-

Ihmetystä herättää se, että lattia tuntuu kylmältä jalalle. Yleisesti lattialämmityksen hyötyjä on nimenomaan lämmöntunne jalkaan, jolloin sopiva huoneilman lämpötila voi olla asteen tai kaksi vähemmän kuin normaalisti. Eli näin katsottuna tuo 19-20 astetta osuu tuohon haitariin.
Silti lattian ei kyllä pitäisi tuntua kylmältä. Muuttiko tuo pumpun päälle laittaminen mitään? Onko tilanne sama joka huoneessa?
 
No kohde on puoliksi myymättä, joten rakennuttaja nuukailee lämpöjen kanssa. Isännöitsijän vaihtamiseen tarvitset muiden asukkaiden tuen, joten kannattaa kysellä muilta onko kylmä. Pieni mahdollisuus on toki, että systeemissä on ilmaa ja jokin mättää.
Kivilattia tuntuu näillä säillä helposti kylmältä, koska se lattialämmitys ei vielä puske hirveästi lämpöä kun ulkona on vielä plussaa. Sitten kun tulee kylmempää lattiakin lämpiää enemmän.
 
Ihmetystä herättää se, että lattia tuntuu kylmältä jalalle.
Samaa mieltä. Lattialämmityksen yksi etu nimenomaan on tuo että sisäilmaa voi pitää pari astetta viileämpänä (~20 astetta) koska jalkoihin tuntuu jatkuvasti lämmin lattia. Kysele naapureilta miten heillä on lämpöä tuntunut lattiassa ja mikäli heillä asia on ok niin sitten on vikaa kyseisen asunnon kierrossa, muussa tapauksessa taitaa vaan rakennuttaja yrittää säästellä euroja kun joutuu maksamaan lämmitykset tyhjllään oleviin kämppiin.
 
Oma isännöitsijä aikanaan harasi niin paljon vastaan kuin mahdollista kun kämpästä löytyi kosteusvaurio. "Ei se mitään ole", "No jotain pientä, en sinuna huolestuisi", "Ei sille tarvi mitään tehdä". Täysin mulkkumaisena paikalle.. Noh, kunnon kosteusvaurio löytyi ja eikun repimään lattioita. Ei tietenkään mitään anteeksipyyntöjä tai vastaavaa koskaan.

Sama tilanne kun aloittajalla että yhtiössä kämppiä tyhjillään ja halusi varmaan nuukailla niin paljon kuin mahdollista.
 
Tilanne missä rakennuttajalla on iso hallinta vielä yhtiössä myymättömien asuntojen kautta johtaa usein siihen että isännöitsijä/huoltoyhtiö ovat suoraan rakennuttajan käsikassaroita. Jotain maalämmön säädöissä ja tai lattiakierron termostaateissa on säädetty väärin joko huolimattomuuttaan tai tahallaan ja taustalla todellakin voi olla halu säästää kuluissa mitä myymättömät asunnot aiheuttavat.
 
Ruuvaa jakotukilta ne toimilaitteet irti ja varmista että venttiilit toimii normaalisti (nuppi painuu sisään ja ponnahtaa ulos). Ja jos jättää toimilaitteet irti, niin silloin voi ainakin varmistua siitä, että lämmitys pöhisee niin täysillä mitä kierrosta lämpöä irtoaa (termostaatit ei kurista).

Tuo 27 asteinen menovesi vaikuttaa kyllä aika alhaiselta nollakelille. Meillä menee nyt +10 asteen ulkolämmöllä saman lämpöistä vettä kiertoon. Toki lämpökäyrä on aina rakennuksesta riippuvainen.
 
Ruuvaa jakotukilta ne toimilaitteet irti ja varmista että venttiilit toimii normaalisti (nuppi painuu sisään ja ponnahtaa ulos). Ja jos jättää toimilaitteet irti, niin silloin voi ainakin varmistua siitä, että lämmitys pöhisee niin täysillä mitä kierrosta lämpöä irtoaa (termostaatit ei kurista).

Tuo 27 asteinen menovesi vaikuttaa kyllä aika alhaiselta nollakelille. Meillä menee nyt +10 asteen ulkolämmöllä saman lämpöistä vettä kiertoon. Toki lämpökäyrä on aina rakennuksesta riippuvainen.
27 astetta on todella alhainen vaikka olisi miten uusi asunto kyseessä.
 
Epäilen vahvasti että sähkömies ja putkimies on puhunut erikieltä ja ristiinkytkentöjä termareiden kanssa.

Kannattaa katsoa linjasäätöventtiilit onko ollenkaan?

Tyypillisesti rivitaloissa usein epätasapainoa juuri näiden asioiden takia.
 
Asialle ei kuitenkaan lähiaikoina voi tehdä mitään, mikä on valitettavaa. Itsellä on kanssa datanurkkauksessa ajoittain kylmä, niin ostelin tuollaisia:
Hae - honeywell lämmitin - CDON.COM

Ne lämmittää hyvin ja maksaa sitten sähkönkulutuksessa. Jos on rahaa ylimääräiseen sähkölaskuun, niin tuosta saisi. Soveltuu niin hyvin, että valkoista mallia on epäilty joskus tietokonekaiuttimeksi vieraiden toimesta.

--

Tietenkin trendikkäämpää ja hyväksyttävämpää tällä foorumilla on ostaa GPU-mainausrakki nurkkaan ja antaa sen konvertoida sähkö lämmöksi.
 
Siinä maalämpöpumpussa on tärkein säätö se miten lämmintä vettä se tuuppaa sinne lattiaan. Mulla se säätö on siinä heti päällimmäisenä eli ei tarvii kuin plussaa ja miinusta painella pari kertaa päänappuloista niin se muuttuu. Nyt on säätö +20 astetta muuten ja sillä on pikkusen yli 20 huoneissa. (Voi tosin muuten olla, että toi säätö tarkottaakin sitä miten lämmintä vesi on kun se palaa sieltä kierrosta takas pumpulle, en ole varma). Olkkarissa lämpimämpää kun käytän takkaa siinä lisäksi.
Mut jos siellä joku nuukailee konehuoneessa, niin mitkään termostaattien säätelyt ei auta. Pitää laittaa isännöitsijä ruotuun, laittaa lisää vaatetta tai hakea tokmannilta lisäpatteri.
 
Heti kun mahdollista, hallitus kasaan ja isännöitsijä vaihtoon, jos asukkaat haluaa että kämpissä on lämmintä vaikka30 astetta niin ei isännöitsijä sellaista voi estää, asukkaathan sen lämmityksen kummiskin maksaa
 
Yksi syy näihin tilanteisiin taitaa olla nykyiset ohjeet mitoittaa lämmitysjärjestelmät. Laitetoimittajien mitoitusarvot näyttävät usein olevan hieman alakanttiin, jolloin lämpökäyrä on myös alhainen. Taustalla lienee energiatalous, E-luvut ja niiden "kaunistelu". Teoria ja käytäntö eivät kohtaa ja rakennuksen lämmittämiseen tarvitaan enemmän energiaa kuin laskelmat ja paperit näyttävät.
Itse yrittäisin vielä saada isännöitsijää/huoltoyhtiötä/rakennuttajaa nostamaan lämpökäyrää.
 
Koetas nyt edes muutama naapuri saada samaan rintamaan, niin on vähän helpompi neuvotella. Jos taas naapureissa ei ole kylmä, on teidän ssunnossa jotain häikkää (toossa ylempänä tota jakotukkiasiaa käsiteltiinkin), silloin taas voit osoittaa, että vika vain teillä.

offtopic: 2009 tuli akuutti kämpän tarve oman talon rakentamisen ajaksi, kun kämpppä meni kaupaksi vähän turhan nopeasti. SRV vuokrasi tyhjillään olevia rivareita (siis uudiskohde). Oli olllut toista vuotta vissiin tyhjillään. No kun mentiin katsomaan paikalle, oli kämpässä jotain +30 lämpöä ja kaikki termarit täysillä. Vissiin olleet jo vähän pidempäänkin. Useasta paikasta parketit rakoili ja lähti tikkuja, kun oli lattialämmitystä täysillä pidetty. Silloin ei ainakaan rakennuttaja nuukaillut :) Ja sama koski koko rivarinpätkää, kaikissa asunnoissa sama juttu...
 
Eräs uusi rivitaloasunto kärsi kanssa talvella huoneiden kylmyydestä. Ratkaisu oli niinkin yksinkertainen kun ovien ja ikkunoiden säätäminen. Tiedä sitten oliko alkuperäinen asentaja ollut huolimaton vai oliko asunnon rakenteet eläneet. Lattialämmitysksen teho oli mitoitettu juuri alarajalle ja ylimääräinen veto aiheutti, ettei lämmitys enää riittänyt. Tämä oli siis vain esimerkki, eikä sitä voi suoraan peilata aloittajan asuntoon. Omassa taloyhtiössä alkoi lämmintä tulla ihan ilmoittamalla, että ei tarkene.
 
Tuo 27 asteinen menovesi vaikuttaa kyllä aika alhaiselta nollakelille. Meillä menee nyt +10 asteen ulkolämmöllä saman lämpöistä vettä kiertoon. Toki lämpökäyrä on aina rakennuksesta riippuvainen.

27 astetta on todella alhainen vaikka olisi miten uusi asunto kyseessä.

Täällä 2017 valmistunut rivari. Nollassa asteessa menoveden lämpötila on käyrän mukaan 27,3 astetta. Tästä menoveden lämpötila nousee 0,22 astetta per ulkolämpötilan laskeva aste. Näillä arvoilla sisälämpötila on nollakeleillä noin +22, ja parinkympin pakkasilla laskee noin +20 asteeseen. Lämmitysjärjestelmä säätää pumpun kiertonopeutta ja lämpöpumpun tehoa siten, että meno- ja tuloveden lämpötilaero on noin 3 astetta.

Menoveden lämpötila pitäisi olla siis suunnilleen kohdallaan, jos vain kiertoa on tarpeeksi. Nyt luultavasti kierto on riittämätön tuolla menoveden lämpötilalla.
 
Siellähän on melko varmasti lämmöntasapainotus vielä tekemättä jos kerran kesällä valmistunut uudiskohde. Lähtisin itse kyselemään urakoitsijalta/isännöitsijältä onko tehty ja jos ei ole niin aikataulu milloin tehdään.
 
Oletko mittaillut niitä lämpöjä itse?

Eli vaikka ir-lämpömittarilla lattian lämpöjä eri tiloista/kohdista (keskeltä lattiaa/seinien vierestä), seinien pintalämpöjä metrin/kahden metrin korkeudessa, tuloilman lämpötilaa?
Ne termari yms mitä asunnossa on voi näyttää mitä vaan jos ei niitä ole kalibroitu.

Oudolta tuntuu että jos tuleva vesi on 27c niin ettei lattiat lämpene? Syy voi olla myös tuloilma, jos siellä ei jälkilämmitystä ole ja kone "kesäasennossa".

Lattian pintalämpö itsellä nyt 23c, huoneissa 21-22c ja tuloilma +19c... Tämä ainakin itselle juuri optimi kun laattalattia kyseessä.
 
Kirjoittakaa lyhyt ytimekäs selonteko tästä lämmitysasiasta ja miten rakennuttaja on ottanut asian vastaan. Kun myymättömissä asunnoissa on näyttöjä, niin käykää kertomassa näyttöön tuleville miten rakennuttaja toimii ja antakaan näytössä kävijöille tuota paperia rakennuttajan toiminnasta mukaan.

Kukaan täyspäinen tuosta toiminnasta kuuleva ei asuntoa tuolta osta ja kävijät ovat varmasti kiinnostuneita tästä toiminnasta.

Seuraavana saatte varmaan vihaisen puhelun rakennuttajalta, siihenhän ei tarvi reakoida mitenkään... Jos ei ymmärrä ja halua tehdä tämänkään jälkeen asialle mitään, niin on aika ihme.
 
Viimeksi muokattu:
Edelleenkin asukkaathan sen lämmityksen maksavat eikä siitä pitäisi rakennuttajalle kuluja tulla vaikka ne asunnot tyhjillään seisovat jos termarit on kiinni.

Kuten edellä sanoinkin niin todetkaa ongelma ja kuten resetor yllä sanoi niin kirjatkaa se ylös.

Sensijaan älkää nyt helvetti sinne näyttöön menkö sitä paperia esittelemään vaan toimittakaa se sille isännöitsijälle/rakennuttajalle/taholle joka asiaan voi vaikuttaa. Voi hyvin olla että asia ei edes ole edennyt siltä henkilöltä eteenpäin kehen olette olleet yhteydessä.
 
Eikä kannata alkaa DYI hengessä rassaamaan yhtään ainutta venttiiliä/toimilaitetta. Reklamaatiota reklamaation perään. Kaupan purku jne uhkailu alkaa jossain kohtaa vaikuttamaan.

Niin ja se isännöitsijä vaihtoon, jos on kyseessä ihan uusi asoy niin tämä voi olla rakennusliikkeen kanssa kimpassa.
 
Se on tätä uuden asumisen herkkua. Lapsenvikoja laitteissa, takuukorjauksia ja säätövirheitä esimerkiksi lämmöissä. Plus sitten rakentajien touhut. Isännöitsijen rooli tuossa vaiheessa on olematon, koittaa vain luistaa nakkisuojaan.
 
Eräs uusi rivitaloasunto kärsi kanssa talvella huoneiden kylmyydestä. Ratkaisu oli niinkin yksinkertainen kun ovien ja ikkunoiden säätäminen. Tiedä sitten oliko alkuperäinen asentaja ollut huolimaton vai oliko asunnon rakenteet eläneet. Lattialämmitysksen teho oli mitoitettu juuri alarajalle ja ylimääräinen veto aiheutti, ettei lämmitys enää riittänyt. Tämä oli siis vain esimerkki, eikä sitä voi suoraan peilata aloittajan asuntoon. Omassa taloyhtiössä alkoi lämmintä tulla ihan ilmoittamalla, että ei tarkene.

vähän tähän liittyen, onhan lto-koneen pelti talviasennossa?
 

Statistiikka

Viestiketjuista
256 216
Viestejä
4 456 415
Jäsenet
73 693
Uusin jäsen
Vartia

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom