AMD päivitti 7 nanometrin kuulumisia: Vegat jo yhtiön käsissä, Epycit aikataulussa

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 26.04.2018.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 396
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  AMD:n viimeisimmän vuosineljänneksen tulosilmoituksen konferenssipuhelussa kuultiin mielenkiintoisia seikkoja yhtiön tulevista 7 nanometrin tuotteista. AMD ilmoitti myös Twitterin välityksellä, että ensimmäiset 7 nanometrin valmistusprosessilla tehdyt Vega-grafiikkapiirit ovat jo toiminnassa yhtiön laboratorioissa.

  AMD:n osavuosikatsauksessa kerrattiin jo aiemmin tänä vuonna ilmoitettuja asioita 7 nanometrin prosessilla valmistetuista tuotteista, mutta mukaan mahtui myös mielenkiintoisia uusia yksityiskohtia. Ensimmäinen 7 nanometrin tuote tulee olemaan uuteen Vega-grafiikkapiiriin perustuva Radeon Instinct -laskentakortti, joka on jo nyt toiminnassa yhtiön laboratorioissa. AMD:n aikataulu ensimmäisten toimivien 7 nanometrin piirien kanssa sopii hyvin yhteen TSMC:n viime viikkoiseen ilmoitukseen massatuotannon aloittamisesta 7 nanometrin prosessilla.

  AMD on kertonut jo aiemmin aikovansa saada ensimmäiset Zen 2 -arkkitehtuurin prosessorit valmiiksi tämän vuoden puolella. Osavuosikatsauksessa yhtiön toimitusjohtaja Lisa Su varmisti, että 7 nanometrin Epyc-prosessoreiden samplaus asiakkaille tullaan aloittamaan vielä tämän vuoden loppupuolella, eli yhtiö uskoo pystyvänsä pysymään aikataulussaan huolimatta arkkitehtuuriin tehdyistä viime hetkien muutoksista sivukanavahyökkäyksiä vastaan.

  AMD on varmistanut jo aiemmin tulevansa käyttämään sekä TSMC:n että GlobalFoundries:n 7 nanometrin valmistusprosesseja. Nyt yhtiö varmisti lisäksi, että yleisestä oletuksesta poiketen se aikoo valmistuttaa tulevaa Vega-grafiikkapiiriä molemmilla valmistajilla. Lisäksi rivien välistä oli luettavissa, että ensimmäiset laboratorioihin saadut Vegat ovat nimenomaan TSMC:n valmistamia.

  Lähde: AMD @ SeekingAlpha

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)
   
  caustic, Temeee, zZzz ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 2. Noija

  Noija

  Viestejä:
  68
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Tuleekohan TSMC:n prosessilla valmistetut piirit kellottumaan paremmin kuin GF:n? Itse veikkaisin näin käyvän.
   
 3. DaNightlander

  DaNightlander Powered by 3dfx Voodoo Tukijäsen

  Viestejä:
  463
  Rekisteröitynyt:
  20.02.2017
  Tää ois kai eka kerta, kun vois vertailla valmistusprosessien eroja... eikös kaikki ole tähän asti GloFon tekosia AMD:llä?
   
 4. Frezeh

  Frezeh

  Viestejä:
  341
  Rekisteröitynyt:
  20.11.2016
  En itse kyllä usko että löytyy hirveästi eroa. Kellotaajuuksiin vaikuttaa eniten itse arkkitehtuuri, ja esimerkiksi Nvidian 10-sarjan korteissa ei hirveästi ole eroa kellottuvuudessa vaikka 1030 ja 1050 (ti) tehdään eri prosessilla kuin muut kortit.
   
 5. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 396
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Eri piirien kellottuvuutta ei kannata lähteä vertailemaan.
  Tällä hetkellä kuitenkin puolijohdevalmistajien itse antama kuva on sellainen, että GloFon 7nm on nimenomaan järeille ja suorituskykyisille piireille suunnattu prosessi, kun TSMC:llä on ilmeisesti enemmän jack-of-all-trades-tyyppinen ratkaisu
   
  Threadripper tykkää tästä.
 6. Threadripper

  Threadripper

  Viestejä:
  3 881
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Mihin perustat veikkauksen?

  Isompia piirejä katsoessa Vega ei kellotu hirveän huonosti (kun vain kellotaajuuksia katsellaan), virrankulutus muodostuu ongelmaksi kun tietyn rajan yli mennään. Eli kyllä prosessillakin on suuri osuus asiassa. Kun näytönohjaimista puhutaan, voi verrata vaikka 28nm vs 16nm...
   
 7. Viinasta

  Viinasta

  Viestejä:
  218
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Mitä Petrus veikkaat 7nm Epycin coremääräksi yhden heatspreaderin alla?
   
 8. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 396
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Jaa-a, toisaalta haluaisi ajatella että vanhojen juttujen 48 olisi oikea luku mutta toisaalta tuntuu turhan nopealta loikalta
   
  Viinasta tykkää tästä.
 9. Weega666

  Weega666

  Viestejä:
  531
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Itse veikkaan että AMD lyö semmosen 64/128 core Epycin tiskiin ja Intel sitten naikittaa jossain vaiheessa. Eli kun viimein päästiin irti tästä MHz kisasta niin alkoi kunnon core kikkailu;) Säikeistystä kehiin poja!
   
 10. CombatWombat

  CombatWombat

  Viestejä:
  72
  Rekisteröitynyt:
  27.09.2017
  Alkaa vissiin kohta tulla nanometrirajat vastaan, mitähän sitten? Yksittäisestä atomista koostuvaa transistoria on demottu, mutta siinä tarvittavat lisähärpäkkeet olivat tietenkin paljon suurempia. Corejen määrääkään ei voi loputtomiin kasvattaa, lähinnä saa lisäaikaa uusien teknologioiden kehittämiseen.
   
 11. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 055
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  7nm jälkeen mennään ilmeisesti 5nm ja sitten 3nm. Jossain GloFo käsittelevässä jutussa toi 3nm tuli jo esiin aikoja sitten. Mutta joo jatkuvastihan tuo vaikeammaksi menee mutta ilmeisesti jotain uusia juttuja on myös kehitteillä.
   
 12. ANTI_L

  ANTI_L

  Viestejä:
  707
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Tämä 7nm kuulostaisi aika hyvältä jos saisi jonkun peliVegan tällä prosessilla ulos, mutta lienee tulossa vasta ensi vuonna pelikortit 7nm prosessilla.

  Onko muuten kukaan kuullut tuollaisen instinct kortin käytöstä pelaamiseen, tekeekö niillä yhtään mitään peleissä?

  Noita ytimiä kun saadaan perusprossuihin se 10-20 ja sitten sellaisia pelimoottoreita, jotka oikeasti käyttää niitä ytimiä ja säikeitä, niin jos vaikka jossain vaiheessa nähtäisiin se etäisesti hyvä tekoäly peleissä. Taitaa olla toiveajattelua.
   
 13. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 396
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  7nm:stä on tulossa ainakin 3 sukupolvea vissiin joka valmistajalta, normi 7nm, 7nm EUV ja 2. sukupolven 7nm EUV ennen kuin mietitään mitään pienempiä.

  Instincteistä puuttuu näyttöulostulot kuten Tesloistakin, eli kuvan saaminen näytölle vaatisi kikkailua. Sinänsä jos tuosta saisi kuvan ulos ja peliajurit niin ihan samaa rautaa se on kuin peli-Vegakin
   
 14. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 055
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Toi Instinct = Vega 64. Siis se 14nm prosessilla valmistettu versio. Siinä on vaan muistoa 16 gigaa ja näyttöportit puuttuu, muuten käytännössä sama läpyskä kuin esim. Vega Frontier Edition.
   
 15. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 922
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Näytönohjainpuolellahan on ollut jo trendinä kasvattaa piilastun kokoa. Se toki nostaa myös valmistuskustannuksia, mikä on päinvastainen trendi kuin perinteisesti.
   
 16. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 415
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Oiskohan niin että AMD voisi tehdä tuolla TSMC:n 7nm prosessilla vain tuohon laskentakäytöön (Instinct) meneviä kortteja ts ei näytönohjain käyttöön meneviä kun GF:llä ja AMD:llä taitaa vielä olla voimassa se sopimus GF:n yksinoikeudesta AMD:n näytönohjainten valmistukseen.

  Tämä että ensimmäiset 7nm Vegat tulee TSMC:ltä selittäisi myös sen AMD:n aikasemman lausuman että 7nm Vega on vain laskentakäytöön.

  Mutta nyt kuin myös GF valmistaa AMD:lle 7nm Vegoja olisin mahdollista että tulisi myös 7nm Vega näytönohjaimia toisin kuin AMD aikaisemmin ilmoitti.


  Muuten tämä että niitä 7nm Instinct Vegoja tarvitaan niin suurella varmuudella merkittävä määrä että AMD on varmistanut satavuuden käyttämällä kahta fondryä voi olla vihje siitä että AMD:llä olisi jo sisällä isoja Instinct Vega tilauksia ... onko ollut juttua mistää uudesta/uusista superista/-reista joka käyttäisi noita Instinct Vegoja?
   
 17. ratkakapu

  ratkakapu

  Viestejä:
  1 952
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  Nämä nimet eivät ole korreloineet ainakaan vuosikymmenen alun jälkeen mitenkään todellisuuden kanssa.

  3nm ei tule olemaan kymennesosaa (per yksi suunta eli pinta-alaltaan sadasosa) esim 40nm prosessista, vaikka se toki on ihan helkkaristi pienempi.

  Esim siis 14nm ja 12nm ovat saman prosessin eri versiot, eikä sama piiri 12nm tekniikalla ole yhtään pienempi, vaikk "pitäisi olla"
   
 18. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 055
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
 19. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 055
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  Tämä on kyllä tiedossa. Tärkein tieto on se että GloFo ja TSMC on hyvin lähellä toisiaan tuon 7nm kanssa ja Intelin 10nm on hiukan jälessä noita kahta, oli se todellinen viivanleveys sitten mitä tahansa.
   
 20. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  3 046
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Näytönohjaimiin lisätään koko ajan uusia ominaisuuksia ja lisätään tiettyjä yksiköitä joka sitten johtaa piirin suurenemiseen eli mikään "trendi" ole vaan ihan pakon sanelema juttu jos valmistaja haluaa että piiri on suorituskykyinen?.:kahvi:
   
 21. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 415
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juu nimistä riippumatta merkittävä seikka on se että se entinen valmistustekniikahjohtaja Intel on tipahtanut johtajanpalliltaan kolmannelle sijalle.

  Muutenn Anadin sivulla on jo viikkojasitten ollut podcast GF:n tehtaalla vierailusta siinä oli puhetta paljon myös tuosta 7nm tekniikasta ja siitä miten se otetaan käytöön tulevissa AMD tuotteissa.

  Tärkein pointti tuossa GF:n 7nm prosessin käyttöönotossa on se että linjalta ei ala tulla tuotteita jotka olisi täysin 7nm tuotteita vaan sekatuoteita joissa on pääosa 10nm kerroksia ja vain yksi tai pari 7nm kerrosta siinäkäytössä missä siitä saadaan eniten hyötyä, eli GF:n linjoilta tulevissa tuottissa siirrytään liukuvasti vuosienkuluessa 7nm käyttöön se ei tapahdu kertarysäyksellä vaan siirtymä voi olla liukuva esm. 2-5 tuotesukupolven kuluessa (tämä varmaankin selittää AMD tulevien tuotesukupolvien 7nm ja 7nm+ tuotteet (se ensimmäinen 7nm tuote on vain pieneltä osaltaan 7nm kun taas se 7nm+ tuuote saattaa olla ensimmäinen jossa on pääasiassa 7nm käytössä).
   
 22. Hannibal

  Hannibal

  Viestejä:
  1 771
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Eli joku 7++++++ saattaisi olla kokonaan 7nm? No antaisivat se tilaa päivityksille...
  Mutta siis valmistusteknologiatasolle isovirtaiset leveämällä ja pienivirtaiset pienemmällä viivaleveydellä. Jos noin, niin ei ole erityisesti mitään syytä siirtyä kokonaan pienempään missään tapauksessa. Tärkeät osat joka tapauksessa tehtäisiin tupla tai tripla leveydellä kuten nykyäänkin.
   
 23. SatanTwister

  SatanTwister Premium-jäsen

  Viestejä:
  662
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ongelma on se että pii atomit ovat 0.2nm kokoisia ja jo ivy bridgessä se yksittäisten transistorien gatejen paksuus vissiin oli jotain 0.5nm joten materiaalia tarvisi vaihtaa. Viivanleveys sitten vaan tarkoittaa eri transistoreista koostuvien komponenttien väliä kiekolla (core, muistiohjain jne.). Tämä siis Extremetechin jossain ikivanhassa 2011 artikkelissa.

  Is 14nm the end of the road for silicon chips? - ExtremeTech
   
 24. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 922
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Nuo "tietyt" yksiköt ovat vain prosentteja siitä koko piiristä. Se mikä kasvattaa kokoa ensisijaisesti on rinnakkaisuuden valtava lisääntyminen nopeampaa mitä pelkällä teknologialla saadaan skaalattua transistoreja piirille.

  Ja siis eihän sinne huvikseen niitä laskentayksiköitä laiteta. Suorituskykyä sillä tietenkin haetaan. Pinta-ala vain kasvaa samalla ja hinta myös. Ei siihen kukaan kyllä pakota. Maksukykyiset asiakkaat toki lisäävät motivaatiota.
   
 25. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 393
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ei niissä ole lähellekään 7mn kerroksia missään.

  Todellinen pienin viivanleveys on lähempänä 20 nanometriä jollain TSMCn tai GFn "7-nanometrisellä".

  Ja transistoreita on muutenkin vain yhdessä kerroksessaa, muut kerrokset todellakin on isompia mutta ne isommat kerrokset on tehty lähinnä pitkän matkan kulkeville johdoille ja virta- ja kellojohdoille yms.


  Nuo "++"-versiot noista prosesseista ei tarkoita minkään mitan pienenmistä vaan jotain sellaisia muutoksia, millä se samankokoinen saadaan tehtyä hiukan paremmaksi.
   
 26. BlackWolf

  BlackWolf Suomen Michael Jackson

  Viestejä:
  748
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Alkaa olemaan nämä se ja tää viivanleveys jutut jo melkoista huttua. Edellisessä sukupolvessa ei ole saatu tuotettua kortteja markkinoille sitä tahtia että hinnat ei olisi pilvissä, mikä ei siis kylläkään näy valmistajilla vaan vain jälleenmyyjillä. Sitten ollaan jo kertomassa kuinka tulee sitä ja tätä korttia. Jumalauta tehkää nyt edes niitä nykysiä kortteja sen verran että normaali kuluttaja saisi niitä kohtuullisella hinnalla kaupasta hakea!

  Mun puolesta voisi AMD ja Nvidia lyödä yhdessä stopin tälle touhulle ja seuraava kortti tulisi vasta kun hinnat on normaalilla tasolla ja sitä rammiakin saisi järkevillä hinnoilla. Siinähän sitten istuttais ja odoteltaisiin että millon nämä kolikkokuplat puhkeaa ja kartellit kaatuu. Vielä ei ole näkynyt varastosaldojen täydeltä kortteja.
   
 27. prc

  prc

  Viestejä:
  574
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Valmistuksen pysäytys ei ainakaan laske niiden korttien hintoja. =)

  Enkä pidättelisi hengitystä senkään suhteen, että kryptot kuolee pois ellei rahan siirtämisestä tule halpaa ja helppoa kaikkialle. Ulinan saa siis suunnata pankeille.

  Mainaus voisikin loppua jos voittaviksi krypto teknologoiksi valikoituisi Proof of Stake tyyppiset kolikot eikä Proof of Work. Vaan se olisi sinänsä sama kuin pankki kartelli.. joten eiköhän jatketa hengittelyä. ;)
   
 28. DiamondTear

  DiamondTear

  Viestejä:
  273
  Rekisteröitynyt:
  03.11.2016
  Hyper-säikeistystä.
   
 29. pecu_83

  pecu_83

  Viestejä:
  547
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Blackwolf varmaan tarkoitti että valmistaisivat nykyisiä kortteja nykyisillä teknologioilla enemmän ennen kuin siirtyisivät uusiin kortteihin uusilla teknologioilla joiden saatavuus on hyvin rajallista. Mutta eipä sellainen taida käytännössä onnistua tai olla edes järkevää.
   
  BlackWolf tykkää tästä.
 30. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 415
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juu itse en pane painoa miksi viivanleveydeks tuotetta sanotaan vaan sille miten Ghz/Watti suhde kehityy samankalsatisessa tuotteessa (kuten CPU), tässä Ghz/Watti kisassa on sekä GF että TSMC vetänyt kaulaa Inteliin nähden (tai vähintää supistanut eron mitättömäksi).

  Intel näytti tässäsuhteessa pitkään hämäävän hyvältä kun se painotto tuoteitaan tuonne vähävirtainen Ghz:ien kustannuksella suuntaan (eikä ollut kilpailevia tuotteita) niin sitä ei huomannut kuika haikosti Intelin tuotanto kokonaisuutena skaalautui korkeammlille kekkoille vs Watti.


  Eli luulen että nämä Intelin ongelmat jotka on konkreetisesti näkyneet 14nm ja 10nm tuotannon aloittamisessa on jo kypsyneet jo pisempään, Intel on vain piillottanut niitä tällä vähä Wattisiin ja tehoisiin malleihin suuntaamisella.


  Tuo logiika on metsässä kun ei se että valmistetaan tuotteita vähempi kallimmalla vanhemmalla tavalla paranna tilannetta eikä näyttisten tämähetkiset hinnat johdu niistä GPU:ista vaan muistien hintatasosta/saatavuudesta yhdistettynä mainauksen aiheuttaman kysyntäkuplaan.

  "valmistetaan tuotteita vähempi" vanhalla tekniikalla sama tuotantolinja pystyy valmsitamaan tuotteita kappalemääräisesti vähempi kuin uudella tuotantotekniikalla siksi vanhassa tekniikassa ei jumiteta.
   
  Viimeksi muokattu: 29.04.2018
 31. BlackWolf

  BlackWolf Suomen Michael Jackson

  Viestejä:
  748
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Minun käsittääkseni se muistien tuotantolinja ei parane yhtään jos tekee uutta. Siellähän kanssa tehdään sitä sun tätä uutta linjaa, vaikaka nykysetkään riitä markkinoille. Lisäksi käsittääkseni se uusi tuotantolinja ei paranna vanhojen saantia. Jos ei voida edes vanhaa tuotetta tuottaa niin paljon kuin on kysyntää. Niin minun logiikkani sotii sitä vastaan että samaan aikaan pusketaan uutta tehotonta linjaa viereen. Tai no se on mitä minä olen markkinoista ja markkinataloudesta oppinut. Aika tehotonta on että tehdään uutta ja parempaa, mitä myydään sitten samoille kuluttajille. Joille on yritetty tai yritetään myydä sitä huonompaa tuotetta ja jotka voisi seuraavaksi päivittää sitten siihen parempaan, mutta kun ne ei kumpaakaan saa, koska tuotanto ei vastaa kysyntää. Ehkä huonosti kirjoitettu, mutta silti. Toistaiseksi kun kysyntä on ylittänyt tarjonnan ja hinta on noussut, niin se ei ole (käsittääkseni) näkynyt sirujen hinnoissa, vaan vain jäleenmyyjien hinnoissa.

  Tarkoitan että se ei ole kauhean tehokasta kun ei ihmiset saa haluaamansa tuotetta, kun ei tarjonta riitä kattamaan kysyntää ja sitten aletaan puskemaan seuraavaa edellisen korvaavaa tuotetta sen sijaan. Yleensä otetaan kaikki irti siitä mitä on, ennen kuin laitetaan parempi tuote tiskiin, koska osa niistä edellisen ostajista ostaa sen seuraavan, korvaamaan edellisen. Nyt jos ei voida edes edellisen kohdalla saavuttaa kysynnän ja tarjonnan rajapintaa, niin korvaavan tuotteen puskeminen markkinoille on syömistä omasta pussista. Ihan vain koska osa olisi ensin ostanut sen ekan tuotteen, jos olisi järkevään hintaan sen saanut ja sitten ostanut seuraavankin tuotteen ja korvannut sen edellisen, jos olisi sen järkevään hintaan saanut. Nyt ne jättää ainakin yhden sukupolven väliin ja se näkyy kassassa, vain koska tarjonta ei vastannut kysyntää ja teho ei vastannut hintaa.

  Toki ne joille hinnalla ei ole väliä ostaa joka tapauksessa, mutta isot markkinat ei toimi noin.
   
  Viimeksi muokattu: 29.04.2018
 32. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 415
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eli kun nykyisten tehtaiden kapasiteeti ei riitä nykytekniikalla sinun logiikan mukaan homma paranisi enempi sillä että tehdää uudetkin tehtaat tällä tehottomammalla nykytekniikalla uuden tehokkaamman tekniikan sijasta vaikka se uusi tehdes valmistaa tuotteita kappalemääräisesti enempi sillä uudella tekniikalla kuin vanhalla tekniikalla.

  Eli päätelysi on niin metsässä kuin se suinkin vain voi olla.


  Ylikysyntä ei vähene sillä että tarjontaa kuristetan tämän pitäisi olla hyvin yksinkertainen käsite miksi se ei mene jakeluun.


  Kysynnän ja tarjonan välisen kuilun voi kuroa umpeen vain kahdella tavalla joko vähentämällä kysyntää nostamalla hintoja (niin kuin on tehty) tai kasvattamalla tarjontaa (jos kuilua kurotaan umpeen kasvattamalal tarjontaa niin se tarjonnan kasvatus kannattaa tehdä tietenki tehokkaimalla mahdollisella tavalla tehottomimman mahdollisen sijasta).
   
  Viimeksi muokattu: 29.04.2018
 33. BlackWolf

  BlackWolf Suomen Michael Jackson

  Viestejä:
  748
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Sinä selvästi kuvittelet että siellä seisoo se 90nm tehdas edelleen tyhjänpanttina siinä 45nm ja 32nm tehtaiden vieressä. Siellä ne pikkuhiljaa ruostuu ja hajoaa, kun ei siellä ketään käy ja viereen rakennetaan kovaa ihan uutta hienoa pytinkiä kun kohta on uusi tehdas kun pitää tehdä alle 7nm tavaraa.
   
 34. svk

  svk Apua, avatarini on sormi! Premium-jäsen

  Viestejä:
  2 553
  Rekisteröitynyt:
  14.12.2016
  Ei välttämättä tyhjän panttina, vaan tuottamassa pikkupiirejä, joissa ei tarvita pienimpiä viivanleveyksiä, kuten prossuja jääkaappeihin yms.
   
 35. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 396
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Vaikka toki joitain vanhempiakin prosesseja säilytetään niin kyllä ne tupataan pistämään uudet prosessit vanhojen tilalle
   
  BlackWolf tykkää tästä.
 36. zepi

  zepi

  Viestejä:
  5 212
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Niin, noista nyt on vaikeampi tietää varmaksi, mutta esim. Noita 28nm prosesseja käytetään edelleen ihan tyytyväisesti joiden halpis-snapdragonien ja erilaisten ei-cpu:iden valmistamiseen.

  Kaiken maailman embedded siruja tehdään vaikka kuinka ja paljon, eikä jossain turvatyynyn laukeamista ohjaavan ic-chipissä/mikrokontrollerissa tarvita mitään 7nm tekniikalla toteutettua 2GHz prosessoria, vaan ihan vaan halvin kontrolleri joka osaa juuri ja juuri enabloida / disabloida turvatyynyn laukeamisen kun auton tietokoneesta se airbägi turvaistuinta varten kytketään pois päältä.

  Tuollaisia voi ihan hyvin tehdä vaikka 90nm prosessilla eikä tunnu missään, kunhan saa mahdollisimman halvalla ne tarvittavat kappalemäärät.
   
 37. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 415
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Älä ala nyt vääntämään toisinpäin
  se on ihan sama rakennetaanko uusi vai päivitetäänkö vanha
  aina on lopputulos se että sillä uudella tekniikalla pystytään valmistaman enempi kuin sillä vanhalla
  eli sinun väitteesi että vanhassa pitäytymällä muka pystytäisiin vastaamaan kysyntään paremmin on täysin hanurista.

  Jos taas halauaisit että pysyttäisiin saman tehoisten näytönohjaintentarjoamisessa
  niin se vaan parantaisi sen uudentekniikan hyötyjä
  kun sillä pystyy tekemään samantehoisen näytönohjainpiirin vähemmällä coremäärällä koska tehot saa kelloilla jne.

  Eli mitenpäin tahansa vänkäät tätä vanhassa pitäytymistä lopputulos on aina se että olet väärässä.


  Tietenkin jos satut olemaan yksi niistä tyypeistä jotka ei kykene myöntämään itselleen että erehtyi jatka vänkäämistä.
   
 38. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 454
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tosin sitä vanhaa piiriä, joka voi olla ihan ok kama esim 10 vuotta ei kannata välttämättä suunnitella osittain uudestaan sille uudelle valmistustekniikalle, eli sitä sitten pusketaan vanhassa tehtaassa niinpitkään, kun laitteet järkevillä huoltokuluilla kestää ja / tai ko piiriä tarvitaan..
   
 39. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 415
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei GTX1030 GTX1050 RX500 RX560 ole vahoista piireistä kutistamalla tehtyjä mutta siitähuolimatta ne on tehokkaampaia kuin vanhat isompipiiriset pykälää/kahta tehokkaammat mallit oli.

  Ne GTX1030 GTX1050 RX500 RX560 on myös hurjasti halvempia valmista.

  Eli ei ole löydettävissä mitään järkisyytä näytönohjainpiirien kehityksen pysäyttämisenn nykyiselle tasolle.
   
 40. Deussu

  Deussu Premium-jäsen

  Viestejä:
  655
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Esimerkiksi AMD:n emolevyjen piirisarjat tehdään 55nm, eli kyllä sille vanhemmallekkin tuotantokapasiteetille on käyttöä.
   
 41. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 396
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Siellä on silti useita pikkupiirejä pidetty markkinoilla useita vuosia välillä nimipäivityksillä välillä ilman koska siinä ei ole aina järkeä tehdä sitä korvaavaa uutta piiriä pienemmällä prosessilla. AMD:lta esim on edelleen saatavilla ainakin yhtä 1st gen GCN -pikkupiiriä ja NVIDIAlla oli Fermejä vielä 700-sarjassa
   
 42. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 415
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Juu mailmalla tuotetaan paljon niin pieniäpiirejä että jos ne yritettäisiintehdä jollain 14nm prosessilla niistä joutuisi tekemään yli neljäkertaa suurempia vain siksi että ne saa liitettyä kotelon bumbpeihin ts pieniä piirejä ei ole järkeä tehdä kovin pienellä viivanleveydäl kun on fyysinenr aja jota pienempää niistä ei voi tehdä.

  Emolevypiirisarjan piiri on hyvä esimerki kun siihen ja siitä pitää mennä paljon väyliä ulos/sisään joten niitä kytkentäpisteitä tarvii olla hirveän paljon se yksin määrää kuinka pieni se piiri voi fyysisesti olla joten tuota 55nm pienempää valmistustapaa ei ole järkeä käyttää kun piirille jäisi valtavasti käyttämätöntä tilaa eli käytettäisiin kalliimpaa valmistustapaa pelkän tyhjäntilan tekemiseen.


  Ne voisi varmaankin uudemmalla valmistustavalla olla jo tuon tyhjän tilan teon rajoilla.

  Senpuoleen kummankaan valmistajan tuon teholuokan näytönohjaimille ei ole mitään järkisyytä olla olemassa kun ne ei ole tehokaampia kuin mitä nyky CPU:iden integroidut näytönohjaimet on eli ne on olemassa vain markkinonti syistä kun OEM koneen spekseihin voi niitä käyttäen listata erilisen näytönohjaimen joka tietämättömästä ostajasta vaikuttaa hyvältä.
   
 43. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 454
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kaotikin kommentin lisäksi:
  Siellä tehtaassa valmistetaan myös paljon muita piirejä, kuin jotain isoja CPU tai GPU piirejä. Muistipiirejä, logiikkaporttimatriisi tuotteita (osa voi olla isojakin) ym ym ym..
  Kokeiltu ja toimivaksi viilattu prosessi on myös helppo myydä ulkoisille asiakkaille ja riskit on olemattomat, samoin lisäkulut pieniä ja investointeja saadaan kuoletettua paremmin.
   
 44. JiiPee

  JiiPee

  Viestejä:
  3 055
  Rekisteröitynyt:
  21.06.2017
  No ei se nyt ihan noin yksinkertaista ole. Jos mietitään että rakennettaisiin nyt uusi 14nm tehas ja uusi 7nm tehas niin väittäisin että tässä vaiheessa se 14nm tehas tuottaisi huomattavasti enemmän piirejä kuin se 7nm tehas ja näin jatkuisi varmaan vielä vuoden ellei pari.
  14nm on kuitenkin valmis jossa saannot on jo erittäin hyvät kun taas 7nm on vasta virittelyvaiheessa ja saantoja toki on mutta vielä melko alhaiset.

  Mutta pitkässä juoksussa 14nm taikka 12nm ei nyt enää toimita alkaa panostamaan.
   
 45. IcePen

  IcePen Typo Generaatroti ;-)

  Viestejä:
  5 415
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jos kysessä on uusi tehdas niin kummallakin prosessilla sekä 14nm että 7nm ne saannot joutuu viritelemään kohdalleen, yksikän tehdas ei ole paketista valmis sarjatuotanto tuote.

  Tästäjohtuen jos se tehdas tehdään suoraan 7nm prosessille välistä jää pois yksi ylimääräinen saantojen viilausvaihe


  Minkälisäksi esim. GF:n tapauksessa sillä 10nm ja 7nm tuotannolla ei ole koko tehtaan mittakaavassa eroa kuin yksi linjalla käytettävä tuotantolaite eli 10nm 7nm voi tuottaa sekaisin jatkuvasti.

  Mutta tuo yksi 7nm prosesille tarvittava laite tekee ison eron siihen miten koko tehdas täytyy rakentaa koska koko tehtaan tarvii olla 3 metriä korkeampi (jos muistin korkeuseron oikein) sen koneen kohdalla joten jos GF rakentaa uuden tehtaan se on järkevää rakentaa 7nm spekseillä koska muuten katon joutuisi purkamaan jossainvaiheessa pois ja rakentamaan 3 metriä korkeammalle.


  Kun GF asensi nykyiseen tehtaaseensa sen 7nm laitteen se joutui purkamaan katon ja lattian siltä kohtaa ja rakentamaan uudet (tuon on täytynyt olla pirullinen ongelma kun kyseessä on puhdastila jota pitää purkaa ja rakentaa kesken tuotannon (ei ollut tuotannokeskeytystä koska niitä Zenejä tarvittiin myyntiiin)).
   
  Viimeksi muokattu: 29.04.2018