OLED Näyttöjen saatavuus

Liittynyt
20.10.2020
Viestejä
60
Mitä oled monitoreja, joko gen 2 tai gen 3 on nyt noista uusista saatavilla suomessa?

32" 4k 240hz tai 34" 1800R oled monitorit hakusessa jossa KVM kytkin.
Esim. 321URX, 341CQPX tai HP Omen Transcend 32

Tuntuu että kaikkialla on ei-oota vaan tarjolla, ilmeisesti jotkut toki tälläkin foorumilla onnistuneet nappaamaan joitain yksilöitä.


 
Liittynyt
30.10.2020
Viestejä
13
Saatavuus heikko tänne pienen maan huonoille markkinoille. Kannattaa varmaankin laittaa vaan tilausta sisään, jonoa varmasti on ja ruutua luukutetaan fifona.
 
Liittynyt
20.10.2020
Viestejä
60
Joo, siltä vaikuttaa...valitettavasti. Olen myös saksan, italian ja ranskan amazonia katellut mutta ei sielläkään mitään ole tarjolla :/
 
Liittynyt
03.12.2019
Viestejä
7
Aika hankala noita on saada. Kyttäsin kauppoja useamman kerran viikossa noin kuukauden ajan ja huomasin että viime lauantaina Jimmsillä luki ASUS ROG Swift OLED PG32UCDM -kohdalla, että 6 kappaletta tulossa noin 10 päivän päästä joista 2 vapaana. Laitoin tilauksen menemään ja ainakin jo seuraavana päivänä vapaana ollut 1 kappale oli myös mennyt. Sen verran kysyntää että mitä nyt stokkiin tulee niin ne menee päivässä tai parissa.
 
Liittynyt
26.05.2024
Viestejä
2
Kieltämättä aika hankala tilanne näiden kanssa, joskin sama kuvio oli myös viime vuonna kun ensimmäisen aallon OLED-mallit saapuivat. Tällä kertaa näyttäisi jopa olevan hieman parempi tilanne Suomen saatavuuden suhteen. Juuri tätä kirjoittaessa näyttäisi olevan Gigabyten versiota muutama tilattavissa, mutta muuten aika tyhjää kaikkialla. Viime kädessä tosin kaiken tämän lisäksi joutuu aika pitkälti ns. valitsemaan kompromissinsa. Käytännössä kyseessä on ns. early adapter -kamaa, joka on hinnoiteltu sen mukaisesti. Esimerkiksi TV-maailmaan verrattuna on näiden hinnoittelu melko karua, mutta toisaalta näytöissä ollaan totuttu vuosikausiin reuna-LED IPS paneleihin. Kaikki on suhteellista.

Oman tutkimuksen lopputulokset tiivistettynä:

ASUS PG32UCDM: jalusta jakaa mielipiteitä (ei mahdu esim. kuulokevahvistin näytön alle), firmiksessä yhä ongelmia (ks. ROG:n foorumien pitkä lanka HDR 1000 -tilan himmeydestä vs. muut versiot), USB C -virransyöttö täysillä niin lukitsee kirkkauden, plussaa optisesta SPDIF-ulostulosta. Helppo kytkeä ulkoiseen äänikorttiin/DAC esimerkiksi jos haluaa pelata konsoleita samalla näytöllä. Hinta korkea. Saatavuus tähän asti paras kaikista jos haluaa rajoittaa Suomen kauppoihin helpomman mahdollisen RMA takia. Miksi rajoittaminen voi olla ihan järkevää? Olen vähän skeptinen sen suhteen, että nämä kestäisi kolmea vuotta palamatta kiinni joten tuo kiinnipalamistakuu voi tulla oikeasti käyttöön. Potentiaalinen miinus redditissä useampi raportti coil whine -melusta standby/off -tilassa. RGB-kama voi olla plussa tai miinus. Plussana VESA-mount suoraan laatikosta.

ALIENWARE 4K (skippaan jatkossa tarkat mallinumerot QD-OLED): firmiksessä ei suurempia ongelmia, plussa tai miinus on toi kaari. Joskin kaikessa rehellisyydessä se on onneksi melko maltillinen. Itselleni isompi ongelma on tuo sisäänrakennettu tuuletin, joka väistämättä tulee keräämään pölyä ja mahdollisesti hajoaa tai alkaa pyöriä liian äänekkäillä kierroksilla jossain vaiheessa. Toinen ongelma on se ettei tässä saa ns. logo detection -systeemiä pois päältä mikä käytännössä laskee työpöytäkäytössä kirkkautta, koska algoritmi tulkitsee ikkunat helposti logoiksi. Hinnaltaan paras ja Dell takuu on yleisesti ottaen hyvin luotettava. Ekoissa erissä sai aika suurella todennäköisyydellä naarmuuntuneen paneelin suoraan laatikosta, koska Dell ei laittanut suojakalvoa päälle. Jos on omistanut QD-OLED TV:n tietää miten helposti nämä naarmuuntuvat, mutta onneksi uusissa erissä Dell on ilmeisesti korjannut ongelman. Tästä näkökulmasta saatavuusviiveet eivät välttämättä ole huono asia. Ennemmin ehjä monitori kuin se että pitää lähteä lähettämään heti takaisiin. Myös tästä löytyy jonkin verran coil whine raportteja. Jalustassa paremmin tilaa kuin ASUS-versiossa.

MSI 4K: tästä lukenut vähiten, koska saatavuus täällä Suomessa tai edes tänne lähettävissä verkkokaupoissa lähes olematon. Lisäksi hinta on pistetty ainakin alustavissa tiedoissa aika pilviin verrattuna se mihin hintaan tätä on saanut Yhdysvalloissa. USA:ssa kevyesti paras hinta/laatu jos ei halua kaarimallia. Firmis näyttäisi olevan kunnossa, jalusta vähän halvan oloinen. Myös tästä jonkin verran coil whine raportteja. Jalusta tosin toimii hyvin esim. kuulokevahvistimien asettamisen suhteen, ts. ei vie paljon tilaa.

GIGABYTE 4K: kaksi versiota, erona lähinnä parempi USB C virransyöttö ja DisplayPort 2.1. Jälkimmäinen voi olla hyvinkin hyödyllinen jos Nvidian 5000-sarja tukee sitä, mutta jää nähtäväksi tuleeko näin käymään. Firmiksessa ei isompia ongelmia, coil whine raportteja en ole löytänyt mutta voi johtua vain siitä että tätä on varmaan myyty vähemmän kuin edellisiä. Jalusta tarjoaa vähemmän tilaa näytön alle kuin MSI, mutta enemmän kuin ASUS. Tästä en ole ihan varma, mutta käsittääkseni USB-C:n virransyötön käyttö ei laske näytön kirkkautta toisin kuin joissakin muissa malleissa. Toisaalta firmiksessä on yksi selkeä miinus: sRGB-tilassa (sama kuvio P3:ssä) kaikki paitsi kirkkaus on lukittu ja toisin kuin mitä odottaisi tämän hinnan näytöltä, tehdaskalibrointi ei ole ideaali. Värilämpötila on esimerkiksi liian lämmin, ts. se on alle yleisen 6500K standardin. Jossain 6200-6250K. Tähän verrattuna esim. ASUS-mallissa sRGB on ensinnäkin suoraan tehtaalta tarkemmin kalibroitu ja lisäksi gamma, värilämpötila jne. on tuunattavissa myös tässä tilassa.

LG 32GS95UE (WOLED, ei QD-OLED kuten nämä muut): matta-pinnoite voi olla plussa tai miinus. Miinuksena tuuletin, joka voi kerätä pölyä (+ jopa ilman pölyä tämä on kaiken lukemani perusteella vähän äänekkäämpi kuin Dell:n Alienware -sarjassa käytetty, pyörii ehkä vähän suuremmilla kierroksilla oletuksena). Erittäin siisti design ja mukana tuleva jalusta ei vie paljoakaan tilaa. Firmiksessä vielä ongelmia, esim. EOTF seuranta menee aika pahasti pieleen ja seurauksena HDR on ylikirkasta. Ensimmäinen WOLED, jossa uusi tekstin luettavuutta parantava pikselirakenne (RGWB). Isona plussana varsinkin monelle esport-kamaa pelaavalle 480 hz 1080P tila. Coil whine raportteja en ole nähnyt, mutta voi johtua siitä että tätä on lähinnä myyty vasta LG:n oman nettisivun kautta ja jälleenmyyjille on saapunut hyvin vähän tuotteita.

Tulevia kysymysmerkkejä:

- ASUS on tuomassa oman versionsa LG:n 4K WOLED panelista jossain vaiheessa loppuvuodesta.
- Samsung on tuomassa oman versionsa sekä 1440P että 4K QD-OLED panelista. Erikoisuutena oma mattapinnoite (joka varmaan tulee jakamaan mielipiteitä) ja heat pipe -systeemillä rakennettu paneelin jäähdytys. Ehkä Samsung puskee samaa paneelia kirkkaammaksi kuin muut? Who knows. Jää nähtäväksi. Ei ainakaan alustavasti kiinnipalamistukea, mikä on jo aika merkittävä miinus.

Kaikkia koskeva kysymysmerkki: jos katsoo vaikka LG:n tulevaa paneelituotanto-roadmap, niin mikään näistä ei todennäköisesti tule vanhenemaan kovin hyvin. OLED-teknologia kehittyy hyvää vauhtia. Tämä sinänsä näkyy jo siinä miten merkittäviä eroja on tapahtunut yhdessä vuodessa sen jälkeen kun näistä saapui ensimmäiset versiot markkinoille. Toisaalta tämä on kaupallisesti (varsinkin yhdistettynä kiinnipalamiseen) näyttövalmistajien pitkäaikainen unelma: saada vihdoin käyttäjät päivittämään useammin…

Loppukaneettina näyttäisi vähän siltä että lähes jokainen näistä on lähetetty markkinoille vähän raakana, firmispäivitykset korjaavat tärkeitä asioita lähes kaikissa malleissa. Siitä näkökulmasta huono saatavuus ei välttämättä ole niin paha juttu, ainakin ostaessa voi todennäköisesti arvioida sitä onko mahdolliset firmisongelmat tai puutteet korjattu vai ei. Ei kannata luottaa valmistajan lupauksiin korjauksista, koska siinä voi kestää pahimmassa tapauksessa >6kk tai enemmän jos katsoo mitä on tapahtui ensimmäisen sukupolven OLED-näyttöjen kanssa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
26.05.2024
Viestejä
2
Lisätään tähän vielä LG:n roadmap, lähde: OLED Panel Roadmap 2024 / 25 - Better text, glossy coating, brighter HDR, higher res, higher refresh! - TFTCentral

IMG_0007.jpeg


Huom: tuo mainittu maksimikirkkaus on paneelin natiivilla värilämmöllä, ei 6500K -standardilla. Ns. oikea kirkkaus on siis tätä pienempi. Lisäksi ainakin tähän asti ilmestyneissä näytöissä tuo on saavutettavissa vain hyvin pienillä alueilla, jo 10% paikkeilla tiputaan jo todella kauas tuosta maksimista vaikeuttaen huomattavasti HDR-toistoa. Toi LG 32GS95UE on esimerkiksi tässä mainittu Q2 kohdalla oleva malli. Tuota 27” 1440P paremmalla pikselirakenteella (RGWB) ei ole vielä näkynyt.

Lisäksi käytännössä jokainen valmistaja pyrkii tällä hetkellä kehittämään RGB-pikselirakenteella olevia OLED-paneleita, mutta sen saapumisajasta ei ole mitään varmaa tietoa. On myös mahdollista, että suunnitelmiin on tullut jo muutoksia. Lähde on 2023 joulukuun lopulta.
 
Viimeksi muokattu:

Emmätiiä

Siks kysyinki
Tukijäsen
Liittynyt
19.01.2020
Viestejä
232
Olen arvuutellut kannattaako tuota "antiikkista" 1. sukupolven uw alienwarea vielä ostaa, kun gen 2.5 1800r uw:t venyvät syksymmälle...? Ja sitten tuo alienwaren 4k toisena vaihtoehtona, mutta saatavuus nolla.
 
Liittynyt
05.05.2017
Viestejä
80
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
243 582
Viestejä
4 247 746
Jäsenet
71 366
Uusin jäsen
washhi

Hinta.fi

Ylös Bottom