4k-videot syövät internetin

Kaiser Soze

Johtaja
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
4 961
4k-videot syövät internetin
Netflix.jpg
Netflix
Terveydenhuollon laitteiden tuottama liikenne on merkittävin esineiden internetin yhteyksien kasvattaja lähimpien viiden vuoden aikana.

Terveyttä monitoroivien laitteiden ja verkkoon kytkettyjen lääkeannostelijoiden määrä kasvaa maailmassa 30 prosentin vuosivauhdilla vuoteen 2021 saakka. Näkemykset ilmenevät tietoliikenneyhtiö Ciscon vuotuisesta Visual networking index -ennusteesta.

Ciscon selvityksen mukaan puolet verkossa olevista laitteista on esineiden internetin eli iot-laitteita (internet of things) vuoteen 2021 mennessä.

Siltikin video tullee vuosina 2016–2021 dominoimaan globaalia ip-liikennettä noin 80 prosentin osuudellaan.

Iot on tavallaan melkein joka paikassa ja on ainakin tulossa joka paikkaan.

”Jos yhteyksiä on kymmeniä tai satoja miljardeja, niin pakkohan niiden on näkyä jotenkin”, kommentoi selvitystä Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Manner.

”Onko sillä mitään merkitystä kokonaisuuden kannalta, on aivan toinen juttu. Yleensä pienten, sulautettujen laitteiden tuottama liikenne on hyvin vähäistä, eikä sillä ole suurtakaan vaikutusta kokonaisuuteen. 4k-video on jotain aivan muuta”, Manner pohtii ja jatkaa: ”Nehän [4k-videot] tappavat tai ovat jo tappaneet mobiiliverkotkin”, Manner heittää.

Hänen mukaansa nykyiset verkkosivut tuottavat samankaltaista liikennettä kuin iot.

”Keskimääräinen nettisivu koostuu tänä päivänä noin sadasta objektista, jotka voivat tulla mikä mistäkin päin verkkoa. Huonoimmilla sivuilla saattaa olla useita satoja http-kyselyitä per sivu. Se on samanlaista liikennettä kuin iot”, Manner paketoi isoa tilannekuvaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä iot:n käytön vaikutus verkkoihin näkyy merkittävänä langattoman verkon laajentamistarpeena sekä tarkkana radiotien suunnitteluna.

”Toistaiseksi iot-laitteiden käyttö ei merkittävästi ole näkynyt HUS:n muussa verkkosuunnittelussa”, sanoo tietohallinnon taseyksikön johtaja Pertti Mäkelä.



Ciscon näkemyksen mukaan terveydenhuollon kanssa lähes samaan kasvutahtiin (29 %) yltävät älyliikenne ja älykaupungit.

Esimerkiksi Ruotsissa iot-laitteiden määrän arvioidaan kymmenkertaistuvan 1,2 miljoonasta lähes 12 miljoonaan vuosina 2016–2021. Iot:n kasvu kiihdyttää osaltaan globaalin ip-liikenteen määrää entisestään, mutta silti iot-yhteydet haukkaavat tuolloinkin vain noin viisi prosenttia ip-liikenteestä.

Koko ip-liikenteen ennustetaan olevan vuonna 2021 noin 278 eksatavua (2016: 96 eksatavua; lisää tästä alla olevassa kainalojutussa).

Tarkastelujakson aikana ip-liikennettä dominoi edelleen videoliikenne 80 prosentin osuudellaan. Uusien medioiden, kuten internetin live-videoiden, suoratoisto-tv:n liikenne- ja henkilökohtaisten livevideoiden määrät 15-kertaistuvat Ciscon mukaan vuoteen 2021 mennessä.

Cisco arvelee live-verkkovideoiden määrän muodostavan vuonna 2021 noin 13 prosenttia kaikista videoista.



Oman osansa ip-liikenteen määrän kasvuun tuovat uudet lisätyn todellisuuden (augmented reality) ja virtuaalitodellisuuden (virtual reality) ratkaisut. Näiden arvioidaan kolmikymmenkertaistuvan tutkimusjakson aikana.

Vielä toistaiseksi matkapuhelinten virtuaalitodellisuus on aivan lapsenkengissä.

Cisco ennustaa internetin käyttäjien määrän kasvavan vuosina 2016–2021 3,3 miljardista 4,6 miljardiin, mikä olisi toteutuessaan peräti 58 prosenttia maailman väestöstä.

Kiinteää laajakaistaa käyttävien laitteiden osuus ip-liikenteestä kutistuu 37 prosenttiin, kun taas wlan- ja mobiiliyhteydellä verkkoon liittyvien laitteiden määrät kasvavat 63 prosenttiin vuonna 2021 (2016: 41 %).

Wlan- ja mobiiliyhteydet dominoivat nettiliikennettä tuolloin 73 prosentin osuudellaan (2016: 62 %). Kiinteän laajakaistan osuus internetliikenteestä kutistuu 27 prosenttiin (2016: 38 %), Cisco arvelee.
 
Sitä odotellessa, että joku hakkeri kaappaa kaikki lääkeannostelijat ja mummot saavat tappavan annoksen pillereitä...

Näinpä,
Lääkeannostelijat netissä kiinni ja työntekijät minimissä. Sitten, kun jotain sattuu, ei olekaan ihmisiä tarpeeksi paikalla..

Voisi alkaa katsoa tietoturva-alan yrityksiä osakesalkkuun


Mutta joo, kyllähän tuo striimaaminen mobiiliverkot jo nyt tuhoaa. Ei tule illan "Netflix-aikaan" muutamaa megaa enempää kaistaa..
 
Viimeksi muokattu:
Sitä odotellessa, että joku hakkeri kaappaa kaikki lääkeannostelijat ja mummot saavat tappavan annoksen pillereitä...

Tuota... Äidilläni oli hoitokoti 90-luvun lopulta toissavuoteen, olen itsekkin ollut töissä noiden hommien kanssa ja nyt teen (siis ihan kirjaimellisesti toisessa ikkunnassa on tiedosto tällä hetkellä auki) yliopistolla ihan palkkaa vasten kevyttä tutkimusta vanhusten lääkehuollosta ja voin kyllä sanoa, että todenäköisesti vanhukset eivät ottaisi lääkkeitä sen enempää päin vittua, kuin nytkään, vaikka hakkerit löisivät täysin randomilla lääkkeet menemään :rofl::rofl::rofl:

Lääkkeiden määräminenkin tuntuu menevän ihan randomilla, jonka lisäksi niiden ottaminen on ihan oma tarinansa, jos vanhukset tätä omatoimisesti tekevät, eikä se hoitajiltakaan aina ihan putkeen mene.

Jos ja kun tuollaisia älydosetteja tulee, niin niiden kanssa kyllä pitää teroittaa, että tämä laite ei ole mikään jumala, vaan sitä pitää vahtia, että se tekee kaiken oikein ja samalla se vahtii, että sinä teet kaiken oikein.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 806
Viestejä
4 478 892
Jäsenet
74 015
Uusin jäsen
Az1

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom