Yleistä keskustelua sähköautoista

Liittynyt
08.12.2018
Viestejä
1 762
Jos on perheellinen ja tilava sähköauto pitää saada hyvällä toimintamatkalla, niin aika vaikea on Tesla Y:tä ohittaa. Varsinkin neliveto vetokoukulla on hyvin kilpailukykyinen tällä hetkellä. Kyllä siinä Teslan oikkuja ja saippuapalaa kummasti hyväksyy.

Sanon tämän, vaikka ajelen saksalaisilla.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 941
Itsellä on Android Automotive ja pois en vaihtaisi. Google Maps suoraan infotainmentissa ja mittaristossa on todella jees. Jos isken naviin kohteen, niin Maps näyttää suoraan paljonko akkua on perillä ja palatessa, ja arvio osuu käytännössä aina 1-2 % tarkkuudella joka on hämmentävää. Tästä syystä käytän navia paljon, kun ei tarvi sit itse miettiä paljonko rangea on sinne tai tonne. Google kertoo sen minulle. Teslassa taitaa toimia aikalailla samoin.

Akun lämmityksestä en ole tehnyt ongelmaa. Jos lähden vaikka 300-400 km reissulle talvella (eli lataus ei tule riittämään) niin naputtelen normaalisti kohteeni naviin. Sen jälkeen auto ehdottaa välilatauspaikan. Jos ei ehdota mutta tahdon kumminkin ladata niin painan yhdestä napista joka hakee sopivat välilatauspaikat. Lisään sieltä vaikka sen tutun ABC:n reitille ja näin on automaattinen akun lämmitys aktivoitu.

Esimerkiksi viime reissulla iski vessahätä niin painoin lähimmät laturit yhdestä napista auki, valkkasin motarin varrelta seuraavan ABC:n ja valuttelin noin 100 km lisää rangea tankkiin vessakäynnin aikana.

Kaiken lisäksi tuo Android on niin responsiivinen ettei sen käyttöä edes ajattele minään vaivana kuten autojen kosketusnäyttötekeleitä yleensä. Sitä en toki minäkään tiedä, että mikä on homman nimi tämän auton kanssa 15 vuoden päästä.

En kiellä etteikö joku oma nappi jollekulle kelpaisi, itsellä on niin paska muisti tommoisten asioiden kanssa että parempi vaan kun auto päättää sen lämmityksen minun puolesta…
Auto ehdottaa latauspaikan jos se sellaisen sattuu tuntemaan. 15v päästä kun 4G verkko on suljettu ja internet ei autossasi toimi, niin esilämmitys katoaa vähitellen kun kartat käyvät vanhentuneiksi.

Ei ole toki sun ongelmasi kun olet jo vaihtanut autosta pois, mutta kyllä se sitten N:nnelle omistajalle on harmi kun tarpeellinen feature ei toimi.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 680
Jos on perheellinen ja tilava sähköauto pitää saada hyvällä toimintamatkalla, niin aika vaikea on Tesla Y:tä ohittaa. Varsinkin neliveto vetokoukulla on hyvin kilpailukykyinen tällä hetkellä. Kyllä siinä Teslan oikkuja ja saippuapalaa kummasti hyväksyy.

Sanon tämän, vaikka ajelen saksalaisilla.
Tinkivara huomioiden Ioniq 5 on käytännössä tasoissa, viime alkukesänä lähti helposti 7% pois listahinnasta ja tuskin hinnankorotuksen jälkeen tinkivara on ainakaan alentunut. Nyt saa vielä Teslan ulkopuoliseksi kirittäjäksi, maahantuoja vs. jälleenmyyjät tinkaaminen oli vähän retard touhua.
 
Liittynyt
12.10.2021
Viestejä
2 559
Mites kun tuollainen Nissan Leaf 40kWh ollut kiikarissa mutta valmistaja ei suosittele tuolla EVSEllä lataamista päivittäin? Mitä haittaa siitä on auton näkökulmasta? Kuluuko akku nopeammin tai vastaavaa?
Autolle ei mitään haittaa, pikemminkin päinvastoin. Toki mitä hitaampi lataus, sitä suurempi suhteellinen osa sähköstä kuluu akun lämmittämiseen kylminä talvina, akun lataamisen sijaan.

Suko-lataamisista varoitellaan koska pelätään ihmisten latailevan sitten jatkuvasti mummonmökin 100 vuotta vanhasta maadoittamattomasta pistorasiasta liian suurella 16A virralla, ja sitten koko mökki ja kylä palaa ja auto räjähtää atomeiksi.

Teidän taloyhtiössä homma lienee kunnossa koska nimenomaan vaihdattavat tilalle hidaslatausasemat joiden suko-pistorasiat on tarkoitettu kestämään paremmin jatkuvaa isompaa kuormaa. Mahdollisesti ovat super-suko eli suunniteltu kestämään 16A jatkuvaa kuormaa. Minä latailen sellaisesta 10A, riittää mulle.

Neuvoiko taloyhtiö millä virralla saa ladata, esim. max 8A tai 10A, vai ovatko sitä mieltä että antaa mennä vaikka 16A? Siihen vaikuttaa sekin kuinka monen halutaan pystyvän tekemään tuollaista hidaslatausta samanaikaisesti, ilman että sähköpääkeskuksen sulakkeet paukkuvat tms.
 
Liittynyt
12.10.2021
Viestejä
2 559
Brändi ja kysyntä kun tarpeeksi korkealla niin ei tarvitse kilpailla hinnalla tai tehdä hinnanpudotuksia, esimerkkinä Rolex.
Melkein parempi esimerkki lienee iPhone tai Macit, monet ostavat niitä jopa Kiinassa korkeampaan hintaan, joko brändin tai koska kokevat ne laadukkaammiksi. Aasiassa Kiinaa myöten iPhone myi ihan sillä että sellaisen kanniskelu nosti omaa arvoasi muiden silmissä, sen sijaan että kädessäsi olisi joku plääh Huiwai tai Sämsöng. Siksi myös köyhemmissä Aasian maissa kuten Thaimaa jne. myös halvat iPhonen näköiset kopiot myivät niin hyvin. Ei sillä ollut niin väliä oliko se oikea iPhone vai ei, kunhan muut luulivat että se oli. Sama kuin Louis Vuitton laukkukopiot jne.

Sähköautojen kohdalla minun on vaikea kuvitella että joku olisi valmis maksamaan sähkö-Volkkarista tai Rellusta kymppitonnin enemmän kuin ns. vastaavanlaisesta Teslasta. brändin takia tai muutenkaan. Eivät nuo niin vahvoja brändejä ole, ja pikemminkin minusta Teslalla on nykyisin vähän samanlaista sädekehää kuin Applella, verrattuna kilpailijoihin. Varsinkin Toyota on sähköautojen Nokia Symbian-puhelin joka tuo kiireellä markkinoille omaa näkemystään kosketusnäyttöpuhelinsähköautosta.

Olisi eri juttu jos Tesla olisi oikeasti surkea esitys, niin autona kuin sähköautona, kalliimpiin muihin merkkeihin verrattuna, mutta minusta ei vaikuta siltä. Päinvastoin sähköautoissa Teslan taso on se mille muut tuntuvat edelleen pyrkivän, ainakin mitä tulee sähköauton ominaisuuksiin kuten voimalinja, ominaisuudet, ympäröivä ekosysteemi äppeineen jne. Toki sähkö-Mersu ja Porsche voivat edelleen olla mukavampia ajaa ja mokkanahkainen ratti luo ylellisyyden tuntua.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 518
Sähköautojen kohdalla minun on vaikea kuvitella että joku olisi valmis maksamaan sähkö-Volkkarista tai Rellusta kymppitonnin enemmän kuin ns. vastaavanlaisesta Teslasta. brändin takia tai muutenkaan. Eivät nuo niin vahvoja brändejä ole, ja pikemminkin minusta Teslalla on nykyisin vähän samanlaista sädekehää kuin Applella, verrattuna kilpailijoihin.
Nissan Ariya:sta löytyy sentään akun esilämmitys painike. Renaultissa ei ole. Eikä myöskään VW, Skoda, Audi, Cupra taida sitä olla. Sähköauton pikalatauksen kannalta lämmityksestä olisi hyötyä.

Myös Android puolella on hyviä valmistajia ja minusta nykyisin Tesla voisi vertautua sille puolelle juuri hinnan takia. Hintatietoisemman (sähkö)autoilijan valinta?

Toki itsekin voisin ostaa Applen mutta koen Xiaomi 11T:n vielä ihan riittävän hyväksi omaan käyttöön. Androidin ominaisuudet on itselle paremmat.

Myös tuo Teslan näyttö toimii hyvin ja on monipuolinen, samoin puhelin sovellus.

Ihan hyvää palvelua kyllä sain VW liikkeestä, kun ostin uuden id.3:n. Toki siinäkin oli ehtona, että kaupat tehdään ennen vuodenvaihdetta (taisi olla 2020). Ilman kiirettä kumminkin, kun taas Tesla myy joskus autoja liukuhihnalta.

Sekin aivan totta, että suuret hinnanlaskut harmittaa, eli kyllä vw johtaja on oikeassa. En tiedä voitaisiinko hintoja tarkastaa sitten vähän hitaammin alaspäin, mutta sekin hankalaa. Nyt ei ole tarvetta, kun ei ole oikein mitä myydäkkään isoja määriä.

Jos näin olisi, niin ainuttakaan Audia ei olisi myyty vaan kaikki ostaisi Skodan tai Seatin.
Oli Audi A6 Quattro ja se oli myös ihan hyvä auto. Eli jotain Audista löytyy, jota ei välttämättä ole noissa halvemmissa. Audin halppis sarjan sähköautossakin on hieno ohjaamo, mutta ulkonäkö ison umpinaisen maskin takia voi näyttää vähän hassulta?

Teslahan voisi varmaan hienontaa ohjaamoa ja siitä tulisi sitä laatuvaikutelmaa vähän lisää (ulkonäkö saa olla aerodynaaminen). Auto julkaistu 2017, eli kesällä tulee 6 vuotta ikää. Esim uusi Model S ohjaamo oli ihan ok, vaikka ei kovin merkittävästi poikkea Model 3:sta.
 

Mariini

Team Ryzen
Team Tesla
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 369

BMW i4 e-drive 40

BMW i7

BMW iX1

BYD ATTO 3

BYD HAN

Hongqi e-HS9

Hyundai Ioniq 5 4WD

JAC e-JS4

Kia EV6 GT

Kia Niro EV

Maxus Euniq6

Mercedes EQB 250

Mercedes EQE 300

MG 4

MG Marvel R

MG 5

MG ZS LR

NIO ET7

Nissan Ariya 2WD

Renault Megane

Skoda Enyaq Coupe RS

Tesla Model S

Tesla Model X Plaid

Tesla Model Y 2WD

Toyota bZ4X 2WD

Volkswagen ID. Buzz

Volkswagen ID. 5 Pro

Voyah Free

Hongqi e-HS9 120 kW

Juttu päivittyy kun testit etenevät. MG4 & MG5 olis ehkäpä se mielenkiintoisin kohta ns. "tavallisen ihmisen" sähköautoista, miten tavallinen Golf korvaantuu suht samankaltaisella sähköautolla.
 
Liittynyt
12.10.2021
Viestejä
2 559
Jos näin olisi, niin ainuttakaan Audia ei olisi myyty vaan kaikki ostaisi Skodan tai Seatin.
Jos oikeasti on niin että Audi on täysin sama auto kuin Skoda mutta vain huomattavasti kalliimpi, niin sitten tuossa on kai pointti. En tiedä onko noin, en ole koskaan vertaillut niitä toisiinsa vaikka tiedän että samaan autoperheeseen kai kuuluvat, kuten myös kai Seat?

Toki tätä vertailua häiritsee myös se että ei Teslaa miksikään halpa-Skodaksi kai yleisesti mielletä, vaan sähköautoissa nimenomaan nykyiseksi kingiksi ja tekniseksi keihäänkärjeksi, jolle tasolle muut sähköautomerkit edelleen pyrkivät voimalinjassaan, ekosysteemissään jne. (yhä useampi valmistaja kaiketi pyrkii nyt kuittaamaan tuon ekosysteemin luovuttamalla sen teon ja hallinnan Googlelle, mikä varmasti on monien tapauksessa hyvä veto, aivan kuten puhelimissa käyttää Androidia, siinä missä Apple ja Tesla pitäytyvät edelleen omissa Googlea vastaan kilpailevissa ekosysteemeissään).

Siksi se lieneekin sähköautoilijoita hämmentävää että juuri Tesla teki näin suuren hinnanpudotuksen. Verrattavissa siihen että Apple ilmoittaisi yhtäkkiä pudottavansa kaikkien uusien iPhonien ja M1/M2 Mac-tietokoneiden hintoja 30%. Sen herättämät ajatukset voisivat olla ristiriitaisia, eli että onko ko. valmistaja jossain suurissa ongelmissa kun niin "joutuvat" leikkaamaan hintojaan, vai tarkoittaako tämä vain ettei kilpailijoilla ole enää mitään mahkuja selvitä hintakilpailussa.
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
966
Siksi se lieneekin sähköautoilijoita hämmentävää että juuri Tesla teki näin suuren hinnanpudotuksen. Verrattavissa siihen että Apple ilmoittaisi yhtäkkiä pudottavansa kaikkien uusien iPhonien ja M1/M2 Mac-tietokoneiden hintoja 30%. Sen herättämät ajatukset voisivat olla ristiriitaisia, eli että onko ko. valmistaja jossain suurissa ongelmissa kun niin "joutuvat" leikkaamaan hintojaan, vai tarkoittaako tämä vain ettei kilpailijoilla ole enää mitään mahkuja selvitä hintakilpailussa.
Aika selvä keissihän tämä on. Myymättömien autojen varastot alkoivat kasvaa, jolloin vaihtoehtoina olivat lähinnä hinnan lasku tai tehtaiden osittainen pysäyttäminen/hidastaminen. Tesla haluaa ajaa tehtaitaan täysillä (haluaa ylläpitää myytyjen autojen määrän kasvua) ja katteissa on pelivaraa, joten vaihtoehto oli hinnan lasku.
 
Liittynyt
12.10.2021
Viestejä
2 559
Myös Android puolella on hyviä valmistajia ja minusta nykyisin Tesla voisi vertautua sille puolelle juuri hinnan takia. Hintatietoisemman (sähkö)autoilijan valinta?

Toki itsekin voisin ostaa Applen mutta koen Xiaomi 11T:n vielä ihan riittävän hyväksi omaan käyttöön. Androidin ominaisuudet on itselle paremmat.
Kaikki me tietty tarkastelemme asiaa oman kuplamme sisältä. Minä koen olevani niin pragmaattinen ihminen että pyrin hankkimaan auton tai puhelimen joka ominaisuuksiltaan olisi minulla paras hintaansa nähden. Esim. uusinta puhelintani hain näillä kriteereillä:

- Hinta mieluusti alle 300€
- Mahdollisimman uusi Android, muistaakseni laitoin tavoitteeksi että on oltava Android 11. Ihan vain jotta se ei muutu käyttökelvottomaksi liian aikaisin vanhentuneen ja tuen menettäneen Android-version takia.
- Hintaluokassaan mahdollisimman iso akku jotta ei tarvitse joka päivä latailla kovassakaan käytössä.

Aiemmat Android-puhelimeni ovat tainneet olla poikkeuksetta Samsungeja lähinnä koska niitä on ollut niin paljon tarjolla, mutta nyt puhelimeksi valikoitui itselleni ennestään täysin tuntematon merkki Cubot KingKong 5 Pro. Se tuntui parhaiten täyttävän nuo kriteerit, ei ollut kovin kallis, on Android 11, ja varsin muhkea 8000 mAh akku:


Akun koosta johtuen onhan se painava kuin synti, mutta samalla se on ns. "kestopuhelin" jonka on tarkoitus kestää kovempaakin menoa (ainakin se on pari betonilattialle tiputusta kestänyt, ilman mitään suojakoteloita tms.). Maisemakuvia en puhelimella ota joten kameran kriteeriksi riitti että siinä sellainen on, ja että kuvista saa selvää.

Sama autoissa. Vaikka luotin Toyotaan automerkkinä, lopulta ei minulla ollut vaikeuksia vaihtaa ranskalaiseen Renaultiin koska sen hinta ja ominaisuudet sähköautona vaan tuntuivat osuvan tapauksessani parhaiten kohdalleen, enkä vieläkään ole katunut valintaani (VAIKKA tosin olen miettinyt että ehkä olisi silloin 2021 loppuvuodesta kannattanut ostaa vaikka joku Saksasta tuotu Tesla Model 3 LR tms. kun niitä vielä sai niin halvalla; mutta toisaalta nyt tullut Teslan hinnanalennus hälvensi tuota harmitusta "miksi en ostanut Teslaa ennenkuin hinnat nousivat?").

Toki voisi seuraava sähköautoni olla muukin kuin Tesla, korealaiset miellyttävät minua myös kuten myös Nissan Ariya voisi olla hyvä just mulle, sen 22kW AC-latauksen takia. Tai sitten jään pähkimään ja ajan tällä Zoella vielä viidenkin vuoden kuluttua, aivan kuten ajoin 13 vuotta yhdellä samalla Toyotalla.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
12.10.2021
Viestejä
2 559
Aika selvä keissihän tämä on. Myymättömien autojen varastot alkoivat kasvaa, jolloin vaihtoehtoina olivat lähinnä hinnan lasku tai tehtaiden osittainen pysäyttäminen/hidastaminen. Tesla haluaa ajaa tehtaitaan täysillä (haluaa ylläpitää myytyjen autojen määrän kasvua) ja katteissa on pelivaraa, joten vaihtoehto oli hinnan lasku.
Joo aika monitahoinen juttu. Olen ajatellut että syyt Teslan hinnanalennuksille on juuri yleisesti sähköautojen hiljentynyt kysyntä (kiitos taantuman ja rahoituskorkotason nousun), sekä länsimarkkinoille ponnistavat halvat kiinalaismerkit jotka tuovat oikeaa hintapainetta myös Teslalle. Tesla lähti nyt ihan järkevästi etukenossa ottamaan lisätilaa markkinoilta, ennenkuin yhä useampi alkaa pohtia ostaisiko kymppitonnin halvemman kiinalaisen joka paperilla vaikuttaa ihan mukiinmenevältä sähköautolta, ja kun löytyy vielä farkkunakin herrajumala.

Toisaalta se että Teslalla on valmistuksessa ylikapasiteettia siinä missä länsimaiset kilpailijat kipuilevat edelleen päinvastaisen ongelman kanssa (komponenttipula, edelleen älyttömän pitkät toimitusajat?)... se antaa kuvan että nuo kilpailijat ovat varsin tukalassa tilanteessa Teslaan nähden, varsinkin hinnanalennusten jälkeen. En jaksa uskoa että heitä paljoa auttaa edes se että joku on muka-vannoutunut Audi- tai Toyota-kuski joka vaihtaa automerkkiä vasta haudassa.
 
Liittynyt
19.12.2016
Viestejä
508
Jännä nähdä mitä huominen tuo tullessaan:
Bongasin selaillessani MG4:n mielestäni edukkaasti ja lähestyin autoliikettä. Huomenna palaavat asiaan ja vakaasti aion ostaa tuon huhtikuun lopussa vapautuvan esittelyauton, jos hinta tosiaan on vajaa 23000€.
50,8kWh nettoakku
ACC
yms. Luxury 64kWh malliin nähden uupuu lämpöpumppu & 11kW lataus, mutta tuo iskee hinnaltaan niin kovin (halvimmat Luxuryt +9k€).


Tulee se MG jossain vaiheessa tännekin.
Alkaa olemaan Leafeissä hinta aika pitkä, kun melkein 50% enemmän akkua saa vähemmällä rahalla. 12kk pätkän Leaf palautuu parin viikon päästä.
Tämä tarina taitaa lässähtää alkuunsa. Eilen vielä oli auto esillä, mutten ollut saanut minkäänlaista vastausta ja nyt ei näy koko autoa enää myynnissä. No odotellaan, eipä tässä olla jäniksen seljässä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 905
En tiedä oliko jo täällä, mutta Ford alentaa sähkö-mustangien hintoja jenkeissä(vain jenkeissä, ei euroopassa)


Ford ilmoitti maanantaina laskevansa Mustang Mach-E:n hintoja Yhdysvalloissa. Täyssähköauton hinnat alenevat malliversiosta riippuen 600–5 900 dollaria eli noin 550–5 400 euroa

Suomessa kyseisen automallin hinnat alkavat 60 000 euron kieppeiltä. Fordin edustaja kertoo Automotive Newsille, että alennukset eivät ulotu Euroopan markkinoille.
 
Liittynyt
19.01.2020
Viestejä
961
En tiedä oliko jo täällä, mutta Ford alentaa sähkö-mustangien hintoja jenkeissä(vain jenkeissä, ei euroopassa)

Hyvä että tuli tarkempaa uutisointia. Tästä ei ollut maanantaina vielä tarkkaa tietoa kun kun muuta maailmaa ei oltu rajattu pois. Aiheutti väärinkäsityksiä ainakin somessa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 905

Tarjolla olevien Prolestar 2:ien määrä kasvaa koko ajan. Alkuviikosta kun katsoin niin oli n. 5kpl, nyt tuplat.

Johtuneeko sitten kuinka moni vaihdosta Teslaan hinnanalennuksen myötä, uusista Polestarin takavetomalleista(2024->) vai ihan siitä, että ihmisillä ei ole enää rahaa(korkojen nousu, elinkustannusten nousu ja sitä myöden reaaliansioiden lasku)
 
Liittynyt
21.09.2017
Viestejä
3 355
Toki tätä vertailua häiritsee myös se että ei Teslaa miksikään halpa-Skodaksi kai yleisesti mielletä,
Teslahan on nimenomaan "kansanauto", halpa jenkkiauto. Jos siinä ei olisi kallista sähkötekniikkaa, niin sen hinta olisi siellä $20k tasossa taistelemassa. Ei puhuta mistään premium autosta.

vaan sähköautoissa nimenomaan nykyiseksi kingiksi ja tekniseksi keihäänkärjeksi, jolle tasolle muut sähköautomerkit edelleen pyrkivät voimalinjassaan, ekosysteemissään jne. (yhä useampi valmistaja kaiketi pyrkii nyt kuittaamaan tuon ekosysteemin luovuttamalla sen teon ja hallinnan Googlelle, mikä varmasti on monien tapauksessa hyvä veto, aivan kuten puhelimissa käyttää Androidia, siinä missä Apple ja Tesla pitäytyvät edelleen omissa Googlea vastaan kilpailevissa ekosysteemeissään).
Mikä ekosysteemi? Teslassahan nimenomaan ei ole mitään ekosysteemiä, koska sinne ei saa ulkoisia softia. Osa valmistajista on mennyt Android kelkkaan sen takia että ovat pitäneet sitä halvempana/kilpailuetuna kuin oman softan rakentamista.

Sen herättämät ajatukset voisivat olla ristiriitaisia, eli että onko ko. valmistaja jossain suurissa ongelmissa kun niin "joutuvat" leikkaamaan hintojaan, vai tarkoittaako tämä vain ettei kilpailijoilla ole enää mitään mahkuja selvitä hintakilpailussa.
Ei kai muiden tarvitse tiputtaa hintoja, jos Teslan hinnanlasku ei vaikuta tuleviin tilauskantoihin merkittävästi. Tällä hetkellä muilla merkeillä on myyty tuotanto jo pitkälle tulevaisuuteen, joten tilauskanta lienee kunnossa. Hinnanlaskuja voi myös tehdä seuraaviin sukupolviin, kun saa tiputettua tuotantokustannuksia.
 
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
1 320
Mistäs sen tietää paljon on muilla valmistajilla katteet sähkiksissä. Se siinä uutisessa missä verrattiin valmistajia ja niiden katetta per auto on vähän huono kun vanhoilla valmistajilla tuotannossa helvetisti tosi paljon myyviä jotain 10-15k autoja mistä nyt on huono tiputtaa 10-15k tai joutuu melkeen maksupuolelle ;)
 
Liittynyt
10.11.2018
Viestejä
1 528
Ennen tätä oli Tesla M3 ja Polle 2. Näistä tämä nyt klikkaa aika hyvin kohdalleen sekä laadun, että päivittäiset ajosuoritteet. Tää on ladingissa joko töissä tai kotona sen perusteella missä ollaan. Ajotuntuma on hyvin polttismainen, mikään ei ärsytä, ei mitään hiton kosketusnäyttöpelleilyä ja kaikki vaan toimii. Rangella on riippuen toki ajotyylistä kaikkea 150 - 220 välillä. Kusematta Lappiin ei onnistu, mutta muuten tämä täyttää hyvin kriteerit.
Nimenomaan, et ole ensikertalainen. Älä mene suosittelemaan tuota ensikertalaiselle, jos se menee kokeilemaan sitä lapin reissua niin siitä tulee piiiitkä päivä.... Nimimerkillä e-golfilla Lappiin.
 
Liittynyt
12.10.2021
Viestejä
2 559
Teslahan on nimenomaan "kansanauto", halpa jenkkiauto. Jos siinä ei olisi kallista sähkötekniikkaa, niin sen hinta olisi siellä $20k tasossa taistelemassa. Ei puhuta mistään premium autosta.
Sikäli outo "kansanauto" että omaa sähköautoista ehkä kaikkein edistyneintä tekniikkaa (voimalinja, akun lämpötilan hallinta jne.), ja on myös kärkipäässä tehoissa.

Ilmeisesti "premiumilla" tässä sitten viitataan siannahkaistuimiin ja kromiin, tai jotain sinnepäin. Mikä esim. 10.000€ Teslaa enemmän maksava sähköauto on mielestäsi enemmän premiumia, kuin verrokkina oleva Tesla?

Se että monet muut valmistajat eivät osaa tehdä yhtä optimoidusti ja halvalla samantasoista autoa, vaan joutuvat tunkemaan sinne käsin kymmenen metriä sinänsä turhaa lisäkaapelia jne., ei tee niistä premiumia. Sen myönnän että joku 170.000€ maksava sähkömersu varmasti on paljon enemmän premium-auto kuin edes Tesla Model Y LR, mutta hintaerokin sitten on valtava ettei niitä olekaan mitään järkeä verrata.

Mikä ekosysteemi? Teslassahan nimenomaan ei ole mitään ekosysteemiä, koska sinne ei saa ulkoisia softia.
En ole tuollaisesta ekosysteemin määritelmästä kuullutkaan. Siinä tapauksessa iOS:llakaan ei ole mitään ekosysteemiä koska iPhoneen ei saa ladattua muualta ulkopuolisia softia, ilman Applen väliintuloa.

Osa valmistajista on mennyt Android kelkkaan sen takia että ovat pitäneet sitä halvempana/kilpailuetuna kuin oman softan rakentamista.
Käytännössä ovat huomanneet etteivät omanneet kykyä ja voimavaroja yrittää tehdä ja ylläpitää omaa hyvää softapuolta, siksi annetaan samantien Googlen tehdä se.

Se että Tesla päättäisi myös luovuttaa ja antaa Googlen toimittaa autojensa softat, on vähän sama kuin että Apple luopuisi AppStoresta ja iOS:sta, ja alkaisi sen sijaan käyttää Androidia puhelimissaan ja tableteissaan. Siinä on hyvät ja huonot puolensa.

Ei kai muiden tarvitse tiputtaa hintoja, jos Teslan hinnanlasku ei vaikuta tuleviin tilauskantoihin merkittävästi. Tällä hetkellä muilla merkeillä on myyty tuotanto jo pitkälle tulevaisuuteen, joten tilauskanta lienee kunnossa.
Aivan varmasti Teslan hinnanalennukset vaikuttavat myös kaikkiin vähänkään samassa hintaluokassa (sanotaan vaikka alle 120.000€ hintaisiin) oleviin sähköautoihin, minkä potentiaaliset sähköautonostajat sitten laittavat lopulta tilaukseen. Monilla "tuotanto myyty pitkälle tulevaisuuteen" tarkoittaa lähinnä tuotantovaikeuksia, ei sitä että ne olisivat paljon halutumpia, myös korkeammalla hinnalla, kuin vastaavanlainen Tesla.

Esim. Renault Megane E-Tech oli jo ennen hinnanalennuksia turhan kallis ominaisuuksiinsa nähden, ja nyt se näyttää vieläkin huonommalta tuossa suhteessa. Sama vaikka Toyota bZ4X. Vaikea uskoa että useimpiin noitakin autoja harkinneeseen ei Teslan hinnanmuutos vaikuttaisi.
 

Tecto

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
01.03.2022
Viestejä
1 332
Sikäli outo "kansanauto" että omaa sähköautoista ehkä kaikkein edistyneintä tekniikkaa (voimalinja, akun lämpötilan hallinta jne.), ja on myös kärkipäässä tehoissa.
Eihän kansanauto tuota tarkoita. Kansanautolla viitataan autoon, jota ostellaan massoittain ja niitä tulee kadulla vastaan yhtenään. Ja nimenomaan tätä Tesla Model 3 on. En äkkiseltään muista ainoatakaan ajokertaa viimeisen vuoden ajalta, etteikö olisi tullut Tesla Model 3 vastaan. Ja vielä valkoisena :)

Ilmeisesti "premiumilla" tässä sitten viitataan siannahkaistuimiin ja kromiin, tai jotain sinnepäin. Mikä esim. 10.000€ Teslaa enemmän maksava sähköauto on mielestäsi enemmän premiumia, kuin verrokkina oleva Tesla?
No esim. BMW i4 on enemmän premiumia verrattuna Tesla Model 3:een. Ja nimenomaan täytyy sanoa, että "enemmän" premiumia, kun kumpikaan noista autoista ei varsinaisesti ole premiumia.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 518
Nimenomaan, et ole ensikertalainen. Älä mene suosittelemaan tuota ensikertalaiselle, jos se menee kokeilemaan sitä lapin reissua niin siitä tulee piiiitkä päivä.... Nimimerkillä e-golfilla Lappiin.
Ilmeisesti Mazdan sähköauto. Melkein kaikki sähkikset olenkin käynyt ajamassa, mutta Mazda on poikkeus. Muistaakseni ainakin akku olisi pieni.
 

Tecto

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
01.03.2022
Viestejä
1 332
Sama vaikka Toyota bZ4X. Vaikea uskoa että useimpiin noitakin autoja harkinneeseen ei Teslan hinnanmuutos vaikuttaisi.
Tämäkin on sinänsä totta, mutta yllättävän paljon löytyy niitä "vanhan kansan automiehiä", jotka silti ottaisivat mieluummin bZ4X:n kuin Tesla Model Y:n, vaikka siinä ei ole pienintäkään järkeä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 518
Tämäkin on sinänsä totta, mutta yllättävän paljon löytyy niitä "vanhan kansan automiehiä", jotka silti ottaisivat mieluummin bZ4X:n kuin Tesla Model Y:n, vaikka siinä ei ole pienintäkään järkeä.
Nyt sikäli uusi tilanne, että Teslan uudet hinnat on olleet vasta reilu 2 viikkoa voimassa. Ja vastaavasti nyt vasta on tullut uutisia Toyotan sähköautosta, että se on huono.

Eli vanha kansakin ehkä voisi muuttaa juuri nyt mieltään. Tai sitten ostavat vaikka Corollan :) Eli jättävät sähköauton vielä kokonaan ostamatta?
 
Liittynyt
09.11.2018
Viestejä
3 150
Ottamatta nyt kantaa onko Corolla huono vai hyvä auto, niin ei Toyotaa ole perinteisesti ostettu sen takia että se olisi erinomaisen hyvä ja/tai paremmin varusteltu tai innovatiivisempi kuin kilpailijat.

Sitä on ostettu sen takia että auto kestää ja huoltokulut ovat matalat ja huoltoa saa mistä tahansa.

En nyt tiedä miten Tesla olisi omalla toiminnallaan nyt jotenkin erityisen haluttava Toyota -ostajan silmissä vielä tänäänkään. Hinta on paikoitellen hyvä, mutta ei heti tule Teslalla halvemman pään autoista yhtään esimerkkiä mieleen millä ajaisin noilla vähän kuoppaisilla hiekka/asvalttiteillä ennemmin kuin Toyotalla.

Eikä siis tarkoita etteikö Teslalla ajelukin onnistuisi ihan ok.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 518
Ottamatta nyt kantaa onko Corolla huono vai hyvä auto, niin ei Toyotaa ole perinteisesti ostettu sen takia että se olisi erinomaisen hyvä ja/tai paremmin varusteltu tai innovatiivisempi kuin kilpailijat.

Sitä on ostettu sen takia että auto kestää ja huoltokulut ovat matalat ja huoltoa saa mistä tahansa.

En nyt tiedä miten Tesla olisi omalla toiminnallaan nyt jotenkin erityisen haluttava Toyota -ostajan silmissä vielä tänäänkään. Hinta on paikoitellen hyvä, mutta ei heti tule Teslalla halvemman pään autoista yhtään esimerkkiä mieleen millä ajaisin noilla vähän kuoppaisilla hiekka/asvalttiteillä ennemmin kuin Toyotalla.

Eikä siis tarkoita etteikö Teslalla ajelukin onnistuisi ihan ok.
Toyotahan on hybridi puolella erittäin hyvä. Eikä lastentauteja ole, vaan toimivat. Toyotakin on nostanut esim Corollan hintaa, kuten varmaan ihan kaikki valmistajat.

Eipä siinä Teslassakaan pitäisi mitään isompaa. Lämpöpumppuja on jokunen vikaantunut.

Ei Corollakaan ole enää välttämättä kovin halpa, eli sen puolesta esim Model Y voisi olla yksi mahdollisista vaihtoehdoista?

"Corolla Cross
Tyylikäs ja käytännöllinen crossover
Alkaen (Sis. alv)
41 574,34 €"
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 680
Täytyy myös muistaa, että se Toyota on kyllä kuitenkin varsin käyttökelpoinen tekele, jos sillä ajaa nurkka-ajoa ja oletettavasti suurimmat aivopierut kuljettajan seurantajärjestelmästä revitään helvettiin aika pikaisesti. Hidas lataus ja pitkä akkutakuu kääntyy tai on jo kääntynyt toyo-miesten suussa akun suojeluksi. Rahallisesti ja speksien valossa hommassa ei tietysti ole mitään järkeä, mutta eipä ko. parametrit taida olla mitenkään toyota-ostajien listalla ekana.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 518
Sähkiksiä myytiin viime kuukautena aika hyvin.


"Tammikuu 2023 oli jälleen hurja sähköautojen kuukausi. Jopa 26 % uusien henkilöautojen ensirekisteröinneistä oli sähköautoja!

Tammikuussa ensirekisteröitiin 1862 uutta sähköhenkilöautoa, mikä oli 88 % enemmän kuin edellisvuonna. Samalla se oli jälleen suurin yksittäisen kuukauden määrä koskaan Suomessa."

 
Liittynyt
19.01.2020
Viestejä
961
Esim. Renault Megane E-Tech oli jo ennen hinnanalennuksia turhan kallis ominaisuuksiinsa nähden, ja nyt se näyttää vieläkin huonommalta tuossa suhteessa. Sama vaikka Toyota bZ4X. Vaikea uskoa että useimpiin noitakin autoja harkinneeseen ei Teslan hinnanmuutos vaikuttaisi.
Reunaultilla on vielä se ongelma, että kaikki odottaa Megane nimellä kulkevasta autosta halpaa kansan autoa. Eli täysin väärässä hintaluokassa. 29t€ olisi ollut varmasti oikein hyvä. Olisi pitänyt keksiä täysin uusi mallisarja jos aikoo lähteä uuteen hintaluokkaan.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
2 521
Megane olisi myös saanut olla hiukan isompi kooltaan. Toki tuolla pienellä koolla varmaan kosiskellaan ranskalaisia ja muita etelä-euroopan ostajia.
 

3me

Liittynyt
10.12.2016
Viestejä
407
Megane olisi myös saanut olla hiukan isompi kooltaan. Toki tuolla pienellä koolla varmaan kosiskellaan ranskalaisia ja muita etelä-euroopan ostajia.
Samaa mieltä, tämä vastaa lähinnä vanhaa hatchbackiä kun suurin osa suomalaisista haluaisi auton olevan vanhan Mégane farmarin kokoinen.
 
Liittynyt
21.09.2017
Viestejä
3 355
Sikäli outo "kansanauto" että omaa sähköautoista ehkä kaikkein edistyneintä tekniikkaa (voimalinja, akun lämpötilan hallinta jne.), ja on myös kärkipäässä tehoissa.
Ei tuo ole mitään "premium" määritelmä että on enemmän tehoa. Oliko mielestäni Holdenin V8 moottoriset Opel Omega kopiot "Premium" kun niissä oli M3:n verran tehoja? Joku voisi olla eri mieltä kanssasi.

Ilmeisesti "premiumilla" tässä sitten viitataan siannahkaistuimiin ja kromiin, tai jotain sinnepäin. Mikä esim. 10.000€ Teslaa enemmän maksava sähköauto on mielestäsi enemmän premiumia, kuin verrokkina oleva Tesla?
i4, Audi Q4 e-tron? Mersun E<XX>? Kummassakin on materiaalit reippaasti paremmin valittuja. Eikä tarvitse miettiä uuteen autoon teippausta kun lähtee ensimmäisen 3kk aikana maalit irti. "Premium", hieman kuin Lada.

En ole tuollaisesta ekosysteemin määritelmästä kuullutkaan. Siinä tapauksessa iOS:llakaan ei ole mitään ekosysteemiä koska iPhoneen ei saa ladattua muualta ulkopuolisia softia, ilman Applen väliintuloa.
Miten määrittelet ekosysteemin sitten? Applen laitteisiin saa kyllä ulkopuolisten tekemiä softia, ei pelkästään Applen tekemiä. Teslan kohdalla ei saa mitään ulkopuolisten tekemää, joten miten se on ekosysteemi? Vertailun vuoksi, mitä sanakirjakin sanoo ecosystem: Definition of ECOSYSTEM

"something (such as a network of businesses) considered to resemble an ecological ecosystem especially because of its complex interdependent parts "

Koska Tesla ei mitenkään ole "network of businesses" (koska se on vain ja ainoastaan Teslan softa), niin heikosti on määritelmä. Olet selvästi määrittelemässä nyt ekosysteemille aivan oman merkityksen, joka ei ole ainakaan IT-maailmasta tuttu.

Käytännössä ovat huomanneet etteivät omanneet kykyä ja voimavaroja yrittää tehdä ja ylläpitää omaa hyvää softapuolta, siksi annetaan samantien Googlen tehdä se.
Tämä on yksi toivotuimmista asioista Teslankin kohdalla. Saataisiin Android Auto tai Applen vastaava.

Aivan varmasti Teslan hinnanalennukset vaikuttavat myös kaikkiin vähänkään samassa hintaluokassa (sanotaan vaikka alle 120.000€ hintaisiin) oleviin sähköautoihin, minkä potentiaaliset sähköautonostajat sitten laittavat lopulta tilaukseen. Monilla "tuotanto myyty pitkälle tulevaisuuteen" tarkoittaa lähinnä tuotantovaikeuksia, ei sitä että ne olisivat paljon halutumpia, myös korkeammalla hinnalla, kuin vastaavanlainen Tesla.
Oli tuotantovaikeuksia tai ei, niin autojen kysyntä on ylittänyt joka tapauksessa sen tuotannon. Ei hintaa silloin kannata laskea. Teslalla vastaavasti on käynyt toistepäin, autojen kysyntä on pienempää kuin tuotanto, jolloin hintaa on joutunut laskemaan. Niin kauan kuin kysyntä ylittää tuotannon, ei hinnat tule alas. Ei siinä ole yhdellekään valmistajalle mitään järkeä laskea hintoja jos ei tarvitse.

Vain jos Tesla olisi reippaasti haluttavampi ja vähentäisi muiden merkkien myyntiä, pitäisi niiden ehkä laskea hintoja (jos paras ratkaisu olisi hinnalla kilpailu eikä tuotteen parantamisella). Tällä hetkellä näin ei taida kuitenkaan olla, Tesla (kuten ei Daciakaan) ole kaikkien mielestä se haluttavin, vaikka olisi halvin. En minäkään seuraavaksi autokseni ostaisi Teslaa (ainakaan jos mitään muuta saa kaupasta). Se ei ole vielä tarpeeksi halpa siihen. Enkä muuten Daciaakaan ole ostanut.

Esim. Renault Megane E-Tech oli jo ennen hinnanalennuksia turhan kallis ominaisuuksiinsa nähden, ja nyt se näyttää vieläkin huonommalta tuossa suhteessa. Sama vaikka Toyota bZ4X. Vaikea uskoa että useimpiin noitakin autoja harkinneeseen ei Teslan hinnanmuutos vaikuttaisi.
Kenen näkökulmasta siis E-Tech on liian kallis ominaisuuksiin nähden? Sinun?
 
Liittynyt
21.09.2017
Viestejä
3 355
Samaa mieltä, tämä vastaa lähinnä vanhaa hatchbackiä kun suurin osa suomalaisista haluaisi auton olevan vanhan Mégane farmarin kokoinen.
Toisaalta auton tärkein markkina-alue lienee Ranska. Onko siellä Megane farmari ollut myydympi kuin hatchback?
 

Poppamies

Que pasa, ese?
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 681
Eihän kansanauto tuota tarkoita. Kansanautolla viitataan autoon, jota ostellaan massoittain ja niitä tulee kadulla vastaan yhtenään. Ja nimenomaan tätä Tesla Model 3 on. En äkkiseltään muista ainoatakaan ajokertaa viimeisen vuoden ajalta, etteikö olisi tullut Tesla Model 3 vastaan. Ja vielä valkoisena :)
HIeno kokemustarina mutta Teslan osuus Suomen autokannasta ei ole kansanauto luokkaa lähelläkään. Ei ole edes suurin sähköautojen markkinaosuus.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 941
Sikäli outo "kansanauto" että omaa sähköautoista ehkä kaikkein edistyneintä tekniikkaa (voimalinja, akun lämpötilan hallinta jne.), ja on myös kärkipäässä tehoissa.

Ilmeisesti "premiumilla" tässä sitten viitataan siannahkaistuimiin ja kromiin, tai jotain sinnepäin. Mikä esim. 10.000€ Teslaa enemmän maksava sähköauto on mielestäsi enemmän premiumia, kuin verrokkina oleva Tesla?
Tärkein "ominaisuus" joka teslasta puuttuu on kustomoitavuus. Mitä ylemmäs automerkki yrittää tähdätä tuolla premium-akselilla, sitä enemmän kustomoitavuutta on yleensä tarjolla.

Jos katsota jotain audin e-tron gt konfiguraattoria, niin saat valita useamman erilaisen sisustustyylin väliltä ja jonkun tietyn paketin, niin pääset valitsemaan 12 eri värisen koristekirjailun väliltä.

Ja tämä audissa, joka ei ole vielä oikea premium-merkki. Tuosta kun lähdetään ylöspäin niin VAG:lla on tarjota vielä Porschea jonka varustelistan pituus ja hinnoittelu on legendaarista. Sen yläpuolelle on tarjolla vielä Bentley ja Bugatti, jotka tekevät käsittääkseni lähinnä uniikkeja autoja. Monet Porschetkin ovat uniikkeja, sen verran paljon kustomoitavaa noissa on.

Toisin kuin Teslat, premium-autojen varustelu ei ole "köyhien" huvia. Bugattiin voinee valita halpis-Teslan hinnalla varusteita.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
9 518
Eihän kansanauto tuota tarkoita. Kansanautolla viitataan autoon, jota ostellaan massoittain ja niitä tulee kadulla vastaan yhtenään. Ja nimenomaan tätä Tesla Model 3 on. En äkkiseltään muista ainoatakaan ajokertaa viimeisen vuoden ajalta, etteikö olisi tullut Tesla Model 3 vastaan. Ja vielä valkoisena :)

No esim. BMW i4 on enemmän premiumia
Se Teslan heppu varmaan haluaisi Teslasta kansanauton, mutta tapahtuuko joskus, niin en tiedä.

Nettiautosta otin jonkun parin, eli Tesla ja bmw, jotka on 2019 tai uudempia. Ja on sielläkin bemaria huomattavasti suurempi määrä myynnissä.

613kpl

1444kpl
 
Liittynyt
08.01.2023
Viestejä
1 934
Eihän kansanauto tuota tarkoita. Kansanautolla viitataan autoon, jota ostellaan massoittain ja niitä tulee kadulla vastaan yhtenään. Ja nimenomaan tätä Tesla Model 3 on. En äkkiseltään muista ainoatakaan ajokertaa viimeisen vuoden ajalta, etteikö olisi tullut Tesla Model 3 vastaan. Ja vielä valkoisena :)
Aika kaukana ollaan jostain kansanautosta vielä Teslan osalta. Kyllä siellä on ihan muut merkit.
 

Mariini

Team Ryzen
Team Tesla
Liittynyt
18.10.2016
Viestejä
3 369
Jatkuvasti tehostuva sarjatuotannon kehittäminen sekä akkujen halpeneminen tekevät Teslasta yhä useammalle saavutettavissa olevan auton, m2 huhut tiivistyy ehkä maaliskuussa.

~30k hinnalla pikku T tekee Teslasta todellisen sähköisen maailman kansanauton. "Corolla, Camry ja RAV-4 sekä pari lisänumeroa." (2/3/Y+S/X)
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 941
Aika kaukana ollaan jostain kansanautosta vielä Teslan osalta. Kyllä siellä on ihan muut merkit.
Y:n on kait tarkoitus olla myydyin yksittäinen automalli vuonna 2023. Mikä olisi kelvollinen kansanauton merkki ellei se, että se on myydyin auto maailmassa?

Ainakin Euroopassa Y on kohtuullisella todennäköisyydellä myydyin yksittäinen malli tänä vuonna. Jenkeissä varmaan myös.
 
Liittynyt
08.01.2023
Viestejä
1 934
Y:n on kait tarkoitus olla myydyin yksittäinen automalli vuonna 2023. Mikä olisi kelvollinen kansanauton merkki ellei se, että se on myydyin auto maailmassa?

Ainakin Euroopassa Y on kohtuullisella todennäköisyydellä myydyin yksittäinen malli tänä vuonna. Jenkeissä varmaan myös.
Sitä varmaan pitänee katsoa sitten vuoden lopussa, eikai "kansanautoa" ole "valittu" yhden vuoden perusteella?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
11 941
Adjektiivit ovat toki jokaisen itse valittavissa, joten jos Tesla tuntuu harvinaiselta erikoisautolta, niin ei se multa ole pois. Omilla kulmilla Y oli "ylivoimaisesti" myydyin auto vuonna 2022 voittaen Skoda Octavian ja VW Tiguanin.

Olisin todella yllättynyt jos tilanne muuttuisi 2023.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 680
Jatkuvasti tehostuva sarjatuotannon kehittäminen sekä akkujen halpeneminen tekevät Teslasta yhä useammalle saavutettavissa olevan auton, m2 huhut tiivistyy ehkä maaliskuussa.

~30k hinnalla pikku T tekee Teslasta todellisen sähköisen maailman kansanauton. "Corolla, Camry ja RAV-4 sekä pari lisänumeroa." (2/3/Y+S/X)
Model 2 tulee kyllä kohtaamaan ihan eri pelikentän aiempiin malleihin nähden, kun Tesla on jo sen verran pahasti myöhässä M2:n kanssa. Ei kuulosta kauhean lupaavalta, että tehtaasta on pelkkä tontti katsottuna ja alusta julkaistaan ehkä maaliskuussa. Perinteiset pikkukippojen valmistajat kuten pösö kaikkine opel/sitikka-variaatioineen pukkaa jo nyt facelift-malleja ~30 k€ luokkaan ja isommat vähänkäytetyt alkaa tippua samoihin kahinoihin.
 
Liittynyt
11.12.2016
Viestejä
475
Miksi tässä ketjussa puhutaan jatkuvasti Teslasta? Teslalle on oma ketju.

Tässä erikoinen juttu, Polestar 2:n sivulasi pamahti rikki ajossa.

Jollakin suomalaisella tubettajalla kävi samalla tavalla samanlaisella autolla. Yksittäistapauksia?
 

GGoljatti

BANNATTU
BANNED
Liittynyt
17.03.2022
Viestejä
1 639
Onhan tuo Teslan kohdalla vähän hassua kun ollaan fanien mielestä "premiumia", niin tuolla omassa ketjussa pohditaan että mitkä kiinakuraläpät kannattaa ostaa ja mihin kohtaan kalvoa :tdown:

No ehkä se siitä. Kaksi uutta autoa ajanut lasipalatsista pihalle niin ei ihan ekana olisi tullut mieleen ruveta niitä teippailemaan.
 
Toggle Sidebar

Uusimmat viestit

Statistiikka

Viestiketjut
237 377
Viestejä
4 159 027
Jäsenet
70 410
Uusin jäsen
allun90

Hinta.fi

Ylös Bottom