Aaltoliike
Alkuperäinen jäsen
- Liittynyt
- 19.10.2016
- Viestejä
- 1 348
Acronis True Image is now
Acronis Cyber Protect Home Office
Kaikkea sitä ku vanhaks elää..
Acronis Cyber Protect Home Office
Kaikkea sitä ku vanhaks elää..
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Moi,
Tarkoituksena olisi hommata ulkoinen kiintolevy varmuuskopiointiin. HDD levy varmaan riittää tähän tarkoitukseen?
Onko tämä SMARTDISK MOBILE DRIVE USB 3.0 HDD 320 GT levy laadukas.
Ja toinen ulkoinen kiintolevy peleille riittääkö HDD vai pitäisikö jo olla SSD levy?
Windows 10 varmuuskopiointi onnistuu helpoiten varmaan Windowsin omalla ohjelmalla?
Kannattaako nykyään ottaa Windowsista levy kuvia?
Kiitos vastauksista.
Windows 10:ssä ei varsinaista backuppia ole vaan käytössä on "File History" joka kaiketi toimii hieman samaan tyyliin kuin Applen Time Machine. En ole itse käyttänyt sitä niin en osaa sanoa miten hyvin se toimii. Levykuvan tekemistä varten tarvitset erillisen sovelluksen.
Reilun vitosen lisäsijoituksella lähtis kolme kertaa isompi (1Tb) levy:Moi,
Tarkoituksena olisi hommata ulkoinen kiintolevy varmuuskopiointiin. HDD levy varmaan riittää tähän tarkoitukseen?
Onko tämä SMARTDISK MOBILE DRIVE USB 3.0 HDD 320 GT levy laadukas.
Ja toinen ulkoinen kiintolevy peleille riittääkö HDD vai pitäisikö jo olla SSD levy?
Windows 10 varmuuskopiointi onnistuu helpoiten varmaan Windowsin omalla ohjelmalla?
Kannattaako nykyään ottaa Windowsista levy kuvia?
Kiitos vastauksista.
Joo, tuon Win 7:n varmuuskopiointi (Backup and Restore) tiedän. Tämä tiedostohistoria sitten uudempi tuttavuus minulle. Kannattanee käyttää tuota Win 7:n varmuuskopiointi ohjelmistoa vai miten nykypäivänä?
Minulla käytössä vuosia ilman kummempia ongelmia. Koossa sen minkä on määritellyt ja silloin kun on määritellyt ja jos kone on kiinni, tekee sen seuraavalla käyttökerralla. Varmaan nopeampiakin löytyy mutta tuo on toimiva, helppo ja ilmainen. Kannattaa vain huomioida että se nappaa system imageen mukaan järjestelmälevyn ohjelmineen joten tilaa pitää olla ja ensimmäisellä kerralla kestää.Post: 9349038 sanoi:Joo, tuon Win 7:n varmuuskopiointi (Backup and Restore) tiedän. Tämä tiedostohistoria sitten uudempi tuttavuus minulle. Kannattanee käyttää tuota Win 7:n varmuuskopiointi ohjelmistoa vai miten nykypäivänä?
Kannattaa vain huomioida että se nappaa system imageen mukaan järjestelmälevyn ohjelmineen joten tilaa pitää olla ja ensimmäisellä kerralla kestää.
Joo suurinpiirtein, jos ruksaat sen system imagen mukaan. En muista millä nimellä menee fi-versiossa. Niin tai minä siis puhun siitä kympissä olevasta win7:n varmuuskopioinnista, en file historystä.Oho tämä selittäisi että miksei File History mahtunut ottamaan ensimmäistäkään kokonaista varmuuskopiota, kun dataa oli noin 1.6 teraa ja backup-levyllä tilaa 2.7 teraa.
Eli se yrittää ottaa koko C-aseman, vaikka asetuksissa näyttää että kopsaisi vain käyttäprofiilin näkyvät alikansiot?
Joo suurinpiirtein, jos ruksaat sen system imagen mukaan. En muista millä nimellä menee fi-versiossa. Niin tai minä siis puhun siitä kympissä olevasta win7:n varmuuskopioinnista, en file historystä.
Eikös se file historyn runsas kulutus tule vain siitä että eri tiedostoista on monta versiota?Ok sekoitin, ei system image sitten selittänytkään file historyn runsasta tilankulutusta.
Pidemmän päälle joo, mutta laitoin sen vasta ensimmäistä kertaa päälleEikös se file historyn runsas kulutus tule vain siitä että eri tiedostoista on monta versiota?
Pitäisi taas katsoa, onko varmuuskopioinnit ajan tasalla. Backupattavaa dataa muutama sata gigaa, sekä henkilökohtaista (valokuvia jne.), että työtiedostoja (oman firman kaikki tiedostot). Täällä on paljon ollut keskustelua erilaisista softista ja teknisistä ratkaisuista, vähemmän (joskin jonkin verran kuitenkin) varsinaisesta strategiasta. Oisko vinkkejä / kommentteja, miten homma kannattaa tehdä ja ollaanko oikealla tiellä? Oma strategia on ollut, että priorisoin datan kolmeen tasoon:
- Kriittinen data, jonka häviäminen aiheuttaisi merkittäviä ongelmia tai merkittävää vitutusta. Firman minkä tahansa tiedoston häviäminen, henkilökohtaisten valokuvien, dokumenttien jne. katoaminen.
- Tärkeä data, jonka häviämisestä selviää vitutuksella. Tiedostot, jotka voi korvata jollain määrällä työtä. Oikeastaan tähän kategroiaan ei ole juuri mitään tippunut.
- Vähäpätöinen data, jonka saa imuroitua netistä takaisin tai joka saa hävitä ilman, että tulee onmgelmia
Käytännössä olen tällä hetkellä hoitanut hommaa niin, että kriittinen data on työaseman/läppärin paikallisella levyllä pilveen synkattuna (henkkoht. ja firman data eri pilviin). Vahinkodeletet voi palauttaa suorana pilvestä, pilvessä myös muutaman päivän ajan versiointi, jos huomaa että eilen tuli paskottua joku dokumentti, niin palautus onnistuu. Eli pilven tarkoitus on synkronoida tiedostot koneiden välille ja mahdollistaa nopea ja vaivaton palautus lyhyen aikaa katoamisn jälkeen. Tämän lisäksi minulla on pari nassia, toinen talossa, toinen autotallissa ja näihin painan datat kerran päivässä. Nasseissa tarpeeksi levyä useamman vuoden versiohistoriaan (joo kriittisiä tiedostoja ei ole niin paljoa kun en tee mitään videoeditointia). Tämän tarkoitus on mahdollistaa palautus tilanteessa, jossa huomaan datan hävinneen niin myöhään, että se on hävinnyt pilvestä tai jos ransomware tms. on onnistunut kryptaamaan tiedostoja ja nämä synkkautuneet jo pilveen. Autotallissa sijaitseva nassi on suojassa tulipalolta ja toisaalta tulipalossa myös pilvipalvelu toimii kyllä.
Tärkeä, muttei kriittinen, data menee pelkästään nasseille, mutta melkein kyllä tästä kategoriasta voisi luopua. En oikein keksi mikä olisi sellaista, mikä ei ansaitse mennä pilveen, mutta mikä kuitenkin pitäisi varmuuskopioida. Vähäpätöistä dataa on terakaupalla nasseilla ja koneilla, kännykässä ja usbitikuilla ja whatnot saa mennä, ei vituta liikaa.
Onko vinkkejä miten kuviota kannattaisi parantaa? Homma tärkeä sen vuoksi, että firman tiedostot ihan oikeasti ei saa kadota, verottajakin voisi hermostua. Melkein voisi vielä maksaa jollekin kaupalliselle palveluntarjoajalle, jos laittaisi pilven ja nassien lisäksi vielä firman tiedostot johonkin varsinaiseen backup palveluun. Tätä ketjua kun lueskelin, niin tajusin, että tuota nassikuviotakin pitää parantaa, ovat nyt nimittäin ihan vaan levyjakoja, jonne Duplicati painaa datat. Ransomwaret vissiin osaa skannata levyjaot ja voivat paskoa nekin. Eli pitää varmaan käyttää jotain muuta metodia, scp/sftp:tä tms.? Pitää olla jo aika sofistikoitunut ransomware, että kykenisi tällaisia hyökkäysvektoreita käyttämään. Saispa vielä hoidettua homman niin, että uusia tiedostoja nassille voi luoda, mutta vanhoja ei muokata...
Sitten pitäisi vielä omalta osaltani kriittisesti tarkastella tietoturvaa, autentikoitumista, kryptausta jne, mutta se on toisen ketjun aihe se.
Tosiaan, tuo Ransomware asia kannattaa ottaa huomioon, eli ei pidetä pilviä ja NAS levyjä jatkuvasti koneella näkyvissä, koska silloin menee nekin datat jos pääsee yllättämään.
ZFS olisi mielenkiintouinen homma, mutta jos oikein käsitin, niin se kaipaisi jo käytännössä ECC muistit nasseihin. Toki voisin ECC muistia hankkia, mutta kun sitten pitäisi hankkia laitteisto joka tukee tätä ja sitten päästään siihen, että olen diyttänyt nassit ultra low power vehkeiksi ja markkinoilla ei taida olla tällä hetkellä mitään sopivaa... Tarttisi mini-ITX emon jollain AMD:n Zen 3 mobiiliprossulla tms, mutta heikkoa on tarjonta...
Joops... Tietääkö joku, onko seuraavat vaatimukset täyttäviä (Windows) varmuuskopiointisoftia olemassa:
En tiedä softaa mutta mites onnistuis niin päin että se varmuuskopioinnin suorittava kone ottaa yhteyden koneeseen jossa varmuuskopioitava data on. Koneeseen ei tarvi avata jakoja eikä sen tarvi edes päästä internettiin, näin ollen sen saastuttaminen ja sitä vastaan hyökkääminen on hankalaa. Haittapuoli että laitteen täytyy olla älykkäämpi kuin tyhmä levypurkki (ja mahdollisesti tarvii oman näppiksen ja näytön, riippuen siitä kuinka rajatuksi haluaa pääsyn tehdä).
En tiedä mikä on, ettei tällaista softaa ole, mutta kenties markkinat olisivat niin järjettömän pienet, ettei kukaan viitsi tehdä. Muutenkin noin päin tehtynä tietoturva on taas toiseen suuntaan liipasimella, jos backup-palvelin saatuu,
Ei kai siinä mitään erikoissoftaa tarvita, esim joku Windows kone mihin asennetaan paikallista levyä tarpeeksi ja mäpätään varmistettava hakemisto verkkolevyksi (eri tunnuksella kuin mitä varmistuskone käyttää). Asennetaan mieluisa varmuuskopiontisofta, laitetaan varmistamaan verkkolevyltä paikalliselle ja se on hyvin pitkälle siinä. Jos jättää gatewayn pois niin koneeseen ei päästä ulkoverkosta kiinni ja jos laittaa varmistetulle datalle minimi-iän ennen kuin sen saa kirjoittaa yli niin ei käy niin että levytilan loppumisen takia varmuuskopio ylikirjoitetaan kryptatulla versiolla.
Mitä nyt viikonlopun aikana jaksoin opiskella borgbackuppia, niin voin sanoa, että unohtakaa kaikki tar/git/whatever viritelmät, jos ei puuhastelu itsessään ole se pointti. Borgilla saa toteutettua useilla eri tavoilla ransonmwarelta suojautumisen. Itse toteutin niin, että tein kaikille varmuuskopioitaville kohteille read only verkkojaon/ssh-tunnarin, joiden yli borg-serveri hakee datat ja varmuuskopioi deduplikoituna paikalliselle levylle. Toinen tapa olisi asentaa borg-clientit varmuuskopioitaville kohteille, jotka painavat datat borg-serverille, joka on säädetty näiltä osin append only tilaan. Eli vaikka varmuuskopioitavat kohteet korkattaisiin, ei niiltä ole pääsyä borg-serverille pyyhkimään yli dataa ja toisaalta borg-server ei pysty pyyhkimään yli clienttien dataa.
Kuten joku sanoi, niin näin varmaan saadaan toimimaan kaikki tai ainakin lähes kaikki server-client perusteiset backup-järjestelmät. Itse olisin tosiaan halunnut puhtaasti client-only toteutuksen admin-tunnareiden erotuksella, mutta tämä oli umpikuja. Nyt on sitten server-only toteutus joka on ihan yhrtä hyvä ellei parempi, ainoa että clienteille pitää järkätä levyjako tai ssh-tunnus, mutta eipä ole iso homma.
En tiedä softaa mutta mites onnistuis niin päin että se varmuuskopioinnin suorittava kone ottaa yhteyden koneeseen jossa varmuuskopioitava data on.
Vastaan itselleni aiempaan kysymykseen... Ohjelma ei ole enää tuettu.WD my passportin mukana tulee WD Backup -softa. Onko kellään kokemuksia sen käytöstä koneen varmuuskopioinnissa ulkoiselle levylle?
Viimeisintä 2.0 canary versiota. Huom. Kai sä huomasit että test ei toimi, vain täysi restore paljastaa korruptoitumisen. Sehän tuossa se suurin ongelma onkin josta olen niitä suominut. Tämä yhtälö kun tekee siitä aivan ihanan petollisen ansajutun. Sitten kun oikeasti tarvitsee palauttaa, ei enää onnistu.Käytitkö vanhaa 1.3 versiota vai uudempaa 2.0 versiota Duplicatista? Itselläni on jälkimmäinen ja ei ainakaan vielä ole korruptoitunut kun olen testaillut kerran pari vuodessa.
Vastaan aika vanhaan postaukseen mutta laitetaan nyt kuitenkin. Ja tosiaan, tuo nyt oli vaan esimerkkikoodia mutta silti, ettei kukaan ota ideaa tuosta: älkää parsettako "ls":n tulostetta ikinä. Googlettakaa miksi, tässä yksi sivusto jos kiinnostaa.Tai voihan sitä jollain skriptilläkin yrittää sitä uudelleen kasausta, esim. tyylillä:
for kala in $(ls | sort) ; do
cat $kala >> isokala
rm $kala;
done
robocopy
"X:\kansio\source"
"Y:\dest\backup %date:~-4,4%-%date:~-7,2%-%date:~-10,2%" file.zip
/COPY:DAT
Ongelmana siis, että päivämäärä säilyy. Tarkoituksena olisi jättää tuo päivämäärä poimimatta.Muistaakseni kun lisää option /dcopy:T niin pitäisi säilyä päivämäärä.