World Wide Webin lähdekoodi kaupattiin liki 4,6 miljoonan euron hintaan

Kaotik

Banhammer
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
14.10.2016
Viestejä
22 445
world-wide-web-sourcecode-tim-berners-lee-20210702.jpg


Kaotik kirjoitti uutisen/artikkelin:
Digitaalista sisältöä suojataan useimmiten erilaisilla kopiosuojausteknologioilla. Ne ovat kuitenkin enemmän tai vähemmän helposti murrettavissa, mikä tekee esimerkiksi digitaalisten alkuperäisteosten myynnistä käytännössä mahdotonta.

Ongelman ratkaisuun kehitettiin non-fungible token eli NFT. NFT on lohkoketjuun perustuva todiste, jolla voidaan osoittaa myytävän digitaalisen tuotteen olevan uniikki alkuperäiskappale. Digitaalinen tuote voidaan kopioida, mutta ostajalla on hallussaan sen aitouden todistava NFT.

NFT:n myötä on myyty jo esimerkiksi digitaalista taidetta, mutta tuorein kauppakohde on monella tapaa kenties merkittävin tähän mennessä kaupattu todistus. Sothebyn huutokauppakamarilla myytiin nimittäin World Wide Webin alkuperäinen lähdekoodi.

WWW:n lähdekoodi on Sir Tim Berners-Leen käsialaa. Pakettiin kuuluu itse alkuperäiset tiedostot, jotka luotiin 3. lokakuuta 1990 – 24. elokuuta 1991, visualisointi samasta koodista, digitaalinen juliste aiheesta ja Berners-Leen kirjoittama kirje, jossa hän palaa koodin kirjoittamisen tunnelmiin. Lähdekoodia on yhteensä 9555 riviä.

WWW:n lähdekoodin lähtöhinta oli vaivaiset 1000 dollaria, mutta sen hinta nousi huutokaupassa lopulta jopa 5 434 500 Yhdysvaltain dollariin eli vajaaseen 4,6 miljoonaan euroon asti. WWW:n lähdekoodin NFT ei vaikuta koodin omistussuhteisiin, vaan ne ovat jatkossakin täysin vapaata koodia. Koodin ostaneen tahon henkilöllisyys ei ole tällä haavaa tiedossa.

Lähteet: Hexus, Sotheby

Linkki alkuperäiseen juttuun
 
Viimeksi muokattu:
En yllättyisi jos ostaja hämmästeli enkö omistakkaa internettiä tai saa tällä helposti toista samanlaista itselle.
 
Olisi tuohon nyt voinut laittaa että koska se myytiin. Tuo huutokauppa oli auki viime viikon keskiviikosta tämän viikon keskiviikkoon. NTF itse oli lyöty 15. päivä.

Toi ei nähtävästi ollut aiheuttanut mitään merkittävää vaikutusta Ethereum verkon tuottoon.
 
Pystyykö tuolla sitten kaappaamaan netin/pääsemään tiedonkulun "väliin"? Eikös hakkerien olisi kannattanut tuo ostaa.
 
Pystyykö tuolla sitten kaappaamaan netin/pääsemään tiedonkulun "väliin"? Eikös hakkerien olisi kannattanut tuo ostaa.
Ei. Se on ihan avoimesti kenen tahansa saatavilla. Käytännössä ostaja sai tässä vain todisteen, että juuri hänellä on aito ja alkuperäinen versio lähdekoodista.
 
Nykyään kilpaillaan jo siitä kuka tekee turhimman ostoksen kalleimmalla.
 
Arvatenkin tämä on ostettu sijoitusmielessä. Tästä saa huimat voitot tulevaisuudessa. Enemmän kuin Ferrarin vanhasta urheiluautosta tms. Hieno juttu, että lähdekoodiakin voi alkaa myymään.
 
Aito ja alkuperäinen digitaalinen kopio? Just.. kaikkea sitä. Itse olisin ihan yhtä tyytyväinen ilmaiseen kopioon ja käyttäisin säästetyt rahat johonkin järkevämpään..
 
Jos tokenin olisi ostanut Markus Persson, jonka nettovarallisuus googlen mukaan on n. 1,43 miljardia euroa, niin se vastaisi sitä että suomalainen mediaani-kotitalous jonka nettovarallisuus on 104000 euroa olisi maksanut tokenista n. 335 euroa.
 
Aito ja alkuperäinen digitaalinen kopio, just just. Lataisin ilmaisen kopion ja käyttäisin säästyneet rahat hyödyllisempiin asioihin, Tuo NFT on taas rahat pois tyhmiltä tason keksintö, mutta mikäs siinä jos haluaa maksaa lähdekoodista jonka saisi ilmaiseksi.
 
Miltä NFT aitoustodistus tuotteesta näyttää, onko se joku numerosarja minkä omistat? Millä sen NFT:n kuuluminen juuri sinulle voidaan todistaa? Onko blockchainissa oma nimesi? Koko NFT touhu on aika naurettavaa.
 
Viimeksi muokattu:
Itseäni naurattaa tässä se, että ostajalla ei voi mitenkään olla aitoa ja alkuperäistä versiota lähdekoodista paitsi jos hänelle on luovutettu alkuperäinen Berners-Leen vuosikymmeniä sitten käyttämä tallennusmedia (jota epäilen, koska se tuskin on toimiva enää vuosikkemmenien jälkeen). Jos se lähdekoodi on kopioitu alkuperäiseltä medialta ja siiretty nettia pitkin muualle se on jo kopioitunut niin monta kertaa matkalla, että se ei enää ole se alkuperäinen versio. Jollakin ulkopuolisella saattaa, jopa olla lähempänä alkuperäistä koodia oleva versio lähdekoodista, jos hän pystyy todistamaan koodinsa olevan kopioitu suoraan Berners-Leen alkuperäiseltä tallennusmedialta, jolloin koodi on kopioitunut matkalla vain kerran.

Nämä digisisältöjen ostot miljoonilla on naurettavaa, mutta olettaisin, että noilla Berners-Leen kirjeillä ja muilla oheismateriaalilla on enemmän arvoa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
257 756
Viestejä
4 477 514
Jäsenet
74 009
Uusin jäsen
lieko

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom