Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Ei mennä läheskään varmasti. Sekoitat nyt tiedon ja toiveet
Koska
1) Tuomalla myös kalliimpia useampiytimisiä malleja voi niitä myydä suuremmalla hinnalla, paremmalla katteella
2) Tuomalla ylivoimaisesti nopeamman kuluttajamallin saadaan maine että "nyt ollaan menty intelistä ohi" mikä auttaa kaikkien, myös niiden halvempien mallien myynnisä.
TSMCn "7nm" valmistuskapasiteetista ei ole pulaa.
Ei, vaan siitä
1) AMDllä ei ole threadripperille optimaalista neljän muistikanavan IO-piiriä olemassa (eikä sitä kannata kehittää threadripperin potentiaalisesti hyvin pienille myyntimäärille), ja EPYCin kahdeksan muistikanavan IO-piiri criplattuna on kallis.
2) Kun 16 ydintä saadaan tehtyä edullisesti pienessä koossa edullisille emoilla ryzeninä, 16-ytimiselle threadripperille olisi tarvetta vain softilla, jotka tarvii enemmän musitikaistaaa, mutta..
3) Ne workloadit, jotka tarvii enemmän muistikaistaa, tarvii siten EPYCiä joissa on 8 muistikananaa. Neljän muistikanavan threadripper jäisi välimallin ratkaisuksi.
Nyt puhutaan zen2sta, ei zen3sta.
Näistä vaihtoehdoista intelin 8-ytimistä nopeampi 16-ytiminen.
Nämä vaan eivät ole ne todelliset vaihtoehdot, "Intelin 8-ytimistä nopeampi 8-ytiminen" on toiveajattelua.
Ei, vaan ensimmäinen vaihtoehto on epävarma, jälkimmäinen taas keskimäärin ylivoimaisesti parempi.
Sinulla ei nyt ole mitään käsitystä niistä kylmistä faktoista, kun itse lauot pelkkiä toiveajatteluja.
12-ytimisten mallien tuleminen on käytännössä varmaa ja tämä tarkoittaa kahta chiplettiä.
Eikä olisi paljoa järkeä tuoda huippumalliksi cripplattuja piirejä.
Jos lasit ovat punaiset, niin sitten ne ovat punaiset.
Faktojahan on aika vähän, eivätkä esim. TSMC:n julkaisemat faktat 7nm prosessista kerro mitään sen absoluuttisista maksimikellotaajuuksista, vaan ne puhuvat vain aika yleisistä skaalauskertoimista "normaaleissa" toimintapisteissä, eivät absoluuttisesta maksimikellotaajuudesta joka on saavutettavissa.
Niin kauan kun meillä ei ole mitään varmaa tietoa jännite / kellotaajuus / hyötysuhde käyrästöistä tai mahdollisista maksimaalisista kellotaajuuksista, meidän on melkolailla mahdotonta sanoa, että mille kellotaajuuksille Zen2 prossut venyvät milläkin TDP-rajoitteilla ja lämpötiloilla ja kuinka aggressiivisia turbotiloja voidaan single / multicore tilanteissa käyttää.
2) Jos Navin arkkitehtuuri olisi vaikuttanut simulaatioiden perusteella erityisen kilpailukykyiseltä, niin sen tuotantoon olisi voitu panostaa nykyistä enemmän. AMD:n rahoitusasema on parantunut sen verran, että se olisi nähdäkseni voinut panostaa satoja miljoonia siihen, että olisi venyttänyt hyvän arkkitehtuurin kattamaan kaikki markkinasegmentit. Ainoa järkevä syy jättää korkean katteen high-end tuotteet julkaisematta on nähdäkseni se, että simulaatiot osoittavan niiden tuotteiden olevan korkeintaan rajoitetusti kilpailukykyisiä. Mistään absoluuttisesta resurssien puutteista ei hyvien simulaatiotulosten tapauksessa nähdäkseni olisi pitänyt olla pulaa.
AMD:n piti tehdä TSMC:lla Vegaa ja Epycciä.
Nyt siellä tehdään Vegaa, Epycciä, Navia ja Ryzeniä.
Jossain vaiheessahan niitä ytimiä kannattaa lisäillä prosessoreihin, se on normaalia kehitystä. Kun vaihdetaan valmistusprosessi pienempään, on ihan hyvä hetki, koska yhteen piikiekkoon mahtuu aiempaa enemmän ytimiä. Ihan samaan tapaan aikoinaan häipyivät 1-ytimiset prosessorit markkinoilta.Intel julkaisi 8-ytimisen, samalla hävisivät 2-ytimiset kokonaan. Eli suurimmat massatuotteet muuttuivat 2 ytimestä 4 ytimeen. Miten tämä paransi katetta?
2. Se ylivoimainen nopeus määritellään 1-8 säikeisissä ohjelmissa, jolloin yli 8 ydintä on käytännössä turhaa. Kyllähän joku Ryzen 1800X hakkasi i7-7700K:n ns. ylivoimaisesti kun ytimiä käytettiin. Silti 7700K:ta pidettiin nopeampana koska CS pyöri sillä paremmin. Karu fakta on ettei benchmark ohjelmista kovinkaan moni hyödynnä edes 8 säiettä kunnolla.
Saa nähdä mitä sieltä tulee, Ryzen 3 odotukset on korkealla mutta joka kerta kuin olen laittanut lipun tankoon ja ostohousut jalkaan ennen julkaisua on sieltä tullut vain kuumaa ilmaa naamalle, mm. nVidian RTX-sarja, Radeon 7..
Spekulaatioketjuissa voi tosiaan mopot karkailla aika huolella ja nopeasti kurkattuna voi jäädä kuva tulevasta jumaltuotteesta.Se tarkoittaa sitä, että suhtaudut noiden esihehkutukseen liian sinisilmäisesti. Siitä kannatta lähteä liikkeelle, että valmistaja ylikorostaa tuotteensa hyviä puolia ja"unohtaa" heikkoudet. Totuus tulee ilmi vastakun luotettavat kolmannet osapuolet ovat testanneet tuotetta täysin itse.
Varsinkin spekulaatiothreadeissa mopon täydellinen karkailu on ihan yleistä, joten niille ei kannata juurikaan antaa arvoa tietolähteenä.
Näinhän se on.Se tarkoittaa sitä, että suhtaudut noiden esihehkutukseen liian sinisilmäisesti. Siitä kannattaa lähteä liikkeelle, että valmistaja ylikorostaa tuotteensa hyviä puolia ja"unohtaa" heikkoudet. Totuus tulee ilmi vastakun luotettavat kolmannet osapuolet ovat testanneet tuotetta täysin itse.
Varsinkin spekulaatiothreadeissa mopon täydellinen karkailu on ihan yleistä, joten niille ei kannata juurikaan antaa arvoa tietolähteenä.
Jos vega romppeita verrataan kilpailijan suorituskyvyltään samantasoisiin (edellisen sukupolven) leluihin niin arkkitehtuurin ja valmistustekniikan "sweet pot" tasolle viritetty energiatehokkuus on tuolloinkin (referenssi) pascal näytönohjaimia parikymmentä prosenttia heikompi.Ja eihän nuo AMD:n nykyarkkitehtuuritkaan mitään kiukaita sinänsä ole, mutta NVIDIAn tarjoaman suorituskyvyn vuoksi ne on jouduttu kellottamaan selvästi "sweet spotin" yli mikä nostaa kulutusta pirusti (tämähän näkyi heti esimerkiksi Vegojen julkaisussa, jossa luopumalla parista suorituskykyprosentista energiatehokkuus nousi useamman kymennen prosenttia niin että hurahti)
Amd:n "taloustilannetta" on vaikea (ali)arvioida koska takana pitkä tappiollinen putki ja velkaa on muutamasta positiivisesta neljänneksestä huolimatta reippaasti jäljellä vaikka kaikki myytäväksi kelpaava omaisuus on realisoitu ja sijoittajilta on kupattu taaloja osakeanneilla.Mielestäni porukka aika paljon aliarvioi AMD:n talous tilannettta, vaikkakin se ei ole yhtä suuri kuin nvidialla niin kuitenkin löytyy niillä kehitykseen rahaa, vielä kun mietitään et useita kehityksiä tulossa, prossut, gput, ja kaiken lisäksi eikös molemmat uudet konsolit ole tulossa AMD raudalla?
AMD:n velkaisuus on laskenut noin 2,2 miljardin dollarin tasolta nykyiseen noin 1,3 miljardiin dollariin, mitä voi pitää hyvänä asiana. Velkaisuuden laskua auttoi yhtiön tekemä osakeanti vuonna 2016. Lisäksi lainojen lyhennykset ovat sellaisia, että lainoja lyhennetään varsin takapainotteisesti. Ensimmäinen lainojen lyhennys, 196 miljoonaa dollaria, on vuonna 2019. Tämä antaa hieman hengähdystaukoa käteisen määrän kasvattamiseen.
Jos vega romppeita verrataan kilpailijan suorituskyvyltään samantasoisiin (edellisen sukupolven) leluihin niin arkkitehtuurin ja valmistustekniikan "sweet pot" tasolle viritetty energiatehokkuus on tuolloinkin (referenssi) pascal näytönohjaimia parikymmentä prosenttia heikompi.
Ei voi kuin ihmetellä miksi siellä päädyttiin noin erikoiseen ratkaisuun vain muutaman prosentin takia, jotenkin tuon ymmärtäisi jos vega64:n suorituskyky olisi ollut lähellä näytönohjainten terävintä kärkeä. Aikoinaan samantyyppiseen ratkaisuun päätyneen nvidian gtx 480 suorituskyky lunasti kyllä silloisella mittapuulla kiuas- ja myös nopeimman näytönohjaimen tittelin mutta vega näytönohjaimien suorituskyky jäi kauas kärjestä +300 watin kulutuksella.
Amd:n "taloustilannetta" on vaikea (ali)arvioida koska takana pitkä tappiollinen putki ja velkaa on muutamasta positiivisesta neljänneksestä huolimatta reippaasti jäljellä vaikka kaikki myytäväksi kelpaava omaisuus on realisoitu ja sijoittajilta on kupattu taaloja osakeanneilla.
AMD sijoituskohteena
Q1/2019 tuloksesta päätellen virtuaalikolikoiden kaivelun tyrehtyminen gpu suorittimilla teki kipeää myös amd:n liikevaihdolle vaikka täällä paljoksutaan mieluusti vain toisen valmistajan alaskirjauksia.
![]()
Q1/2019 tuloksesta päätellen virtuaalikolikoiden kaivelun tyrehtyminen gpu suorittimilla teki kipeää myös amd:n liikevaihdolle vaikka täällä paljoksutaan mieluusti vain toisen valmistajan alaskirjauksia.
Oliko tälle joku lähde?
Joista Vegaan menee mitätön määrä kapasiteettia. Epyc ja Ryzen tulee samoista chipleteistä. Navi on pieni kysymysmerkki, mutta huhujen mukaan julkaisu on myöhemmin kuin prosessoreilla. Ehkä ovat keskittyneet prossuihin ensin? Tai sitten Navissa on ollut joitain ongelmia mistä on huhuttu ja vaatinut uuden "tape-out":in, jos tuo nyt oikea termi on.
Jossain vaiheessahan niitä ytimiä kannattaa lisäillä prosessoreihin, se on normaalia kehitystä. Kun vaihdetaan valmistusprosessi pienempään, on ihan hyvä hetki, koska yhteen piikiekkoon mahtuu aiempaa enemmän ytimiä. Ihan samaan tapaan aikoinaan häipyivät 1-ytimiset prosessorit markkinoilta.
Ryzen 1800X oli vähän erikoistuote, koska säikeitä oli paljon, mutta yhden säikeen suorituskyky ei pärjännyt Intelille. Koska hintaa oli selvästi enemmän kuin 6-ytimisillä malleilla, sitä ei kannattanut hankkia ihan mihin tahansa käyttöön. Itse näkisin, että 16-ytiminen Ryzen asemoituisi vähän samoin, eli jos sellainen julkaistaan, se on mielekäs vaihtoehto vain joihinkin käyttötarkoituksiin.
Jos katsoo Mindfactoryn myyntejä, niin Ryzen 2600 on ollut selvästi parhaiten myyvä tuote 2000-sarjassa. Itse uskoisin, että 3000-sarjassa 8-ytiminen malli tulee olemaan parhaiten myyvä malli, mutta veikkaisin, että myös 12-ytiminen malli myy ihan hyvin. Jos korkeimmalle kellottuvat chipletit varataan yli 8-ytimisiin malleihin, voidaan taata niiden myynti, vaikka niille ytimille ei juuri nyt olisi niin paljon todellista käyttöä.
Kummassakaan ei sanota mitä väität. AMD ei ole ikinä sanonut muuta kuin yleisellä tasolla että käyttävät sekä GloFon että TSMC:n 7 nanometriä. Mitään tiettyä tuotetta ei kuitenkaan ikinä luvattu GloFon prosessille, joten se on täysin sinun omaa spekulaatiotasi että piiri x piti tehdä GloFolla.
Sen saman roadmapin mukaan Vegankin olisi pitänyt tulla selvästi aiemmin ja tunnetusti roadmappien tarkkuus heikkenee mitä pidemmälle tulevaisuuteen mennään. Se roadmap julkaistiin siis 2016 jo. Et voi tehdä siitä noin pitkälle meneviä tulkintoja.Navia lupailtiin alkuvaiheessa 2018, yksi re-spin vie noin 3 kuukautta eli on siellä jotain muutakin ongelmaa ollut kuin pelkästään valmistusjuttuja.
Intel toi kesällä 2010 32nm prosessilla LGA1366 kannalle suhteellisen edulliset 6-core prossut tarjolle.Jossakin vaiheessa kyllä. Kehityksen nopeus taas on toinen asia. Intel toi 65nm tekniikalle 4-ytimiset. Sitten mentiin 45nm, 32nm, 22nm ja 14nm edelleen parhaimmillaan 4-ytimisillä. Vasta 14nm+ toi 6 ydintä.
Kummassakaan ei sanota mitä väität. AMD ei ole ikinä sanonut muuta kuin yleisellä tasolla että käyttävät sekä GloFon että TSMC:n 7 nanometriä. Mitään tiettyä tuotetta ei kuitenkaan ikinä luvattu GloFon prosessille, joten se on täysin sinun omaa spekulaatiotasi että piiri x piti tehdä GloFolla.
Q17: For 7 nanometers, AMD has stated that the first product for this node is Vega and the focus is on machine learning. Some might feel that it is a bit odd for the first 7nm product to be on an existing GPU architecture and for the enterprise market. Do you have any comment?
LS: I think that we always think about this very systematically, as to how we bring out new process technology. In this case it made a lot of sense to bring Vega down to 7nm. Vega, as you know, is practically a brand-new architecture and it has only been out since August, so we believe Vega has legs. We have so many new features in Vega, such as adding some of the compute centric features – but the beauty of 7nm is density and the power. When you think about just how much compute horsepower you can put in the new technology, it made sense. We usually start with the GPU; the GPU is usually for us the first product in a technology. Graphics does have the capability for a lot of redundancy on it and so we feel like it’s a great utilization of the technology.
we are working with both the TSMC and GLOBALFOUNDRIES in 7-nanometer. As for the 7-nanometer Rome that we're currently sampling, that's being manufactured at TSMC.
So our 7-nanometer GPU started sampling here in the second quarter and we will launch it later this year. So it will launch – we expect it to launch in 2018.
Kun GloFo ilmoitti että 7nm loppuu julkisesti (AMD toki tiesi aiemmin jo), mikään roadmap ei muuttunut. Myös alaa lähempää ja paremmin lähtein seuraavat analyytikot totesivat, ettei heidän tiedossaan ole mitään GloFolla suunniteltua mikä pitäisi nyt siirtää toisen valmistajan prosessille.
Sen saman roadmapin mukaan Vegankin olisi pitänyt tulla selvästi aiemmin ja tunnetusti roadmappien tarkkuus heikkenee mitä pidemmälle tulevaisuuteen mennään. Se roadmap julkaistiin siis 2016 jo. Et voi tehdä siitä noin pitkälle meneviä tulkintoja.
Intel toi kesällä 2010 32nm prosessilla LGA1366 kannalle suhteellisen edulliset 6-core prossut tarjolle.
Sen jälkeen se tarjosi kaikille halukkaille 6-core prosessoreita LGA2011-kannalla. Sandy Bridge E (julkaisu 2011).
Xeon 7000-sarjassa 8-coret tulivat tarjolle jo vuonna 2010.
-
Intel on tarjonnut coreja kaikille niille, jotka ovat olleet niistä valmiita maksamaan.
Se että persaukiset speksi-onanoijat haluvat aina enemmän 200€ budjetillaan ei tarkoita, että heillä olisi joku moraalinen oikeus saada sitä.
Tarjontaa on ollut aina. Se, että joku on jättänyt joskus 5v sitten 6 tai 8 coren ostamatta kertoo vain siitä, että oikeaa tarvetta ei niille coreille ole ollut.
Missasit pointtini ilmeisesti täysin vaikka yritin keskittyä siihen GloFo-puoleen että se kävisi ilmi. Sanoit että siellä oli tarkoitus tehdä vain Vegaa ja Epyciä ja nyt tehdään Ryzeneitä ja Naveja lisäksi. Missään ei ole sanottu, etteikö siellä ollut alun perinkin tarkoitus tehdä Ryzeneitä ja Naveja siinä missä Epycejä ja Vegojakin, eikä edes vihjattu.Sanotaanhan siellä. Vega:
Rome ja myös Vega:
Ylemmästä: koska Vega tulee ennen Romea ja Rome tulee ennen kuin GF voi sitä valmistaa, Vegan on pakko olla TSMC.
Alemmasta: Romen sanotaan täysin suoraan olevan TSMC:lla ja koska tiedettiin ettei GF:lta saada vuonna 2018 valmista 7nm:n kamaa ulos, myös Vegan on pakko olla TSMC:n tekosia.
Koska Rome ja Vega tehdään TSMC:lla ja GF:lla piti tehdä jotain joka vaatii luokkaa tuhansia wafereita kuukaudessa (muuten AMD maksaa tyhjästä koska WSA), jäljelle jäävät Ryzen ja Navi. Kun vielä GF:n pomo sanoi AMD:n tape outtaavan CPU:n, jäljelle jää Ryzen. Se sopii myös aikataulullisesti kuvioon. AMD:n ja GF:n sanomisien sekä WSA:n perusteella on käytännössä varmaa että Ryzeniä piti tehdä GF:lla.
Se ettei mitään aikatulumuutoksia ole tehty kertoo hyvin että päätös oli jo tehty aiemmin ja AMD tiesi siitä. Toinen vaihtoehto on toki että AMD aikoi ylipäätään tehdä GloFolla vain jotain koesiruja 7nm:llä mitä ei oltu edes tarkoitettu välttämättä markkinoille asti.Mistä näitä "analyytikoiden" lausuntoja voi lukea? WSA on voimassa niin kauan kun GF:lta on tulossa 7nm valmistustekniikka. Se WSA ei lakkaa pätemästä 7nm:n osalta "koska GF sanoi aikovansa lopettaa 7nm valmistuksen", varsinkin kun mikään ei viittaa GF:n lopettaneen 7nm prosessin kehitystä ennen virallista ilmoitusta. Samasta syystä AMD ei missään vaiheessa ennen GF:n 7nm kuoppaamista sanonut ettei se tule tekemään mitään GF:lla. Toisaalta, mikään ei kieltänyt AMD:ta tekemästä tape-outeja sekä GF:lle että TSMC:lle. Niin todennäköisesti tehtiinkin.
Kukaan ei ole puhunut mistään valmistusprosessiongelmista. Vedät kaikki johtopäätökset yhdestä ikivanhasta roadmapista joka ei ollut tarkka edes vuoden päähän, saati sitten Naviin asti.Voin tehdä niin pitkälle meneviä tulkintoja ettei kyse liene valmistusprosessista. Vega julkaistiin noin 2 vuotta Polarisin jälkeen, samalla valmistusprosessilla.
Radeon Instinct MI60 julkaistiin marraskuussa 2018. Navi tulee 9+ kuukautta myöhemmin.
Molemmissa tapauksissa viivytyksen syy lienee jossain muualla kuin valmistusprosessin ongelmissa.
Vega näytönohjaimissa on vakiona korkeammat voltit, 1200mv. Mutta esimerkkinä oma kortti toimii 1025mv jännitteellä vakiona ja tehonkulutus ei silloin ole kuin ~200wattia. (En oo testannut tuota pienemmillä volteilla eli saattaisi toimia vieläkin pienemmillä) . Suorituskyky ei laskenut.Täh?! Ei siinä puhuttu mistään tuollaisesta. Koitetaan nyt uusiksi niin ettei vahingossakaan voi ymmärtää väärin. Koska NVIDIA tarjoaa tiettyä suorituskykyä markkinoilla tiettyyn hintaan, piti AMD:n kellottaa omat samoihin segmentteihin suunnatut GPUnsa selvästi yli niiden "sweetspotin" saavuttaakseen kilpailukykyisen suorituskyvyn, piirien koon ja markkinatilanteen vuoksi muuta realistista vaihtoehtoa ei käytännössä ollut. Sweetspotin yli mennessä tehonkulutus raketoi kun suorituskyky paranee vain vähän ja tämä näkyi esimerkiksi Vega-näytönohjainten julkaisussa siinä, miten pienellä suorituskyvyn uhraamisella saavutettiin kymmeniä prosentteja parempaa suorituskykyä per watti, eli tehonkulutus laski kuin lehmän häntä kun suorituskyky tippui vain pari prosenttia. Missään ei sanota millään tasolla että jokin olisi "NVIDIAn syytä", vain että NVIDIAn tarjonta vaikuttaa siihen millaisia ratkaisuja sen kilpailijan on tehtävä, koska ne toimivat samoilla markkinoilla.
Missasit pointtini ilmeisesti täysin vaikka yritin keskittyä siihen GloFo-puoleen että se kävisi ilmi. Sanoit että siellä oli tarkoitus tehdä vain Vegaa ja Epyciä ja nyt tehdään Ryzeneitä ja Naveja lisäksi. Missään ei ole sanottu, etteikö siellä ollut alun perinkin tarkoitus tehdä Ryzeneitä ja Naveja siinä missä Epycejä ja Vegojakin, eikä edes vihjattu.
AMD:lla on laaja tuoteportfolio eikä ainakaan julkisesti ole missään käsittääkseni sanottu kuinka paljon esimerkiksi juuri 7nm:n kiekkoja olisi pitänyt GloFolta edellisen sopimusversion mukaan ostaa. GF sanoi AMD:n tulevan tape-outtaamaan "prosessorin", millä voidaan viitata ihan mihin tahansa mitään prosessointia tekevään piiriin. Siinä ei eritelty että kyse olisi CPU:sta.
Se ettei mitään aikatulumuutoksia ole tehty kertoo hyvin että päätös oli jo tehty aiemmin ja AMD tiesi siitä. Toinen vaihtoehto on toki että AMD aikoi ylipäätään tehdä GloFolla vain jotain koesiruja 7nm:llä mitä ei oltu edes tarkoitettu välttämättä markkinoille asti.
AMD itseasiassa sanoi vielä itsekin erikseen etteivät he odota mitään muutoksia roadmappeihin GloFon 7nm:n perumisen vuoksi. Tietenkin AMD oli tapeoutannut useammankin sirun TSMC:llä jo kauan ennen tuota.
Ainakin yksi noista lausunnoista pyöri täälläkin ketjuissa linkkinä muistaakseni, voin koittaa kaivaa.
Kukaan ei ole puhunut mistään valmistusprosessiongelmista. Vedät kaikki johtopäätökset yhdestä ikivanhasta roadmapista joka ei ollut tarkka edes vuoden päähän, saati sitten Naviin asti.
Joista Vegaan menee mitätön määrä kapasiteettia. Epyc ja Ryzen tulee samoista chipleteistä. Navi on pieni kysymysmerkki, mutta huhujen mukaan julkaisu on myöhemmin kuin prosessoreilla. Ehkä ovat keskittyneet prossuihin ensin? Tai sitten Navissa on ollut joitain ongelmia mistä on huhuttu ja vaatinut uuden "tape-out":in, jos tuo nyt oikea termi on.
Miksei olisi? Ihmisillä on kovin lyhyt muisti ilmeisesti, AMD on tarjonnut monesti NVIDIAa parempia näytönohjaimiaKuulin myös tuosta, tiedä sitten mitä on taustalla.. Tuskin se AMD nyt niin hyvin olisi onnistunut näytönohjaimissa. Kuluttajille tosi hyvä juttu toki.
Nyt myös pyörii huhuja että nvidia tulee päivittämään RTX kortit nopeamalla muisteilla esim 2080 saa 16Gbps muistit ja samalla hinnat viilataan hieman alas amd navi takia.
Hyvä jos AMD saa todella nopean ja vähän järkevämmällä virrankulutuksella omavan kortin markkinoille.
Kuluttaja ainakin kiittäisi.
Ei GCN:n ongelman ole sinänsä tehonkulutukseSa vaan suorituskyvyn valjastamisessa pelikäyrröön. Jos GCN:ää on saatu muokattua laskentapainotteisesta pelipainotteiseen, se voi olla kovakin sana, kaikki riippuu siitä miten isoja muutoksia on twhtyNavihan on nykytiedoilla vielä GCN:n pohjautuva mikä ei lupaa hyvää virrankulutusta ajatellen, lisäksi siinä ei tule olemaan hbm2:sta auttamassa.
RTX korttien hintojen tarkistuksille ei näytä olevan lähiaikoina tarvetta, ei ainakaan nykyisten tai tulossa olevien ratukoiden takia. Olisihan se kilpailun kannalta mukava uutinen jos amd pystyisi lähikuukausina tuomaan jo pari vuotta vanhan gtx 1080 ti tasoisen tai jopa nopeamman ja energiatehokkaan näytönohjaimen 'hintatietoisille' kuluttajille.Nyt myös pyörii huhuja että nvidia tulee päivittämään RTX kortit nopeamalla muisteilla esim 2080 saa 16Gbps muistit ja samalla hinnat viilataan hieman alas amd navi takia.
Hyvä jos AMD saa todella nopean ja vähän järkevämmällä virrankulutuksella omavan kortin markkinoille.
Kuluttaja ainakin kiittäisi.
GCN arkkitehtuurin energiatehokkuus, laskentapainotteisuus jne. spekuloinnit kuuluisi väittelyketjun alueelle, mielestäni tuo 7-8 vuotta vanha Graphics Core Next (GCN) on jo taputeltu. Kieltämättä olisi hieno asia jos joutsenlauluna arkkitehtuurin viimeisen generaation navi tavoittaisi kauas karanneen terävimmän kärjen.Ei GCN:n ongelman ole sinänsä tehonkulutukseSa vaan suorituskyvyn valjastamisessa pelikäyrröön. Jos GCN:ää on saatu muokattua laskentapainotteisesta pelipainotteiseen, se voi olla kovakin sana, kaikki riippuu siitä miten isoja muutoksia on twhty
Jep. Lähinnä huru-ukkona pidettiin kun ensi kerran asiasta mainitsinTämä kyllä huvittaa itseäkin. "Ryzenit ei voi tulla chipleteillä" jne.Mitä Ryzen 3:n tulee niin himan nyt naurattaa se että ne epäilevät tuomaatkin alkavat pikkuhiljaa uskoa että 16/16 core prossua sieltä taitaa tulla. Vielä puoli vuotta sitten ajatukseni tyrmättiin täysin ja lähinnä haavelijaksi ja pilvilinnojen rakentajaksi "kehuttiin".
![]()
Jep. Samaa toivon. Mutta pahoin pelkään että ei sittenkään tule kun juuri ja juuri 2070:n kanssa kilpaileva tuote. Mutta jos on järkevillä volteilla niin miksi ei. itsellä aiankin polttelis pitkästä aikaa laittaa myös AMD näyttis ihan vaan huvikseen...En jaksa itse uskoa, että 2080 tehoihin Navilla ylletään. Toivottavasti kuitenkin 2070+ olisi se paras ja hinta myös edullisempi. Toki en pahastu jos olen väärässä.Pitää koko ajan muistaa miten AMD uutisoi Ryzenin sillon alussa. Vähäteltiin tuotetta ja annettiin ymmärtää että ihan hyvää tulee muttei mitään huippua. Jos Navin kanssa yritetään samaa sumutusta nyt niin en ylläty koska edelliset julkistukset ovat olleet kauttaaltaan pettymyksiä tehon suhteen vs. kilpailija. Pakko toivoa että AMD saisi nyt pukattua semmosen RTX2080 tasolla olevan tuotteen järkevällä hinnalla.
Mitä Ryzen 3:n tulee niin himan nyt naurattaa se että ne epäilevät tuomaatkin alkavat pikkuhiljaa uskoa että 16/16 core prossua sieltä taitaa tulla. Vielä puoli vuotta sitten ajatukseni tyrmättiin täysin ja lähinnä haavelijaksi ja pilvilinnojen rakentajaksi "kehuttiin". Se että TR:stä ei mainita AMD:n puolelta mitään kerto jo aika paljon siitä mihin suuntaan perus Rytsölät ovat menossa. Eniten epäilyttää tuo muistikaistan kyky jos 16/16 kiviä tulee; riittääkö 2 kanavaa ruokkimaan tuota? Mitäs mieltä muut ovat?
Mitä tulee tuohon Nvidia vs. AMD kinaamiseen niin pitänee suhtautua siihen isällisellä otteella; lapset on terveitä kun ne kinasteleeJa provohan ei ole provo ellei siihen kukaan tartu...
16/16 kiviä ei varmana tule, kyllä niissä on kaikissa SMT eli 16/32 on se huhuiltu kärkimalli. Itse toivon, että ipc olisi hieman parantunut edellisistä ja kellot nousisivat lähelle 5 GHz niin ostaisin 8/16 kiven heti.
Jep. Tätähän minäkin olen toitottanut viimeset 5-vuotta! Intelin "hyppäykset" ovat olleet lähinnää sitä että suurnopeuskameralla pitää hidastuksesta katsoa että irtoaako ne jalat maasta vai ei. Itsellä pelikäytössä edelleen I7 4790K ja hyvin pyörii. Se kertoo kyllä Intelin kehityksen aika karusti..."Ei kannata julkaista kuin 8 ytiminen kun ei Intelilläkään ole parempaa".Zen+ -> Zen 2 tulee hyödyt arkkitehtuurin uudistuksista (IPC) sekä GloFo 12 nm -> TSMC 7 nm valmistusprosessista, joten kyllä ihan kunnon boostia on odotettavissa.
Todellakin kannattaa. Jos/kun amd:llä on mahdollisuus lyödä kovaa ja saada jopa 9900K näyttämään ylihintaiselta (reikä)lelulta miksi niin ei tehtäisi. 12 ydintä tulee varmasti heti ja uskoisin 16 ytimisenkin tulevan ennen joulua, vaikka ei heti ekana julkaistaisi. Se että AMD saa markkinaosuutta ja kuuluisuutta on sille nyt tärkeää. Jatkossa meillä voisi olla kaksi isoa ja tasaväkistä prossuvalmistajaa. Se takaisi kehityksen ja hintojen järkevänä pysymisen.
Intelillä on ollut tarjolla 6- ja 8-core prossuja hyvät 7-8v. Niistä ei ole koskaan ollut juuri mitään hyötyä peleissä. Onko sekin Intelin vika, vai voisiko syyttää myös pelikoodareita?Jep. Tätähän minäkin olen toitottanut viimeset 5-vuotta! Intelin "hyppäykset" ovat olleet lähinnää sitä että suurnopeuskameralla pitää hidastuksesta katsoa että irtoaako ne jalat maasta vai ei. Itsellä pelikäytössä edelleen I7 4790K ja hyvin pyörii. Se kertoo kyllä Intelin kehityksen aika karusti...
Aika kaukaa haettuaIntel toi kesällä 2010 32nm prosessilla LGA1366 kannalle suhteellisen edulliset 6-core prossut tarjolle.Jossakin vaiheessa kyllä. Kehityksen nopeus taas on toinen asia. Intel toi 65nm tekniikalle 4-ytimiset. Sitten mentiin 45nm, 32nm, 22nm ja 14nm edelleen parhaimmillaan 4-ytimisillä. Vasta 14nm+ toi 6 ydintä.
Sen jälkeen se tarjosi kaikille halukkaille 6-core prosessoreita LGA2011-kannalla. Sandy Bridge E (julkaisu 2011).
Xeon 7000-sarjassa 8-coret tulivat tarjolle jo vuonna 2010.
-
Intel on tarjonnut coreja kaikille niille, jotka ovat olleet niistä valmiita maksamaan.
Se että persaukiset speksi-onanoijat haluvat aina enemmän 200€ budjetillaan ei tarkoita, että heillä olisi joku moraalinen oikeus saada sitä.
Tarjontaa on ollut aina. Se, että joku on jättänyt joskus 5v sitten 6 tai 8 coren ostamatta kertoo vain siitä, että oikeaa tarvetta ei niille coreille ole ollut.
Itse olen jo kauan haaveillut ryzen setistä mutta kun tuo ikivanha 4790k on ihan riittävä omaan 2k ja 4k pelaamiseen niin miksi vaihtaisin... Nyt ollaankin sitten jännän äärellä mitä uudet rytsälät tarjoaa jospa päivitys vipinä saisi uutta kipinääJep. Tätähän minäkin olen toitottanut viimeset 5-vuotta! Intelin "hyppäykset" ovat olleet lähinnää sitä että suurnopeuskameralla pitää hidastuksesta katsoa että irtoaako ne jalat maasta vai ei. Itsellä pelikäytössä edelleen I7 4790K ja hyvin pyörii. Se kertoo kyllä Intelin kehityksen aika karusti...
Pelit nyt tykkää siitä IPC:stä enemmän kuin ytimistä eikä se tule ihan hetkeen muuttumaan. Voi niitä ydinmääriä kasvattaa, mutta ei niillä hirveänä mitään tee pelikäytössä. Lähinnä se ydinmäärän kasvattaminen vaan aiheuttaa huonompaa suorituskykyä nykypäivän peleissä. Tehonkulutus/lämmöntuotto nousee ja kellotaajuus on riippuvainen useamman ytimen kulkemisesta, jolloin ei yleensä ylletä yhtä korkeisiin taajuuksiin kuin vähemmällä ydinmäärällä.Jep. Tätähän minäkin olen toitottanut viimeset 5-vuotta! Intelin "hyppäykset" ovat olleet lähinnää sitä että suurnopeuskameralla pitää hidastuksesta katsoa että irtoaako ne jalat maasta vai ei. Itsellä pelikäytössä edelleen I7 4790K ja hyvin pyörii. Se kertoo kyllä Intelin kehityksen aika karusti...
Mikä on kaukaa haettua?Aika kaukaa haettuaIntel toi sitä ja tätä...juu. Toi toi mutta mihin hintaan ja nythän on kyse siitä että AMD:n pakottamana Intel on näitä tuonut kuluttajapuolel järkevään hintaan. Jos AMD olis tehnyt Bulldozerit niin 4 core prossuilla tässä vielä vedettäis ihan simona ja vuosittaiset nopeuslisät olis sitä 3-4 % luokkaa kuten se oli vuosia. Intel kikkaili kannalla pakottaen ihmiset ostamaan emot jne aina uudestaan ja uudestaan jne. Eli tekivät kuten jokainen järkevä Osakeyhtiö: voittoa niin pitkään kun vaan ikinää voi.
Intelillä on ollut tarjolla 4096:n ytimen järjestelmiä hyvät 26v. Niistäkään ei ole liiemmin ollut hyötyä peleissä, koska kuluttajilla niitä ei pahemmin ole näkynyt. Kuten ei myöskään aiemmin noita 6-8 ytimen prossuja. Devaajien on turha tukea isoa määrää ytimiä jos prosessorien hinnat pitää ne keskivertokäyttäjän tavoittamattomissa. Säikeistäminen maksaa ja pelifirmat haluaa maksimoida tuottonsa.Intelillä on ollut tarjolla 6- ja 8-core prossuja hyvät 7-8v. Niistä ei ole koskaan ollut juuri mitään hyötyä peleissä. Onko sekin Intelin vika, vai voisiko syyttää myös pelikoodareita?
Ryzenin tulon jälkeen niitä ytimiä alkaa löytyä kaikista uusista koneista, joten pelidevaajatkin alkaa niitä kunnolla käyttää. Jos nyt aloitetaan peliprojektia niin 8 corea on lähtökohta ja todennäköisesti skaalautuminen pyritään tekemään melkein tuplasti useammalle. Seuraavissa konsoleissa zenin 8 ydintä, joten eiköhän niille kaikille löyty kohta tekemistä.Ei ole mitään syyllisiä mihinkään.
On vain kuluttajia jotka eivät halua maksaa 500e:tä lisä-coreista, Intel joka ei halua tinkiä katteistaan tarjotaakseen kuluttajiella turhia coreja jne.
Ekan generaation Ryzenien hinnatkin on laskeneet niin alas jo, että ei voi puhua kovin premiumista jos 8-core irtoaa jo 150 eurolla (Saksa). Kokonaisen 8-coren keskusyksikön hinta lähtee jostain viidestä sadasta. Intel toki tarjosi 6-8 tehokasta corea paljon ennen AMD:tä, mutta sellaiseen hintaan, että kuluttajaa ei kiinnostanut. Nyt hinta on jo kohdillaan ja 6-8 corea alkaa olla käytössä ihan kaikkialla älytelevisiosta kännyköiden ja nelikopterien kautta läppäreihin ja desktoppeihin. Jopa nykyaikaisissa "arduinoissa" on kaksi corea ja raspberryssä neljä.Ryzenin tulon jälkeen niitä ytimiä alkaa löytyä kaikista uusista koneista, joten pelidevaajatkin alkaa niitä kunnolla käyttää. Jos nyt aloitetaan peliprojektia niin 8 corea on lähtökohta ja todennäköisesti skaalautuminen pyritään tekemään melkein tuplasti useammalle. Seuraavissa konsoleissa zenin 8 ydintä, joten eiköhän niille kaikille löyty kohta tekemistä.![]()
Ryzenin tulon jälkeen niitä ytimiä alkaa löytyä kaikista uusista koneista, joten pelidevaajatkin alkaa niitä kunnolla käyttää. Jos nyt aloitetaan peliprojektia niin 8 corea on lähtökohta ja todennäköisesti skaalautuminen pyritään tekemään melkein tuplasti useammalle. Seuraavissa konsoleissa zenin 8 ydintä, joten eiköhän niille kaikille löyty kohta tekemistä.![]()