WWW-sivujen kännyversiolle käyttöliittymä

Liittynyt
27.03.2018
Viestejä
775
On joo vähän sekava kokonaisuus. Selkeyttäisi kyllä tosi paljon, jos omat valikkoon liittyvät koodit olisi päävalikon yhteydessä. Ei mahdoton tehtävä. Jos header.php otetaan käyttöön lopuksi, tarvittavat ehdot ja funktiot olisi käytössä.

Aiheet-valikko on pääosin itse asiassa sivun footer-osan ns. vimpaintem kopioita, jotka ovat Aiheet-valikossa siksi, että ne on aina käytettävissä eikä tarvitse keskeyttää kommentin käsittelyä. Valikko on lähinnä työskentelyn nopeuttamiseksi. Tyyli on sovitettu toimimaan tumman taustan sijaan vaaleassa taustassa. Aika hankala muutettavissa päävalikon tyyliseksi, mutta toki ei ihan mahdoton tehtävä.

Pikavalikko voisi tyylillisesti olla enemmän päävalikon tyylinen. Aiheuttaisi kyllä skrollaamista, mikä aiheuttaa heikentynyttä käytettävyyttä.

Prioriteetti apuvalikoissa on käytön nopeuttaminen vähentämällä tarpeettomia siirtymiä ja kaiken tarpeellisen oleminen nopeasti haettavissa, ei tyyli.

Ensimmäinen yritys siirtää omaa valikkokoodia header.php-tiedostion epäonnistui. Ongelma on osaltaan se, kun en tiedä, missä välissä header.php ajetaan, jolloin en tiedä, mitä määriteltyjä funktioita on käytettävissä ja mitä ei. Homma menee kokeiluksi, joka pitäisi tehdä joskus yöllä. Aion yrittää jossakin vaiheessa uudestaan.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
27.03.2018
Viestejä
775
Sain sulkeutumisen/avautumisen toimimaan halutusti muuttamatta sivun rakennetta. Taustalle jäävään sivuun en saanut harmautta järkevästi, koska open-mobile-menu.is-nav-visible valitsimen avulla luokan vaihto aiheutti virhetoimintoja. Jos valikon sulkisi valikkopainikkeella, tausta jäisi harmaaksi kunnes klikkaa sisältöä.

Muutin Aiheet-valikon ulkoasua päävalikkoa muistuttavaksi. Rivivälin laitoin hieman pienemmäksi kuin päävalikossa, koska ei ole avaa/sulje-toimintoa. Pikavalinnat rivivälin jätin pienimmäksi ihan käytännön syystä. Ihan hyvä ulkonäköparannus tuli. Sitä en olisi tehnyt ilman "potkua persuksiin", joten kiitos potkimisesta!

Kieltämättä Pikavalinnat muita selvästi pienempi riviväli hieman pistää silmään. Ehkä joskus sitä voisi hieman kasvattaa.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
334
Näkee selvästi että olet yrittänyt tehdä sivustosta mahdollisimman helpon itsellesi, mutta jättänyt muut käyttäjät kokonaan huomioimatta.

Tuo sivuvalikko on aivan liian täynnä kaikkea. Ensinnäkin siitä pitäisi siirtää esimerkiksi footeriin:
- sivukartta
- tiedotteet
- yhteydenottolomake

Pikavalinnoissa ei ole mitään oleellista. Kirjautumisen voi siirtää sivun oikeaan yläkulmaan, mistä käyttäjät sen löytää. "Aiheet" -tabin idea on täysi mysteeri, poistoon heti.

Tietokoneella tuota valikkoa ei tarvi ollenkaan, vaan linkit sivuille voi olla aina näkyvissä. Mobiilissa voi sitten olla vaikkapa tämmöinen valikko toglattavissa näkyviin:

Screenshot 2023-05-25 at 9.06.41.png
 
Liittynyt
27.03.2018
Viestejä
775
Kiitos palautteesta. Otan palautteet huomioon, mutta en suinkaan tee juuri niinkuin on ehdotettu.

footeriin:
- sivukartta
- tiedotteet
- yhteydenottolomake
Sivukartta on päävalikossa viimeisenä. Myös tiedotteet on pääosin siellä kuten myös yhteydenottolomake. Koska ne päävalikossa ovat loppuosassa ja oletuksena suljettuina, ne eivät kasvata päävalikon kokoa.

Laitoin ehdottamasi sivut myös footeriin kuten myös rekisteröidy, kirjaudu, kirjaudu ulos, muokkaa omaa profiiliasi ja Näytä/piilota hallintapaneeli.

Poistin päävalikosta löytyvät linkit pikavalikosta. Laitoin rivivälin samaksi kuin valikossa Aiheet. Valikoiden ulkoasu on nyt yhtenäisempi kuin aikaisemmin. Tässä asiassa otin eniten palautteen huomioon.

Pikavalinnat-valikon olen kieltämättä tehnyt lähinnä itselleni. Siinä on neljä keskeistä lisäystä vain järjestelmävastaavan eli itseni käyttöön. Yksi lisäyksistä on erittäin usein käytössä ja on siten sivuston käytön ydintoimintoja. Siitä on itselleni niin paljon hyötyä, etten sitä ole valmis poistamaan.

Siinä on kyllä myös monta toimintoa muille käyttäjille.

Aika paljon olin pikavalintoihin ahtanut, joten kritiikkisi on oikeutettua. Sen idea on kuitenkin siinä, että keskeisiä toimintoja ei tarvitse etsiä
footer-osiosta ja osaa ei tarvitse hakea edes foorumiosion yläosan toiminnoista. Koska osa toiminnoista on foorumiosiossa header-osan alapuolella, harvoinhan pikatoimintojen joillekin toiminnoille on oikeasti käyttöä. Itsekään ei tule kaikkia hyödynnettyä. Osa laittamistani toiminnoista on jäänyt potentiaalisiksi toimintojen nopeuttajiksi.

Eräänlainen ideologia siitä, että kaikki olellinen löytyy yhdestä paikasta, on saanut liiankin suuren itseisarvon. Ideana oli joskus, että footer-osa olisi täysin tarpeeton eikä header-osakaan mitään tarjoaisi, koska kaikki löytyisi valikoiden yhteydestä. Hieman olen tästä jo tinkinyt sivun alaosan suhteen. Suoraan esillä olevien toimintojen äärimmäinen minimalisointipyrkimys meni jossakin vaiheessa vähän överiksi.

Idea on, että pikatoiminnoissa on olennaisia keskeisiä toimintoja ihan samaan malliin kuin XenForon pikavalikossa on ollut (onkohan sitä enää edes olemassa). Pikavalinnat-valikko on saanut inspiraationsa XenForon pikavalikosta.

Valikko Aiheet ulkonäkö on nyt kunnossa. Siinäkin on itselle erittäin tärkeää se, että pääsen valikosta avamaa jonkun viimeksi tarkastellut säikeen tai kommentin. Siitä voisi olla hyötyä myös muille, vaikka foorumiosiossa viimeisimmät aiheet ja vastaukset löytyvät myös sivun footerosiosta. Vaikka kukaan muu kuin minä ei sitä käyttäisi, se saa jäädä. Kuten kerroin olennaista on se, että systeemi palvelee käyttötarkoitustaan optimaalisesti.

Muualla kuin foorumiosiossa aihealueen sivut näkyvät vain Aiheet-valikossa. Se on muillekin hyödyllistä. Toki aiheet löytyvät myös päävalikosta eikä Aiheet-valikko tuo muuta lisää kuin tietyillä sivuilla kategoriavalikon.

Kirjautumisen voi siirtää sivun oikeaan laitaan
En halua sitä. Haluan ulkoasun olevan äärimmäisen pelkitetty. Sivun yläosassa ei saa olla yhtään ylimääräistä toimintoa. Toki jos saisisin yläosaan luotua hälytyksen, sen rinnalle voisin harkita toisenkin toiminnon. Päämäärä on kuitenkin äärimmäisen pelkistetty sivun ns. header-osa (mikähän on hyvä suomenkielinen vastine).

Tietokoneella tuota valikkoa ei tarvi ollenkaan, vaan linkit sivuille voi olla aina näkyvissä
En ole halunnut luoda mobiiliversiosta poikkeavaa tietokoneversiota. Minusta monet sivut elävät liikaakin näytön mukana ja jos vaihtaa laitetta tai orientaatiota, sivun ulkoasu muuttuu jopa hämmentävässä määrin. Yksinkertaistin teeman käyttöä. Ulkoasu on aina saman kaltainen eikä koskaan aiheuta ulkonäon muuttumisen vuoksi käyttäjilleen hämmennystä. Näyttöporttiriippuvaisia piirteitä on hyvin vähän ja ihan tarkoituksella.

Olet oikeassa, että aiheet voisi tietokoneilla näkyä sivustalla, mutta se vaatisi uudelleen suunnitelua sen osalta. Tietokoneiden tunnistus on karkealla tasolla, joten tietokoneversio saattaisi mennä jollekin harvinaiselle mobiililaitteelle. Homma pysyy hallinnassa, kun ei ole liikaa muuttuvia tekijöitä. Edellisen teeman kanssa muuttuvia tekijöitä oli hallitsemattoman paljon.

Alun alkaen sivustolla oli leveälle näytölle ns. pudotusvalikko, mutta se on kosketusnäyttölaitteella käyttökelvoton. Tietokoneille sen olisi voinut antaa, mutten saanut siihen toimivaa ulkoasua. Pakotin teeman siihen, että se näyttää aina kapealle näytölle tarkoitetun valikon. Se on kaikille käyttäjille toimiva ratkaisu. Sivustolla on siis tiettyjä tarkoituksella luotuja yksinkertaistuksia, joita ei kaupallisilla sivuilla voi tehdä.

Asiasta voi keskustella myös foorumini säikeessä Sivuston toimivuudesta – Tapion blogi & foorumi
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
27.03.2018
Viestejä
775
Mobiilissa voi sitten olla vaikkapa tämmöinen valikko toglattavissa näkyviin
Kun valikko on avaa/laajenna periaatteella siitä ei tule lähtötilanteessa massiivista. Karsiminen ei ole tarpeen, ei ainakaan siinä määrin kuin ehdotit. Vähän oli jopa varaa laajentaa foorumi-kohdasta avautuvaa valikkoa koska laajenna/supista toimii alisivuillakin (ks. liite)

Tämänkään sivuston valikkoa ei ole mitenkään karsittu vaan siinä on tiedotteita ja muita juttuja kuin vain ydinsivuja. Tämänkin sivuston navigointia pitäisi karsia, jos edellytät minulta karsimista.

Kun avaa foorumikohdan täällä, tulee julman pitkä lista, koska avaa/sulje ei ole alisivuille. Ks. alta liitekuva - eikä siinä näy kuin osa valikkoa.

Lisäksi mobiilivalikkoa vaivaa yleinen ongelma. Kun selaimen käyttöliittymä häviää näytöltä ja jos silloin pain valikkonappia tai muuta toimintoa, siirrytään toiselle sivulle. Mobiilivalikon pitäisi olla suuniteltu niin, että kun sivua selaa alapäin, yläpalkki häviää. Kun palaa taaksepäin, se palaa näkyviin. Palaaminen tulisi toimia siten, että samalla palaa näkyviin selaimen käyttöliittymä. Sama ongelma on Suomi24:llä ja mo ella muulla sivustolla. Selaimen käyttöliittymän häviäminen näytöltä, pitäisi mobiiliratkaiduissa ottaa huomioon, mutta täällä kuten ei yleensä muuallakaan, ei asiaa mitenkään huomioida. Jos selaimen käyttöliittymän katoamista näytöltä ei ole otettu huomioon, katson, että sivustolla on suunnitteluvirhe.

Tosin nyt myös itsellä on sen kanssa hieman ongelma Google-haun osalta. Jos hakua käyttää selaimen käyttöliittymä piilossa, saattaa siirtyä toiselle sivulle. Hakua tarvitaan niin harvoin, että asialla ei ole merkitystä. Testasin toimintaa ja vain kerran siirryin vahingossa toiselle sivulle. Yleensä tapahtuu niin, että hakua klikattaessa piilossa ollut selaimen käyttäliittymä tulee esille. Mahdollisuus on siis pieni.

Siirsin haun eri paikkaan, jotta sain toimimaan sen luotettavammin. Kun sen oli osa valikkoa, tuli jQueryllä kahteen kertaan html:n vaihto, nyt vain kerran.

Minusta foorumini päävalikko on mobiililaitteille parempi kuin tämän sivuston päävalikko. Päävalikkoa en ole suunnitellut, se tuli teeman mukana, joten kiitos kuuluu siitän vain teeman luojille:

Screenr parallax theme / FameThemes

Kiitos palautteesta. Osan ehdotetuista muutoksista tein, mutta en kaikkea.

Ihan toiminnan kannalta pidän Ylilauta-foorumin ratkaisua parhaana. Sivun alareunassa on kiinteä palkki. Ei ole koskaan vaaraa, että siirtyy vahingossa toiselle sivulle. Alhaalta avautuva päävalikko on kuiten sen verran outo ratkaisu, etten siihen ole mennyt. Alhaalla minulla on myös joitakin toimintoja, jotka estävät alapalkin käytön.

Sain myös lopulta ratkaistua ongelman, josta tulin kysymään. Ratkaisin ongelma if ja else if käyttäen. Nyt valikko toimii juuri niinkuin on tarkoitus. Tähän ongelmaan en täältä saanut mitään apua, mutta hyödytön täältä kyseleminen ei ollut, sillä täällä vierailusta seurasi järkeviä muutoksia, joita muuten ei olisi tullut tehtyä.

Tietokoneella tuota valikkoa ei tarvi ollenkaan, vaan linkit sivuille voi olla aina näkyvissä.
Kokeilin, mutta en saanut aihelistausta siirtymään oikeaan laitaan, mutta vasempaan sain. Sivuille mentäesdä 1500+ viewport-arvolla valikot on vasemmassa reunassa Aiheet suoraan esillä. Päävalikko tulee varta vasten avata kuten mobiilissakin.

Ilman tätä sivustoa tämä muutos olisi jäänyt tekemättä. Toisaalta ulkoasu kärsii vasemman reunan valikoista aika pahoin. Vasemman reunan hyödyntäminen helpottaa käyttäjää. Mutta sekä ulkoasua että tilan hyödyntämistä ei vaan samaan pakettiin saa. Oliko muutos lopulta hyvä, en osaa sanoa.

Tein säikeen sanaristikkofoorumeiden teknisistä toteutuksista. Otin mukaan verrokeiksi TechBBS:n ja Ylilauta-foorumin.
 

Liitteet

Viimeksi muokattu:
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
206 146
Viestejä
3 685 260
Jäsenet
64 445
Uusin jäsen
Xeli

Hinta.fi

Ylös Bottom