of monkeypox virus that first emerges in the fictional country of Brinia and eventually spreads globally. Later in the exercise, the scenario reveals that the initial outbreak was caused by a terrorist attack using a pathogen engineered in a laboratory with inadequate biosafety and biosecurity provisions and weak oversight. The exercise scenario concludes with more than three billion cases and 270 million fatalities globally. As part of the scenario development process, NTI conducted a virtual consultation with experts in December 2020.
Varsinkin tämä kuva tuntuu olevan esillä vähän joka paikassa ja tietenkin viittauksilla kuinka Gates tiesi epidemian alkamisesta suunnilleen päivälleen etukäteen ja on siksi koronan lisäksi syypää tähänkin. :D

1653065888395.png
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
1 752
Toistaiseksi olen tutustunut aiheeseen lähinnä Instagramissa Tervettä skeptisyyttä -tilin kautta. Odotan kyllä innolla, miten rokotevastaiset salaliittoteoreetikot saavat tästäkin ilon irti. Ilmeisesti WHO pitää tänään apinarokosta hätäkokouksen.
Tähänhän ei ole rokotetta, kuten aloituspostauksessa lukee, niin en oikein keksi mitä väliä tämän taudin kanssa on sillä, että onko rokotevastainen, -fanaatikko vai normaali ihminen?
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
2 208
Tähänhän ei ole rokotetta, kuten aloituspostauksessa lukee, niin en oikein keksi mitä väliä tämän taudin kanssa on sillä, että onko rokotevastainen, -fanaatikko vai normaali ihminen?
Ehkä sillä ei niin olekaan väliä. Usein esimerkiksi koronan kontekstissa salaliittoteorioita jakavat tahot ovat nimenomaan rokotevastaisia ja tuppaavat levittämään kaikenlaista Big Pharma/Bill Gates -tuubaa, jota osa jostain syystä uskoo, joten sikäli en pidä mahdottomana, että sama porukka ottaa tämänkin tähtäimeensä.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Tähänhän ei ole rokotetta, kuten aloituspostauksessa lukee, niin en oikein keksi mitä väliä tämän taudin kanssa on sillä, että onko rokotevastainen, -fanaatikko vai normaali ihminen?
Isorokkorokotteen pitäisi ilmeisesti toimia jossakin määrin.

Ja siis viruksestahan tässä on kyse ja jos laajempi epidemia, tai ehkä jopa pandemia paukahtaa päälle, niin varmaan kehitys alkaa samalla pieteetillä kuin koronan kohdalla. Ja oletettavasti myös vastustus.

Ehkä sillä ei niin olekaan väliä. Usein esimerkiksi koronan kontekstissa salaliittoteorioita jakavat tahot ovat nimenomaan rokotevastaisia ja tuppaavat levittämään kaikenlaista Big Pharma/Bill Gates -tuubaa, jota osa jostain syystä uskoo, joten sikäli en pidä mahdottomana, että sama porukka ottaa tämänkin tähtäimeensä.
Somessa mielestäni näin on jo, eikä siltä voi siellä oikein edes välttyä, kun asiallisiinkin keskusteluihin sotkeutuu saman tien jotain "No niin, tiesin tämän. Korona oli vaan harjoitus, Gates ja eliitti haluaa tappaa 6 miljardia ihmistä ja tämä on seuraava vaihe!" -tuubaa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
11 041
Voi nyt vittu. Larpataanko seuraavaksi kaksi vuotta kumihanskat kädessä nyt kun maskeista päästiin? Täytyy varmaan alkaa piilotella jokaista näppylää ja 1. asteen palovammaa samalla tarkkuudella kuin viime vuosina ei saanut yskiä tai aivastaa.
 
Liittynyt
15.11.2021
Viestejä
1 099
No olishan se pitänyt arvata. Näissä merkeissä sitten varmaan mennäänkin seuraava vuosi tai pari.
 
Liittynyt
18.05.2017
Viestejä
21 331
Tähänhän ei ole rokotetta, kuten aloituspostauksessa lukee, niin en oikein keksi mitä väliä tämän taudin kanssa on sillä, että onko rokotevastainen, -fanaatikko vai normaali ihminen?
Jossain varmasti jo kehitetään ja kohta ehkä on ja sitten taas lentelee "kokeelliset DNA terapiat" yms sonta. Toisaalta, paniikkijengillä kekkerit jatkuu. Ei tylsää kuukautta.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Vaikka tämä ei mikään sukupuolitauti olekaan, niin näyttää olevan aika paljon viitteitä, että nämä havaitut tapaukset ovat ainakin näin alkuvaiheessa pääosin liitettävissä miesten väliseen seksuaaliseen kanssakäyntiin.

Mm. Belgiassa useat tapaukset liittyvät jonnekin fetissifestareille ja Espanjassa on suljettu varotoimenpiteenä joku "sauna", jossa tuskin kylpeminen on ollut ensisijainen tarkoitus.

 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 942
Jossain varmasti jo kehitetään ja kohta ehkä on ja sitten taas lentelee "kokeelliset DNA terapiat" yms sonta. Toisaalta, paniikkijengillä kekkerit jatkuu. Ei tylsää kuukautta.
Vanha kunnon isorokkorokote toimii kuulemma noin 85% teholla tätäkin vastaan. Sen puoleen tässä nyt voi laittaa jäitä hattuun että mitään nopeaa pandemiaa tästä on aika vaikea kuvitella kun tämä ei ole varsinaisesti tehokas leviämään. Varianttienkin syntymistahti on todennäköisesti aika hidasta kun on sen Isorokon lähisukulaisesta kyse, sitä vastaan rokotettiin (tai ensin varioloitiin) kuitenkin pitkälti samoilla keinoilla vuosisatoja ja koko englanninkielinen "vaccine"-sanakin on peräisin tuosta isorokkorokotteessa käytetystä harmittomammasta viruksesta.
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 951
Sehän se tästä puuttuisikin, että ensin kommunistinen Kiina antaa meille Covidin, ja heti perään Putinin Venäjä antaa meille sodan Eurooppaan SEKÄ muokatun apinarokon, jos oletetaan, että tämä nyt sattuisikin olemaan Venäjän bioase. Toistaiseksi siitä ei ole mitään viitteitä, ja toivottavasti näin ei olekaan. Toivottavasti.

Joka tapauksessa Venäjä tullee syyttämään tästä "Ukrainan biolaboratorioita". Monestako vetoa.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Älä nussi apinoita niin et saa apinarokkoa.
Jos sillä selviäisi, niin se olisikin hyvä juttu, mutta ei se nyt ihan niin kuitenkaan ole. Ensin jengi on hiplannut (ja ehkä tosiaan jopa paneskellut) apinoita siellä Afrikassa ja sen jälkeen tuonut viruksen mukanaan muille mantereille, joissa se leviää ihmisestä toiseen. Tässä vaiheessa useat tapaukset linkittyvät sukupuoliyhteyteen, mutta se johtuu todennäköisesti siitä, että virusta sisältäviä rakkuloita on monesti sukuelinten alueella ja siinä kun raavaat miehet vähän puuhastelevat fetissipartyissä, niin tietäähän sen miten käy.

Fyysisen kosketuksen lisäksi virus tarttuu ihmisestä toiseen myös pisaratartuntana, mutta ei nykytiedon mukaan erityisen helposti. Nämä monella mantereella lyhyen ajan sisään havaitut tapaukset voivat kuitenkin viitata tehokkaammin leviävään versioon.

En jaksa edes huolestua.
Ei siihen ole vielä mitään syytäkään. Eikä todennäköisesti ole jatkossakaan, mutta se selviää vasta myöhemmin tarkempien tutkimusten ja seurannan myötä.

Uuden apinarokkoepidemian tutkiminen on Vapalahden mukaan muutenkin vasta alkuvaiheessa, ja taudin leviämistavoista opitaan jatkuvasti lisää.

”On hyvä, että opimme tunnistamaan ja diagnosoimaan tätä tautia paremmin, niin pääsemme myös rajoittamaan sen leviämistä. Sairastuminen vaatii joka tapauksessa lähikontaktia, ja meillä on olemassa olevia testejä, rokotteita ja lääkkeitä, kun olemme varautuneet isorokkoa varten”, Vapalahti sanoo.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 942
Älä nussi apinoita niin et saa apinarokkoa.
Ehkä tämä oli vaan vitsi, mutta siis vaikka nimi onkin apinarokko niin tartuntaa ei mitenkään erityisesti saa nimenomaan apinoilta. Tämä on nimetty apinarokoksi vain siksi, että sattumoisin koe-eläinlaboratorion apinoilta löydettiin ensimmäisenä.
 
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
2 799

Liitteet

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Minun on nyt vaikea ymmärtää tätä. Voisiko joku selittää? Miten tällainen simulaatio on voitu järjestää 11/21 ja nyt apinarokko vapautuu aikataulun mukaan? Osaako joku selittää? Onpa jännä sattuma, kun covid-19:n kanssahan oli ihan vastaava homma...


Tuo sama oli tässäkin postauksessa ihan saman kuvan kanssa:


Onhan se melkoinen yhteensattuma, mutta noita skenaarioita on järjestetty varautumismielessä kaiketi monesti aiemminkin.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
2 448
Kaikki virukset voisi nimetä apina se ja se, kun tuntuu että oli kyse mistä viruksesta tahansa niin jotkut ihmiset muuttuvat apinoiksi.
 
Liittynyt
15.11.2021
Viestejä
1 099
On vaan kyllä taas melkoinen yhteensattuma, kun kaikista mahdollisista taudeista ja ajankohdista molemmat on osuneet oikeaan. Eikö todennäköisyys tälle pitäisi olla ihan häviävän pieni, jos kyse on tosiaan jostain kuvitteellisesta skenaariosta?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 946
On vaan kyllä taas melkoinen yhteensattuma, kun kaikista mahdollisista taudeista ja ajankohdista molemmat on osuneet oikeaan. Eikö todennäköisyys tälle pitäisi olla ihan häviävän pieni, jos kyse on tosiaan jostain kuvitteellisesta skenaariosta?
Kuinka monta tälläistä osumatonta skenaariota on ajettu läpi jossain pandemiaanvarautumisharjoituksissa?
 
Liittynyt
08.06.2020
Viestejä
63
Oikeastiko väitätte että on puhdasta sattumaa että päivämäärät ym. täsmää?

Meneekö tämä samalla tavalla kuin koronan kanssa? Aluksi joka kommentista huudellaan että menkää sinne salaliittoketjuun sekoilemaan, mutta kas kummaa, yksi asia kerrallaan ne toteutuvat ja sitten ne ovatkin huutelijoitten mielestä itsestäänselvyyksiä ja "onhan se ollut tiedossa alusta asti!"
 
Liittynyt
05.01.2021
Viestejä
2 208
Oikeastiko väitätte että on puhdasta sattumaa että päivämäärät ym. täsmää?

Meneekö tämä samalla tavalla kuin koronan kanssa? Aluksi joka kommentista huudellaan että menkää sinne salaliittoketjuun sekoilemaan, mutta kas kummaa, yksi asia kerrallaan ne toteutuvat ja sitten ne ovatkin huutelijoitten mielestä itsestäänselvyyksiä ja "onhan se ollut tiedossa alusta asti!"
Mitäs sanot kaikista niistä sadoista pandemiasuunnitelmista, joille ei löydy vastinetta oikeasta maailmasta? Toistaiseksi mikään muu kuin ajankohta ei osu lähellekään yhteen tuon ylempänä jaetun suunnitelman kanssa. Katsellaan sitten uudestaan, kun tartuntoja löytyykin menneeltä viikolta tuhansia ja apinarokko paljastuu geenimuunnelluksi virukseksi.

Enkä tiedä, mistä "yksi kerrallaan toteutuneista" asioista puhut. Moni salaliittoteoreetikko oli esimerkiksi koronarokotuksen suhteen innoissaan, kun niitä jaettiin lopulta yhden tai kahden sijaan jopa neljä, ikään kuin se olisi ollut todiste jostain toteutuneesta salaliitosta ihmiskuntaa vastaan.

Apinarokkoa levisi muutamissa maissa muuten myös vuonna 2018, eikä sitä varten tainnut olla mitään suunnitelmaa.
 
Liittynyt
20.10.2016
Viestejä
1 839
Huomautus - nollapostaus, foorumilla ei ole tarkoitus keskustella toisista käyttäjistä
Täytyykin ottaa täältä nimimerkkejä ylös, niin voi jatkossa suhtautua heidän postauksiinsa tietyllä skeptisyydellä.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Oikeastiko väitätte että on puhdasta sattumaa että päivämäärät ym. täsmää?

Meneekö tämä samalla tavalla kuin koronan kanssa? Aluksi joka kommentista huudellaan että menkää sinne salaliittoketjuun sekoilemaan, mutta kas kummaa, yksi asia kerrallaan ne toteutuvat ja sitten ne ovatkin huutelijoitten mielestä itsestäänselvyyksiä ja "onhan se ollut tiedossa alusta asti!"
Juuri sanottiin, että ei sotketa tätä ketjua noilla salaliittohöpinöillä, mutta tässä sitä taas ollaan.

Kuten itsekin sanoit, menkää sinne salaliittoketjuun sekoilemaan.

Ei tietenkään. Kyseessä ei ole hengityksen välityksellä leviävä virus.
Ilmeisesti leviää myös pisaratartuntana, mutta ei läheskään yhtä herkästi. Todennäköisempää on että vaatii jonkinlaisen fyysisen kontaktin joko kantajaan tai tämän eritteisiin.

Selvitys on kuitenkin vielä kesken ja on myös mahdollista että kyseessä olisi hieman aiemmasta poikkeava variaatio.

Lainaus aloituspostauksessa olevasta Ylen artikkelista:
Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) tartunnan voi saada fyysisessä kontaktissa oireisen kanssa, ruumiineritteiden, virukselle altistuneiden vuodevaatteiden tai pisaroiden välityksellä. WHO kertoi perjantaina selvittävänsä, millä tavoin virus leviää jotta se voidaan pysäyttää.
Lakoman mukaan apinarokko ei tartu ihmisestä toiseen kovin helposti vaan se tarvitsee hyvin läheisen kontaktin. Suurimmassa osassa tartuntoja, joita on todettu, epäillään liittyvän seksikontakti ja erityisesti miesten välinen, Lakoma sanoo.

WHO kertoo tutkivansa mahdollista kytköstä miesten väliseen seksiin. Järjestö kertoo verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun), että tässä vaiheessa on epäselvää, voiko tartunnan saada sukupuoliteitse. WHO:n mukaan riski sairastumisesta ei rajoitu pelkästään seksuaalisesti aktiivisiin ihmisiin vaan kuka tahansa sairastuneen kanssa fyysisessä kontaktissa oleva voi saada tartunnan.
 
Viimeksi muokattu:

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Uusia maita ilmoittautunut joukkoon:

Sunnuntaina päivittyneiden tietojen mukaan apinarokkoa tai tartuntaepäilyjä on tavattu nyt jo 15 maassa, joissa tautia ei tavallisesti esiinny.
---
Euroopassa Britannia, Espanja, Portugali, Belgia, Ranska, Saksa, Alankomaat, Italia, Ruotsi ovat jo aikaisemmin kertoneet apinarokkotartunnoista.

Sunnuntaina tartunnoista ilmoittivat myös Israel, Sveitsi ja Itävalta. Israelin ja Sveitsin tapauksista kertoi BBC, Itävallan tapauksesta puolestaan uutistoimisto Reuters. BBC:n mukaan Israelin ja Sveitsin tautitapaukset ovat varmistuneet apinarokon aiheuttamiksi.
Varmistuneita tapauksia on käsittääkseni tässä vaiheessa noin 100.
 
Liittynyt
28.06.2020
Viestejä
228
No aika erikoisesti ja todella nopeasti ympräri maailmaa leviää? Veikkaan venäläisten biologista asetta itse. Varsinkin jos tuon ei pitäis olla mitenkään erikoisen helposti tarttuva, ellei sitä ole tosiaan muokattu tms. Aika näyttää.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 942
No aika erikoisesti ja todella nopeasti ympräri maailmaa leviää? Veikkaan venäläisten biologista asetta itse. Varsinkin jos tuon ei pitäis olla mitenkään erikoisen helposti tarttuva, ellei sitä ole tosiaan muokattu tms. Aika näyttää.
Epäilen kyllä vahvasti että olisi mistään venäläisten biologisista sodankäynneistä kyse, ei venäläisilläkään ole rokotettuna populaa tätä vastaan. (ja liekö niillä edes mitään varastoja, jenkeillä käsittääkseni on isorokkorokotetta tarvittaessa koko omalle väestölleen valmiina)
 

kuoris

Tukijäsen
Liittynyt
28.06.2017
Viestejä
3 191
Tuskin tämä on biologinen ase on mutta jonkun todennäköisyys asiantuntijan mukaan epätodennäköiset harvinaiset tapahtumat (kuten covid) tulevat usein pareittain. En kyllä ymmärrä logiikkaa tuossa mutta olisiko tämä sitten SE toinen.

No mikäs sen mukavampaa kuin syksyllä tanssia taas Darudea parvekkeella karanteenissa! Jiihaa! Kesällä en aio olla karanteenissa vaikka munat tippuis.
 
Liittynyt
21.10.2020
Viestejä
4 561
Kellään ei tullut vielä mieleen ylikansoitus? Kyllä se näiden suhteen menee niin että sitä saa mitä tilaa.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
4 112
Hienoa työtä taas että saadaan tätäkin turhaa pelkoa levitettyä. Ois voinut jättää väliin tällä kertaa..

E: ja kukin voi tahoillaan miettiä montako "outoa yhteensattumaa" haluaa laittaa outojen yhteensattumien laatikkoon.
 
Liittynyt
28.06.2020
Viestejä
228
Hienoa työtä taas että saadaan tätäkin turhaa pelkoa levitettyä. Ois voinut jättää väliin tällä kertaa..

E: ja kukin voi tahoillaan miettiä montako "outoa yhteensattumaa" haluaa laittaa outojen yhteensattumien laatikkoon.
No omasta mielestä tällästen asioiden esiintuominen ei oo mitään turhaa pelonlietsontaa. Asioista on ihan hyvä tietää ja seurata tilannetta.
 

Sally_Spectra

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
07.06.2021
Viestejä
2 367
No aika erikoisesti ja todella nopeasti ympräri maailmaa leviää? Veikkaan venäläisten biologista asetta itse. Varsinkin jos tuon ei pitäis olla mitenkään erikoisen helposti tarttuva, ellei sitä ole tosiaan muokattu tms. Aika näyttää.
Se leviää afrikkalaisten mukana. Englantiinkin tuli Afrikassa käyneen mukana.
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Kellään ei tullut vielä mieleen ylikansoitus? Kyllä se näiden suhteen menee niin että sitä saa mitä tilaa.
En tiedä keneltä kysyt, mutta juuri sen vuoksi eri järjestöt (kansalliset ja yksityiset) varoittelevat jatkuvasti erilaisten tautien hallitsemattomasta leviämisestä ja myös pohtivat näitä erilaisia skenaarioita ja niihin varautumista.

Folioväki ei halua ajatella tällaista vaihtoehtoa, vaan kaikki on aina jonkun aiheuttamaa salaliittoa tai tarpeetonta pelottelua. Somessa on tälläkin hetkellä havaittavissa melko vahva puolustusreaktio ja siellä mustamaalataan jo etukäteen kaikki jotka kehtaavat viitata, että myös apinarokko (tai joku uusi vastaava virustauti) voisi kehittyä todelliseksi ongelmaksi. Sama, aika usein rokotevastainen väki yleensä vähättelee laput silmillä myös koronaa ja sen rajaamiseksi toteutettuja toimia. En tiedä, ehkä siinä on kyseessä jonkin tason puolustusreaktio omia pelkoja vastaan.

No aika erikoisesti ja todella nopeasti ympräri maailmaa leviää? Veikkaan venäläisten biologista asetta itse. Varsinkin jos tuon ei pitäis olla mitenkään erikoisen helposti tarttuva, ellei sitä ole tosiaan muokattu tms. Aika näyttää.
Tuota teoriaa vesittää hieman se että niin monet tapaukset näistä liittyvät tavalla tai toisella miesten väliseen sukupuoliyhteyteen. Afrikasta tämä vaikuttaisi olevan lähtöisin ja se on luonnollista, koska siellä tautia on esiintynyt jo aiemmin. Siksi apinarokko on mukana noissa erilaisissa varautumisskenaarioissa, joskin tuossa esille tuodussa vaihtoehdossa oli käytetty tarkoituksellisesti siitä geneetisesti muokattua versiota. Tässä sellaiseen ei viittaa mikään.

Hienoa työtä taas että saadaan tätäkin turhaa pelkoa levitettyä. Ois voinut jättää väliin tällä kertaa..
Jättää minkä väliin? Keskustelemisen vai? Poissa silmistä, poissa mielestä?

Olisi aika outoa, jos maailman erilaisista tapahtumista/ilmiöistä ei voisi keskustella ennen kuin ne ylittävät jonkin tietyn kynnyksen. Jos ahdistaa, ei ehkä kannata seurata mediaa tai tätä keskustelua.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 951
Ei tietenkään. Kyseessä ei ole hengityksen välityksellä leviävä virus.
Apinarokko ei leviä oireettomana eikä sen R0-luku ole kuin jossain 1 ja 2 välillä, joten tuskin tästä mitään koronan veroista pandemiaa syntyy - ainakin jos sairastuneet käyttäytyvät ihmisiksi eivätkä puolitahallaan levittele virusta eteenpäin!

Tässä vaiheessa tämän luulisi olevan melko helposti pysäytettävissä...
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Apinarokko ei leviä oireettomana eikä sen R0-luku ole kuin jossain 1 ja 2 välillä, joten tuskin tästä mitään koronan veroista pandemiaa syntyy - ainakin jos sairastuneet käyttäytyvät ihmisiksi eivätkä puolitahallaan levittele virusta eteenpäin!

Tässä vaiheessa tämän luulisi olevan melko helposti pysäytettävissä...
Vastaavia paikallisia epidemioita on ollut aiemminkin ja ne on saatu pysäytettyä. Tässä nykyisessä tilanteessa on hieman poikkeuksellista se että tapauksia on niin monessa maassa lyhyen ajan sisällä, mutta jos virus ei ole mikään aiemmasta poikkeava variantti, niin ei se tosiaan ihan helposti pääse leviämään täysin valtoimenaan. Karanteeneja ja rokotuksia on todennäköisesti kuitenkin luvassa ainakin paikallisesti.

Mm. USA:ssa oli useiden eri osavaltioiden alueelle ulottunut epidemia vuonna 2003. Silloin 72 henkilöä sairastui apinarokkoon. Levittäjänä olivat maaoravien sukulaiset preeriakoirat ja suurimmalla osalla sairastuneista oli ollut jonkinlainen kontakti niihin. CDC:n jäljitys paljasti, että preeriakoidat olivat saaneet taudin Ghanasta tuoduilta jättirotilta ja/tai hiiriltä. Tartuntaketjut katkaistiin tuolloin lopettamalla altistuneet eläimet ja rokottamalla väestöä sopivilta osin isorokkorokotteella. Rokotuksista ei ole raportoitu vakavia haittavaikutuksia.

 

Norsu

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
29.12.2021
Viestejä
181
Oisko mahdollista, että tämä apinarokko ois sattunut mutatoitumaan herkemmin leviäväksi, ja sen takia levinnyt jo näinkin moneen maahan?
 
Liittynyt
22.12.2016
Viestejä
17 951
Oisko mahdollista, että tämä apinarokko ois sattunut mutatoitumaan herkemmin leviäväksi, ja sen takia levinnyt jo näinkin moneen maahan?
Uutta vaikuttaisi olevan ainakin se, että tämä tuntuu leviävän sukupuoliteitse etenkin homoseksissä...

Onko tämä oikeasti uutta vai ei on eri juttu, mutta tällaista tendenssiä on ollut kuitenkin..
 

Kautium

IOdootti
Tukijäsen
Liittynyt
16.10.2016
Viestejä
19 527
Oisko mahdollista, että tämä apinarokko ois sattunut mutatoitumaan herkemmin leviäväksi, ja sen takia levinnyt jo näinkin moneen maahan?
On se mahdollista ja sitä tutkitaan koko ajan. Lisätietoa pitäisi olla luvassa tämän viikon aikana.

Miksi asiantuntijat ovat huolissaan?

Virologi Marion Koopmansin mukaan huolenaiheena on se, että apinarokkotapauksia on havaittu useissa eri maissa, vaikka apinarokko ei tavallisesti ole kovin tarttuva. Koopmans, Erasmus MC:n virologian osaston johtaja, twiittasi torstaina, että epidemia ”alkaa olla huolestuttava”. Hän sanoi, että aiemmin satunnaiset maahantuodut tapaukset eivät yleensä jatkaneet leviämistä. ”Tässä tilanteessa uusia tapauksia on havaittu eri maissa”, hän sanoi. ”Se on hyvin epätavallista.”

Koopmansin mukaan voi olla, että apinarokko on muuttunut tarttuvammaksi, ja lisätietoa tarvitaan ”kiireellisesti”.

Saksalainen Lauterbach toisti tämän huolen: ”Vain geneettiset tutkimukset osoittavat, onko tartuntatapa muuttunut”, hän kommentoi lehdistölle.


Nämä tiedot saadaan todennäköisesti ensi viikolla. Italian kansallisen tartuntatauti-instituutin, Lazzaro Spallanzani -instituutin johtaja Francesco Vaia kertoi perjantaina lehdistötilaisuudessa, että heidän virologian laboratorionsa odottaa eristävänsä viruksen ensi viikolla. ”Tämä antaa mahdollisuuden myös testata, voivatko isorokkorokotuksesta saadut vasta-aineet neutralisoida viruksen”, hän sanoi.

Huolta on herättänyt myös se, onko virus kehittynyt siten, että se voi tarttua sekä sukupuoliteitse että lähikontaktin kautta. ”Tutkimme sitä ja teemme siittiöitä koskevaa tutkimusta”, Lazzaro Spallanzani -instituutin virusimmuunipuutosyksikön johtaja Andrea Antinori kertoi tiedotustilaisuudessa Italiassa.
 

kuoris

Tukijäsen
Liittynyt
28.06.2017
Viestejä
3 191
Tuota teoriaa vesittää hieman se että niin monet tapaukset näistä liittyvät tavalla tai toisella miesten väliseen sukupuoliyhteyteen. Afrikasta tämä vaikuttaisi olevan lähtöisin ja se on luonnollista, koska siellä tautia on esiintynyt jo aiemmin.
Ongelma voi olla myös siinä että monessa Afrikan maassa on miesten välinen seksi ja hetero sodomiakin kielletty laissa. Rangaistukset ovat kovat. Moni varmaan sitten salaa tuon taudin jos on oireita.
 

Awelonian

Residentti maahanmuuttaja
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
3 513
Onhan tässä ollut Ebolaa ja muutakin kaiken aikaa enemmän tai vähemmän. Toki nuo ovat olleet siellä ns. Afrikan paskamaissa, mutta niistä ei hirveästi uutisoida. Hyvä toisaalta tässä on se, että Covid on opettanut maailmalle olemaan varuillaan ja nyt on varmaan eri tavalla kaikki mahdolliset testit ja sekvenssoinnit olemassa vrt. mitä oli viisi vuotta sitten. Itse tosin pistän tässä vaiheessa panoksen enemmänkin "maapallolla liikaa ihmisiä, luonto vähän keppostelee" -kategoriaan. Nyt kun liikkuminen on helppoa, pääsee minne vaan ja "halutaan kokea alkuperäistä värinää", niin lopputulos on tämä tässä näin.
 

kuoris

Tukijäsen
Liittynyt
28.06.2017
Viestejä
3 191
Itse tosin pistän tässä vaiheessa panoksen enemmänkin "maapallolla liikaa ihmisiä, luonto vähän keppostelee" -kategoriaan. Nyt kun liikkuminen on helppoa, pääsee minne vaan ja "halutaan kokea alkuperäistä värinää", niin lopputulos on tämä tässä näin.
Oletko Linkolan miehiä? No Venäjän tässä myös yrittää hoitaa tuota liikakansoitusta.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
237 565
Viestejä
4 166 550
Jäsenet
70 423
Uusin jäsen
ngocminh247

Hinta.fi

Ylös Bottom