Vuoto: Intelin ensimmäinen 7 nanometrin Xe-grafiikkapiiri on Ponte Vecchio

Viestiketju alueella 'io-tech.fi uutiset' , aloittaja Kaotik, 14.11.2019.

 1. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 321
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  [​IMG]


  Intel valmistelee parhaillaan ensimmäisiä moderneja erillisnäytönohjaimiaan Raja Kodurin johdolla. Ensimmäiset Gen12- eli Xe-arkkitehtuuriin perustuvat näytönohjaimet tullaan julkaisemaan näillä näkymin ensi vuoden aikana.

  VideoCardz on vuotanut julki Intelin ensimmäisen 7 nanometrin Xe-arkkitehtuuriin perustuvan grafiikkapiirin olevan koodinimeltään Ponte Vecchio. Nimi viittaa sivuston mukaan Italian Firenzessa sijaitsevaan vanhaan siltaan. io-techin tietojen mukaan vuoto on aito. Intelin kerrotaan julkaisevan virallisesti siihen liittyvät tiedot 17. marraskuuta eli kuluvan viikon sunnuntaina.

  Ponte Vecchio tulee olemaan suunnattu datakeskuskäyttöön ja se tulee käyttöön Project Aurorassa. Eksaluokan tietokoneen kerrotaan rakentuvan kahdesta Sapphire Rapids -arkkitehtuuriin perustuvan Xeon Scalable -prosessorista ja kuudesta Ponte Vecchio -grafiikkapiiristä. Grafiikkapiirin ominaisuuksiksi on listattu esimerkiksi ”ultra-high cache”, mutta epäselväksi jää tarkoitetaanko tällä kokoa vai nopeutta, ja erittäin korkea muistikaista. Grafiikkapiiri kykenee myös suorituskykyiseen FP64-laskentaan. Grafiikkapiirin kerrotaan hyödyntävän Foveros-paketointia ja CXL-väylää (Compute Express Link).

  Lähde: VideoCardz

  Huom! Foorumiviestistä saattaa puuttua kuvagalleria tai upotettu video.

  Linkki alkuperäiseen uutiseen (io-tech.fi)

  Palautelomake: Raportoi kirjoitusvirheestä
   
  Viimeksi muokattu: 15.11.2019
  MMXVI tykkää tästä.
 2. Alatuberkuloosi

  Alatuberkuloosi

  Viestejä:
  312
  Rekisteröitynyt:
  06.12.2016
  Florence on Firenze, suomea kun puhutaan. Niin ja lause "kokoa vai nopeutta, ja erittäin korkealla muistikaistalla." Taisi jäädä kesken. Ps. raportointinappula ei toimi puhelimella
   
  Barbarossa tykkää tästä.
 3. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  9 585
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Haluaisin taas rinnnastaa Larrabeehen, mutta eiköhän tätä levyä ole kuultu tarpeeksi.

  Toivottavasti tulee kuitenkin myös pelikäyttöön toimiva GPU, eikä pelkkä moniytiminen laskentakortti.
   
 4. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 412
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Jos katsovat pelinäyttiksen kannattavaksi, niin kyllä se sieltä tulee. Jos taas laskentapuolella on paljon paremmat tuotot, niin sitten keskittyvät siihen..
  Tosin pelinäyttis ei paljon tuota, jos se ei ole kilpailukykinen, vähintään AMD:tä vastaan. Sitten jos on kilpalukykyä, jopa higendiin (2080Ti) asti, niin sitten voi kääriä ihan hyvät hillot.
   
 5. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  9 585
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Höpö höpö. Intel on kova sana markettikoneissa ja kannettavissa. Ei niiden tarvitse kuin kilpailla suunnilleen samoissa tehoissa peruspeleissä, niin kaikissa alle tonnin kannettavissa ja gigantticitymarketprismagaming-koneissa voi olla niiden näytönohjainpiiri.

  Kaikkien vihaama Steam Hardware Survey sanoo, että Intel on kovin näytönohjainvalmistaja, niin helposti sitä saa vähintään markkinaosuutta. Ainoa este on antimonopolikäytännöt, mutta niistäkin pääsee eroon, jos AMD:llä on edes välttäviä vastaavia ratkaisuja, joita sillä on.

  Tuskin panostaa Intel erillisnäytönohjainmarkkinaan, vaan juuri tuonne OEM-sektorille.
   
 6. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 350
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  :facepalm:

  Ei todellakaan ole. Markettikoneissa AMDn markkinaosuus on aina ollut suurimmillaan ja niissä kukaan ei ole piitannut, mikä prossu siellä on, kunhan on gigahertsejä ja ytimiä. JA näyttiksestä ollaan mainostettu vaan näyttömuistin määrää.

  Ei intelin hinnoittelulla.

  Steam hardware survey ei puhu yhtään mitään mistään "kovuudesta" vaan yleisyydestä. Ja se on yleisin tasan sen takia, että joka ikisen inteln kuluttajaprosessorin kanssa on saanut sen intelin integoidun näyttiksen kaupan päälle.

  :facepalm:

  Koko uutinen on nimenomaan siitä, että inteliltä on vihdoin tulossa erillisnäytönohjain, sen jälkeen kun intel on viimeisen >10 vuotta tehnyt pelkkiä integroituja.
   
 7. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  9 585
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tarttisi varmaan mennä nukkumaan, mutta puhuin RX 570/RX 5500 -tasoisista erillisnäytönohjaimista, joita voi hinnan puolesta laittaa noihin markettimikroihin.

  Tai sitten monipiirityylistä ratkaisua, joita saa pieniin koneisiin, niinkuin se Vega NUC. Tämmöistä ratkaisua voi sitten skaalata sinne kannettaviinkin, tyyliin Kaby Lake G - joka on juuri poistumassa myynnistä.

  Xe on todennäköisesti skaalautuva arkkitehtuuri, niin sitä sirua voi käyttää muuallakin kuin massiivisessa 2080 Ti -kopiossa.

  --

  ..ja edelleen mennään sinne Intelin vahvuusalueelle: keskihintaisiin valmiisiin OEM-kokoonpanoihin. En tarkoittanut, että ei ole erillinen näytönohjain - vaan tarkoitin , että sitä kokoaa Dell , Acer ja Asus, eikä niiden edes odoteta myyvän kaupassa erillisnäytönohjainvalikoimassa. Eli ostetaan Acer Predator with Xe gfx pelikonepaketti eikä MSI Gaming XeX Super kortti.

  edit: ja disclaimer: sisältää spekulaatiota minun puolestani
   
 8. Chloe

  Chloe Mestari

  Viestejä:
  8 636
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Eipä todellakaan haittaisi jos saisi astuttua AMD:n ja varsinkin Nvidian varpaille, kuluttaja hyötyy kilpailusta. Hölmö nimi vaan noilla, tulee heti Xeon mieleen.

  btw: muistaako porukka Intelin aiemman erilliskortin? :) Intel i740 Specs
   
 9. Barbarossa

  Barbarossa

  Viestejä:
  465
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tästä itsekin meinasin alkaa itkemään. Ahdistaa jo englanninkielisessä tekstissä nämä angloraiskatut paikannimet, ei niiden tarvitse vuotaa muuallekin :shifty:

  Ps. raportointinappula ei toimi edes selaimella.
   
  Alatuberkuloosi ja WanhaPatu tykkäävät tästä.
 10. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 321
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  En tiedä mikä raportointinappula nyt ei toimi, mutta palaute-alueelle voi pistää viestiä jos foorumin ominaisuudet ei toimi. Ei illalla kellot soittanut päässä että Florence = Firenze. Korjattu uutiseen.
   
 11. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 867
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Ihan vain mielenkiintoista, onko kysessä grafiikkapiiri ja grafiikkakortti, jos sillä ei tuoteta grafiikkaa :)

  Toki grafiikkapiirillä voidaan myös laskea, mutta jos sitä ei ikinä ole edes käytetty grafiikan tuottamiseen, eihän se silloin ole grafiikkapiiri...
   
 12. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 321
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  toistaiseksi ei ole tehty laskentapiiriä joka ei osaisi puskea ulos grafiikkaa eli kyllä se grafiikkapiirin on IMO ihan hyvä nimi edelleen (sellainenkin piiri on tosin näillä näkymin tulossa lähitulevaisuudessa yhdeltä toiselta firmalta)
   
 13. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 867
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  No grafiikkaa voi tarkasti ottaen puskea näin digitaaliaikana ulos miltä tahansa piiriltä millä on muutama ohjelmoitava GPIO ulostulo. :) Kai niitä kuitenkin yleensä nimetään pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaan kuten CPU, GPU, MCU jne.
   
 14. TheMeII

  TheMeII Übertaktungspotenzial Tukijäsen

  Viestejä:
  4 347
  Rekisteröitynyt:
  13.11.2016
  AMD:hän teki pitkään laskentapiirejä jotka pystyi myös puskeen ulos grafiikkaa. Vasta nyt uuden 5000 sarjan kanssa jakoivat tuon GCN laskentaan jossa se on hyvä ja pelikortit sit RDNA:lla.
   
 15. hkultala

  hkultala

  Viestejä:
  5 350
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Tesla V100 menee tosin lähelle.... eikun, olihan samaa piiriä sittenkin käytössä myös quadro/titan-malleissakin.

  Ja se v100kin osannee piirtää grafiikkaa mutta se graffa pitää sitten vaan ottaa sieltä pcie/nvlink-väylän kautta ulos
   
 16. WanhaPatu

  WanhaPatu Suurmöyhentäjä

  Viestejä:
  956
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  On tästä raportoitu kyseisellä alueella jo kuukausi sitten.

  Ongelmana on se, että linkki "https://io-tech.fi/palaute" ei toimi, mutta www:n lisäämällä toimii: https://www.io-tech.fi/palaute
   
 17. eternality

  eternality

  Viestejä:
  477
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  Mitä tässä nyt tarkoitetaan grafiikan piirtämisellä? kyllähän mikä tahansa turing complete piiri osaa vapaamuotoisen bitmapin generoida ja sitä prosessoida. Kai se gpu pointti nykyään on lähinnä sisältää rautatason kiihdytystä tyypillisille renderöinnissä käytetyille operaatioille.
   
  FireFly Renaissance tykkää tästä.
 18. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 321
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Tällä hetkellä siis kaikki laskentapiirit AMD:lta ja NVIDIAlta ovat grafiikkapiirejä sanan perinteisessä merkityksesä, vaikka laskentakorteissa onkin jätetty näyttöulostulot viime vuosina pois. Intelin kohdalla ei ole tietenkään vielä 100% varmuutta, tuleeko tämä pätemään Xe-laskentapiireissä vai ei, mutta koska tähän asti on niin tehty aina, voidaan olettaa että niin tehdään tulevaisuudessa kunnes osoitetaan toisin.
  Huhujen mukaan AMD:lta on tulossa GCN-arkkitehtuuriin perustuva Arcturus-piiri, josta on jätetty varsinainen "3D Engine" pois, eli oletettavasti se mitä AMD kutsuu "Graphics Engineksi" front endissä ja sen myötä mahdollisesti sitten myös ROPseja, TMUita jne olettaen ettei niistä ole hyötyä laskennassa (en tunne niin tarkkaan noita että osaisin sanoa onko), mutta tästäkin tarkemmat detailit nähdään vasta kun se julkaistaan. Huhujen mukaan Arcturuksessa tulee olemaan tuplaten streamprosessoreita vrt Vega20, olettaen että Shader Enginen rakenne on pysynyt ennallaan ja se tultaisiin julkaisemaan "Radeon Instinct MI100" nimellä
  AMD Sends Out Linux Graphics Driver Patches For "Arcturus" As New Vega Derived GPU - Phoronix
   
 19. jive

  jive

  Viestejä:
  895
  Rekisteröitynyt:
  27.12.2016
  No Phi sarja nyt ei tietääkseni sisällä erityisesti grafiikkaan suunnattua laskentakapasiteettia eikä myöskään Googlen TPU.
  Joskus taisi olla enemmänkin juttua että grafiikkamarkkina on vaikea nurkka vallata johtuen lähinnä kahdelle firmalle keskittyneestä IPR salkusta.
   
 20. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 321
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Tosiaan, Phi-sarjassa olet oikeassa, mutta sekin kehittyi nimenomaan grafiikkapiiriksi suunnitellusta Larrabeesta. TPU on taas hyvin spesifinen laskentapiiri, ei yleiskäyttöinen, joten puhutaan eri asiasta.
   
 21. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 412
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ei niissä markettikoneissa ole mitään järkeä pistää sinne mitään erillisnäyttistä, ne on joko kalleita tai ihan halvat on täysin paskoja. Käsittääkseni integroitujakin parannellaan kokoajan ja nehän välttävät jo helposti johonkin 720p / 30hz pelailuun, eli ihmeen monelle. Jos siihen prossuun viitsittäisiin integroida sille näyttikselle vähän muistia, niin sehän kykenisi pyörittelemään pelejä sitten ihan FHD tilassakin..
   
 22. hsalonen

  hsalonen

  Viestejä:
  9 585
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nyt olen väärässä välillä, mutta tämä on taas näitä ennustuksia, joita näkee vuoden sisään, mitä tapahtuu..

  Itse näen, että Intel panostaa tähän, katsotaan ensi vuonna tähän aikaan.

  Siis kohtuubudjetin valmiskokoonpanot on oma veikkaukseni.

  Tietoa ei ole, ennenkuin @hkultala syyttää spekuloinnista. Tämä on näkemykseni nykyisessä markkinatilanteessa. Vuoden päästä saatte molemmat joko myöntää, että olin oikeassa tai sanoa, että olin väärässä ja ennustuksiini ei kannata uskoa.
   
 23. aLaverto

  aLaverto

  Viestejä:
  716
  Rekisteröitynyt:
  09.07.2017
  Korjattu on, nyt on intelin aika saada ihmiset puolelleen, kiristämällä eroa nvidiaan
   
 24. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 321
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Toisaalta samaa on sanottu ainakin siitä lähtien kun AMD julkaisi ekat APU-piirit ja silti ne entry ja jopa lowend näyttikset ovat joka vuosi selvästi nopeampia eivätkä erityisen kalliita
   
 25. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 867
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Mistäs lähtien markettikoneissa on tarvinnut olla järkeä? Senhän takia ihmiset ovat itse kasanneet koneensa iäisyyden, että markettimikrot ovat niin hirveää kuraa ettei kukaan halua niitä. Nykyään sentään ovat useimmat edes jotenkin standardinmukaisia ja kokoisia.

  Eikä mikään ole ennenkään estänyt, ensimmäisistä piirisarjaintegroiduista alkaen, laittamasta markettikoneeseen turhaa erillisnäytönohjainta vain, jotta päästään markkinoimaan "2 GB näytönohjainta" joka on käytännössä yhtä nopea tai marginaalisesti parempi kuin koneessa jo oleva integroitu.
   
  Focus0 tykkää tästä.
 26. Luckyo

  Luckyo

  Viestejä:
  69
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Firefall-kyrpä piteni taas. Pidin siitä pelistä. Saatanan Larrabee upotti sen.
   
 27. Weega666

  Weega666

  Viestejä:
  526
  Rekisteröitynyt:
  13.12.2016
  Marketti koneita ei kukaan halua niitä? Jaa, noita markettimikroja menee aika helvetimoinen määrä vs. nämä meidän itse kasaamat ns. oikeat PC:t, Se vaan on, että tommonen marketti räpellys on se helppo tapa ostaa PC sellaiselle joka ei mitään mistään ymmärrä. Nehän on nimetty juurikin siten että ostaja kuvittelee savaansa sitä viimeisintä hienoa ja nopeaa rautaa:) Juurikin tässä yhtä markettimikroa naureskelen kun kaveri luuli ostaneensa hienon ja nopean koneen varoituksista huolimatta Gigantista. Osien summa on juurikin sitä itseään: halvinta emoa, hitainta muistia, paskin näyttis ja prossu joka on ihan ok. Kotelo ihan läkkipelitä jne. Vaihtoo meni, näyttis, muistit(1 kpl, 8 gigan 2666MHz kampa) kotelo sai vielä olla mutta ei sinnte mitään kunnon näyttistä olis saanut joten sekin pitänee vaihtaa...
   
 28. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 867
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Luonnollisesti puhuin niistä, jotka jotakin ymmärtää.
   
 29. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 412
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kohtuu harvat ymmärtää jossain tämän foorumin käyttäjien ulkopuolella..
   
 30. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 867
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Nyt ollaankin tällä foorumilla. Ei varmaan aina tarvi väkisin ymmärtää väärin, tai muuten joutuu kirjoittamaan joka viestiin 1000 riviä disclaimeria.
   
 31. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 412
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ihmisistä suurin osa on tämän foorumin ulkopuolelle, joten se, että täällä tajutaan noiden koneiden paskuus ei muuta tilannetta. Niitä paskoja siis ostetaan reippaasti ja sitten ihmetellään, että mites tämä huippukone nyt täälleen on paska..
   
 32. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 867
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Misssä vaiheessa joku on väittänyt jotain muuta? :confused:
   
 33. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 412
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Joku väitti markettikoneista, "ettei kukaan halua niitä". Käytännössä niitä vain valitettavasti myydään paljon, eli niitä halutaan. Ja sillä ei ole juuri merkitystä, että jotain IOT foorumia käyttävät eivät niitä halua.
   
  Focus0 tykkää tästä.
 34. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 867
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Oisko aika mennä nyt känkkäränkän vain nukkumaan?

  Kukaan ei edelleenkään ole ollut kanssasi eri mieltä.
   
 35. Griffin

  Griffin

  Viestejä:
  4 412
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ja muut puolestaan ajattelivat yleistä tilannetta, joka on se merkitsevä, noiden menekin kannalta. Erikoisryhmä ei menekkiin juuri vaikuta.
   
 36. FireFly Renaissance

  FireFly Renaissance

  Viestejä:
  3 867
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Eniten minua kiinnostaa, mitä ihmettä sinä ajattelet, kun katsot tarpeelliseksi jankata minulle näitä itsestäänselvyyksiä.

  Tämänkin ajan voisit vaikka ensi kerralla käyttää sen miettimiseen, mitä alunperin tarkoitettiin.
   
 37. love_doctor

  love_doctor

  Viestejä:
  292
  Rekisteröitynyt:
  08.12.2017
  Entry level -näyttiksissä on aika vähän uutta designia. Ainakin AMD:n tapauksessa tuntuu, että joka uusi generaatio vanhoista malleista otetaan kymmenistä yksi pois ja lisätään satoihin yksi. Ja hitain malli tapetaan pois. Joistain malleista voidaan myös leikata muistiväylää. Eli käytännössä pipelinen yläpäähän tulee vain uusia malleja ja vanhoja valutetaan pikku hiljaa putken toiseen päähän. Haluaisin esim. itse tehotyöasemaan äänettömän keskitehoisen ja keskihintaisen ohjaimen ja tuntuu ettei näissä tapahdu juuri mitään kehitystä. Tehokkaammat mallit pitää karsia pois sen takia, että niiden tuulettimet ovat äänekkäitä ja vievät 2 slottia kun yksi olisi parempi. Tarkennetaan vielä, että hintaluokka 100-200 eur. Ja jos katsotaan ihan entry leveliä, siinäkin esim. Nvidia hyppii monen generaation yli. GT 710/730:n jälkeen tuli GT 1030.
   
 38. Kaotik

  Kaotik Banhammer Ylläpidon jäsen

  Viestejä:
  10 321
  Rekisteröitynyt:
  14.10.2016
  Siinä jäi yksi sukupolvi välistä, ei monta. 700:sta hypättiin suoraan 900 mistä puuttui x10/x30.
  AMD:lla oli muutama sukupolvi tuota että vähän vaan nopeutettiin hitaimpia malleja vanhalla arkkitehtuurilla, mutta on sieltäkin sentään oikeita päivityksiä tullut arkkitehtuuripuolelle lowendiin viime vuosina
   
 39. love_doctor

  love_doctor

  Viestejä:
  292
  Rekisteröitynyt:
  08.12.2017
  GT 730 perustuu myös aika samaan designiin kuin GT 630, GT 530 ja GT 430 (sama GF108-core). Toki joissain malleissa voi olla parannuksia, mutta ei nyt ihan vääräkään huomio ole, että low end -puolelle kehitystä tulee aika nihkeästi. GT 430 ilmestyi 2010 ja käytännössä GT 1030 on noihin *30-malleihin eka päivitys vuosikymmeneen. Nyt taas mennyt 2 vuotta eikä uutta mallia.
   
  Viimeksi muokattu: 19.11.2019