Vuosi 2023 musiikin maailmassa järkytti heikkohermoisimpia

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
768
Uudenvuoden ilakointien aika on jälleen koittanut ja niiden myötä hetki koota näkemykset kuluneen vuoden musa-albumeista. Tällä kertaa 2400 reittaamani uutuusalbumin joukosta aiempaa selvemmin tilan otti haltuun kokeellisemman pään musiikki, joka omalla tavallaan peilaa nykymaailman hektisyyttä sekä edesmenneen saksofonistilegenda Peter Brötzmannin (1941-2023) ajatelmia myötäillen juurettomuuden ja epätietoisuuden tunteita sukupolvikokemuksen tasolla.

Perilous Experimentations: Top 100 Albums of 2023

Aiempien vuosien listaukset (2022, 2021, 2020, 2019, 2018, 2017, 2016, 2015, 2014 & 2013) ulottuvat jo vuosikymmenen päähän. Myöhemmässä vaiheessa kyennen etenemään jo edellisen vuosituhannenkin puolelle, mutta siinä riittää vielä savottaa.

P.S. tulevan vuoden Helmet-musahaaste vaikuttaa varsin vekkulilta, hankalimmin varmastikin lienevät tavoitettavissa konserttitaltioinnit puolen vuosituhannen takaa.
 
Viimeksi muokattu:
Eli olet vuoden aikana kuunnellut kunnolla 2400 albumia?
Ajan kanssa olet nautiskellut jokaisen tuotoksen ~6,5 albumia tai enemmän per päivä.
Kertakuuntelu tai piisien yli hyppiminen ei ole kunnollista kuuntelua.
 
Oikeammin reittasin männävuonna 6666 albumia miinus kourallinen kokoelmia ja EP:tä sekä 1500 alkoholijuomaa, valtaosin oluita. Ilman uhrauksia "kunnollisen kuuntelun alttarille" ei ole mahdollista löytää nykyään oikeastaan yhtikäs mitään.
 
Nykyinen musiikkitarjonta käy enimmäkseen hermoille muutenkin, joten tässä ei sinänsä ole uutisarvoa.
 
Hm, ootko toimittaja vai todellakin alan harrastaja, vai miten oikeasti kerkeät 6666 albumia reittaamaan yhden vuoden aikana?
Tuohan käy jo työstä. Kiinnostas oikeasti tietää, eikä aiempi kirjoitukseni ollut mitään naljailua.
 
Yhdelläkään ammattitoimittajalla ei olisi riittävästi aikaa paneutua siihen musiikkikentän syvyyteen, minkä parissa sukeltelen kellonajasta riippumatta. Pienistä puroista voi kasvaa suuria jokia päivittäisen hioutuneen etsintä- ja kuuntelurutiinin kautta, vaikka luonnollisesti toisinaan kone on myös tyhjäkäynnillä. Joka päivä on hiukan erilainen, mikä ylläpitää kiinnostusta vuosikymmenten mittakaavassa. Hyödynnän myös tämän hetken tehokkaimpia hakutyökaluja minimoidakseni aikaa vievän pläräilyn ja pälyilyn tarpeen.
 
Last.fm:n mukaan kuuntelin itse suoratoistoista 5461 albumia ja sitten tuohon vielä oman kokoelman cd/lp-kuuntelut joiden määrää en tiedä.
 
Mulla tossa hommassa on se ongelma, että sytyn todella hitaasti millekään musiikille ja kuuntelukertoja pitää olla tolkuton määrä ennen kuin nautin kappaleesta. Käytännössä se täytyy osata täysin ulkoa ennen kuin pääsen siihen "sisään". Arvostelu on mahdotonta kun jonkun älppärin kuuntelu vaatii 10-15 kuuntelukertaa jonka jälkeen saatankin olla täysin myyty sille, vaikka aluksi en olisi välittänyt siitä lainkaan.

Tästä johtuen uutta musiikkia tulee löydettyä harvoin, mutta olen todennut että erilaisten settien kuuntelu monta kertaa peräkkäin auttaa asiaan, sillä pikkuhiljaa niistä erottuu ne "helmet" joita voi lisätä soittolistoille.
 
Jep, ja sitten toisaalta kynnys siihen, että ostaa omaan kokoelmaan fyysisen kopion nousee ja jotkut ihan hyvätkin levyt saattaa jäädä vain striimauslevyiksi.
Aikaahan tuo vaatii ja oikeastaan välillä on palkitsevampaa kuunnella ihan omia levyjä eikä ihminen pystyiskään omaksumaan kokoajan valtavaa määrää ja erilaisten genrien kakofoniasta kaikkea.
 
Kuuntelitko ollenkaan teknoo
Listoiltani löytyy ihan kohtalaisesti erilaisia teknolevyjä, jos vähän malttaa hakutermiä "techno" hyödyntää... enemmän toki viime vuosikymmenen puolelta.

Tokihan tuo kuuntelun palkitsevuus on yksi aspekti, mikä muuttuu ajan myötä, kuten myös tarve uusien ja vanhojen levyjen toistuvaan luukutteluun niiden sisään pääsemiseksi ja/tai silkan fiilistelyn vuoksi. Vielä parisenkymmentä vuotta takaperin levyjen kuuntelu oli omaltakin osaltani hyvin pitkälti tuommoista, mitä taski kuvaili tyypilliseksi itselleen.
 
Eiköhän tuo popeda-juttu ollut suurin uutinen, ainakin siitä riittää pärinää.
 
Eiköhän tuo popeda-juttu ollut suurin uutinen, ainakin siitä riittää pärinää.
Näinhän sananmuuntajatkin jo lakonisesti totesivat, jotta nyt saatiin tukevammin Ollista Pate!

Mistä tuo palkitsevuuden muutos johtuu?
Mitä olen iäkkäämmissä sukulaisissani huomannut, niin kokemuksen karttuminen taittaa lapsenomaista innostumista asioista ja ilmiöistä... itsessäni kyynisyys on ollut läsnä niin pitkään, että sen vaikutusta kokemusperäisesti on vaikea arvioida pitkällä aikavälillä. Todennäköisesti myös elämänmallin vakiinnuttua tietyntyyppinen fakkiutuminen omiin kuvioihin vaikuttaa uusien vaikutteiden vastaanottokykyyn.
 
Viimeksi muokattu:

Statistiikka

Viestiketjuista
261 697
Viestejä
4 544 390
Jäsenet
74 831
Uusin jäsen
Panasonic

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom