Vesijäähyn järkevyys asteikolla hinta + riskit.

Viestiketju alueella 'Jäähdytys' , aloittaja K4R1, 12.06.2018.

 1. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  148
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  Tulipahan mieleen kun vesijäähyjä hypetetään niin paljon, että onko se oikeasti niin järkevä valinta? Varmasti lämmöt pysyy kurissa kun maksat noin 150€ tai enemmän vesijäähystä, vaan sitten onkin jo vähän paskempi homma kun se letku on onnistunut vuotamaan.

  Kaveri laittoi kuvat kun oli nesteet roiskunu emolle/muualle. ja siitähän luonnollisesti tuli sitten vähän isompaa laskua kun piti ostaa uudet komponentit.

  Niin että onko se niin hyvä riski-sijoitus vai olisiko järkevämpää hankkia vaikka esim. Noctua NH-D15 tai Cooler Master Hyper TX3 EVO?

  Muuten varmaan käyttäisin vesijäähyä, mutta se vaatisi että letku-vian kohdatessa olisi jatkuvasti 1000€ taskussa jotta voisi ostaa uudet osat tarvittaessa.
   
 2. derti

  derti Tukijäsen

  Viestejä:
  133
  Rekisteröitynyt:
  31.03.2018
  Puhutko aio-jäähystä vai custom-jäähystä?

  En ole itse saanut vuotoa kuin 2krt aikaiseksi vaikka enemmän ja vähemmän vesijäähy hommia vajaa 10v ajan harrastanut.
  Toinen johtui rikkinäisestä liittimestä jonka huomasin vuototestin aikana, toinen kerta oli kun olin unohtanut säiliön tulpan täyttöpaikasta ja kun kotelon käänsi oikeinpäin täytön jälkeen niin sieltähän nätissä kaaressa lensi nesteet lankulle.

  Huolellisesti kun teet ja vuototestit yms ja laadukailla osilla ja liittimillä niin vuodon riski on erittäin pieni, ellei itse ole mennyt perse edellä puuhun.
   
  Eramaankettu tykkää tästä.
 3. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  148
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  kaverilla oli AIO-cooleri
   
 4. E.T

  E.T

  Viestejä:
  1 003
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Vesiletku/putkijäähyissä on tosiaankin paljon markkinointisumutusta.
  Tottahan toki niissä on potentiaalia paljon suurempaan jäähdytystehoon.
  Mutta parhaita lämpöputkijäähyjä parempaan melu-jäähdytyssuhteeseen pääseminen vaatii reilusti kalliimman vesiletkujäähyn.

  Siihen kun ei mikään pikkulauhdutin pysty, vaan tarvitaan oikeasti paljon pinta-alaa haihduttamaan sitä lämpöä ilmaan.
  Vesi kun ei sitä lämpöä mihinkään mystisesti hävitä, vaan ne vesiletkut ovat vain tilapäinen lämmönsiirtokeino, aivan samoin kuin lämpöputket.

  Ja toisin kuin fysiikan lakien voimin toimivat lämpöputket, ne vesiletkut vaativat sen pumpun.
  Joka on lämpöputkijäähyyn verrattuna sekä ylimääräinen ja yhtään laaduttomampana merkittävä äänenlähde, että yksittäinen katastrofaalisen jäähdytystehon menetyksen riskin aiheuttava kuluva osa:
  Lämpöputkissa ei ole mitään kuluvaa osaa, mutta vesiletkujäähyn pumpun pettäessä prossu keittää pohjaan hyvin nopeasti.
   
 5. Signa

  Signa 頑丈会員 Team H2O

  Viestejä:
  1 440
  Rekisteröitynyt:
  12.12.2016
  ~150€ hintaluokassa luultavasti puhe AIO:sta ja eipä hirveesti oo lähivuosina näkyny juttua että sellaset olisi vuotaneet. Kiinnostais nähdä ne kuvat millasesta jäähystä kyse ja mistä vuotanut?
  @K4R1

  Muistaakseni joku Corsair tms taisi jopa korvata joitain komponentteja mikäli heidän jäähynsä vuotaessaan rikkoo jotain :think:

  Eli en väittäisi kovin riskisijoitukseksi, mutta lähinnä noista on vain kosmeettista hyötyä verrattuna NH-D15.

  En suosittelisi kumpaakaan mainitsemaasi ilmajäähyä. Toinen on kallis vauvankakkakromi-möhkö ja toinen halpismalli jossa ulvoo 92mm tuuletin mutta jäähyteho jää silti tuhnuksi. Kultainen keskitie voisi löytyä 40-60€ hintaluokasta esim. Thermalright Macho/Sil.pc Fortis/Scythe Ninja tms., jotka alkaa tehoissa olemaan melko lähellä Noctuaa.
   
  Eramaankettu tykkää tästä.
 6. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  3 104
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  150e hintaluokka, eli halpis aio. Todennäköisemmin potkaiset/tiputat koneen nurin niin että se kilon painava ilmajäähy repii emon paskaksi, kuin että vesijäähy vuotaa. Aio jäähyä saa kohdella aika rajusti että se hajoaisi. Lähinnä putken pakottaminen yli 90 asteen mutkalle 4cm matkalla tai vastaavaa. Älä tee mitään idioottimaista niin kyllä ne kestää.

  Kokemusta esim alkuperäisestä h50 kovilla putkilla. 8 vuotta ja myin sen vielä ehjänä eteenpäin.
   
 7. akselic

  akselic Team H2O

  Viestejä:
  1 818
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  No tämäpä tässä näin, ei ne aio:t kovinkaan helpolla tänä päivänä vuoda.

  Itse olen tosin sitä mieltä että aio:t ovat vähän kyseenalaisia. Ne tulevat usein ohuehkolla ja pienellä radilla jolloin lämmönsiirtokyky jää ilmajäähyjen tasolle ja joskus jopa huonommaksi. Lisäksi ylivoimaisesti suurimmassa osassa noista valmisvesijäähyistä tulee paskat tuulettimet ja niiden jäähdytysteho paranee kun ostaa uudet tuulettimet mikä lisää hintaa. Silloin sille ~150-200 eurolle ei saa minkäänlaista järkevää vastinetta koska ilmajäähyn sijaan kuvioon tulee radituuletinten lisäksi pumppu tuomaan lisää ääntä. Jos AIO markkinoille lähtee niin kannattaa suosiolla katsoa isompaa ja mieluiten sellaista jossa on jo valmiiksi laadukkaat tuulettimet. Muuten ilmajäähyissä pysyminen on kaikin puolin fiksumpi ratkaisu paitsi jos kotelon tila on kovin rajallinen.

  Custom loopit ovat molempia tehokkaampia lämmönsiirrossa mutta myös aivan eri sfääreissä mitä hintaluokkaan tulee.
   
 8. mRkukov

  mRkukov Hrrrr...

  Viestejä:
  3 104
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Custom vesijäähy on muutenkin osa sitä harrastamista. Ei niinkään "asenna ja unohda". Mutta kuten akselic sanoi, hintaluokka moninkertainen.

  Eli AP:lle: jos ei ole tilankäytöllistä syytä ottaa aio-vesijäähyä, valitse se ilmajäähy.
   
  Fribo-71 ja akselic tykkäävät tästä.
 9. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  148
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  No en sanonut että just se kaverin jäähy ois ollu se halvemman pään jäähy, mutta custom se ei ollut.
  En ole muutenkaan sen enempää niist selvillä. (kuvissa ei ollut itse laitetta vaan vahingot)

  Itse en uskalla laitella noita vesijäähyjä joten pysyn ihan standardi-jäähyssä.
  Tällä hetkellä toi TX3 EVO käytössä, toki paremman voisi hankkia mutta en ylikellota niin lämmöt on pysyny kurissa (pelatessa 55-60, idlenä 29-34) mun käyttöön ihan tarpeeksi. Ja sen lisäksi itse kopan jäähytykseen mulla on koppa täynnä 6x PWM -tuulettimia (2 edessä ottaa sisään, 2 katosta ulos, 1 pohjassa ylöspäin, 1 perästä ulos) niin ei koko aikaa huuda tuulettimet täysillä kun emolevy säätää ne tarpeen mukaan.

  Vois ainakin vilkaista noita jäähyjä mitä Signa mainitsi ton Cooler Masterin tilalle.
   
 10. Carlos

  Carlos

  Viestejä:
  281
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  Etkö juuri vastannut omaan kysymykseesi?;)

  TL;DR, "Omaan käyttöön ei tarvetta"

  Eihän custom looppia minkään muun takia tarvitse kuin harrastelun, ulkonäön, ja joissain harvoissa tapauksissa jäähdytystehon maksimoimisessa. Kyllä ilmajäähylläki kellotetaan aika mukavasti jos kopassa on hyvin suuniteltu ilmankierto.

  AIO vs hyvä ilmajäähy....mun käsitys on se, että AIO:sta ei ikinä saa samaa (yhtä hyvää) jäähdytysteho/äänentuotto suhdetta, mihin ilmajäähyllä pääsee.

  Eiks sulla on tuulettimia aika reilusti tuossa? Omassa mini-itx kopassa (speksit tos sivus) 2x140mm tulo ja 1x120mm poisto. Samat lämmöt, about 30-35 levos ja 55-60 rasitukses (normaali pelaaminen, ei mikään IBT+Furmark), eikä tos rasitukses ees kunnol tuulettimien käyrät pääsee 100% pwm. Levossa tota ei erota et onko päällä ennenku tunkee korvan koneen vieree.
   
  Viimeksi muokattu: 12.06.2018
  Eramaankettu tykkää tästä.
 11. maitopurkki

  maitopurkki

  Viestejä:
  841
  Rekisteröitynyt:
  06.01.2017
  Itsellä ainakin Ryzenin päällä Fera 3. Eipä tule nesteet vuotamaan, lämmöt pysyy alle 75c hyvin hiljaisena, ja jonkun mainitsema "nurin potkaisu" ei tekisi mitään jälkeä.
  Tähän kaatumiseen en usko, kahden pöydän jalan ja sängyn reunaa vasten kun tuo kone on. :D

  Edit: Huh mikä typo :O Eihän tuo yli 65 asteen yli mene, herranjestas sentään.
   
  Viimeksi muokattu: 13.06.2018
 12. Carlos

  Carlos

  Viestejä:
  281
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  Joo siis jos konetta laneille raijaa ni toi 1kg ilmajäähy voi kyl rikkoo emoa jos toistuvasti murjotaan.

  Kokemusta nuorempana esim siitä ku töissä valmistettiin custom koneita ni ei kestäny emot aina postitusta jos oli joku muhkee ilmasiili pääl. Ei siis mitää irronnu tai fyysistä vaurioo näkyny, mut emot oli aika usein hajalla ku ne asiakkaalle pääs. Kun kuljetustukia aletii käyttää ni ongelmat katos.
   
 13. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  148
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  no osaisiko kukaan ehdottaa mitään kohtuu kevyttä ja tehokasta ilmajäähyä, ilman takakiinnitystä. TX3 ostin itse sen takia että se vain lyödään niistä rei'istä sisään kiinni ilman että tarvii alkaa emolevyn taakse asentamaan sitä kiinnikettä. (no ei sekään iso homma ole, mutta laiska kun olen :D)
   
 14. E.T

  E.T

  Viestejä:
  1 003
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Se kestävyydeltään hyvin kyseenalainen muovitappikiinnitys on nimenomaan se ainoa riski siihen jäähdytystehon katastrofaaliseen katoamiseen "ilma"jäähyillä.

  Hyvä jäähdytysteho myös tarvitsee aina sitä pinta-alaa (=kokoa+painoa) lämmön haihduttamiseen ilmaan, joten sen takia et löydä tehokkaita lämpöputkijäähyjä kyseisellä kiinnityksellä.
  Tehokas lämmön siirtyminenkin prossusta eteenpäin vaatii tukevan kontaktin (eikä mitään kevyttä kosketusta) jota ne muovitapit eivät takaa.
  Eikä pienet tuulettimetkaan auta jäähdytyksessä.

  Jos ei ole jonkin ahtaan kotelon tilaongelmia, niin pienissä jäähyissä ei yksinkertaisesti ole järkeä haluttaessa kunnollista jäähdytystehoa alhaisella melulla.
  Eikä normaalit taustalevyihin perustuvat tukevat kiinnitykset (varsinkaan hyötyihin verrattuna) aiheuta paljoa mitään lisätöitä normaalin koneen kasauksen aikana.

  Hyvin suunnitellut tehokkaat 120mm jäähytkin jättävät muisti-slotit, ylimmän korttipaikan ja emolevyn kiinnitysruuvit vapaiksi:
  Thermalright Macho 120 SBM CPU Cooler Review
  Scythe Mugen 5 Rev.B CPU Cooler Review

  Ja parempaan hiljaisuus/jäähdytystehosuhteeseen pääseminen vaatii aika rajusti isompaa "lompakon keventämistä":
  Tuotehaku - Jimms.fi
  Scythe Mugen 5 Rev.B. prosessorijäähdytin - 49,90€
   
 15. maitopurkki

  maitopurkki

  Viestejä:
  841
  Rekisteröitynyt:
  06.01.2017
  be quiet! Pure Rock Slim -prosessorijäähdytin - 29,00€ Tuo saattaa olla ihan vähän parempi kuin TX3i. Kannattaa kuitenkin hyväksyä tosiasia, että jo 400g jälkeen on varmaankin mahdotonta löytää kunnon jäähyä, puolen kilon mötikkä kun ei parilla muovipinnillä kiinni pysy niinkuin joku muu tässä äsken mainitsi.

  Jos haluaa hyvää jäähytystehoa, jäähdyttimellä joka sopii 90% koteloista, suosittelen 120mm Machoa, sitten on Macho HR-02 Rev.B, joka on sitten jo todella tehokas hintaisekseen. HR-02 huono puoli vain on se, että se ei oikeasti meinaa sopia kaikkiin koteloihin, vähintään tuulettimen joutuu vaihtamaan normaaliksi 120mm. (Tuuletinkiinnitys on 120mm mukana tulevassa tuulettimessa.
   
 16. Carlos

  Carlos

  Viestejä:
  281
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  Itse en luottas ees intelin orkkisjäähyn muoviklipsiräpellykseen....
   
 17. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  148
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  joo hyi helvetti niitä boxissa tulevia stock-coolereita.... Pihalle vaan tai sitten kakkoskoneeseen hätätilanteen varalle.
   
 18. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  148
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
 19. E.T

  E.T

  Viestejä:
  1 003
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Hinta-suorituskykysuhde on kohdallaan, mutta tuo alkuperäinen H7 (kolmella lämpöputkella) on osin kenkulla kiinnityksellä.
  Irto-osia on kyllä hyvin vähän, mutta:
  Laitat taustalevyn sen pitelemine kiinnitysruuveineen paikalleen/ruuveihin korokeholkit prossupuolelle ja sen jälkeen sitten tasapainottelet emoa pystyssä kun pidät jäähyä paikoillaan prossun päällä ja kierrät niitä kiinnitysruuveja emon takapuolelta.
  Jos kotelon emolevyn taustapellissä on se jäähyn kiinnitysaukko, kotelo voisi pidellä emoa, mutta näkyvyys työskentelyalueille olisi surkea.
  Eli helpompi asentaminen vaatisi kahden hengen asennustiimin.
  (taustalevytkin taitavat olla muovia, niin muistettava käsittelyssä ettei ruuvit irtoa)

  Siinä missä normaaleissa kiinnityksissä asennat ensin emolevyyn taustalevyn ja jäähyn kiinnityskehikon/raudat. (jotka ovat pieniä kevyesti käsiteltäviä osia)
  Tuon ensimmäisen vaiheen jälkeen jäähy sitten kiinnitetään siihen kehikkoon kokonaan päältäpäin työskennellen.
  Minkä voi tehdä myös emolevyn koteloon asentamisen jälkeen kotelo kyljelleen käännettynä.
  Eli irto-osia/työvaiheita on enemmän, mutta toisaalta paljon helpompi asentaa yksinään.
   
 20. K4R1

  K4R1

  Viestejä:
  148
  Rekisteröitynyt:
  25.04.2018
  joo, toi kiinnitystapa osui silmään mullakin, mutta tosiaan kun on se aukko siellä emon takana niin se onnistuisi sillä ja pikkuisen jos siirtää koppaa pöydän reunan yli niin pystyy alhaalta käsin ruuvaan ja samalla pitää jäähyä toisella kädellä päältä. Tietenkin helpompi homma kaverin kanssa. ehkä pitää kattoa vielä joku helpompi kiinnitys.
   
 21. Carlos

  Carlos

  Viestejä:
  281
  Rekisteröitynyt:
  10.07.2017
  Nii ja voiha sinne takapuolelle pinoo sopivan korkusen tuen, esim post-it lappu nipuista tms.
   
 22. E.T

  E.T

  Viestejä:
  1 003
  Rekisteröitynyt:
  27.02.2017
  Scythen ja Thermalrightin mukana tulee myös muuhunkin sopivat pitkävartiset ruuvimeisselit, jos ne tahtovat olla aina "kortilla" kun pitäisi PC:tä laittaa:
  Thermalright Macho 120 SBM CPU Cooler Review
  Scythe Mugen 5 Rev.B CPU Cooler Review

  Raskaampi Scythe olisi jäähdytysteholtaan käytännössä tasoissa monien 14cm jäähyjen kanssa, muttei kurottele ylimmän PCI-e slotin tilaan.
  Tietenkin konetta autossa kuljetellessa sitten olisi hyvä pitää kotelo kyljellään tai tukea jollain tuollainen 900 grammaa lähestyvä jäähy.