7.1 kuulokkeet ja ääniongelmat

Viestiketju alueella 'Ongelmat' , aloittaja Maki-Taaki, 10.02.2019.

 1. Maki-Taaki

  Maki-Taaki

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kysytäänpäs täältä jos olisi joku kokenut kehäkettu, joka osaisi neuvoa :)

  Kuulokkeina Logitechin G430 (7.1) ja ongelmana peleissä vaimeasti kuuluvat puheäänet. Esim Far Cry 5 puheäänet kuuluvat erittäin vaimeasti välivideoissa ja pelissä eivät kuulu ollenkaan olkoot "Logitech Gaming Software" ohjelmasta tilaääni pois päältä tai Dolby Surround tai DTS asetuksessa.

  Windows tunnistaa kuulokkeet 7.1 kuulokkeina ja kun ajaa testisetuppia Windowsissa läpi niin ainoastaan kahdesta kaiuttimesta kuuluu ääniä. Kuulokkeet kytketty omalla, USB porttiin kytkettävällä "äänikortilla" koneeseen. Mitään muuta valintaa tuon 7.1 surround asetuksen lisäksi ei ole valittavissa olkoot tilaääni päällä tai pois tuolta Logitechin softasta.

  Sain puheäänet kuulumaan kun pistin Windowsista "Ääni" valikosta asetuksen "Ota monoääni käyttöön" päälle. Onko tämä nyt kunnollinen ratkaisu vai miten nämä kuulokkeet saisi toimimaan oikein 7.1 tyylisesti?
   
 2. Joonass

  Joonass

  Viestejä:
  172
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2017
  Olen hyvin vahvasti sitä mieltä, että näitä tilaäänikuulokkeita tarvitsee säätää vain kerran:
  Ottamalla virtuaaliset 7.1 tilaäänet pois käytöstä.
  Et halua monoääntä, vaan normaalin 2-kanavaisen stereon. Kuulet sen jälkeen kaikki äänet kuten ne on tarkoitettu kuultavaksi.
   
 3. Maki-Taaki

  Maki-Taaki

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Jeps. Tilaääni ei ole päällä Logitechin omasta softasta mutta kun ajan testiajoa Windowsissa näillä kuulokkeilla, tunnistuu ne automaattisesti aina 7.1 surround tilaan. En tiedä miten nämä saisi vaihdettua esim "Stereo" tilaan. Tuo mono asetus on ollut ainoa keino saada puheäänet kuulumaan oikein esim Far Cry 5:ssa.
   
 4. Joonass

  Joonass

  Viestejä:
  172
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2017
  Viimeksi muokattu: 19.02.2019
 5. Maki-Taaki

  Maki-Taaki

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  USB palikalla kytketty. Latasin uusimman Logitechin softan mutta ei ollut apua. Softasta tilaääni pois päältä. Firmistä en päivittänyt kun ilmeisesti vaikuttaa vain mikrofonin selkeyteen.
   
 6. Joonass

  Joonass

  Viestejä:
  172
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2017
  En näköjään ole keskittynyt lukemaan kunnolla. Jos ei softalla tai pelin sisäisistä saa sitä stereolle, niin en osaa auttaa.
  Muillakin ollut samaa probleemaa. Ohjeena ollut vain:
  1. poista ohjelmisto
  2. poista ajurit (laitehallinta)
  3. irroita laite
  4. reboot
  5. asenna ohjelmisto
  6. kytke laite
  7. ohjelmisto asentaa ajurit

  Forums

  Tai sitten kytke kuulokkeet 3.5 mm äänilähtöön
   
 7. Maki-Taaki

  Maki-Taaki

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kiitos. Testaan kun kerkiän :)
   
 8. TMK

  TMK

  Viestejä:
  503
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2017
  Tossa linkissä nyt puhuttiin surroundista.
  Toki sama ohje voi ratkaista aloittajan ongelman.

  Ootko kattonut, onko pelin asetuksissa puheäänille oma volume?

  Edit. Kyllä tuo taitaa tarkemmin ajateltuna ajuriongelmalta kuulostaa.
   
 9. Maki-Taaki

  Maki-Taaki

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  On joo ja on täysillä. Muistaakseni sama ongelma oli uusimman Wolfensteinin kanssa
   
 10. E.T

  E.T

  Viestejä:
  2 425
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Kaiutinkanavien määrä pitää konfiguroida Windowsin toistolaiteasetuksista.
  Se on se minkä pelit näkevät ja todennäköisesti käyttävät oletuksena.  Ihmisen kuulo ei ole stereo vaan binauraalinen.
  What Is Binaural Audio - Hooke Audio
  Valitettavasti vain tallenteet ovat tuota heikompaa stereokuraa...
   
 11. lusikkamies

  lusikkamies

  Viestejä:
  311
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
 12. Maki-Taaki

  Maki-Taaki

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Missä tuo säätö mahtaa tarkalleen olla?
   
 13. Maki-Taaki

  Maki-Taaki

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
 14. Maki-Taaki

  Maki-Taaki

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  No niin.

  Teinpä vähän testailua. Tein uuden asennuksen Logitechin forumien ohjeiden mukaisesti tästä viestistä: 7.1 kuulokkeet ja ääniongelmat

  Asensin uusimman Logitechin Gaming Softwaren. Windowsin ääniasetuksista tunnistuu automaattisesti 7.1 Surround järjestelmäksi, jota ei voi vaihtaa. Testattaessa kuuluu vaan kaksi kaiutinta ja muut mykkinä.

  Ensimmäinen testi: Logitech Gaming Software päällä, tilaääni pois päältä ja monoääni pois päältä Windowsista. FC5 hahmon puhe kuuluu selkeästi molemmista kuulokkeista kun seison suoraan edessä. Käännyn 90 astetta oikealle ja puhe siirtyy vasempaan kuulokkeeseen. Käännyn keskiasennosta 90 astetta vasemmalle niin puhe kuuluu pelkästään oikeasta kuulokkeesta. Käännyn keskiasennosta 180 astetta niin, että puhuja on selän takana ja ääni kuuluu todella vaimeasti.

  Toinen testi: Logitech Gaming Software päällä, tilaääni Dolby Surround päällä ja monoääni pois päältä Windowsista. FC5 hahmon puhe kuuluu selkeästi molemmista kuulokkeista kun seison suoraan edessä. Käännyn 90 astetta oikealle ja puhe siirtyy vasempaan kuulokkeeseen. Käännyn keskiasennosta 90 astetta vasemmalle niin puhe kuuluu pelkästään oikeasta kuulokkeesta. Käännyn keskiasennosta 180 astetta niin, että puhuja on selän takana ja ääni kuuluu todella vaimeasti. Lopputulos siis sama kuin ensimmäisessä testissä.

  Kolmas testi: Peli sammuksiin ja ennen boottia Logitech Gaming Softwaresta tilaääni pois päältä ja sammutin myös Logitech Gaming Softwaren. Tämän jälkeen bootti. Logitech Gaming Software ei päällä, tilaääni ei päällä ja monoääni pois päältä Windowsista. Sama lopputulos kuin ensimmäisessä ja toisessa testissä.

  Neljäs testi: Peli sammuksiin, Logitech Gaming Software pois päältä, tilaääni pois päältä, Windowsista monoääni päälle. Ajoin Windowsista ääniasetuksista 7.1 Surround kanavien testiajon läpi ja kaikista kanavista kuuluu nyt ääni paitsi subbarista. FC5 hahmon puhe kuuluu selkeästi molemmista kuulokkeista kun seison suoraan edessä ja kun käännyn tasaisesti 360 astetta kuuluu puhe kokoajan selkeästi riippumatta asennosta.

  Viides testi: Peli sammuksiin. Logitech Gaming Software päälle, tilaääni Dolby Surround päälle, Windowsista monoääni päälle. Ajoin Windowsista ääniasetuksista 7.1 Surround kanavien testiajon läpi ja kaikista kanavista kuuluu nyt ääni paitsi subbarista. FC5 hahmon puhe kuuluu selkeästi molemmista kuulokkeista kun seison suoraan edessä ja kun käännyn tasaisesti 360 astetta kuuluu puhe kokoajan selkeästi riippumatta asennosta.

  Näillä testeillä nyt vaikuttaisi kuitenkin, että tuo monoääni asetus on se juttu mikä saa äänet kuulumaan kunnolla. Varsinkin nuo puheäänet. En sitten tiedä onko tämä nyt oikein aseteltu mutta vaikuttaisi hyvältä.
   
 15. E.T

  E.T

  Viestejä:
  2 425
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Siitä oikean alakulman palkin kaiutin/äänenvoimakkuuskuvakkeesta oikealla napilla klikkaamalla saa valikosta avattua toisto/tallennuslaitteiden asetukset.
  Elleivät sitten ole sitä romuttaneet Wintoys10:ssä ja siirtäneet niihinkin pääsyn useamman mutkan taakse...


  Tuo hyvin keinotekoisen kuuloinen yhdestä korvasta kuuluminen on kaiutin-stereomiksauksen normaali käytös kuulokkeilla.

  Monoasetus todennäköisesti miksaa äänen monoksi yhteen klönttiin ja sitten vain toistaa sen saman kaikkiin kanaviin.
  Suuntaahan siinä ei varmaan kuulunut mitenkään.
   
 16. Maki-Taaki

  Maki-Taaki

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Outoa, että tuo käyttäytyy noin tuon "yhdestä korvasta kuulumisen" tilanteessa varsinkin silloin kun kääntyy 180 astetta ja kohde on selän takana. Ei silloin mielestäni äänenvoimakkuuden pitäisi mitenkään vaihtua jos etäisyys hahmoon pysyy samana?

  Jeps. Monoääni WIndowsissa klönttää nuo kaikki äänet samaksi. Ainakaan itse en tunne erottavani ääniä tuon työkalun kanssa mutta Logitech Gaming Softwaren tilaääni demossa äänet kuuluvat samoin yhtenä klönttinä kun monoääni on päällä. Kun tilaäänidemon lyö käyntiin Logitech Gaming Softwaresta kuuluu vain vasen ja oikea kaiutin ja muut jäävät pimentoon. On tämä kyllä outoa meininkiä. Kun pelidemon äänet kuuluvat LGS softassa niin sitten surround kuulostaisi toimivan oikein.
   
 17. Joonass

  Joonass

  Viestejä:
  172
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2017
  Mitä windows sanoo, kun kytket kuulokkeet 3.5mm liittimellä?
   
 18. Maki-Taaki

  Maki-Taaki

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Teinpä vielä yhden tsekkauksen. Pistin LGS:stä tuon testidemon päälle ja samalla vieressä oli tuo Windowsin kaiuttimien kuva vieressä. Pistin demon päälle ja alkoi se "Over here is the left channel"... jne. Kun demo alkoi ja tuo "Over here is the left channel" kuului vasemmasta kupista, näkyi kaiuttimien vieressä vihreä palkki liikkuvan. Samoin kävi oikean kaiuttimen kohdalla. Sitten kun lähti menemään läpi noita keskikaiuttimia ja takakaiuttimia niin ei kuulunut luureista yhtään mitään mutta vihreä palkki liikkui kaiutin kuvakkeen vieressä. Onkohan nämä nyt rikki jotenkin?

  EDIT: Vaihdoin piruuttain USB porttia. Nyt LGS ei saa tilaäänidemoa ollenkaan päälle, vaikka tilaäänen saa kyllä kytkettyä. Windowstista kun ajaa nyt tuon testin 7.1 Surround tilassa niin kaikkien kaiuttimien ääni tulee oikein eikä yhtenä könttänä. Samoin FC 5 äänet kuuluvat nyt oikein ja 180 asteen käännös puhuvasta hahmosta ei enää vaimenna puheääniä kun etäisyys puhujaan pysyy samana. Pirun outoa.

  EDIT 2: Boottasin koneen ja nyt tilaäänidemon saa päälle LGS ja se vaikuttaisi toimivan oikein. Myös Windowsin kaiutintesti näyttää kaikki kaiuttimet oikein ja ääni kuuluu myös oikein jokaisesta kaiuttimesta. Olikohan tuo nyt USB portista kiinni?
   
  Viimeksi muokattu: 20.02.2019
 19. Joonass

  Joonass

  Viestejä:
  172
  Rekisteröitynyt:
  06.08.2017
  Joskus USB-porttia vaihtamalla ajaa ajurit uudelleen, jolloin solmuun menneet ajurit voi korjaantua.
  Toisinaan taas usb-porttia vaihtamalla saa hetkellisesti toimimaan ja vika ilmenee myöhemmin uudelleen, jolloin täytyy taas vaihtaa usb-porttia.
   
 20. Maki-Taaki

  Maki-Taaki

  Viestejä:
  134
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Joo täytyy seurailla miten tämä etenee. Kiitoksia kaikille avusta ja palataan taas mikäli ongelma uusiutuu :)