AMD julkisti joukon uusia tekoälykiihdytyksellä varustettuja Ryzen-prosessoreita useaan sarjaan

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
22 698
AMD:n CES 2025 -tarjonnasta on käsitelty jo näytönohjaimet sekä työpöytäprosessorit. Jäljelle jäi vielä mobiilipuoli, jossa parrasvaloihin pääsee muiden uutuuksien ja aiemmassa uutisessa käsiteltyjen Fire Range -prosessoreiden keskeltä odotettu Strix Halo järeällä integroidulla GPU:lla.



AMD:n kauan odotettu järeän integroidun GPU:n prosessori tullaan tuntemaan markkinoilla Ryzen AI Max- ja yrityspuolella Ryzen AI Max Pro -nimillä. Prosessori perustuu kahteen Zen 5 CCX-siruun ja järeään IO-siruun, jossa on jopa 40 RDNA 3.5 Compute Unit -yksikköä ja 50 TOPSin XDNA 2 -tekoälykiihdytin. AMD ei tarkentanut millainen prosessorin uusi muistiohjainmalli on, mutta sen kerrotaan tarjoavan maksimissaan 256 Gt/s muistikaistaa.





Huippumalli Ryzen AI Max+ 395 tulee AMD:n mukaan tarjoamaan tehtävästä riippuen jopa 3,6-kertaista CPU-renderöintisuorituskykyä verrattuna Intelin Core Ultra 9 288V -prosessoriin. Grafiikkapuolella suorituskyky on 3DMark-testien mukaan puolestaan 2,4-kertainen. Kun verrokiksi otetaan Applen tehokkaimmat M4 Pro -piirit 12 ja 14 ytimellä tulee menosta tasaisempaa, mutta AMD:n testien mukaan sen uusi Ryzen AI Max+ 395 jää kuitenkin voitolle kolmessa testissä neljästä ja Cinebenchissäkin vain 14-ytiminen malli pääsee edellä vajaan 3 %:n erolla. Isoimmillaan ero on AMD:n eduksi Vrayssä, jossa Ryzen vie järeämpää M4 Prota jopa 59 %:n erolla. Yhtiö kehaisee lisäksi sen olevan ensimmäinen Copilot+PC-prosessori, joka kykenee pyörittämään 70 miljardin parametrin LLM-mallia ja tekee sen parhaimmillaan 2,2-kertaa nopeammin kuin GeForce RTX 4090 ja tekevän sen 87 % pienemmällä TDP:llä.



Yhteensä vuoden ensimmäisen ja toisen vuosineljänneksen aikana markkinoille tullaan saamaan kolme Ryzen AI Max -mallia kuluttajille ja neljä yrityspuolelle. Huippumalli Ryzen AI Max+ 395:ssä on käytössä kaikki 16 ydintä 5,1 GHz:n maksimikellotaajuudella ja 40 CU-yksikön GPU:lla. Pykälää matalampi Ryzen AI Max 390:ssä on 12 ydintä 5 GHz:n maksimikellotaajuudella ja 32 CU:ta, kun Max 385 tiputtaa ytimet kahdeksaan, mutta pitää maksimikellotaajuudet ja CU:t ennallaan. Vain yrityspuolelle tuleva Ryzen AI Max Pro 380 on varustettu 6 ytimellä, 4,9 GHz:n maksimikellotaajuudella ja 16 CU-yksikön GPU:lla. Kaikki mallit on varustettu 50 TOPSin NPU:lla ja niiden TDP-arvo voidaan konfiguroida 45-120 watin välille.



Pykälää maltillisempaa suorituskykyä hakeville AMD tuo myyntiin Ryzen AI 5- ja 7 -prosessorit, jotka perustuvat tiettävästi Krackan, Krackan Point ja Kraken Point -nimillä tunnettuun piiriin. Ryzen AI 7 350 on varustettu 8:lla maksimissaan 5 GHz:n kellotaajuudella toimivalla prosessoriytimellä ja 50 TOPSin XDNA 2 -tekoälykiihdyttimellä. Ryzen AI 5 340:ssä on puolestaan 6 ydintä 4,8 GHz:n maksimikellotaajuudella ja sama 50 TOPSin tekoälykiihdytin. AMD ei ole tarkentanut onko prosessoriydinten tyyppiä, mutta kellotaajuuksien perusteella mukana on myös järeämpiä Zen 5 -ytimiä.


AMD:n testeissä Ryzen AI 7 350 peittoaa sekä Qualcommin X Plus X1P-42-100:n että Intelin Core Ultra 7 258V:n selvällä erolla kaikki ytimet käytössä. Cinebenchissä Ryzen tarjoaa sen mukaan 30 % parempaa suorituskykyä kuin Qualcomm ja 54 % parempaa kuin Intel, Handbrakessa erot ovat 49 ja 66 % ja lopulta Blender Classroom -testissä 35 ja 78 % AMD:n eduksi. Myös tekoälykiihdyttimen kerrotaan voittavan sekä Qualcommin että Intelin verrokit Procyon AI -testissä, joskin siinä erot jäävät heikoimmin pärjäävään Qualcommiinkin verrattuna selvästi alle 10 %:iin. Prosessorit tulevat myyntiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä ja yrityskäyttöön suunnatut Pro-versiot vuoden toisella neljänneksellä.


AMD tulee lisäksi julkaisemaan uudet Ryzen 200 -sarjan prosessorit, jotka ovat käytännössä vanhat tutut Hawk Point- eli Ryzen 8040 -sarjan prosessorit. Mallista riippuen käytössä on 4, 6 tai 8 Zen 4- ja Zen 4c -arkkitehtuureiden prosessoriydintä ja 16 TOPSin suorituskykyyn yltävä ensimmäisen sukupolven XDNA-tekoälykiihdytin, pois lukien hitaimmat Ryzen 3 210 ja Ryzen 5 220 -mallit, joissa NPU ei ole käytössä. Prosessorit tulevat myyntiin vuoden toisella vuosineljänneksellä.



Kirsikaksi kakun päälle AMD esitteli myös uudet Ryzen Z2 -sarjan prosessorit käsikonsoliluokan tietokoneisiin. Ensimmäiseen sukupolveen verrattuna mallisto kasvaa yhdellä, kun Z2 ja Z2 Extreme saavat rinnalleen myös selvästi kevyemmän Z2 Go:n. Valitettavasti AMD ei tarkentanut mihin siruihin tai arkkitehtuureihin piirit perustuvat. Z2 ja Z2 Extreme ovat kumpikin 8-ytimisiä ja niiden erot löytyvät kellotaajuudesta ja integroidusta GPU:sta. Extreme-mallissa prosessoriytimet toimivat 5 GHz:n maksimikellotaajuudella ja käytössä on 16 CU:n GPU, kun perusmallissa kellotaajuus venyy hieman korkeammalle 5,1 GHz:iin, mutta GPU on kevyempi 12 CU:lla. Z2 Go -mallissa on neljä ydintä 4,3 GHz:n maksimikellotaajuudella ja 12 Compute Unit -yksikön GPU. Kaikkien kolmen TDP on säädettävissä 15 ja 35 watin välillä.
 
Nuo Maxithan tuolla Unified memoryllahan on oikein tervetullut myös Windows-puolelle kun haluaa ajaa kielimalleja omalla koneella. 96Gt muistia GPU:lle ja kovaa ajoa. Aiemmin ei edes kuluttajille suunnatuista näyttiksistä löytynyt riittävästi muistia isojen mallien ajamiseen.
 
@Kaotik toimiiko Strix Halo SO-dimm vai emolevyyn juotetulla DDR5 muisteilla? Kaksi kappaletta 48gigasia olisivat monen mieleen local llm hommissa. Jos näin niin trokarit hyökkää nopeaa tähän markkinaan?
 
Nuo Maxithan tuolla Unified memoryllahan on oikein tervetullut myös Windows-puolelle kun haluaa ajaa kielimalleja omalla koneella. 96Gt muistia GPU:lle ja kovaa ajoa. Aiemmin ei edes kuluttajille suunnatuista näyttiksistä löytynyt riittävästi muistia isojen mallien ajamiseen.
Muistikaistaa taitaa olla paljon, joten mikä lie muistisysteemi. Tuskin mikään, johon voi lätkiä itse lisää muisti kammoilla..
Eli 96 Gigaa tulnee maksamaan melko reippaasti..

Toki onhan tuo hyvä, oikea askel, oikeaan suuntaan, jota on jo pitkään odoteltu..
 
Ovatko AI Max ja AI Max PRO siis sama asia, mutta toinen myydään jollain yrityskatteella/tuella? Entä miten Max+ eroaa Max:sta? Nopeampi vissiin, mutta eikö tuo suurempi numerokin jo ihan riittäisi sen selventämiseen, vai tuleeko plussan mukana jokin ominaisuus mikä ei tule diasta välittömästi selville?

Sitten on nuo muut AI-suorittimet, random Z-kirjaimet, jne. Kuka näitä nimeää?
 
Ovatko AI Max ja AI Max PRO siis sama asia, mutta toinen myydään jollain yrityskatteella/tuella? Entä miten Max+ eroaa Max:sta?
Kyllä, AMDlla on vastaavat Pro-versiot ollut jo pitkän aikaa muistakin prosessoreista.
Max+:n + on vain huippumallin alleviivaamista.
 

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjuista
263 930
Viestejä
4 571 859
Jäsenet
75 319
Uusin jäsen
koirankouluttaja

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom