Kun arvostelun kirjoitatte niin jotain kommentteja siitä kuinka hyvin 2GB ram ja 16Gb tallennustilaa riittää Nokia5:ssa. Jos niiden suhteen ei ole ongelmaa niin pienempi koko ja alhaisempi resoluutio nostavat sen kuutosen edelle.
Testatkaa myös kuinka hyvin puhelimet toimivat jos mikroSD muistin formatoi sisäiseksi muistiksi, jolle voi asentaa appeja. Kuinka hyvin ohjelmat toimivat sieltä ja kuinka nopea muisti siihen kannattaa asentaa. Varmaan mitä nopeampi sen parempi, mutta jotain osviittaa siitä paljonko on paljon olisi hienoa saada. Toimivatko kaikki apit sd-kortilta ja kuinka paljon hitaampaa käyttäminen on sieltä käsin verrattuna puhelimen oikeaan sisäiseen muistiin.
Android seiskan myötä tuntuu, että tuo 16 gigaa tulisi vastaan omassa normaalikäytössä. Motorolan melko puhdas Android vie sen noin 7,5 gigaa, ja jos minulla olisi 16 gigaa, niin siitä olisi tällä hetkellä vapaana vain noin giga. Suurin osa tuosta tilantarpeesta on toki ns. turhaa, siis eri pikaviestimien välimuistitiedostoja (ihmiset kun lähettelee niitä lyhyitä videoita toisilleen, ja vielä pahempaa keskusteluryhmiin), jota nuo ohjelmat oletettavasti ryhtyvät itse poistamaan vapaan tilan käydessä vähiin – koska edellisen luurin 4 gigaa riitti samassa käytössä Android 4.4:llä, ja lähestulkoon riitti 5:lla.
Toki tuo muistikortilla tilan jatkaminen voi toimia, mutta sitten varmaan ei kannata asettaaa hirveitä odotuksia suorituskyvylle – koska nopean muistikortin ostamalla hintaero katoaa, ja ne hitaat microSD-kortit on oikeasti hi-tai-ta. Toisaalta budjettipuhelin on budjettipuhelin, joten haittaako se, jos FB* vaikka käynnistyy hieman hitaammin.
* Äärimmäinen tilasyöppö, jota pidin aina muistikortille asennettuna edellisessä puhelimessa.
Olisiko tulevaisuudessa ehkä jotain testimetodeja, miten voisi käytännössä huomata eron budjetti- ja tehopuhelimen välillä? Esim. lataamalla jotkut tietyt 100 sovellusta ja tekemällä jonkun perusjutun, avaamalla vaikka tietty määrä sovelluksia ja verrata niiden avausnopeuksia "pakasta vedettyyn"? tms. Oma puhelin tuntuu hidastuneen jo muutaman kuukauden jälkeen, mutta ei ole ollut mitään järkevää testiä huomatakseni eron. Hidastuuko esim. puhelimen käynnistys ja sen perään esim. facebookkiin, iltalehti.fi tai muuhun meneminen. Olisi hyvä jos olisi joku testi, joka vaikka alkaisi käynnistämällä laite, ottamalla kuva ja lähettää se sähköpostilla. Kuinka nopeasti esim uusin iphone pärjäisi tuossa simppelissä testissä verrattuna esim. s8:iin.
Eihän joku benchmarkki kerro koko totuutta, jos on vaikka raskaasti kustomoitu android. Siinä voi joku budjettivehje piestä kevyellä käyttöliittymällä bloadwarepommin, vaikka millä sisuksilla.
Onko tämänkaltainen sovellusten avaamistesti missään määrin todellista käyttöä simuloiva? Itseäni ei ainakaan kiinnosta nuo noin miljoona Youtubesta jo löytyvää vertailua eri puhelimien välillä tästä. Se siis vaan mittaa sitä, montako sovellusta mahtuu muistiin kerralla. Oikeassa käytössä Android ilmeisesti esimerkiksi oppii, että mitä sovelluksia kannattaa pitää muistissa ja mitä ei, tuossa testissä sitä ei mahdollisteta.
Sama laitteen käynnistyksen suhteen, siis jos sammusta käynnistystä tarkoitit. Ei se ole normikäyttöä. (Ja, jos taas tuota ei tehdä sammusta, niin kaikilla lienee tuossa testissä hyvin tarkasti sama nopeus kuin pelkästään kameran käynnistämisessä. Sähköposti kun on ehkä yksi kevyimmistä sovelluksista avata.)
Sopiiko udella, että mikä puhelin on noin hidastunut. Omalla luurilla en ole huomannut samaa käytöstä (vielä).