AMD:n vielä julkaisematon Navi 24 vuotokuvissa

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
21 529


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
AMD:n RDNA2-grafiikkapiiriperheen tiedetään sisältävän vielä ainakin yhden julkaisemattoman piirin. Nyt VideoCardz on saanut käsiinsä uutta tietoa tulevasta Navi 24:stä.

VideoCardz on saanut kuvien perusteella ennakkoon käsiinsä osia AMD:n Navi 24 -diapaketista. Kuvissa näkyy tuleva grafiikkapiiri sekä muiden saman perheen jäsenten rinnalla että suurempana omassa kuvassaan. Piirit uutisen pääkuvassa ovat vasemmalta oikealle Navi 21, Navi 22, Navi 23 ja Navi 24.Navi 24:n lähikuvassa on nähtävissä yhteensä 16 Compute Unit -yksikköä, mikä tarkoittaisi 1024 stream-prosessoria. Muistiohjain on kaventunut 64-bittiseksi ja sen kaverina on 16 megatavua Infinity Cache -välimuistia. VideoCardz arvioi sirun kooksi noin 141 mm2.

Kenties mielenkiintoisin yksityiskohta on kuitenkin piirin väitetty valmistusprosessi. VideoCardzin mukaan muista RDNA2-grafiikkapiireistä poiketen Navi 24 valmistettaisiin TSMC:n N6-valmistusprosessilla. N6 on suunniteltu helpoksi, suunnittelusäännöiltään yhteensopivaksi prosessiksi N7:n kanssa, mutta AMD ei ole ainakaan virallisissa yhteyksissä maininnut mitään eri prosessin käytöstä.

[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="70285,70284"]

AMD:n odotetaan julkaisevan Navi 24 -grafiikkapiirin ja siihen perustuvan Radeon RX 6500 XT:n tammikuussa. Lisäksi piiri tullaan näkemään tiettävästi kannettavissa sekä karsitumpana RX 6400 -versiona OEM-valmistajien käytössä.

Lähde: VideoCardz

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Liittynyt
14.12.2016
Viestejä
2 768
Well, noin pienessä piirissä pienempi valmistustekniikka on ihan järkevää. Niinhän Applekin tekee. Pienet piirit ensi pienemmällä koolla ja isommat myöhemmin tai vanhemmalla tekniikalla.
 
Liittynyt
21.06.2017
Viestejä
7 017
Hiukan kyllä ihmettelen jos tää olis yht äkkii N6:lla tehty, ellei sitten koko Navi 2 mallisto tule saamaan N6 refreshin tuossa ensi vuoden aikana mikä toki ei ole täysin pois suljettu vaihtoehto.
 
Liittynyt
06.09.2020
Viestejä
4
Huhuissa on ollut puhetta, että navi 33 ja 34 olisivat sitten navi 2 refreshejä ja tulossa sitten jollakin aikataululla navi 31 ja 32 julkaisujen jälkeen. Ihan mahdollista, että siinä samalla siirtyvät sitten tuohon N6 prosessiin, mutta saapa nähdä pitävätkö huhut loppu peleissä paikansa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 157
Hyvä, että tulee näitä hinnat alkaen malleja. Toki nykytilanteessa hinnat ovat suositushinta kerrottuna kahdella. Jimmsillä halvin Amd maksaa n. 600€. Saisi tuo 6400 mallikin tulla kaikkien saataville.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
11 104
Valmistustekniikasta: Tämä N6 on melko pieni parannus N7aan nähden ja pikemminkin voisi ihmetellä, että miksei olla jo N5ssa, joka on sitten jo selvästi N7aa pienempi ja suorituskyvyltään parempi prosessi, N7lla kuitenkin AMD mennyt jo aika monta vuotta;

Vega 20 (N7) julkaistiin kuitenkin jo helmikuussa 2019, eli AMD on mennyt näyttiksissään N7lla/N7P:llä jo melkein 3 vuotta. Olisi ollut jo tänä vuonna ollut aika siirtyä N5een, mutta eipä ole siirrytty, sen sijaan kolmen vuoden jälkeen saadaankin vain pikkuparannus N6een.


Spekulaatio: Tämä "vanhan linjaston" halvin piiri saatiin halvalla portattua(*) N7 => N6 , ja N6 voi ehkä tarjota inasen halvempaa transistorihintaa tai inasen pienempää virrankulutusta kuin N7, mutta selvästi kehittyneempi N5 joka tarjoaa enemmän suorituskykyä vaatisi sitten enemmän kehitystyötä ja voi toisaalta olla jopa transistoria kohden kalliimpi, ja se tulee sitten seuraavan sukupolven linjastossa kesällä tai loppuvuodesta isommissa piireissä


(*) Tästä piiristä ei siis N7-versiota ole ollut, mutta samaa arkkitehtuuria eri laskentayksikkömäärällä ja muistiohjaimäärällä siis tuotettu isommissa piireissä N7lla, arkkitehtuurin porttaus vaikkei koko piirin porttaus.

Hiukan kyllä ihmettelen jos tää olis yht äkkii N6:lla tehty, ellei sitten koko Navi 2 mallisto tule saamaan N6 refreshin tuossa ensi vuoden aikana mikä toki ei ole täysin pois suljettu vaihtoehto.
IMHO olisi vähän too little, too late. Jos olisi tullut tänä vuonna, olisi ollut järkeä ja kiva pikkupäivitys. Ensi vuonna N6 alkaa kuitenkin olemaan jo liikaa jäljessä huippupiireihin ja pitäisi olla vähintään N5ssa.

N5lla on kuitenkin tuotettu ihan merkittävänkokoisia piirejä markkinoille jo yli vuoden ajan(A14).


Tosin toki nykyisessä piiripulassa mennään sillä, että on toisaalta hyvä olla piirejä suunniteltu kaikille eri valmistusprosesseille, koska tehtaiden tilauskirjat näyttää aika täyttä kuitenkin, ja jos yhtäkkiä jostakin yllättäen vapautuisi vähän tehdaskapasiteettia jollekin valmistustekniikalle, olisi hyvä jos olisi edes joku piiri jota sillä tekniikalla valmistaa.
 
Viimeksi muokattu:

mRkukov

Hrrrr...
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 717
Valmistustekniikasta: Tämä N6 on melko pieni parannus N7aan nähden ja pikemminkin voisi ihmetellä, että miksei olla jo N5ssa, joka on sitten jo selvästi N7aa pienempi ja suorituskyvyltään parempi prosessi, N7lla kuitenkin AMD mennyt jo aik amonta vuotta;

Vega 20 (N7) julkaistiin kuitenkin jo helmikuussa 2019, eli AMD on mennyt näyttiksissään N7lla/N7P:llä jo melkein 3 vuotta. Olisi ollut jo tänä vuonna ollut aika siirtyä N5een, mutta eipä ole siirrytty, sen sijaan kolmen vuoden jälkeen saadaankin vain pikkuparannus N6een.
Omaa spekulaatiota: AMD varannut 7nm prosesseista ison osuuden jo kaukana menneisyydessä "kiinteästi halvalla" ja noihin uudempiin prosesseihin ei ole saanutkaan vastaavaa sopparia riittävän halvalla? Siksi käytetään vanhaa niin kauan kuin järkevää. Uudemmat prosessit voidaan ottaa käyttöön sitten kun kannattaa ja kun niillä saadaan selvää kilpailuetua. Missään noista prosesseista ei ole luppoaikaa tai ylikapasiteettiä, joten tilanne voi olla se että uudemmat ovat vain yksinkertaisesti liian kalliita.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
239 546
Viestejä
4 194 445
Jäsenet
70 749
Uusin jäsen
Amaattimies

Hinta.fi

Ylös Bottom