Mainos 6 vinkkiä ulkoisen SSD:n käyttöön!

Liittynyt
18.05.2018
Viestejä
49
samsung-ssd8-10.jpg


Mainos kirjoitti uutisen/artikkelin:
Tämä artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Samsungin kanssa.

Ulkoisen SSD-levyn perusperiaate on yksinkertainen: samoja taustalla olevia komponentteja, joita käytetään tietokoneen sisäisessä tallennustilassa, voidaan käyttää myös ulkoiseen tallennukseen USB:n tai Thunderboltin kautta. Tuloksena on yhdistelmä runsasta tallennustilaa ja suorituskykyä, joka avaa mielenkiintoisia ovia.



Kerromme tässä vinkkejä siitä, miten ulkoinen SSD turboahtaa tietokoneesi käyttöä riippumatta siitä, oletko harrastelija, ammattilainen vai vain kiinnostunut tehokkaammasta tekniikasta. Lista ei ole tyhjentävä, ja olemme kiinnostuneita siitä, miten sinä käyttäisit tai haluaisit käyttää ulkoista SSD:tä - jätä oma vinkkisi kommentteihin!

6 näppärää vinkkiä ulkoisen SSD-levyn käyttämiseen
  • Valokuvaa ja videoi suoraan SSD:lle
  • Lightroom-kirjasto mukaan matkalle
  • Telakka-asemasta tulee tallennuskeskus
  • Nopea varmuuskopiointi saatavilla
  • Siirrettävä virtuaalinen käyttöjärjestelmä
  • Mobiili pelikirjasto


4K-videon tallentamiseen


4K-videon tallentaminen tai jopa 6K:n tai 8K:n tallentaminen järjestelmässä tai videokamerassa vaatii tallennusvälineeltäsi huomattavasti enemmän kuin HD-video tai still-kuvat. Tarkka vaadittava bittinopeus riippuu kamerassa käytetystä koodausstandardista, mutta pikselien lukumäärä tarkoittaa, että jokainen 4K-kuva saattaa viedä jopa neljä kertaa enemmän tallennustilaa kuin vastaava kuva 1080p:n resoluutiolla. Siksi 4K-videon tallentamiseen käytetyn muistikortin on kyettävä tarjoamaan sekä vaadittava kirjoitusnopeus että mahduttamaan suuret videotiedostot pidemmistä tallennuksista.



Yksi vinkki on siis unohtaa muistikortit ja tallentaa suoraan ulkoiselle SSD-levylle. Joissakin kameroissa tämä onnistuu suoraan sisäänrakennetun USB-portin kautta. Muissa tämä voidaan tehdä käyttämällä tietokonetta välikätenä. Näin voit tallentaa pidempiä 4K-videoita vaihtamatta muistikorttia ja tehdä sen huomattavasti nopeampaan tallennuslaitteeseen kuin perinteiseen muistikorttiin. Tämä on kätevää jokaiselle, joka muokkaa valokuvia tietokoneella, jossa ei ole sisäänrakennettua muistikortinlukijaa, mutta jossa on useampi USB Type-C-portti.


Lightroom-kirjastollesi


Kun kuvat on otettu ja niitä on käsiteltävä esimerkiksi Adobe Lightroomissa tai Affinity Photo -sovelluksessa, tallennusvaatimukset kasvavat entisestään, kun versionhallinta tulee mukaan kuvaan. Sama koskee videoita, jolloin työkaluina voivat olla Adobe Premiere tai Final Cut. Alkuperäiskappaleet vievät huomattavasti tilaa, ja usein käsittelyn tuloksena voi olla pari versiota, jotka tallennetaan viennin jälkeen. Jokainen, joka käyttää Lightroomia, on todennäköisesti tottunut siihen, että ohjelman kirjasto käsittelee näitä erilaisia versioita ja palaa aiemmin aloitettuun työhön.



Vinkkinä sinulle, jolla voi olla useampi kuin yksi tietokone työskentelyä varten, kuten kannettava tietokone kenttähommissa ja pöytäkone kotona tai toimistossa - anna kirjaston olla ulkoisella SSD-levyllä. Kuvien tallentaminen ja avaaminen etenee yhtä nopeasti kuin sisäisellä SSD-levyllä, voit tuoda kirjaston helposti toiseen tietokoneeseen ja kaikki tiedot voidaan salata salasanalla.


Telakka-asemallesi


Tehokkaat kannettavat tietokoneet, joissa on nopeat liitäntämahdollisuudet, kuten USB 3.1 tai Thunderbolt, tekevät telakointiaseman käytöstä todella helppoa, ja kannettava tietokone on helppo muuttaa pöytäkoneeksi, jossa on hiiri, näppäimistö, näyttö ja verkko.

Tällöin ulkoisen SSD:n hyöty on tallennustilan nopea kasvattaminen, jos jätät sen vain kytkettynä telakointiasemaan. Voit esimerkiksi jättää ohjelmat, joita käytät vain yhdessä ulkoisen tallennuslaitteen suuren näytön kanssa, tai jättää joitain projekteja pöydälle, jos et tarvitse niitä matkalla ollessasi. Ratkaisu voidaan yhdistää myös muihin tämän artikkelin vinkkeihin, esimerkiksi ottamalla käyttöön virtualisoitu käyttöjärjestelmä ulkoisella SSD-levyllä, jota käytät, kun muodostat yhteyden telakointiasemaan. Toisin sanoen ulkoinen SSD ei ole vain hyödyllinen, kun se kulkee mukana laukussa, vaan se on myös helppo irrottaa ja ottaa kaikki tarvittava mukaan.


Mikä Thunderbolt on?



Thunderbolt on PCI-Expressiin perustuva tiedonsiirtostandardi, sama tekniikka, jota käytetään mm. näytönohjainten liittämiseen tietokoneeseen. Teknologiaa voidaan kuvata moottoritieksi suoraan prosessoriin ja muistiin, jopa 5 GB:n nopeudella sekunnissa (40 Gbit/s). Nykyisen standardin nimi on Thunderbolt 3 ja se käyttää USB-C-liitintä, jota käytetään myös USB 3.1:ssä. Thunderbolt 3:n avulla ulkoinen SSD, kuten Samsung X5, voi saavuttaa lähes 2 800 MB/s lukunopeuden - se on nopeampi kuin useimmat sisäiset SSD-levyt.


Varmuuskopiointiin


Kaksi kultaista sääntöä varmuuskopiointiin: varmuuskopioi usein, äläkä luota vain yhteen ratkaisuun. NAS ja pilvi ovat kaksi hienoa ratkaisua, joita voi käyttää kotona, toimistossa tai muualla, jossa on nopea ja vakaa Internet-yhteys. Jos kuitenkin matkustat, tarvitset jotakin, joka on sekä nopea että varma.



Varmuuskopioimalla ulkoiseen SSD-asemaan matkan aikana tunnet olosi varmemmaksi, kun sinulla on tärkeimmät tietosi lisäksi ainakin yhdessä muussa paikassa kuin vain laitteen muistissa. Varmuuskopiointi sujuu myös paljon nopeammin kuin mekaaniselle kiintolevylle, ja koska SSD on nopea ja helppo salata eikä siinä ole liikkuvia osia, ja tiedot ovat tallessa kopioinnin jälkeen.


Varmuuskopiointi Windowsissa



Tietojen varmuuskopiointiin on useita tapoja, sekä ilmaisilla että maksullisilla vaihtoehdoilla. Windows 10:ssa on sisäänrakennettu varmuuskopiointiohjelma, jota voit käyttää ohjauspaneelin kautta - löydät työkalun helpoimmin painamalla Käynnistä ja etsimällä ”Varmuuskopiointi”. Suosittuihin maksullisiin vaihtoehtoihin kuuluvat Macrium Reflect (sekä ilmaisena että maksullisena versiona) ja Veeam Endpoint, joissa molemmissa on hieman vähemmän asetuksia ja ominaisuuksia kuin Windowsin sisäisissä työkaluissa. Kun olet valinnut työkaluksi ulkoisen SSD:n, kuten Samsung SSD T5:n , joka on nopea vaihtoehto kopiointiin – prosessin tulisi olla selvä lähes 5 kertaa nopeammin kuin kopioitaessa ulkoiselle mekaaniselle kiintolevylle.


Virtuaaliselle käyttöjärjestelmälle


Virtualisoitu käyttöjärjestelmä tarkoittaa, että voit esimerkiksi asentaa Windowsin tai Linuxin "virtuaaliseen" tietokoneeseen, jota käytät sitten ohjelman tapaan toisesta käyttöjärjestelmästä. Koko virtualisoitu käyttöjärjestelmä tallennetaan kuten tiedosto, jota voidaan siirtää tai varmuuskopioida vapaasti.

Tämän etuna on, että virtualisoidussa käyttöjärjestelmässä ei tarvitse huolehtia siitä, mistä fyysisestä tietokoneesta sitä käytetään - jos haluat siirtää sen kannettavasta tietokoneelta pöytäkoneeseen, asenna vain virtualisointiohjelmisto (esimerkiksi VirtualBox tai VMware) ja avaa sen tiedosto. Tämä on kätevää esimerkiksi silloin, jos sinulla on palvelin, jota haluat siirtää tarvittaessa, tai jos haluat työpöydän, jolla on esiasennetut työkalut, joita voit käyttää miltä tahansa tietokoneelta.



Ulkoinen SSD on tehokas työkalu virtualisoitujen käyttöjärjestelmien kanssa työskentelemiseen, koska sen suorituskyky on verrattavissa sisäänrakennettuun SSD-levyyn. Voit siis tallentaa virtuaalisen käyttöjärjestelmän ulkoiseen tallennustilaan, olipa se sitten Linux-pohjainen palvelin tai vanha Windows-asennus retropelaamista varten. Jos haluat vaihtaa tietokonetta, kytke vain SSD-asema kiinni, asenna virtualisointiohjelma ja aloita.


Kuinka paljon tallennustilaa tarvitaan?



Windows 10:n tilantarve vaihtelee käytetyn version mukaan, esim. Home tai Enterprise, ja kasvaa Microsoftin uudempien versioiden myötä. Asennus vie tällä hetkellä n. 25–40 GB. Voit yleensä käyttää Windowsia 64 GB:n tallennustilalla, jos et aio asentaa useita ohjelmia. Jopa 2 TB:n tallennustilalla Samsung SSD T5 ja X5 voivat simuloida lähes 15 kappaletta 128 GB:n tallennuslaitteita, yhdellä käyttöjärjestelmällä jokaisessa simuloidussa laitteessa, jos niin haluat.


Pelikirjastollesi


Yleinen vinkki sekä työasemien että kannettavien tietokoneiden käyttöön on tallennuslaitteen osiointi, jossa on osio itse käyttöjärjestelmälle ja yksi tai useampi osio tiedoillesi, kuten kuville, asiakirjoille ja muulle sisällölle. Näin voit asentaa käyttöjärjestelmän uudelleen sen vaikuttamatta tietoihisi. Samasta syystä voi olla hyvä laittaa Steam-kirjasto toiseen osioon. Jos joudut asentamaan Windowsin uudelleen, voit tuoda kirjaston uudelleen Steamiin tarvitsematta ladata kaikkia pelejä uudelleen.



Tähän suosittelemme hieman joustavampaa järjestelyä, nimittäin pelikirjaston tallentamista kokonaan omalle SSD:lle, mieluiten ulkoiselle. Jos sisäinen tallennustila hajoaa, pelikirjasto on silti tallessa, eikä sinun tarvitse ladata kymmeniä tai satoja gigatavuja uudelleen. Lisäksi voit käyttää samaa pelikirjastoa useilla tietokoneilla, esimerkiksi jos sinulla on sekä kannettava että pöytäkone.
Luo Steam-kirjasto ulkoiselle SSD:lle

Uuden pelikirjaston luominen ulkoiselle SSD-levylle on nopeaa ja siihen liittyy vain muutama vaihe:
  1. Liitä ulkoinen SSD, esim. Samsung SSD T5. Huomaa sille annettu aseman tunnus “D:\”.
  2. Napauta Steamissä “Steam” valikkorivin yläosassa ja sitten ”Asetukset”.
  3. Napsauta asetusruudussa vasemmassa sarakkeessa "Lataukset" ja sitten "Steamin kirjastokansio".
  4. Avautuvassa ikkunassa näet pelikirjastosi, kuinka monta peliä ne sisältävät, kuinka paljon tallennustilaa on käytössä ja kuinka paljon on käytettävissä.
  5. Napsauta ”Lisää kirjastokansioon” ja selaa ulkoista SSD-tiedostoasi. Jos et ole vielä luonut kansiota peleillesi, voit luoda ja valita sen. Napauta sitten ”Valitse”.
  6. Sama menetelmä toimii myös aiemman kirjaston tuonnissa - kopioi vain Steam-kansio toiselta tietokoneelta ja selaa kansiota samalla tavalla sen tuomiseksi.


Yhteenveto


Kun sisäinen SSD voi olla käytännöllisin päivitys mekaanisella kiintolevyllä varustettuun tietokoneeseen, ulkoinen SSD voi avata uusia ovia tietokoneen käyttämiseen kotona, toimistossa, studiossa tai matkalla ollessa. Toivomme tämän artikkelin tarjonneen inspiraatiota siitä, miten ulkoista SSD-levyä voidaan käyttää esimerkiksi virtuaalikoneille, nopeaan kuvanhallintaan, kannettaviin pelikirjastoihin tai varmuuskopiointiin. Tietenkin haluamme myös kuulla, miten itse käytät SSD:tä - jätä kommentteihin oma vinkkisi!



Älä missaa aiempaa artikkelia ulkoisesta tallennustilasta ja siitä, miten SSD-tekniikkaa voidaan käyttää. Tästä aiempiin SSD-oppaisiin!

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Viimeksi muokannut ylläpidon jäsen:
Yksi vinkki on siis unohtaa muistikortit ja tallentaa suoraan ulkoiselle SSD-levylle. Joissakin kameroissa tämä onnistuu suoraan sisäänrakennetun USB-portin kautta. Muissa tämä voidaan tehdä käyttämällä tietokonetta välikätenä. Näin voit tallentaa pidempiä 4K-videoita vaihtamatta muistikorttia ja tehdä sen huomattavasti nopeampaan tallennuslaitteeseen kuin perinteiseen muistikorttiin.
Tämä jäi "hämaräksi" Miten kameralla/millä voi kuvata tietokoneen avulla vaihtamatta muistikorttia, jos kamera ei tue ulkoiselle "kovalevylle" tallentamista?
Saako noi Sony-/ panasonic wifi ohjelmat toimimaan Androit laitteiden lisäksi myös tietokoneissa?

Olen ymmärtänyt, että SSD-levyt olisivat paremmin tärähdystä kestävät => näin ollen parempi valinta matkamiehelle kuin kiintolevyasemat?

Yhden illan kun kuvaa menee helposti 2-kameralla 100Gt-150GT muistikortteja. SSD:lle on nopea siirtää, eli niiden tyhjentämiseen tulee käytettyä. Ja saa kalliit kortit kiertoon.
 
Ainakin osa kameroista tukee suoraa siirtoa kamerasta koneelle wifin kautta. En tiedä toimiiko uusissa Sonyissä ja Panasoniceissa.

SSD on aina parempi liikuteltava asema matkalla, SSD ei hajoa jos sen pudottaa kesken kirjoituksen lattialle tms. Lisäksi SSD:t on niin paljon kevyempiä, että niitä on kiva kannella.

Kotona suosin silti ulkoisena varmuuskopiointina HDD:tä ihan vaan hinnan takia. Nyt kun on pöytäkoneessa 4TB sisäinen pelkästään kuvaushommille ja 8TB ulkoinen, niin ei lopu tila ihan heti kesken. reissussa otan varmuuskopiot SD-kortilta kannettavan sisäiselle SSD:lle (kannettavassa SD-lukija sisäisenä). En koe tarvitsevani SD:n ja läppärin lisäksi enää kolmatta kopiota kuvista. Tosin olen pääasiassa Still kuvaaja joten kuvien koko on nykyisellä kameralla vain 20-40MT/kpl. Kuvia tulee maksimissaan 100GT/reissu ja niitä karsitaan sitten vasta kotona ison näytön kanssa.
 
Meillä tehtiin töissä ylijäämä-SSD levyistä ulkoisilla koteloilla keikkalevyjä asentajille. Moninkertaisesti nopeampaa kopioida muutaman kymmenen gigan omat tiedostot SSD:lle vs. perinteinen ulkoinen 2.5” levy. Sama toisinpäin, kun ne siirretään käyttäjän uudelle (tai vanhalle) koneelle takaisin.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 624
Viestejä
4 493 917
Jäsenet
74 264
Uusin jäsen
NiuNau

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom