Windows 7 -käyttöjärjestelmän tuki päättyi tänään (14.1.2020)

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 14.01.2020.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 805
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  Ennakkoilmoitusten mukaisesti Microsoftin suositun Windows 7 -käyttöjärjestelmän tuki päättyi tänään. Käyttöjärjestelmä julkaistiin reilut 10 vuotta sitten 22. heinäkuuta 2009.

  Windows 7 -tuen päättyminen merkitsee käytännössä tietoturvapäivitysten loppumista kuluttajilta, jotka eivät päivitä käyttöjärjestelmäänsä tuettuun versioon. Lisäksi Microsoft lopettaa teknisen tuen käyttöjärjestelmän vikatilanteissa. Edelleen tuettuja käyttöjärjestelmiä ovat Windows 8.1- ja Windows 10. Windows 8.1 on tällä hetkellä pidennetyllä tukijaksollaan, mikä päättyy 10. tammikuuta 2023.

  Vaikka Windows 7 -käyttöjärjestelmä tulee toimimaan myös päivitysten lakattua, se muuttuu samalla jatkuvasti kasvavaksi tietoturvariskiksi. Lisäksi osa käyttöjärjestelmän toiminnoista lakkaavat toimimasta, kun niihin liittyvät palvelut päättyvät niin ikään tämän kuun kuluessa. Esimerkkejä lakkaavista toiminnoista ovat Windows Media Centerin ohjelmaopas sekä Internet Backgammon- ja Internet Checkers -pelit. Microsoft Security Essentials tulee saamaan vielä uusia allekirjoituspäivityksiä, mutta itse alustaa ei tulla enää päivittämään.

  Microsoft suosittelee käyttäjiä päivittämään Windows 7 -käyttöjärjestelmänsä Windows 10 -versioon. Windows 10 on yhtiön mukaan viimeinen Windows-versio ja uusien käyttöjärjestelmien julkaisun sijasta Microsoft päivittää sitä noin puolivuosittaisissa sykleissä isommilla päivityksillä normaalien korjauspäivitysten lisäksi. Vaikka Windows 7:n tuki päättyy, se ei estä käyttäjiä asentamasta käyttöjärjestelmää tulevaisuudessakin.

  Lähde: Microsoft

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  Viimeksi muokattu: 17.01.2020
  Focus0 tykkää tästä.
 2. user9999

  user9999 Platinum-jäsen

  Viestejä:
  1 394
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
 3. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  5 039
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016
  Ja niin painuu pikkuhiljaa unholaan tämä Windows, oli hyvä käyttöjärjestelmä, Vistan jälkeen suorastaan erinomainen kaikinpuolin. Mutta, kehitys kehittyy, seiskasta ku hyppäs kymppiin ni paluuta enää ei ollu.
   
  LaDeX tykkää tästä.
 4. lunkwill

  lunkwill

  Viestejä:
  1 277
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Rippistä 7, vaikka eihän se varsinaisesti lakkaa toimimasta!

  Oli kyllä hyvä käyttis, mitään varsinaista vikaa siitä vaikea keksiä.
  Tietoturva ehkä, mutta senkin suurin ongelma on penkin ja näytön välissä.
   
 5. Rottah

  Rottah

  Viestejä:
  246
  Rekisteröitynyt:
  07.04.2017
  Hyvä käyttis, sillä mennään tappiin asti..
   
 6. Manager2k

  Manager2k Tukijäsen Team Ryzen

  Viestejä:
  893
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Hiljainen hetki Windows 7:lle.
   
 7. Sire

  Sire

  Viestejä:
  288
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sinne meni. Aikanaan hyvä, mutta nykyään auttamattoman vanhanaikainen.
   
  LaDeX ja Chloe tykkäävät tästä.
 8. Härkönen

  Härkönen

  Viestejä:
  2 468
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Hyvä että päättyi, ei tule ikävä.
   
  LaDeX, Shikanjyo ja Chloe tykkäävät tästä.
 9. FlyingAntero

  FlyingAntero ɑ n d r o i d Tukijäsen Team Android

  Viestejä:
  4 793
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  naatti tykkää tästä.
 10. Foxy

  Foxy "ARTISTI" Tukijäsen

  Viestejä:
  98
  Rekisteröitynyt:
  11.01.2019
  Joky syy olla vaihtamatta ilmaiseksi 10? Ihan mielenkiinnosta? :)
   
 11. Juffex

  Juffex Kinostaja

  Viestejä:
  403
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Muutosvastarintaisuus ja uuden pelko. Ihmisen normaaleja ominaisuuksia joita perusteellaan mitä ihmeemmisillä tekosyillä :btooth:

  Olihan nämä XP-fanipojatkin pitkään pinnalla jotka osasivat haukkua kaikki käyttikset vaikka eivät itse niitä edes käyttäneet.

  Osa ihmisistä pysyy mieluusti vanhassa eikä halua kehittyä, koska kaikki uusi pelottaa.
   
  LaDeX tykkää tästä.
 12. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  5 039
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016

  Suurinosa juuri nimenomaan pelkää sitä muutosta, vaikka se olisi vain hyväksi ja helpottaisi elämää. Voihan se olla et joillain ei riitä päättelykyky ymmärtämään jotain uutta, vaikka loppupeleissä kaikki Windowsit on samanlaisia käyttää ku hetken vaan kattelee (ja erityisesti vaivautuisi edes vähän opettelemaan perusasioita...)
  Kympin allaki rullaa edelleen vanhoja systeemeitä jotka sieltä kyllä löytää, jo pelkällä hakutoiminnolla (mm. perinteinen ohjauspaneeli).
   
  LaDeX tykkää tästä.
 13. Rottah

  Rottah

  Viestejä:
  246
  Rekisteröitynyt:
  07.04.2017
  Laiskuus, ei jaksa asennalla ohjelmia uusiksi ja kone ei ole netissä ollenkaan
   
 14. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 805
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Laiskuus toki on aina toimiva argumentti, mutta ei siinä ohjelmia tartte uusiksi asennella, sen kun huitaisee päivitysasennusta menemään
   
  LaDeX ja DD-Indeed tykkäävät tästä.
 15. Sepander

  Sepander

  Viestejä:
  1 087
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En jää kaipaamaan. Kympissä kaikkea on enemmän ja paremmin.
   
  LaDeX, Härkönen, Chloe ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 16. jukkis2000

  jukkis2000

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  07.06.2017
  Itselläni on 7 ja 10 samassa koneessa. Syy siihen miksi en kokonaan 10 on joidenkin ohjelmien tallentaminen netistä OBS:llä. Tietenkin joku voi nyt sanoa että voi sitä käyttää 10 puolella. No niin voi mutta en halua odottamattomia ongelmia kun 10 päivittää koneen. Samalla se voi sotkea asetuksia. Odotan mieluummin 10 parempaa versiota jossa on enemmän vapauksia. Tällä hetkellä olen laittanut siihen automaattisen uudelleen käynnistyksen eston. Tämäkin oli 7 täysin turha kun sai itse valita koska asentaa ja mitä asentaa.

  Jotkut ovat sanoneet että 10:ssä on enemmän ominaisuuksia ja se on totta. Käytän molempia koska toisessa toimii jotkut ohjelmat paremmin kuin toisessa. Haluaisin siirtyä kokonaan 10 puolelle mutta se ei vaan edellä mainituista syistä ole mahdollista. Siinä on vielä liikaa ongelmia sujuvaa käyttöä ajatellen. Keväällä kun tulee sitten se uusi päivitys 10:stä niin täytyy sitten harkita uudelleen ellei tule vakavia tietoturva-aukkoja. Sitten 10 on pakko ottaa käyttöön.

  Ettei mene 10 haukkumiseksi niin siinä myös paljon hyviä ominaisuuksia.

  Jos joku vastaa tähän syystä tai toisesta niin toivon että hän ymmärtää mitä tarkoitin näillä.
   
 17. Pezqu

  Pezqu

  Viestejä:
  138
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Vanhemmilla vanhempi Acerin läppäri (Intel Core i5 460M, SSD, 4 GB ram), jossa on ATIn sekä Intelin grafiikkapiirit, ja joiden välillä vaihtaminen (tai "lukitsemaan" vain toiseen piiriin) tapahtuu spessun ohjelman kautta, jonka viimeisin versio on päivätty vuodelle 2012 Acerin sivuilla. Joskus vuosia kokeilin uudempia ajureita seiskankin puolella, enkä saanut tuota switchable graphics -ominaisuutta toimimaan kuin noilla valmistajan välittämillä ajureilla ja softilla. Lukittu nyt seiskassa pelkästään tuolle Intelin piirille tuon ohjelman kautta, koska näin tuuletin on lähes jatkuvasti lepotilassa ja ATIn piiri on muussa kuin pelikäytössä täysin tarpeeton (kone oli minulla viime vuosikymmenen alkupuolella myös pelikäytössä).

  Olen Windows 7sta säätänyt laajennettujen palomuuriasetusten kautta, että niin sisään kuin ulosmenevän (Windowsissa oletuksena ulosmenevä on sallittu vaikka ei täsmää sääntöihin) liikenteen on täsmättävä sääntöihin. Sisäänpäin ei ole sallittuna kuin muodostetut yhteydet, eli ei edes DHCP, koska olen laittanut sisäverkossa (VLAN2-modeemi & NAT) staattisen osoitteen tuohon. Ulospäin on sallittuna Firefox (DNS over TLS käytössä; policy managerilla säädetty ettei asetuksia voi muuttaa), Flashin päivitysohjelma (koska VR), F-Secure Safen päivitykset, Windows Update, MIKESin NTP-serverin ip-osoitteet Windows Time-servicelle ja Libreofficen päivitysohjelma. Vain minulla on tiedossa järjestelmävalvojan salasana, eli vanhemmat käyttävät konetta peruskäyttäjillä. Olen myös yrittänyt säätää muitakin tietoturva-asetuksia (IE poistettu, remote desktop ominaisuus estetty yms.).

  Vanhempieni kevyessä käytössä (youtube, pieni tekstinkäsittely, perus nettisurffailu) mielestäni aika turvallinen masiina vieläpä niin, etteivät voi vahingossa muuttaa mitään asetuksia pieleen. Mitä siis vaihtoehdoksi nyt kun tuki loppuu? Jos tuohon home premiumiin olisi saanut viidelläkympillä tuen vuodeksi, niin olisin ostanut. Jos tuki jatkuisi, ei Windows 10 tarvitsisi edes miettiä ennen kuin kone hajoaa.

  Vaihtoehdoiksi jää
  1) luottaa asettamaani turvajärjestelyihin seuraavan vuoden ajan, jonka jälkeen joko
  1a) ostaa uusi markettikone (sinänsä tarpeetonta, koska raudassa on riittävästi potkua)
  1b) yrittää vielä saada ilmainen päivitys Windows 10iin ja toivoa, että graafikat toimisi vähintään niin, että BIOSista asettaa vain tuon ATIn piirin käyttöön (vaihtoehdot on joko tuo switchable graphics tai discrete only).
  1c) asentaa linux
  2) toteuttaa heti joko kohdista 1a-1c

  Itselle siis tuottaa harmia tuon Windows 7 päättyminen, koska nyt toimiva menee turhaan rikki. Vähemmillä tehoilla varustettuja koneita ei kannata, tai ei välttämättä edes voi, päivittää Windows 10iin, vaikka tehot riittäisivätkin käyttäjän tarpeisiin oikein hyvin.
   
 18. DD-Indeed

  DD-Indeed

  Viestejä:
  5 039
  Rekisteröitynyt:
  04.12.2016


  Jos sä tarkoitat sitä Windowsin omaa laajennettua palomuuria, ni se löytyy kans kympistä, mikäli se on just tämä mitä tarkoitat:

  upload_2020-1-14_19-13-4.png

  Ja mitä tulee koneen tehohommiin, ni kymppihän nimenomaan skaalautuu laitteistolle ku laitteistolle erittäin hyvin oman ymmärryksen mukaan.
   
 19. Niko

  Niko

  Viestejä:
  423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Todennäköisesti päivittäminen tuottaa hankaluuksia, jos kyseessä on Ati Radeon 4000-sarja tai vanhempi. Kympin saa edelleen päivitettyä ilmaiseksi, kun syöttää Windows 7 lisenssin kymppiä asentaessa.
   
 20. Matti#2

  Matti#2

  Viestejä:
  197
  Rekisteröitynyt:
  07.04.2018
  On tässä tullut myös vastaan pari tulostinta, jotka ei toimi win10:n kanssa.
   
 21. Chloe

  Chloe Mestari

  Viestejä:
  9 122
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jo oli aikakin. Kyllähän tätä aikansa käytti kun oli paras Windows 2009-2015 ajan, mutta jo 8.1 ennen Win10 julkaisua tuntui paremmalta.
   
 22. KVahlman

  KVahlman

  Viestejä:
  226
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2019
 23. Chloe

  Chloe Mestari

  Viestejä:
  9 122
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  LaDeX tykkää tästä.
 24. shuvl

  shuvl

  Viestejä:
  434
  Rekisteröitynyt:
  21.10.2016
  Enterprise puolellahan on saatavilla ESU-palvelu (Extended Security Updates), jonka ansiosta Win 7 saa vielä jotain tietoturvapäivityksiä. Toki kyseessä on kaupallinen palvelu eikä ilmeisesti koske myöskään kotitalouksia millään tavalla.
   
 25. Pezqu

  Pezqu

  Viestejä:
  138
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Nyt kun googlailin niin tosiaan, tuon koneen ATI Mobility Radeon HD 5650 + Win 10 ei vaikuta toimivalta yhdistelmältä.

  Harmillista, että joutuu nyt todella vanhempien koneen kohdalla miettimään joko tietokoneen vaihtoa tai linuxin asentamista, koska tuon ATIn grafiikkapiirin tuki vaikuttaa epävakaalta, ja BIOSista ei saa säädetty pelkästään tuota Intelin grafiikkapiiriä käyttöön.

  XPn tuen loppuessa suurin osa kyseistä käyttöjärjestelmää pyörittävistä koneista olivat auttamatta liian alitehoisia seiskalle (jätetään Vista välistä), mutta tässä 7 --> 10 siirtymässä moni tehokas käyttökelpoinen konekin jää "kyydistä", jos esim. grafiikkapiiriä ei ole tuettu. Esimerkin tapauksessa vuoden 2011 Acerin Intel Core i5 460M on saanut CPU Benchmarkissa 2319 pistettä, kun kaupanhyllyn 300 euron Ideapadin Celeron N4000 tuottaa 1429 pistettä. Tältä osin peruskoneiden teho ja arkkitehtuuri ei ole kokenut samanlaista hyppäystä viime vuosikymmenen aikana, jos verrataan vuosituhannen ensimmäistä vuosikymmentä.

  Tuo "Windows CryptoAPI Spoofing Vulnerability" lienee pätchätty kaikille Windows 7 koneille vielä tänä päivänä, joten ellei uutta "WannaCryta" tule lähikuukausina, niin aiemmassa viestissäni mainituilla turvasekoilla kone pysynee turvallisena kesään/syksyyn asti.

  "If it ain't broke, don't fix it".
   
 26. runboy93

  runboy93

  Viestejä:
  1 667
  Rekisteröitynyt:
  01.08.2017
  Minun osaltani Windows oli ohitse jo 2018 loppuvuodesta,
   
 27. BitByte

  BitByte

  Viestejä:
  76
  Rekisteröitynyt:
  11.11.2016
  Ei tuo päivitys 7 -> 10 toimi aina eikä edes joka kerta nimim. "kokemusta" vaan voi vaatia ihan puhtaankin asennuksen.
  Joululomalla päivitin 1 koneen onnistuneesti ja toiseen uudempaan jäi 3 yritykseksi kun asennusohjelma vaan "häviää" siinä vaiheessa kun MediaCreationToolin pitäisi alkaa Windowsin lataamisen jälkeen valmistelemaan ja ladata vielä tarvittavat päivitykset.
  Ja tikulta käynnistettynä ilmoitti vaan, että "Päivityspolku ei ole käytettävissä. Suorita asennus Windowsin kautta."
  Loppui loma ja motivaatio kesken.

  Itsellä tulee säilymään 7 virtuaalissa samaan tapaan kuin siellä on XP:n. Pelialustana oikein toimiva ja hyvä.
   
 28. eretux

  eretux

  Viestejä:
  201
  Rekisteröitynyt:
  06.01.2017
  Win 7 on kyllä so far M$ paras käyttis minkä ovat tehneet. Kymppiin verraten paljon parempi käytettävyys ja vakaus ollut ainakin oman kokemuksen mukaan. Mutta kai se kaikki hyvä loppuu aikanaan :/
   
 29. mt247

  mt247

  Viestejä:
  371
  Rekisteröitynyt:
  20.03.2017
  Jonkun käytetyn yritysläppärin esimerkiksi thinkpad W530 tai T430 saisit 200-300€ hintaan tai jopa alle. Säästyisi ainakin paljon päänvaivaa ja sopisi hyvin surffailuun SSD:llä.
   
 30. Alensia

  Alensia Custom-titteli

  Viestejä:
  1 654
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Käyttiksen vakaus nyt ei ole tällä vuosituhannella ollut (mulle ainakaan) ongelma, softat ovat voineet kenkkuilla jos niitä ei ole päivitetty ajan tasalle. Käytettävyys taas on isolta osin makuasia, itse olen tullut toimeen molempien (7 & 10) kanssa. 8 aiheutti vähän harmaita hiuksia alussa.
   
 31. Ormu

  Ormu

  Viestejä:
  1 405
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kympissä korjattiin 8:n käyttöliittymän suurimmat typeryydet, mutta toisaalta taas esimerkiksi asetuspaneeli ryssittiin samalla.

  Vastenmielisintä kympissä on silti asenne, eli se, että Microsoft yrittää määrätä, kuinka käyttäjän tulee konettaan käyttää, ja kaikki tieto käytöstä kuuluu Microsoftille.
   
  Vox Humana ja Dudem tykkäävät tästä.
 32. akse

  akse

  Viestejä:
  1 646
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kympin käytettävyydessä iso miinus kyllä uudistetulle asetusvalikolle. Perus palikoille tehty ja kun tarvii jotain oikeasti säätää niin pitää se control panel ja vanha gui kuitenkin avata. En oikeen ymmärrä.

  Pikkuhiljaa niitä toimintoja on siirrelty control panelista sinne uuteen, mutta samalla tuntuu että osa jutuista on samalla poistunut tai muuttunut huonommaksi.
   
 33. LaDeX

  LaDeX

  Viestejä:
  1 213
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Oletteko Win8:n asetusvalikkoa käyttänyt? Se oli hirveä. Win10:n on jo ihan siedettävä siihen verrattuna. Kuitenkin pidin Win8:sta 8.1:stä ja nyt 10:stä enemmän kuin 7:sta. Kehitys kehittyy.
   
  Chloe tykkää tästä.
 34. Team_Slow

  Team_Slow

  Viestejä:
  1 705
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Enpä jää kaipaamaan. Siihen asti oli hyvä kun 8.1 ilmestyi ja Windows 10 jälkeen ei ole ollut mitään syytä käyttää noista kumpaakaan. Uudempi on pääasiassa parempi pois lukien windows 8
   
 35. Foxy

  Foxy "ARTISTI" Tukijäsen

  Viestejä:
  98
  Rekisteröitynyt:
  11.01.2019
  Tuo seiskasta kiinni pitäminen usean kymmenen vuoden ajan on vähän sama kuin yhä pitäisi kiinni windows 95, tai 2000.

  Kaikkia Windows versioita käyttänyt 95 asti ja nyt kymppi ollut useamman vuoden jo alla enkä valita. Hyvin pelaa jos osaa käyttää :). Kymppikin on ollut pihalla jo melkein 5 vuotta, kyllä siitä ne suurimmat bugit on jo hiottu mikäli se pelottaa...Toki 7 käyttävät eivät edes yritä olla teknologiassa ajantasalla, että on siinä se.
   
  Chloe, DD-Indeed ja LaDeX tykkäävät tästä.
 36. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  557
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Veikkaisin että jokaiselle haudatulle Windowsille löytyy käyttäjäkunnan työstämiä pätsejä joilla saadaan uudempaa rautaa sisään.

  Itselle tuo Windows 7 oli se joka sai vaihtamaan Linuxiin.
   
 37. tuoppi´

  tuoppi´ Köyhä

  Viestejä:
  1 670
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Aina noita roikkujia löytyy. Muistan hyvin elävästi kuinka jengi sillon 10 vuotta sitten piti XP:ta parhaana ikinä ja ei millään haluttu päivittää Vistaan tai 7:aan.
  Hieman hämärämmät muistikuvat, mutta taisi sama olla myös kun XP tuli ja jengi piti kiinni 98:sta.
   
  LaDeX ja Chloe tykkäävät tästä.
 38. N-man

  N-man

  Viestejä:
  62
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  No luulen että Win95 ja Win2000 pääasiallisessa koneessaan ajaneet päästivät irti siinä kohtaa kun niissä ei enää pyörinyt mikään edes etäisesti moderni ohjelma, kuten nettiselain jolla pääsee muuallekin kuin localhostiin.

  Seiska on kuitenkin vielä ihan relevantti käyttöjärjestelmä nyt ja vielä jonkin aikaa, mutta aikansa kutakin eikä sen tukeminen olekaan enää järkevää. En kuitenkaan allekirjoita sitä että tietoturvahyökkäykset jotenkin räjähdysmäisesti lisääntyvät nyt heti kun virallinen tuki loppuu ja sen käyttö pitäisi välittömästi lopettaa. Aukkoja on, ja löydetään lisää eikä niitä paikata, mutta aika iso osa ihmisistä ei muutenkaan pidä konettaan täysin ajantasalla. Varsinkin, kun Windows seiskan päivitykset viimeiset vuodet ovat toimineet vähän miten sattuu, yleensä eivät kovin automaattisesti ainakaan hieman vanhemmissa asennuksissa. Käyttäähän monet puhelimissaankin esim. jotain ikiaikaista Android 9.0:aa vielä ja pahimmassa tapauksessa monta kuukautta vanhoja tietoturvapätsejä. Niillä laitteilla kuitenkin hoidetaan nykyisin pankkiasioita ym.

  Suurin ongelma lienee eri softien aukot mutta ne päivitykset nyt tulevat varmasti toimimaan seiskalla vielä pitkään, koska samanlaista päivitysten tappopakkoa ei ole kuin XP:n kanssa kun ei tarvitse miettiä 32-bittisyyttä ym. reliikkejä. Jossain kohtaa toki tulee raja vastaan kun käyttiksen ydinkomponenteissa on liikaa aukkoja tai puutteita että softat pystyisivät tai haluaisivat niitä alkaa pätsäämään umpeen tai säätämään yhteensopivuuden kanssa.

  Ihmettelen vaan aina miten joillekin on niin kova pala se jos joku käyttää muuta kuin uusinta uutta, ja heti solvataan idiootiksi jne. Kukin tekee miten lystää. Ei itseäkään vähempää voisi kiinnostaa alkaa jotain dedikoitua konetta x millä tehdään pelkästään asiaa y, päivittämään uudempaan ihan vaan päivittämisen ilosta ja samalla kohdata mahdollisesti vaikeita ongelmia joiden kanssa taisteluun menee kallista aikaa. Esim. itse en tarvitse 720k DD-korppujen kirjoittamiseen Win10:n DirectX12 rajapintaa tai Windows Storea, vaan sen hoitaa ihan hyvin vaikka XP tai Win7 kone joka voi silti olla etäyhteyden päässä kotiverkossa ilman huolta huomisesta.

  Ja kyllä, käytän itse pääasiallisesti Windows 10:ä eikä sen kanssa ole juuri muita kuin periaatteellisia ongelmia ollut kotikäytössä, ja tykkään sen käyttöliittymästä ja ulkoasusta nykyisin. Mutta onhan siinä nyt ihan idioottimaisia juttuja kesken tai täysin tekemättä, täyttä pre-beta tai alpha tasoa osa asioista. Esim. töissä ei oikein kiinnostaisi pelleillä tälläisten juttujen kanssa kun aikataulut puskee muutenkin korvista että saa edes sen tuottavan työn tehtyä. Siinä kohtaa on ihan sama jos työkoneen käyttis on jonkun mielestä jotain menneestä kiinni pitämistä. Ainakin se toimii. Tosin töissäkin on päivitetty kymppiin, eikä se siirtymä todellakaan mennyt ongelmitta vaikka pääosin softat on jopa Microsoftin omia tuotantoja.

  Ja meilläkin firmassa tarvitaan vielä XP-koneita, osa vanhemmista kymmeniä tuhansia markka-aikaan maksaneista lisensseistä on saanut viimeksi päivityksen vuonna 1996 ja toimivat korkeintaan Windows 2000:ssa, ja vaatiipa jotkut järjestelmät Windows 3.1:n aikaisia juttuja että niihin pääsee käsiksi. Ei noita tietenkään mihinkään päivittäiseen pelaamiseen ja Youtuben katteluun käytetä, höh.
   
  Vox Humana tykkää tästä.
 39. jaaha

  jaaha

  Viestejä:
  557
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2018
  Kaikenlaisia näkemyksiä aina löytyy. Osa teknologian aallonharjaporukasta ei samalla uskaltaisi laittaa virtoja Linux-koneeseen koska komentokehote pelottaa (silloinkin kun puhutaan tyyliin Ubuntusta).
   
 40. Chloe

  Chloe Mestari

  Viestejä:
  9 122
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Niinpä. Itse skippasin suosiolla perus-8:n, mutta 8.1 oli pienen totuttelun jälkeen täysin käyttökelpoinen pienen säätämisen jälkeen. 10 taas melkeinpä yhdistää käytettävyydeltään 7:n ja 8.1:n parhaat puolet.

  Oma suosikki ollut ehdottomasti Windows 2000, mutta harmillisesti sen tukeminen yleisesti loppui jo paljon aiemmin kuin XP:n.
   
  LaDeX tykkää tästä.
 41. LaDeX

  LaDeX

  Viestejä:
  1 213
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Windows 10:stäkin on edelleen 32bit versio.
   
 42. sbasil

  sbasil

  Viestejä:
  2 038
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Pitkään ja kunniallisestihan tuo jo ehti palvellakin. Ei kylläkään ole ollut omassa käytössä sen jälkeen, kun Windows 8 julkaistiin. The king is dead, long live the king!
   
 43. Rottah

  Rottah

  Viestejä:
  246
  Rekisteröitynyt:
  07.04.2017
  Itse pidin xp kiinni viimeiseen asti mutta kun kone hajosi niin vaihdoin seiskaan mutta yhtään seiskan päivitystä en ole vielä asentanut, miksi ihmeessä pitäisi nyt päivittää koko käyttis...
   
  stica tykkää tästä.
 44. rikyy6

  rikyy6

  Viestejä:
  917
  Rekisteröitynyt:
  22.05.2017
  Näin ensimmäisenä tulee mieleen tietoturva? En itse uskaltaisi tuollaista päivittämätöntä seiskaa edes kytkeä verkkoon #reikäjuusto.

  Onhan se kymppi muutenkin ylivertainen vanhentuneeseen (ja rumaan) seiskaan verrattuna, joten miksi et päivittäisi? Toiminut neljä vuotta ongelmitta ja sulavasti... Lisäksi mitään ylimääräisiä kolmannenosapuolen virtusturvia ei tarvitse ja haku -toiminto nopeuttaa koneen käyttöä merkittävästi, kun valikoissa ei tarvitse kuluttaa aikaansa, ellei halua. Uusi Chromium pohjainen Edgekin vaikuttaa hetken testauksen perusteella ihan pätevälle ja toimittaa ainakin toistaiseksi pääselaimen virkaa.
   
  Viimeksi muokattu: 16.01.2020
  LaDeX ja (⊙_☉) tykkäävät tästä.
 45. PekoniMuuri

  PekoniMuuri

  Viestejä:
  304
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  10 julkastu 4kk sitten, ei se sitä edellistä tee ikivanhaks, useammat pitää puhelinta niin kauan kuin se kestää. (Akku) Ja valmistajasta riippuen ei niitä tietoturvapätsejä ole ensimmäinen (jos senkään) jälkeen näkynyt toista kappaletta.
   
  LaDeX tykkää tästä.
 46. Tup3x

  Tup3x

  Viestejä:
  1 380
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  XP oli omasta mielestä ihan syvältä. 2000 oli todella hyvä ja vakaa. Käytin sitten 64-bittistä XP:tä kun 2000:n tuki alkoi olemaan mitä oli. 32-bittinen XP oli varsin onneton.
   
 47. Taneli-

  Taneli- ☤ Virallinen ⚔ testaaja ☣

  Viestejä:
  3 013
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuo vertauksesi ontuu hieman, oikeammin vertauksesi pitäisi mennä Android versioon 1.5-.1.6 mikä olisi myös tuon samaisen 10v vanha eikä 6 elokuuta 2018 julkaistuun Android 9 versioon. Jos mietitään että windows 10 on julkaistu 2015 (heinäkuun loppu/elokuun alkua) vastaisi windows 10 ensimmäistä versiota käyttävä henkilö nyt samaa kuin joku käyttäisi kännykkää missä olisi vielä 5.1 versio (Lollipop 2015 maaliskuu) ja hoitaisi sillä pankkiasioitaan...

  En siis tuomitse jos teet noin, mutta ainakin itse olen jo siirtynyt "hieman" uudempaan puhelimeen. En siis tuomitse sinua idiootiksi tai arvostele jos vielä käytät android versiota 5!
   
  ljarvi, Niko, FrozenRandom ja 5 muuta tykkäävät tästä.
 48. BlackWolf

  BlackWolf Suomen Michael Jackson

  Viestejä:
  792
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Pikkuisen naurattaa tälläiset heitot ja väitteet, kun samaan aikaan ilmeisesti käytössä Windows 10 mikä on viimeisin Windows mitä aikovat julkaista. Sekin varmaan sitten kymmenen vuoden päästä ihan paska, koska sen täytyy olla paska kun 10v vanha. Kyllä se Windows 7 on siellä pellin alla päivittynyt täysin samoin kuin Windows 10 pävittyy suurissa päivityksissä.
   
  stica tykkää tästä.
 49. Alensia

  Alensia Custom-titteli

  Viestejä:
  1 654
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  On Kymppiin tullut viidessä vuodessa paljon enemmän uutta kuin Seiskaan tuli koko elinikänään.
   
  LaDeX, Foxy ja DD-Indeed tykkäävät tästä.
 50. Foxy

  Foxy "ARTISTI" Tukijäsen

  Viestejä:
  98
  Rekisteröitynyt:
  11.01.2019
  Mitä nyt DX12 tuki puuttuu kokonaan + RTX, natiivi .ISOjen mounttaus, WSL, Xbox ja puhelin integraatiot, skaalaus parempi 4K monitoreille, Ja sellanen pikkujuttu kuin NVIDIA "FreeSync" support tarvii toimiakseen W10. Mutta tämä oli osaltani tässä :) Ei windows 10 samalla tavalla todennäköisesti tule "loppumaan" vaan saan jatkuvia päivityksiä uuden mallin mukaan, kuten on kerrottu. Why Microsoft is calling Windows 10 'the last version of Windows'. Windows 7 oli hyvä, niin on 10kin.
   
  Viimeksi muokattu: 16.01.2020
  LaDeX tykkää tästä.