Ette saaneet laskettua 1+1 kun usb-c puuttuu ja magsafe tuli.
Seuraava askel on poistaa johtoreikä kokonaan.
Kyllähän se toki tiedossa on ollut, että tämä on todennäköinen suunta, mutta nykytilanteessa se ei kuluttajaa juuri lämmitä.
@Juha Kokkonen Kuvitellaan seuraava tilanne:
Perheessä on kolme lasta ja kaksi aikuista, sekä kolmea autoa ja mökki, minkä lisäksi perheenisä käy töissä toisella paikkakunnalla, jossa hänellä on työasunto. Kaikki perheenjäsenet käyttävät iPhonea, joten kaikki kaapit ovat täynnä lightning-liitännäisiä latureita, sillä Applen on käyttänyt kyseistä liitäntää jo lähes kahdeksan vuoden ajan. Kuvitellaan, että perheen isä ostaa uuden puhelimen, ja lahjoittaa vanhan laitteensa pojalleen.
Mitä jos uudessa puhelimessa on USB-C-liitäntä? Sehän tarkoittaisi sitä, että perheeseen jouttaisiin ostamaan uusia latauskaapeleita: Yksi kotiin, yksi työsuhdeasuntoon ja yksi mökille, mille tulisi hintaa noin 3x20€ = 60€.
Lighning-liitäntä on vannoutuneen Android-käyttäjän näkökulmasta negatiivinen asia, mutta vannoutuneen Apple-käyttäjän näkökulmasta asia on päin vastoin. Älä yleistä omaa näkökantaasi, kun kirjoitat arvosteluja ja testejä.
Aika spesifisti määritelty tuo sinun maalailema skenaario ja aivan varmasti löytyy jokaiselle toteutukselle jonkinlainen tilanne, jossa mikäkin on paras.
Faktaa kuitenkin on, että Apple käyttää jo monissa uusimpien sukupolven tuotteissaan - iPadeissa ja kannettavissa - USB Type-C -latausliitäntää ja niiden myötä ekosysteemissä on jo nyt kaksi ristiriidassa olevaa toteutusta. Luonnollista olisi, että kaikki yrityksen laitteet toimisivat samalla liittimellä, joka on kaiken lisäksi universaali lataus- ja tiedostonsiirtoliitäntä. Lightning alkaa olla epästandardiutensa ohella jäänyt ajasta jälkeen sekä lataus- että tiedonsiirto ominaisuuksiltaan, eikä tämänhetkinen yleisyys muutenkaan ole mikään validi perustelu vanhasta uuteen toteutukseen siirtymättä jättämiselle. Tähän päälle USB Type-C on käytössä ja yleistyy jatkuvasti monissa muissa kodin laitteissa mobiililaitteiden ulkopuolella ja sen lisäksi EU:n kanta on, että markkinoilta löytyvä yleinen USB-standardi pitäisi yhtenäistää kaikkiin mobiililaitteisiin.
Esimerkissäsi uuden iPhonen perustason lataaminen onnistuu alle kympin peruslaturilla, jos taloudessa ei oikeasti satu olemaan vielä ainuttakaan Type-C-laturia esimerkiksi iPadin, Macbookin tai jonkin muun laitteen mukana tulleena. Lisäksi iPhonet ovat tukeneet jo muutaman vuoden langatonta latausta, joten sekin on täysin käyttökelpoinen latausvaihtoehto.
Itselläni ei ole ainakaan tarkoitus tarkastella asiaa pelkästään minkään vannoutuneen Apple-käyttäjän kannalta, vaan pohtia mahdollisia ongelmia yleisesti mahdollisimman laajan kohderyhmän kannalta. Testaajan ei ole tarkoitus tarkastella asiaa pelkästään näkökannalta, jolla joku yritys haluaisi laitteitaan käytettävän. Henkilökohtaisesti itselläni ei ole mitään ongelmaa tuon toteutuksen kanssa, yhteensopivia latureita löytyy kyllä nurkista - tehtäväni on kuitenkin pyrkiä tarkastelemaan asiaa hieman omaa napaani pidemmälle. En yleistä mitään omaa näkökantaani, enkä ole mikään vannoutunut Android-käyttäjä - Android laitteita nyt tulee vain markkinoiden tarjonnan vuoksi luonnollisesti testattua eniten. Viime vuoden kokonaisvaltaisesti parhaaksi high-end-puhelimeksi nimesin iPhone 11 Pron ja se sai myös toimituksen valinnan.
Sitten on vielä se kolmas ryhmä, jolle koko liitännällä ei ole juurikaan väliä. Esimerkiksi itseltäni löytyy laturi molemmille liitännöille, sillä käytössäni on molempien leirien laitteita.
Itse kuulun myös tähän samaan ryhmään - kuten jo tuossa mainitsin, en silti tarkastele asiaa pelkästään oman napani kautta.
Tätä ongelmaa en ymmärrä ollenkaan. Jokaisen Applen laitteen mukana toimitetun laturin mukana on toimitettu lighning-piuha, joka sopii uusimpiin iPhoneihin. Pakkauksen mukana toimitetulle kaapelille ei yksinkertaisesti ole käyttöä, jos kaapissasi on jo valmiiksi lighning-liitäntäisiä latureita. iPhone 12 latautuu jopa kahdeksan vuotta vanhan iPadin mukana toimitetulla alkuperäisellä kaapelilla ja laturilla. On hankala kuvitella tilanne, jossa joku omistaisi pelkän laturinmötikän, muttei omistaisi laturinmötikkään sopivaa piuhaa.
Useimpien uusien Android-laitteiden mukana on jo muutaman vuoden ajan toimitettu USB-C laturinmötikkä, ja Applen tietokoneissa on vain USB-C liitäntöjä, joten mielestäni USB-C tyyppinen laturinmötikän liitäntä on täysin oikea ratkaisu. (Mac-tietokoneiden ylinopea siirtymä USB-C:hen oli mielestäni yksinkertaisesti perseestä, vaikkei se aiheeseen liitykkään.)
Ei kannata lähteä yleistämään liikaa optimaalisen tilanteen tai Applen markkinoiman ajatusmallin kautta tätä asiaa. Toki löytyy paljon käyttäjiä, joiden tapauksessa se Applen ajatusmalli toimii, mutta löytyy myös yhtälailla paljon käyttäjiä joiden kohdalla ratkaisu toimii Applen kannalta loistavana lisärahastusmahdollisuutena ja joissain tapauksissa jopa aiheuttaa tietämättömälle käyttäjälle ylimääräistä harmia.
Läheskään kaikilla ihmisillä ei ole sitä aiempaa Applen laturia nurkissa lojumassa, eikä myöskään läheskään kaikki jätä sitä vanhaa laitetta itselleen uuden ostamisen jälkeen. iPhoneissa on niin hyvä jälleenmyyntiarvo, että käyttökelpoiset laitteet pistetään herkästi kiertoon, kuten fiksua onkin. Jos vanhan laitteen laturin jättää itselle, siirtyy laturin tarve laitteen seuraavalle omistajalle. Ja se vanha laturi ei todennäköisesti tue täyttä latausnopeutta, eli pikalatausominaisuus jää sillä hyödyntämättä. Esimerkiksi itselle on tullut kuluneen puolentoista viikon aikana jo useampi yhteydenotto ihmisiltä, jotka ovat olleet ihmeissään tai osa jopa vihoissaan, kun ovat huomanneet ettei iPhone 12 -mallien mukana ole tullut lainkaan laturia. Eli meitä on moneen junaan.
Android-laitteiden mukana on tullut jo pidempään Type-C-latausjohtoja, mutta laturin päässä niissä on edelleen yleensä Type-A. Type-C-liitännällä varustetut laturit ovat yleistyneet enemmän vasta kuluneen vuoden aikana pääosin kalliimmissa puhelimissa.