z68pro3gen3 + i5 2500k + G.Skill Ripjaws DD3, auttakaahan miestä mäessä

Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
310
Auttakaahan miestä mäessä. Tiedän, että on jo järjetön määrä keskusteluja netissä samasta aiheesta. On tullut luettua miljoonan linkin takaa erilaisia ohjeita ja katsottua videoita, kuinka kivi kellottuu. Ei vain oma ymmärrys riitä ja alkaa päässä surissa. Ongelmana toki on se, että jokainen komponentti on yksilö ja moni tekijä vaikuttaa toimivuuteen kokoonpanossa, eikä varmaan yhtä absoluuttista totuutta ole.

Oon todella kokematon kellottaja, mutta olen saanut 4,4GHz vakaasti. Tarve olisi kuitenkin pienelle buustille (4,6-4,7) ja muistien kellotuskin kiinnostaisi 1600Hz -> 2133Hz. Pelottaa kuitenkin, että kärväytän jonkun komponentin. Aiemmin löytyi helpommin ohjeita kun en ollut päivittänyt BIOSia uudempaan versioon, tästä tajuan vielä vähemmän kuin entisestä - eikä tähän löydy niin helposti ohjeitakaan.

Jäähytystä hoitaa Thermalright HR-2 Macho, mutta vain yhdellä tuulettimella fractalin kopasta ulos (takaa ylhäältä). Tahnat laitettu noin vuosi sitten.

Ohessa muutama kuva, miten BIOSissa säädöt vakaana toimivana 4,4GHz.
IMG_20171129_201801.jpg
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 683
Jos ei netin oppailla onnistu, niin paras kun joku näyttää kädestä pitäen paikan päällä. Asiassa on turhan monta tekijää forumilla selitettäväksi, varsinkin jos lähtötaso on se miltä vaikuttaa.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
310
Jos ei netin oppailla onnistu, niin paras kun joku näyttää kädestä pitäen paikan päällä. Asiassa on turhan monta tekijää forumilla selitettäväksi, varsinkin jos lähtötaso on se miltä vaikuttaa.

Valitettavasti en saanut käsiini suomenkielistä "OC for dummies" kyseisellä emolla / prossulla tai sitten en osannut etsiä oikeasta paikasta. Tämän vuoksi kysyn, kun en tieten tahtoen halua hajottaa laitteitani. Nyt kone ihan omin avuin pyörii vakaan oloisesti 4,6GHz.

Ongelmana on se, ettei kädestä pitäjiä ole. Mitään mielenkiintoa ei ole viedä liikkeeseen tai etsiä maksullista osaajaa vaan halu oppia asia itse. Toinen ongelma on, että jos kysyy aiheesta / keskustelee aiheesta, jolloin oma ymmärrys paranisi, saa sinun vastauksesi tyyppisen vastauksen. Uskallan väittää, etten ole ainoa tässä veneessä ja varmasti tämän tyyppinen keskustelu auttaisi myös muita osaamattomia. Monelle englannin kieli taas tuottaa ongelmia.

Oma lähtötaso ei ole ihan nolla, vaikkei päätähuimaavakaan. Ohjeet, jotka olen kellotukseen löytänyt, on ollut pääsääntöisesti vanhalle z68pro3gen3 BIOSin versiolle, ja tässä uudessa päivityksessä esim. volttien säätely on erilailla kuin edellisessä versiossa. Kuten moni muukin kohta.

Usein ohjeissa vain näytetään, mitä pitäisi tehdä, muttei opasteta, mihin mikäkin valinta vaikuttaa tai miksi näin pitäisi tehdä. Joku käsitys itselläni BIOSin toiminnoista on, ei tosin joka kohdasta. Toki emon manuaalissa nämä ovat selitetty, mutta ei se kuitenkaan kerro, miten mikäkin vaikuttaa mihinkin. Miksi esim. emon manuaalissa "Spread Spectrumin" suositellaan olevan AINA auto-asennossa, vaikka monessa netin ohjeessa tämä piti ottaa pois päältä?

Mietityttää myös tuo Prime95:sen ja IntelBurntestin ajo, onko kone ikinä todellisuudessa vastaavanlaisen kuormituksen alla, eikö testaamiseen riitä ihan oma peruskäyttö (+ raskaimmat toiminnot mitä koneella tekee)?

HWMonitorilla ja CPU-Z:lla tarkkaillessa taas ihmetyttää, mitä lukemia oikeastaan pitäisi tarkkailla: sen hetkisiä lämpöjä, minimeitä vai maksimeita vai kaikkia näitä? Paljonko suositeltavat maksimilämmöt (jotkut puhuvat että alle 70'C ja toiset sanovat kiven kestävän helposti 95'C ja muistaakseni valmistaja sanoo että 98'C "hajoamispiste").

Tällä hetkellä omat maksimilämmöt pyörivät hetkellisesti karvan alle 80'C rasituksessa pelatessa BF1:stä. Ihmettelen, ettei cooleri pyöri täysillä (eikös tuon HR-Macho rev 2:sen pitäisi hyrrätä 1300 rpm, sen sijaan että nyt on tämän astiset maksimikierrokset ollut hieman alle 850 78'C lämpölukemien aikana).

Entäpä voltit, Vcore pomppii 1.048 - 1.472V välillä rasituksessa BF1:sen aikana. Tällä hetkellä BIOSissa siis samat asetukset kuin kuvissa, paitsi CPU Core voltage offset on +150mV. Eli ymmärtääkseni nyt ollaan ns. suositelluissa maksimivolteissa (1.35V, olettaen että 1.2V on defaul volttimäärä kivessä).
 
Liittynyt
08.12.2016
Viestejä
191
Vcore arvoista sen verran, että tuo "Additional Turbo Voltage" on sulla "Auto" -asetuksella, joka aiheuttaa sen, että emolevy antaa sitten prossun turbottaessa tuonne asettamaasi 44-kertoimeen liikaa voltteja (1,472V on jo aika paljon varsinkin tuon emolevyn virransyötöllä). Muistaakseni tuon Long duration Maintained piti olla myös maksimit.

Itsellä oli tuo sama emolevy ja harmitti kyllä "Manual" ja "Offset" -moodien sekä Load Line Calibrationin puuttuminen tuosta VCore säädöstä mutta muistaakseni kellottelin käyttämällä "CPU Core Voltage Offset" arvoa +0mV tai +50mV ja säädin sitten tuota "Additional Turbo Voltage":a siten, että haluttu VCore saavutettiin (pykälä tai pari kerrallaan ylöspäin, jos ei ollut vakaa).

Prime95 käyttö helpottaa kellottamista vakauden hakemisessa mutta myös juuri tuossa, että näkee mihin arvoon ne voltit asettuu rasituksessa. Toki tuo Prime on aika raskas kuorma prosessorille eikä välttämättä kerro 100%:sta vakaudesta (ainakin lyhyet testit) vaan voi sitten kaatua muussa käytössä. Taisin käyttää jonkun ohjeen (linkki lopussa) mukaisesti "Custom" Blendiä Primessä siten, että valitaan ensin "Blend" ja sitten "Custom" testi, johon Min ja Max FFT size 1344K ja Memory to use n. 80% vapaasta keskusmuistista. Karkea kellotus niin tuota testiä rullaili 10-15 min ja jos oli vakaa niin nostamaan kerrointa. Taisin vetää jonkun pidemmän session sitten ku näytti siltä ettei enempää saa irti. Noista ohjeista löytyy joku lista blue screeneistä, joita voi käyttää apuna epävakauden syyn selvittämiseen. Jonkun kertoimen yli mentäessä piti VCorea nostaa aika paljon (tai se ei näyttänyt vaikuttavan) ellei sitten koskenut noihin muihinkin voltteihin mutten nyt tarkasti muista mitä silloin säädin, taisi olla PLL ja/tai VTT. En muista koskinko VCCSA:han.

Tuon emolevyn kanssa taisi käydä myös niin, että ainakin Primen testissä tietyn kertoimen ja volttirajan yli mentäessä alkoi emolevyn virransyöttö throttlaamaan (kuumeni liikaa) ja laski kelloja testin aikana 33-kertoimeen ja jäähtyessä takaisin asetettuun arvoon. Taisin johonkin 4,5GHz päästä itse, mutta jokainen prossu ja kokoonpanon ilmavirtaus on tietysti vähän erilainen ja sulla on ainakin prossulle parempi jäähdytys. Load Line Calibrationin puuttuminen johti siihen, että Prime testiä ajellessa voltit oli x ja sitten muunlaisessa kuormassa saattoi hyppiä vähän ylikin (tai ali).

Ja tosiaan tuon Machon tuuletin kai pitäisi pyöriä maksimissaan siellä ~1300rpm ja sulla onkin tuo CPU Fan setting "Full On" ja emolevy raportoi 850rpm, joten jotakin ihmeellistä siinä on mutta vaikea etänä diagnosoida (näyttääkö emolevy vain väärin?). Voit koittaa vaikka toista tuuletinpaikkaa emolevyltä vaikka näyttäis siltä että tuo CPU_FAN2 paikka ei ole PWM-säätöinen. Pystyköhän tuossa laittamaan CPU_FAN RPM-varoituksen pois päältä ni voisit koittaa vaikka CHA_FAN1 paikkaa. Kaippa ainaki BIOSiin asti pääsisi noinkin ja katsoa sitten mitä emolevy raportoi tuulettimen nopeudeksi.

Lämpötiloista vielä sen verran, että maksimilämpötilat tietysti vähän vaihtelee riippuen keltä kysyy ja minkälaisessa rasituksessa mutta ~80 astetta on varmaan ihan turvallinen maksimilämpötila mutta siitä ylöspäin ei ihan hirveästi kestä mennä pitempiaikaisessa käytössä. Primessä nuo lämmöt varmaan nousee enemmän mitä normaalissa käytössä vaikkakin tuo BF1 rasittaakin aika hyvin 4-ytimistä Sandyä.

Tässä nuo linkit ohjeisiin:
Complete Overclocking Guide: Sandy Bridge & Ivy Bridge | *ASRock Edition*
[Info] - Intel 2500k/2600k Overclocking Tips

Tulipas seinä tekstiä. Väsyneenä kirjoitettu niin voi joku virhekkin olla seassa. Toivottavasti muut korjaa ja lisää puuttuvaa tietoa. Nuo ohjeetkin on tarjolla ja suosittelisin lukemaan ainakin tuon ekan linkin ekan postauksen lopusta "Starting Off", "Getting closer", "Finding the sweet spot" ja "The final test" kohdat sekä Blue Screen -listauksen mutta aika paljon olis hyötyä kokonaankin nuo lukea.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
107
Edellisessä viestissä onkin hyvin asiaa + linkki sitä vain katoin että muistit näyttää olevan autolla 1333.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
185 468
Viestejä
3 383 510
Jäsenet
60 535
Uusin jäsen
Ronbsa

Hinta.fi

Ylös Bottom