Vesijäähdytyskierron tyhjennys

Viestiketju alueella 'Jäähdytys' , aloittaja Jannebenjam, 14.05.2017.

 1. Jannebenjam

  Jannebenjam

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  07.01.2017
  Järkevintä tyhjennys vaihtoehtoa haetaan. Haluasin nähdä tyhjennys portit hinnaltaan halvimmalla toteutustavalla ja myös helppokäyttöisimmät, jotka eivät ehkä ole niitä halvimpia, mutta käyttäjän kannalta erittäin helppoja.

  Onko tyhjennysventtili ylipäätään kovin suurta huomiota vaativa asia vesijäähdytyksessä vai onko fiksumpaa rakentaa jäähdytyslooppi ja miettiä tyhjentämistä vasta sen ollessa ajankohtaista..?
   
 2. akselic

  akselic

  Viestejä:
  2 120
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ehdottomasti tyhjennys jollain lailla ennen loopin kasaamista. Jälkeenpäin se on loopista ja kotelosta riippuen vähintäänkin vittumaista tai jopa vaikeaa. Lisäksi riskinä on että ahtaassa paikassa saa helposti tyhjätessä nestettä roiskumaan paikkoihin jonne ei sitä todellakaan haluaisi. Sitä ei ehkä alussa ajattele mutta ennemmin tai myöhemmin luuppi on valutettava tyhjiin ja siinä vaiheessa sitä viimeistään kiroaa.

  Helpoin tapa tehdä tyhjennys on t-haara josta letkua/putkea sopivaan paikkaan ja tähän kohtaan putken päähän tyhjennysventtiili. Suljinventtiilit maksavat alle kympin ja ovat yhtä vaikeita käyttää kuin vesihana. Eli kun niiden nuppia kääntää yhteen suuntaan, venttiili on auki ja kun se on käännetty toiseen suuntaan niin venttiili on tukossa. T-haara maksaa kympin ja mukaan tarvitsee vielä muutaman letkuliittimen t-haaran liitosta ja suljinventtiilin kiinnittämistä varten. Letkua/putkea ei tarvitse paljoa riippuen mihin haluaa sen tyhjennyksen tehdä. T-haaraa varten tarvitsee vielä 2 letkuliitintä joilla varsinainen luuppi lyödään siihen kiinni. 4 x letkuliitin, 1 x suljinventtiili, 1 x t-haara, yhteensä ~40 euroa. Tai sitten kiinaosilla selviää about 10 eurolla jos on valmis odottelemaan eikä merkillä tai laadulla ole hirveästi väliä.

  Toinen helppo ja halpa tapa on jos omistaa Alphacoolin (tai muun sopivan) radin, jossa on toisessa päässä ylimääräinen aukko letkuliintäntöjä varten. Tämän tarkoituksena on juuri auttaa tyhjennyksessä. Jos radi sattuu olemaan sopivasti aseteltu niin tyhjennysventtiilin voi lyödä suoraan siihen kiinni. Jos ei, niin letkuliitin tai kulmaliitin, pieni pala letkua ja tyhjennysventtiili. 2 x letkuliitin tai 1 x kulmaliitin ja 1 x letkuliitin ja 1 x suljinventtiili, yhteensä ~20 euroa ja kiinaosilla ehkä 6 - 10 euroa.

  Ei tuossa sen kummempaa. Sen verran suunnittelee sitä tyhjennystä että se tyhjennysventtiili on koko luupin alimpana osana niin sinne saa helpoiten valutettua nesteet kierrosta.
   
  Hordak tykkää tästä.
 3. Jannebenjam

  Jannebenjam

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  07.01.2017
  Hyvä vastaus.

  Mielestäni kuitenkin outo homma, että esimerkiksi EK:lla on muuten aivan loistavat valmis-customlooppi-paketit, joista kuintenkin puuttuu tyhjennysportti.. Ja ainakin minun mielestä tuntuu todella hintavalta maksaa pelkästä loopin tyhjennysportista tuo ~40e. Kiina-osiin en koske pitkällä tikullakaan.
   
 4. akselic

  akselic

  Viestejä:
  2 120
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Noi EK:n valmis-paketit ovat hyviä mutta itse kyllä lisäisin niihin sen tyhjennysmahdollisuuden. Usko nyt kokeneempaa ihan suosiolla. Ei se tunnu nyt tässä vaiheessa tärkeältä mutta ensimmäinen kerta kun joudut looppia tyhjentämään tulee luultavasti aiemmin kuin huomaatkaan ja siinä vaiheessa arvostat sitä että sinulla noi palikat löytyy.

  Sitäpaitsi tuo investointi muutamaan ylimääräiseen liittimeen ja venttiiliin maksaa itsensä takaisin kun niitä voi käyttää myöhemminkin vaikka vaihtaisit muuten koko loopin osat ja muut.
   
 5. disu

  disu

  Viestejä:
  126
  Rekisteröitynyt:
  29.10.2016
  Itse rakentelin tuon tyhjennyspalikan viimekädessä ihan paikallisen "rautakaupan" tuotteilla :D
  Koska kone on "Function only", niin ei tarvii joka paikka niin komealta näyttää.

  Dropbox - 2017-05-19 18.40.14.jpg
   
 6. timhei

  timhei

  Viestejä:
  36
  Rekisteröitynyt:
  06.04.2017
  Itse en kiinnittänyt alussa tyhjennysporttiin huomiota.
  Tarve tyhjennykselle voi tulla yllättävän nopeasti ensikertalaisella jos huomaa että eihän tämä nyt hyvä näin ollutkaan.
  Nyt olen lisännyt kotelon pohjalla olevan alphacoolin radin päässä olevaan reikään hanan jonka sitten vielä tulpannut.
  Nyt vaan tulppa irti ja siihen liitin ja letku kiinni ja hana auki.
  Usko pois. Helpottaa elämää.
   
 7. aessu

  aessu

  Viestejä:
  369
  Rekisteröitynyt:
  18.12.2016
  Melkeen aina löytyy jostain kohtaa looppia ylimääräinen liittimen paikka josta saat tehtyä tyhjennyksen. Itselläni tämä oli pumppu/säiliö kombossa. Siihen vaan liitin ja letkunpätkä kiinni ja päähän tällainen: N/A Karaliitin 10mm (3/8 klemmari toki sitten vielä varmistukseksi. Myös 13mm sisähalkaisijaltaan olevalle putkelle löytyy Jimmssiltä vastaavia. Itse lisäsin tuon sen jälkeen kun olin ensimmäisen kerran tyhjentänyt ja purkanut loopin ilman...

  Edit: ja "jostain" pitää sitten tulla looppiin ilmaa kun sitä tyhjentää, helpottaa hommaa huomattavasti. Itse löysään kotelon katolla olevasta radista toista päätytänkin tulppaa.