Android ja yksityisyydensuoja

valurauta

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
29.12.2016
Viestejä
3 528
Tässä ilmeisesti joutuu lähiaikoina ottamaan vastaan uudenaikaisen Android-pohjaisen älypuhelimen. Tähän asti on porskuteltu Symbian-pohjaisella laitteella, mutta kyllähän niiden tuki ja nopeus alkaa olla vähän rajallista nykyään...

Millainen Android-laitteiden yksityisyydensuoja ja tietoturva ylipäänsä on tätänykyä? Ei ole kovinkaan vaikeaa löytää erilaisia kauhutarinoita Android-laitteista broadcastaamassa kaikkea mahdollista pitkin nettiä, tjsp. Mikä tilanne on käytännössä noin yleisesti ottaen nykyään?
Onko Androidin versiolla olennaista merkitystä tässä suhteessa?

Entä puhelinvalmistaja/-malli, onko tässä olennaisia eroja? Samsung Galaxy näyttäisi nyt hyvin varteenotettavalta vaihtoehdolta.

Ilmeisesti puhelimessa kuin puhelimessa tulee mukana laaja valikoima esiasennettuja ohjelmia. Pääseekö näistä helposti eroon ja onko jotain softaa, mitä ei missään nimessä ole syytä ottaa käyttöön? ...vai aktivoituvatko softat automaattisesti ilman että niitä erikseen ottaa käyttöön?

Miten laite ylipäänsä kannattaa ottaa käyttöön? Arvatenkin värkki pyytää ensitöikseen nimen, osoitteen, sotun, passin numeron, pankkiyhteyden, sormenjäljen, kasvokuvan, iiriskuvan, ensimmäisen koulun nimen, äidin tyttönimen sekä hyväksynnän EULAan, jolla netissä toimiville yrityksille annetaan lupa käyttää näitä ymv. tietoja parhaaksi katsomallaan tavalla, tjsp.

Miten muuten on mekaanisen kestävyyden laita? Nokialaisen voi huoleti laittaa farkkujen taskuun kävellessä, eikä pienet arkiset kolhut (esim. putoaminen lattialle/maahan) näytä olevan ongelmallisia.
 
Suljetun Google Play Services -palvelun voi poistaa puhelimesta, mutta tämä vaatii rootin. Muuten Android on avointa lähdekoodia. Haittaohjelmia on paljon vaikeampi saada kun Windowsilla.
lmeisesti puhelimessa kuin puhelimessa tulee mukana laaja valikoima esiasennettuja ohjelmia. Pääseekö näistä helposti eroon ja onko jotain softaa, mitä ei missään nimessä ole syytä ottaa käyttöön? ...vai aktivoituvatko softat automaattisesti ilman että niitä erikseen ottaa käyttöön?
Valitettavasti esiasennetut mainosohjelmat saa pois usein vain rootatusta puhelimesta, kun ovat järjestelmäsovelluksia. Ne pitäisi kuitenkin pystyä ottamaan pois käytöstä, mutta ei poistamaan.
Googlen Nexus -puhelimet ja OnePlus ainakin aikaisemmin sisälsivät vähiten kolmannen osapuolen bloatwarea, Nexus ei käsittääkseni lainkaan.
 
Jos foliopipo kiristää kovasti Googlen osalta, voi johonkin tuettuun puhelimeen asentaa vaikka avoimen LineageOS Androidin ja jättää Google Apps paketin kokonaan asentamatta. Jos pipo ei kiristä liikaa, voi johonkin avoimeen Androidiin asentaa Google Apps paketista kevyemmän esim. OpenGAPPS pico tai nano version ja vain tarvittavat lisäosat Googlen Play Storesta.

( microG Project

Tämä microG projekti kehittää Googlen suljetuille jutuille avoimia vaihtoehtoja, mutta ei ole vielä edes beta-vaiheessa. )
 
Jos asentaa Play Storen ja Google-tilin puhelimeensa, niin on sama asentaa vaikka kaikki sovellukset; yksityisyytesi on jo mennyttä.
 
Lähtökohtaisesti en olisi huolissani Android käyttöjärjestelmän tietoturvasta ja yksityisyydensuojasta. Pikemminkin kannattaa kiinnittää huomiota siihen, millaisia palveluita ja sovelluksia laitteella käyttää. Google mielellään kerää sinusta kaikenlaista tietoa muiden palveluiden ohella mutta tietoja ei ole mikään pakko luovuttaa. Sekin kannattaa tiedostaa, että mainostajia kiinnostaa, mikä sinua kiinnostaa. Ei se, kuka olet.

Laitteen käyttöönoton yhteydessä Google kysyy lupaa anonyymien käyttäjätietojen ja sijainnin keräämisen ja mutta näistä voi halutessaan kieltäytyä. Google Play Kauppaa varten täytyy luoda Google tili mutta tilin tietoihin voi periaatteessa heittää keksityn henkilön. Maksulliset sovellukset vaativat luonnollisesti jonkinlaiset pankkitiedot mutta pankkitietoja ei ole siis pakko syöttää tilin tietoihin. (Androidia voi myös käyttää kokonaan ilman Googlea avoimeen lähdekoodiin perustuvien custom rommien avulla).

Oletuksena muut Googlen sovellukset kuten Chrome selain ja Youtube linkittyvät laitteessa luotuun Gmail tiliin mutta ensimmäisellä käyttökerralla tunnuksen voi kirjata ulos. Tällöin Google ei voi kohdistaa esim. selaustietoja kyseiseen tiliin (oli tili sitten feikki tai ei). Eri sovelluksien suhteen Androidissa voi säätää Marshmallow versiosta lähtien, mitä oikeuksia kullekin sovellukselle haluaa antaa. Sovellus voi siis pyytää oikeutta esim. GPS:n käyttöön ja käyttäjä voi itse joko hyväksyä tai kieltää tämän. Navigaattori ei luonnollisesti toimi, ellei GPS ole käytettävissä.

Yleisesti ottaen eri palveluiden suhteen kannattaa olla tarkkana. Yksi hyvä esimerkki tietojen verkostoutumisesta on Facebookin ja WhatsApp tietojen yhdistyminen.
  • Whatsappin tietojenjako Facebookin kanssa joutui viranomaisten syyniin
  • 17-6248757de5f34b716e.jpg
Tässä on vielä tietoa Android laitteiden tietoturvasta:
Tässä muutamia poimintoja Android Security 2016 Year In Review katsauksesta:
  • Saastuneita laitteita oli alle 1%
  • Lokakuuhun mennessä 0,71% kaikista Android laitteista sisälsi mahdollisesti haitallisen sovelluksen (Potentially Harmful Application, PHA)
  • Laitteilla, jotka olivat ladanneet sovelluksia vain Play Kaupasta, sama luku oli 0,05%
  • Play Kaupan sovelluksista 0,16% oli mahdollisesti haitallisia.
  • Haitallisten, salaa laitten roottavien sovellusten osuus kaikista sovellusasennuksista oli 0.00233%
  • Prosentuaalinen osuus Android lippulaivoista, jotka olivat saaneet tietoturvapäivityksen edellisen 3kk:n sisällä:
    • Pohjois-Amerikka: 78%
    • Eurooppa: 73%
  • Kaikista laitteista noin 50% ei ollut saanut tietoturvapäivityksiä viimeisen vuoden aikana
8jcJYw7.png
Laitetaan tähän vielä tietoa Android laitteiden tietoturvapäivityksistä. Google aloitti kuukausittaiset tietoturvapäivitykset elokuussa 2015 ja lupasi päivittää kaikkia laitteita 36kk:n ajan julkaisusta tietoturvan osalta. Nokia on puolestaan luvannut tarjota kaikille Android puhelimilleen kuukausittaiset tietoturvapäivitykset (lähde). Myös Samsung, LG ja Blackberry tarjoavat laitteille kuukausittaisia päivityksiä mutta kolmikko ole sitoutunut päivittämään kaikkia mallejaan ja päivitystuen kesto on avoin. (Samsung tarjoaa edullisimmille laitteille tietoturvapäivityksiä 3kk välein (lähde)). Muut valmistajat eivät tuo laitteilleen kuukausittaisia tietoturvapäivityksiä mutta tarjoavat päivityksiä jossain muodossa. Huawei on luvannut Honor brändilleen Honor 8 mallista alkaen yli 24kk:n tietoturvapäivitystuen.

Kuukausittaiset tietoturvapäivitykset
Muut tietoturvapäivitykset:
Muiden valmistajien kannanotot:
Duo Labs on tehnyt tutkimusta Android laitteiden tietoturvan ajantasaisuudesta. Tässä on kesäkuussa 2016 julkaistun artikkelin tulokset:
tietoturva.png

tietoturva2.png
Ehkä hieman yllättäen kärjessä on Huawei, Motorola ja LG. Tulosta kuitenkin vääristää, että ainakin Nexus 6P on sisällytetty Huawein lukuihin. (Samoin lienee tehty LG:n ja Motorolan suhteen Nexus 5X:n ja Nexus 6:n kanssa). Otannan kattavuudesta ei ole tarkempaa tietoa ja mitä ilmeisemmin BlackBerry on jätetty tutkimuksen ulkopuolelle. Lisäksi tulos on vain yhden ajankohdan tulos. Tulosta kannattaakin katsella kriittisin silmin.

Tässä vielä SamMobilen analyysi Samsungin tietoturvapäivityksistä:
PS. Jos joku tietää parempia tutkimuksen, niin saa linkata :)

Miten muuten on mekaanisen kestävyyden laita? Nokialaisen voi huoleti laittaa farkkujen taskuun kävellessä, eikä pienet arkiset kolhut (esim. putoaminen lattialle/maahan) näytä olevan ongelmallisia.
Suosittelisin sinua tutustumaan Nokian uusiin Android puhelimiin. Laitteissa on puhdas Android ja niille on luvattu ajantaiset päivitykset. Lisäksi ainakin Nokia 6 vaikuttaa varsin kestävältä kapulalta:
Jos asentaa Play Storen ja Google-tilin puhelimeensa, niin on sama asentaa vaikka kaikki sovellukset; yksityisyytesi on jo mennyttä.
Tämä riippuu tietenkin ihan siitä, mitä tietoja sille Google tilille syöttää. Jos et yhdistä Youtubea Google tiliin, niin ei Google voi stalkata sinun selaushistoriaa. Samaa pätee myös Chromeen.
 
Viimeksi muokattu:
Mitä app repoja foliohatut käyttää? F-Droidin tiedän, mutta onko tuolle muita varteenotettavia vaihtoehtoja jos ei halua asentaa Playtä?
F-Droid + ApkMirror kombolla pärjännee ihan ok. F-Droid sai vähän aikaa sitten UI päivityksen:
Lisäksi F-Droidia voi selata fossdroid.comin kautta. (Toki löytyy sitten Amazon Appstore ja Yandex mutta tässä ei varmaan tällaisia vaihtoehtoja haettu).

Sovellusten määrä
  • Play Store: 1 600 000 (6.2015)
  • Amazon Appstore: 400 000 (6.2015)
  • Yandex Store: "yli 100 000"
  • F-Droid: 2 300 (11.2016)
 
Näin yleisestikkin kannattaa muistaa että Google myös välittää tietoturvasta ja yksilön oikeuksista vaikka tietääkin sinusta enemmän kuin lääkärisi.
Silti jos käyttää esmes Facebookia niin Googlesta/Androidista ei todellakaan kannata olla huolissaan.
Androidista ja Googlesta saa kaiken yksilöivän tiedon pois sekä nollattua, vaikka oletuksena toki on päällä vaikka minkälaista tauhkaa, aina GPS seuraamisesta lähtien. Suunta on toki huolestuttava, sillä yhä enemmän yksilöivää dataa on oletuksena päällä esimerkiksi Mapsissa, jossa pitää ottaa sitä sun tätä pois päältä jos folio kiristää. Siihen kuinka paljon tiedosta menee oikeasti Googlelle ja paljonko toimii vain käyttäjän "palveluna" en osaa sanoa.

Mutta yksi mielenkiintoinen turva-aspekti on, että esimerkiksi Gmail tilillä on melko hyvä suojaus ja mikäli tilille yritetään kirjautua tuntemattomamsta paikasta tai VPN:n avulla saat siitä varoituksen tekstiviestinä. Siksi puhelinnumero kannattaa ainakin liittää Gmailia tehtäessä, vaikka kaikki muut tiedot heittäsikin hatusta. Tili on hyvä suojata, sillä Play kauppa, kalenteri, yhteystiedot, sovellukset Drive jne on sidottu Gmail tiliin joka kaapattuna on heihei kaikille tiedoille.
Tämä siis toki jos folio ei kiristä liikaa ja antaa Googlelle kaikki tarvittavat tiedot.

Mutta henkilökohtaisesti olisin enemmän huolissani Facebookin ja WhatsAppin käytöstä kuin Googlen palvelujen.
 
Näin yleisestikkin kannattaa muistaa että Google myös välittää tietoturvasta ja yksilön oikeuksista vaikka tietääkin sinusta enemmän kuin lääkärisi.
Silti jos käyttää esmes Facebookia niin Googlesta/Androidista ei todellakaan kannata olla huolissaan.
Androidista ja Googlesta saa kaiken yksilöivän tiedon pois sekä nollattua, vaikka oletuksena toki on päällä vaikka minkälaista tauhkaa, aina GPS seuraamisesta lähtien. Suunta on toki huolestuttava, sillä yhä enemmän yksilöivää dataa on oletuksena päällä esimerkiksi Mapsissa, jossa pitää ottaa sitä sun tätä pois päältä jos folio kiristää. Siihen kuinka paljon tiedosta menee oikeasti Googlelle ja paljonko toimii vain käyttäjän "palveluna" en osaa sanoa.
Tuon viimeisen lauseen sana-/tärkeysjärjestys ainakin menee hieman nurinkurisesti, jos tuosta Googlen toiminnasta aletaan teoretisoimaan. Google kerää kaiken saatavilla olevan tiedon, mutta antaa osan hyödystä takaisin käyttäjällekin.

Kaikki tieto kerätään ja yhdistellään, Google elää mainostamisella ja tiedonkeruulla. Google tuottaa maailmaan palvelun. Sen palvelun käyttäjiä ja maksajia ovat mainostajat, sekä ehkä muutkin tahot, jotka haluavat maksaa kerätyn tiedon käytöstä. Puhelimien käyttäjä itse taas ei ole maksaja/asiakas, vaan kuten lehmä tai lammas, jonka maitoa tai villaa sitten myydään eteenpäin. Mikään Googlen itse tarjoama yksityisyystoimintoa ei kannata oletuksena pitää luotettavana. Historioiden poisto, tai puhelimen Google-tilin käyttämättä jättäminen vaikka Chromessa, voivat aivan hyvin olla vain toimia, jotka vaikuttavat luurin/tunnuksen käyttäjän näkökulmasta, ei Googlen.

Kaikki kerätty data luultavasti jää talteen (oli sitten Google/NSA/tai muu), ja on käytettävissä kaukana tulevaisuudessa, sen päivän tekoälyalgoritmeillä, ja teoriassa myöskin sen päivän säännöillä, että mitkä teot tai ajautussuunnat silloin ovat "mielenkiinnon" kohteena.

Ja kyllä kaiken datan ja eri netti-identiteettien yhdistäminen oikeasti tapahtuu, kannattaa alkuun perehtyä Snowden:in antamiin tietoihin. En ole itsekään kaikkea jaksanut kahlata siitä läpi, mutta alkuun pääsee ainakin näillä:

Edward Snowden - Wikipedia
PRISM (surveillance program) - Wikipedia
XKeyscore - Wikipedia

Avoin kysymys lähinnä on vain, että kuinka kattavaa kaikki on nykypäivän tekniikalla. Mitkään "säännöt" tuota ei ole rajoittanut. Ja kysymys myös että millä "portaalla" (firmat Google/Microsoft/Apple.. ym. vs sitten tiedustelupalvelut kuten NSA) on minkäkin verran dataa koostettuna. Mitä mieltä tästä pitäisi olla? En tiedä. Helpointa olla kiinnostumatta, mutta toivottavasti jotkut jaksavat välittää, ja jonkinlainen julkinenkin keskustelu pysyy yllä.

Niin, ja helppoa vastatoimea, tyyliin "älä käytä Androidia", ei ole, kun kaikki muukin on samassa mukana.
 
@jumprahuiti

Tämä ampuu jo vähän ketjun ohi mutta sivuaa aihetta kuitenkin. Tuo tietojen yhdistäminen nousi esille myös Windows 10:n keräämät telemetriatiedot kolmansille osapuolille? -ketjussa ja tässä on hyvä artikkeli asiaan liittyen:
Ilmainen palvelu ei ole koskaan ilmainen vaan jossain muodossa se täytyy maksaa. Facebookin ja Googlen kaltaiset yritykset pystyvät keräämään hämmentävän paljon käyttäjädataa. Hullunkurista tässä on, että ihmiset luovuttavat datan usein vapaaehtoisesti hyväksymällä käyttäjäehdot. Vaikka kohdennetun mainonnan kieltäisikin palvelun asetuksista, niin se ei kuitenkaan aina estä yritystä keräämästä anonyymiä käyttäjädataa. (Androidissa anonyymin käyttäjädatan keräämisen voi kuitenkin kytkeä pois päältä: Käyttö- ja diagnostiikkatietojen jakaminen Googlelle - Google-tili Ohjeet). Jos jollakin toimijalla on kattavasti anonyymiä käyttäjädataa, niin se voidaan kuitenkin yhdistää tiettyy henkilöön. Voidaan vain arvailla, kuinka kattavaa tällainen toiminta on.
Kolmas osapuoli haalii ja analysoi dataa monista eri lähteistä

Mineraaleja louhitaan maaperästä, mutta myös verkkoselailusta tai Facebook-käyttäytymisestä kertyvän datan tutkimista ja analysointia voidaan kutsua louhimiseksi. Tiedonlouhimisella tarkoitetaan sitä, että itsessään tarpeettomasta massadatasta saadaan kaivettua jotain kiinnostavaa.

Palveluntarjoajan, kuten Facebookin, keräämälle ihmisdatalle löytyy ottajia. Varsinkin Yhdysvalloissa on yrityksiä, joiden liiketoiminta perustuu datan keräämiseen mahdollisimman monesta paikasta ja tämän datavuoren avulla ihmisten tarkkaan profilointiin.

Hämmentävää myös on, että yritykset eivät aina tiedä itsekään, kuinka aikovat kerättyä dataa käyttää. Suomessa esimerkiksi S-ketju myönsi tämän:
Jos asiasta on kiinnostunut enemmän, niin suosittelen katsomaan Terms and Conditions May Apply -dokkarin.
 
Hämmentävää myös on, että yritykset eivät aina tiedä itsekään, kuinka aikovat kerättyä dataa käyttää. Suomessa esimerkiksi S-ketju myönsi tämän:
Jos asiasta on kiinnostunut enemmän, niin suosittelen katsomaan Terms and Conditions May Apply -dokkarin.

Tämän lisäksi on vielä muistettava Suomen viranomaisten oma tiedonkeruu. Ilmeisesti valtio on hankkinut tietojärjestelmän, johon kaikki tiedot tallennetaan tai voidaan tallentaa:
Valtioneuvoston asetus (kumottu) Valtioneuvoston asetus eräiden tietojen… 503/2011 - Säädökset alkuperäisinä - FINLEX ®
1 §
Järjestelmän hankkiminen ulkopuoliselta  

Sisäasiainministeriöllä on oikeus sähköisen viestinnän tietosuojalain (516/2004) 14 a §:ssä säädetyn säilytysvelvollisuuden toteuttamiseksi hankkia ulkopuoliselta palveluntarjoajalta järjestelmä, johon säilytysvelvollinen palveluyritys voi siirtää sähköisen viestinnän tietosuojalain 14 a §:n säilytysvelvollisuuden piiriin kuuluvat tiedot.
2 §
Säilytettävät tiedot


Säilytysvelvollisella palveluyrityksellä on oikeus tallentaa 1 §:n 1 momentissa tarkoitettuun järjestelmään myös ne tiedot, joiden käsittely omaa tarvetta varten ei ole vielä päättynyt.
Oleellisesti sama on nykyään tietoyhteiskuntakaaren §157-158:ssa.

Erityisesti näissä ihmetyttää tietojen jako niihin joita koskee säilytysvelvollisuus ja muihin tietoihin, joiden "käsittely omaa tarvetta varten ei ole päättynyt" (??!!??). Operaattorit voivat (painostetaan? de-facto pakko?) tallentaa _molempia_ valtion järjestelmään. Edellisten käyttöä säännellään tarkasti mutta jälkimmäisiä ei mitenkään eksplisiittisesti. Mitä nämä muut tiedot oikein ovat ja miksi niitäkin säilötään valtion tietokantaan?

Onko nykyään käytännössä niin, että operaattorit luovuttavat kaikki tiedot valtiolle, ja viranomaiset voivat hakea aineistosta mitä parhaaksi näkevät, sen sijaan että operaattorit luovuttaisivat tietoja yksilöityjen pyyntöjen perusteella?
 
Oneplussan mukana tullut tiedostonhallinta sai lähteä, kun huomasin, että dataa oli kulkenut suhteellisen reilusti. En sitten tiedä, oliko kyse jostain tiedostojen lataamisesta, mutta hyvin epäilyttävältä vaikutti. Tiedostonhallinnalla ei lähtökohtaisesti pitäisi olla mitään asiaa verkkoon, poislukien SMB/NFS/FTP-käyttö.


edit: Paljonkohan Googlen GBoard-näppäimistö kailottaa kirjoitettuja tietoja, kun kaikki ruksit on laittanut pois päältä? Onko tuolle jotain hyvää vaihtoehtoa? Swiftkeyhyn en luota sitäkään vertaa.
 
Viimeksi muokattu:
Googlen toimintaan kuuluu, että omiin tarkoituksiin kerätään dataa. Tuolle yritetään keksiä mahdollisimman hyvä lisäsyy, jotta käyttäjäkin asian hyväksyy.

Google hyötyy (rahalla mitattavasti, esim. mainonta), jos saa peilattua kaiken luurilla kirjoitetun tallennetuksi palvelimelleen. Tuon käyttäjän hyödyn, eli ennustavan tekstinsyötön, disablointi ei tietenkään muuta tilannetta, Googlella voi silti olla motiivi pitää lähetys toiminnassa. Eli, jonkun pitää oikeasti tutkia lähdekoodeja, dataliikennettä ym. ja sanoa onko ominaisuus disabloituna oikeasti. Ja tarkka tilanne voi teoriassa vaihdella ohjelman version päivittyessä.

Taviksen ruksien muuttelu ja mutu, "ehkä se nyt on poissa", ei tosiaan takaa mitään. Että, ei ainakaan kannata alkaa mitään tiedustelupalveluita kiinnostavia suuria suunnitelmia rustaamaan luurilla. :)

En ole jaksanut alkaa kaivella, että kuinka perusteellisesti asia olisi jossain päin nettiä selvitelty. Asiahan on muutenkin monimutkainen, kirjoitettua tekstiähän voi vuotaa nettiin moni muukin komponentti teoriassa, kuin vain näppäimistö. Onhan Windowseihinkin tullut kymmenittäin erilaisia "telemetria-päivityksiä", vaikka luulisi yhdenkin toimivan riittävän.
 
Kysytään tässä ketjussa, kun tänne tämä varmaan parhaiten sopii..

Sovellusten datankäyttöasetuksissa on 3 kohtaa:

-- Taustatiedonsiirto - salli mobiilidatan käyttö taustalla
-- Wifi poistettu käytöstä
-- Datan käyttö poistettu käytöstä


Mitkä noista pitää laittaa päälle, jos haluaa estää kaiken datasiirron ohjelmalta? Suomennos ei nähtävästi ole selkeimmästä päästä.
 
Kysytään tässä ketjussa, kun tänne tämä varmaan parhaiten sopii..

Sovellusten datankäyttöasetuksissa on 3 kohtaa:

-- Taustatiedonsiirto - salli mobiilidatan käyttö taustalla
-- Wifi poistettu käytöstä
-- Datan käyttö poistettu käytöstä


Mitkä noista pitää laittaa päälle, jos haluaa estää kaiken datasiirron ohjelmalta? Suomennos ei nähtävästi ole selkeimmästä päästä.
Mikä puhelin ja Android versio kyseessä? Todennäköisesti menee näin:
  • Taustatiedonsiirto: Estää sovellusta käyttämästä datasiirtoa, kun se pyörii taustalla (jonkin toisen sovelluksen ollessa aktiivisena)
  • Wifi poistettu käytöstä: Estää sovellusta käyttämästä WiFi-yhteyttä
  • Datan käyttö poistettu käytöstä: Estää datasiirron kokonaan
 
Mikä puhelin ja Android versio kyseessä? Todennäköisesti menee näin:
  • Taustatiedonsiirto: Estää sovellusta käyttämästä datasiirtoa, kun se pyörii taustalla (jonkin toisen sovelluksen ollessa aktiivisena)
  • Wifi poistettu käytöstä: Estää sovellusta käyttämästä WiFi-yhteyttä
  • Datan käyttö poistettu käytöstä: Estää datasiirron kokonaan

Oneplus 3T ja uusin softa mitä automaattipäivitys tarjoaa.

Eli siis 2 viimeistä kohtaa päälle niin datan käytön pitäisi estyä...
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
262 347
Viestejä
4 553 392
Jäsenet
74 959
Uusin jäsen
sorjonen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom