Diizzel
Ylläpidon jäsen
- Liittynyt
- 29.10.2016
- Viestejä
- 2 233
Diizzel kirjoitti uutisen/artikkelin:
Logitech G735:t ovat tasapainoiset kuulokkeet ilman erityisen selviä miinuspuolia, mutta täysin ehdottomia suosituksia niille on mahdotonta antaa, sillä ne eivät erotu hintaluokassaan myöskään selvästi edukseen.
Plussaa
- Mikrofonin äänenlaatu
- Bluetooth toimii samanaikaisesti kuulokkeiden oman yhteyden kanssa
- Laadukkaan tuntuinen rakenne
Miinusta
- Istuvuus voi suuremmassa päässä olla epämukava
- Näkyy tietokoneelle vain yhtenä äänikorttina
Huomioitavaa
- Bluetooth tukee SBC-koodekkia
Logitech julkaisi heinäkuun lopulla pelilaitevalikoimiinsa uuden G Aurora Collection -malliston, jonka suunnittelussa valmistaja painotti ottaneensa huomioon kaikenlaiset pelaajat. Käytännössä mallisto erottuu Logitechin muista tuotteista muotoilultaan, joka on pykälän tavanomaista pyöreämpää ja värimaailmaltaan, sillä tuotteet ovat valkoisia ja niiden RGB-valaistus panostaa pehmeisiin sävyihin räikeyden sijaan.
Nyt io-techin testiin saapuivat tuon malliston G735-pelikuulokkeet, joiden suositushinta on valmistajan vanhemmista langattomista Pro X -kuulokkeista tuttu 229,90 euroa. Käytännössä G735:t ovat kuitenkin julkaisussaan Pro X:iä kalliimmat, sillä vanhempien kuulokkeiden hinta on pudonnut ajan saatossa ja halvimmillaan kuulokkeita on saanut 120 euroon.
G735:n ominaisuuskattaus erottuu kuitenkin hieman G Pro X:istä, sillä valmistajan oman Lightspeed-langattoman yhteyden lisäksi G735:t tukevat myös Bluetoothia, minkä lisäksi uutuuskuulokkeissa on myös Pro X -malleista puuttuva RGB-valaistus.
Tässä artikkelissa tutustumme Logitech G735 -kuulokkeiden ominaisuuksiin, äänenlaatuun ja mikrofoniin tavanomaisten testirutiinin mukaisesti. Artikkeli pohjautuu io-techin YouTube-kanavalle tehtyyn videoon, jonka voit katsoa alta.
Testiä lukiessa on hyvä muistaa, että istuvuus ja äänenlaadulliset tekijät ovat osittain käyttäjäriippuvaisia subjektiivisia kokemuksia, sillä pään sekä korvien muoto voivat vaikuttaa käyttökokemukseen. Kuulokkeita onkin aina hyvä päästä kokeilemaan mahdollisuuksien mukaan myös itse ennen ostopäätöstä.
Rakenne ja istuvuus
[gallery link="file" size="medium" ids="78829,78827,78823"]
Ulkoisesti G735:t onnistuvat jossain määrin erottumaan pelikuulokkeiden massasta. Valkoisine väreineen kuulokkeet muistuttavat tavanomaisia Bluetooth-kuulokkeita ja irrotettavan mikrofonin kanssa G735:t voinevatkin sulautua kohtalaisen hyvin käytettäväksi myös oman pelipisteen ulkopuolella.
Materiaalit kuulokkeissa ovat laadukkaan tuntuiset. Korvakuppien muovi tuntuu hyvältä ja pääpanta on metallinen. Mukavuudessaan kuulokkeet eivät kuitenkaan ole omaan päähäni aivan optimaaliset. Korvakupit ovat riittävän suuret ja mukavat keinonahkaiselta materiaaliltaan, mutta pääpannan säätövara on kohtalaisen pieni ja omaan päähäni kuulokkeet täytyi pitää jo maksimiasennolla. Lisäksi pään pehmuste on kenties hieman ohuempi kuin näyttää ja käytännössä päätä vasten panta tuntui yllättävän kovalta. Kuulokkeita pystyi silti pitämään kohtalaisen hyvin pidempiäkin ajanjaksoja, mutta päähän ne vaativat hieman asettelua, jottei pääpanta tuntunut epämukavalta.
Lasien kanssakin käyttö kuulokkeilla onnistuu ja ainakaan omilla aurinkolaseillani minkäänlaista epämukavuutta kuulokekupeista ei tullut. Kuppien ympärille asetetut RGB-valot ovat kiinteällä värillä varsin tyylikkäät, mutta vain kahteen osaan jaetun erottelun myötä kaikki erilaiset värejä kierrättävät kuviot jäävät omaan silmääni hieman halvan näköisiksi selvän erottelun ylä- ja alaosien välillä pistäessä silmään.
[gallery link="file" size="medium" ids="78828,78826,78825"]
Vasempaan kuulokkeeseen Logitech on sijoittanut virtapainikkeen, äänenvoimakkuusrullan ja mikrofonin mykistyskytkimen. Lisäksi tarjolla on 3,5 mm:n liitäntä langallista käyttöä varten, USB-C -liitäntä, jota käytetään vain kuulokkeiden lataamiseen sekä 3,5 mm:n liitännällä kiinnittyvä mikrofoni. Logitech myy kuulokkeisiin myös vaihtomikrofoneja, mikäli valkoisen värin haluaa vaihtaa vihreään tai vaaleanpunaiseen. Samat värisävyt on saatavissa myös vaihdettavissa oleviin kuulokekuppien pehmusteisiin.
Oikeassa kupissa tarjolla ovat puolestaan Bluetoothin virtapainike sekä painikkeet Bluetoothin ja tietokoneen äänten välisen suhteen säätämiseen, sillä kuulokkeet tukevat Bluetoothia samanaikaisesti oman langattoman yhteytensä kanssa. Bluetoothin koodekkituki jää valitettavasti vain SBC-tasolle, mikä on varsin yleistä pelikuulokkeiden kanssa.
Lightspeed-yhteyden tietokoneeseen G735:t muodostavat oman USB-tikuksi muotoillun vastaanottimensa kautta. Kuulokkeiden akunkestoksi Logitech lupaa RGB-valojen kanssa kohtalaisen heikot 16 tuntia. Ilman valaistusta akun luvataan kestävän kuitenkin jopa 56 tuntia, mikä on langattomien kuulokkeiden mittapuilla varsin hyvä lukema, vaikka se meidän testaamien laitteiden parhaan akunkeston paikkaa pitävien HyperX Cloud Alpha Wirelessien 300 tunnille selvästi häviääkin.
Ohjelmisto ja ominaisuudet
[gallery link="file" columns="2" size="medium" ids="78749,78747"]
Tietokoneelle Logitech tarjoaa vanhan tutun G HUB -sovelluksen, joka on päällisin puolin tuttu viime vuoden Pro X -testistä. Sovellus tarjoaa G735:lle kuitenkin pykälän heikomman taajuuskorjaimen, eli 10:n kanavan sijaan tarjolla on vain 5 kanavaa. Esiasetettuja taajuuskorjainprofiileja G735:llekin kuitenkin löytyy samoin kuin myös DTS Headphone X v2.0:aa käyttävä tilaäänimallinnus.
Tilaäänille on tarjolla myös mahdollisuus muuttaa yksittäisten kanavien äänenvoimakkuutta ja valintavaihtoehdot viihde-, peli- ja urheilutilojen välillä vaihtamiseen, eli tilaääntä voi muovata jonkin verran mieleisekseen. Tilaäänimallinnus itsessään on omille korvilleni kohtalaisen hyvä ja suunnat on helppo tunnistaa, mutta se muovaa myös äänimaisemaa varsin selvästi korostaen ylempiä bassotaajuuksia ja alempaa keskialuetta.
[gallery link="file" columns="4" size="medium" ids="78745,78744,78743,78742"]
Mikrofonille tarjolla on valmistajan tutut Blue Vo!ce -asetukset, eli esiasetettujen profiilien lisäksi tarjolla on kolmekanavainen taajuuskorjain sekä kattavat mahdollisuudet kompressointiin ja taustaäänten vaimennukseen. Lisäksi tarjolla on ääntä muovaavia tehosteita sekä integrointi NVIDIA Broadcast -sovellukseen, jonka kautta kuulokkeet voivat käyttää suoraan omasta hallintaohjelmistostaan ennen RTX Voice -nimellä tunnettua taustaäänten vaimennusta.
Ääntä muokkaavien ominaisuuksien lisäksi mukana on tietenkin myös mahdollisuus muovata kuulokekuppien RGB-valaistusta. Kokonaisuudessaan G Hub on yksi pelikuulokemarkkinoiden monipuolisimpia ohjelmistoja, joka tarjoaa kattavat mahdollisuudet muovata niin kuulokkeiden kuin myös mikrofonin äänestä mieleisensä. SteelSeriesin nykyisin käytössä olevalle Sonarille se kuitenkin häviää jonkin verran taajuuskorjaintensa yksinkertaisuuden myötä.
Tietokoneelle G735:t näkyvät vain yhtenä äänikorttina, eli erillisiä säätöjä esimerkiksi peliäänten ja keskusteluäänten välillä ei voi tehdä, mikä on yli 200 euron hintaan jo pienoinen harmi.
Kuulokkeiden äänenlaatu
Huom. Taajuusvasteet ovat MiniDSP EARS-laitteistolla mitatut. Tulokset ovat suuntaa antavia ja niitä tulee käyttää vain sanallisen arvion ohessa visuaalisena tukena. Taajuusvastemittaus ei ole pääasiallinen testaustapa, vaan arvostelut pohjautuvat pääosin arvioijan omiin kuuntelukokemuksiin. Tuloksia ei voi verrata suoraan muiden sivustojen mittaustuloksiin. Kuppikuulokkeiden ja nappikuulokkeiden mittaustulokset eivät ole keskenään suoraan vertailukelpoisia.
Äänenlaadultaan Logitechit eivät suoranaisesti erotu joukosta, mutta ovat kuitenkin toimivat. Kuten taajuusvastekuvaajasta on nähtävissä, on taajuusvaste pelikuulokkeiksi kohtalaisen tasainen, mutta myös kallellaan oikealle päin, minkä myötä ääni on selvästi lämmin. Äänimaisema on jonkin verran alakeskitaajuuksia korostava eikä suoranaisen erotteleva. Toisaalta ääni on myös rasittamaton ja sitä on helppo kuunnella pitkiäkin aikoja.
Alapään toisto kuulokkeissa ei ole erityisen jämäkkä, vaan ennemminkin pehmeän pyöreä ja toisinaan myös hieman kumiseva. Kokonaisuudessaan G735:n äänenlaatu on hyvää keskitasoa pelikuulokkeiden mittapuilla ja riittävä, jotta kuulokkeilla voi kuunnella ihan mielikseen myös musiikkiakin. Pelaamiseen ääni toimii moitteetta ja esimerkiksi äänten suunnat ovat helposti tunnistettavissa.
G Hubin 5-kanavaisella taajuuskorjaimella ääntä voi myös muovata jonkin verran mieleiseensä suuntaan.
Mikrofonin äänenlaatu
Mikrofonin äänenlaatua voit kuunnella alla olevasta YouTube-videosta.
Mikrofonin äänenlaatu Logitechin G735:ssä on luokassaan erinomainen. Ääni on yläpäävoittoinen, mutta kuitenkin luonnollinen ja selkeä, eikä siinä ole vakiona havaittavissa juurikaan liiallista kompressointia tai muutakaan käsittelyä. Vastapainona mikrofoni kuitenkin kerää helposti myös ympäristön ääniä kuten näppäimistön naputtelua.
G Hub -sovelluksen Blue Vo!ce -asetusten myötä taustaäänet voi kuitenkin kadottaa kohtalaisen helposti lisäämällä kohinasalvan ja kohinanvaimennuksen ilman että ääni muuttuu vieläkään käsitellyn kuuloiseksi. Äänensävynkin voi halutessaan muuttaa varsin selvästi erilaiseksi, jos asetuksia haluaa säätää enemmänkin.
Yhteenveto
Kokonaisuudessaan Logitechin G735:t ovat 229 euron hintaan kohtalaisen hyvät pelikuulokkeet, jotka tarjoavat luokassaan erinomaisen mikrofonin, yhtä aikaa oman langattoman yhteytensä kanssa toimivan Bluetoothin sekä laadukkaan tuntuisen ja jossain määrin monista muista pelikuulokkeista ulkoisesti erottuvan rakenteen.
Hintaansa nähden niiden äänenlaatu ei onnistu suoranaisesti erottumaan joukosta, mutta toisaalta se ei erotu joukosta erityisen huononakaan, vaan on toimivaa keskitasoa. Miinuspuolena kuulokkeet voivat olla suuremmissa päissä aavistuksen epämukavat, sillä ainakin omaan päähäni pääpanta tuntui toisinaan liian kovalta.
Täysin ehdottomia suosituksia Logitechin kuulokkeille on mahdotonta antaa, mutta ne ovat tasaisesti suorituvat kohtalaisen hyvät kuulokkeet, joiden houkuttelevuus voi parantua, mikäli niiden hinta tippuu alle 200 euron kuten valmistajan Pro X Wirelesseillä on käynyt.
Plussaa
- Mikrofonin äänenlaatu
- Bluetooth toimii samanaikaisesti kuulokkeiden oman yhteyden kanssa
- Laadukkaan tuntuinen rakenne
Miinusta
- Istuvuus voi suuremmassa päässä olla epämukava
- Näkyy tietokoneelle vain yhtenä äänikorttina
Huomioitavaa
- Bluetooth tukee SBC-koodekkia
Linkki alkuperäiseen juttuun
Viimeksi muokattu: