Yamaha RX700

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
59
Korjaillut tuossa tuollaista kahdeksankymmentäluvun lopun viritinvahvistinta. Pitäisi löytää jostakin service manuaali. Ainoa joka on tullut vastaan on rx500- mallille mutta sen emo on erilainen vaikka muuten saman näköinen rakkine onkin.
Pitäisi kaivaa sieltä manuskasta, että miksi protectionin rele ei tee mitään.
 
Päätekivet on ehjät + nippu muita puolijohteita. "AVcontroller" microprosessorille tulee +5v ja resetti on ylhäällä. Rele kytkee pääpowerin päälle mutta muuta ei tapahdu. +12vee näkyy myös.
 
Lisää outouksia. Tuolla näppis/näyttö boardilla ei tapahdu yhtään mitään ja sieltä löytyy signaali näytölle tuollainen viiden ledinohjain LB1413n, jonka nastoissa 5 ja 9 pitäisi näkyä jonkin sortin käyttöjännite, mutta mittauksen mukaan täysin kylmä.
 
Heikolta tosiaan näyttää saatavuus.. Koittanut noita "sisarmallien" manuskoja selata ja vertailla tuohon 700-malliin mutta tuo powerointiosa on tuossa kaksiosainen, niin ei löydy noita jännite pisteitä. Ei huvittaisi antaa periksikään. Muuntajallakaan ei löytynyt mitään tietoa jännitteistä.
Kohtuu kokoset konkat tuossa pääteasteella 8200uf/63v

Tuo kiinnostaisi tällä hetkellä, että miksi tuonne näyttö/näppis- kortille ei tule mitään jänöjä..
 
Jännitteet, jotka olen löytänyt: uC 5v, oheissälä 12v ja pääteasteen 110v puuttuisiko tuolta joku noin 9v?
 
Viimeksi muokattu:
Päivitellääs, että rakkine toimii nyt.
Tuo RX500- malli oli ehkä lähimpänä tuon rakennetta ja sieltä sai muutamat mittauspisteet haettua.
Transistori pohjainen regulointi oli pettänyt parista kohtaa, pertinax piirilevy oli aiheuttanut omat ongelmansa komponenttien juotoksiin..Aika paljon sai kalustoa juottaa uudelleen paikalleen. Kovahko kuumuus aikojen saatossa oli muutamat kondensaattorit paistanut.

Mielenkiintoinen vika oli tuon pääpowerin toision apujännittepuolen 1ohmin vastukset, jotka olivat poikki. Näiden läpi meni jännitteet tuonne protectionille ja muulle sälälle.

Kuunteluhuoneen monikanava vahvistin joutuu nyt hyllynkoristeeksi:tup:
 
Täältä löytyy myös samainen laite ja vioissa löytyy:
- näyttö pimeänä
- kajareista kuuluu pamaus, kun laitteen sammuttaa kaukosäätimestä
- kun laitteen laittaa päälle, ensimmäiset 15-30 sekuntia ääni kuuluu hiljaa, sitten kuuluu pamaus ja ääni alkaa kuulua normaalilla voimakkuudella.

HIFI-korjaamo ei suostunut ottamaan aparaattia edes diagnosoitavaksi, kun arvelivat, että tuskin saisivat korjattua :( Epätoivoissani kuuklailin laitteesta tietoja ja satuin löytämään tämän ketjun, joten piti ihan rekisteröityä.

Voisitko vähän avata, oliko sinulla samanlaista vikaa?
 
Näyttö oli omassakin pimeänä ja olikohan myös kaikki valot/suurin osa. Tuo näyttövika johtui siitä,että siellä muuntajassa on toisiopuolella 1ohmin vastukset ja ne jos on poikki niin näyttöpuoli pysyy pimeänä. Juotokset kannattaa tutkia tarkkaan sieltä pääte/etuasteen puolelta koska tuossa koneessa niillä on taipumusta irtoiluun. Kondensaattorit ovat melko varmasti kuivaneet pystyyn. Ei välttämättä päät pullota vaan ovat kuivaneet. Noi tuli äkkiseltään mieleen kysy lisää jos jokin askarruttaa. Aijoo se paukahtelu saattaa liittyä konkka ongelmaan.
 
Lisätään vielä että ne 1ohmiset vastukset kun olet mitannut ja todennut niiden olevan poikki niin korvaavat kannattaa olla ainakin 5wattiset. Käyvät nimittäin kuumana,
 
Tänks. Ilman näyttöä on tultu toimeen ainakin 10 vuotta, joten näytön puuttuminen ei itselleni ole ongelma, mutta sitä hemmetin paukkumista ei jaksaisi enää. Itse en osaa tehdä laitteelle juuri mitään ja jos ei asiantuntijatkaan tiedä, mitä osia siellä pitää uusia, niin taitaapi vahvari olla nyt tullut tiensä päähän. Mikä on harmi, koska soundi oli oikein hyvä.
 
Älä suotta sitä hävittämään ala. Ei se toivoton ole korjata. Tympein juttu siinä korjauksessa on sen purkaminen, että saa sen pääpiirilevyn esiin. Se pitää purkaa aivan atomeiksi että sen piirilevyn pohjapuolen saa näkyviin mutta samalla voitelee potentiometritkin.
 
Koitan ottaa tuosta omasta jammusta kannen auki ja laitan tänne kuvan sisuskaluista ja ympyröin siihen mitkä kohdat kannattaa tarkistaa.
 
Avasin laitteen, mutta ei siellä mikään komponentti ainakaan ulkoisesti rikkinäiseltä vaikuttanut.

Löysin huoltomanuaalin RX-700 Radio Yamaha Co.; Hamamatsu, build 1987/1988, 1 pictu. Aika huonolla resoluutiolla skannattu, mutta saa siitä just ja just selvää.

Onko ideoita, mitä noiden ohmin vastusten lisäksi kannattaisi tarkistaa?

EDIT: Q133 on vuotanut jotain vihreetä mönjää. Voiko transistori vuotaa?

EDIT2: Q137 heiluu. Veikkaan, että paukkumisella on jotain tekemistä tuon kanssa.
 
Viimeksi muokattu:
Naksulle kasattu tuo jammu joten juotokset kannattaa katsoa tarkkaan. Jotkin transistorit lämpenee aika rajusti siellä emolevyllä ja tästä johtuen lämpenemis ja jäähtymis sykli saattaa saada aikaan murtumia. FR4 piirilevyssä ei niin iso ongelma mutta tuossa FR2 materiaalissa kyllä. DC- blokki elkoja kannattaa vaihtaa tai oikeastaan kaikkia joihin ylettyy koska laitteella on ikää aika paljon ja sisusta käy kohtuu kuumana.

ps. Mittasitko sieltä muuntajan toisiolta ne 1ohmin vastukset?
 
Kiitti vihjeistä.

Korjasin nyt ensin tuon Q137:n juotoksen ja siinä korjaantui kolme vikaa:
- näyttövika
- kaiuttimista kuuluva pamaus laitetta käynnistettäessä
- äänenvoimakkuusongelma laitetta käynnistettäessä.

Nyt ainoa ongelma on enää se, että vasen kanava pamahtaa valmiusvirtaan siirryttäessä. Pamaus kuuluu sekä vasemmasta kaiuttimesta että vasemmasta korvakuulokkeen kaiuttimesta. Pamaus kuuluu sen jälkeen, kun sekä pääkytkimen (RY102) rele, että protection-kohdassa oleva RY101-rele ovat päästäneet click-äänen.

Kuuklailun perusteella sammutusvaiheen pamaukset ovat tyypillisiä vikoja vahvistimissa ja voivat johtua monesta asiasta. Syynä voi olla esim. DC-offset kanavien välillä. Jossain ehdotettiin rele-vikaakin, mutta en saa päähäni, miten se voisi olla tässä Yamahan mallissa syynä. Ehkä jos rele toimii toiselle kanavalle jotenkin liian hitaasti?

Vastuksia en vielä mitannut, koska ne näyttää ulkoapäin aivan ehjiltä, eikä äänentoistossa ole vikaa ja olen sen verran tumpelo kolvin kanssa, että yritän välttää kolvin käyttöä viimeiseen saakka. Käsittääkseni komponenttien vaihtamisen jälkeen laite pitäisi myös virittää uudestaan ja siihen tarvittaisiin vissiin oskilloskooppia.
 
Viimeksi muokattu:
Aika monia osia voi vaihtaa huoletta ilman että tarvitsee viritellä mitään. Joku 1ohm vastus on 1ohm vastus, ei se mihinkään muutu jos vaihtaa risan toimivaan jne. Samoin lähes kaikki konkkien vaihdot kuuluu samaan kategoriaan, pitää olla aika spesiaalikytkentä että konkan (tai muunkaan osan) vaihto toiseen samanarvoiseen aiheuttaa säätötarvetta, poikkeuksena tietty säädettävät komponentit kuten säätövastukset tai säätökondensaattorit joita onkin tarkoitus säätää.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 839
Viestejä
4 548 799
Jäsenet
74 851
Uusin jäsen
hieunguyen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom