Kiitoksia kaikille mielenkiinnosta ja kommenteista. Kuten artikkeliinkin kirjoitin, tämän artikkelin valmistuminen oli monen mutkan ja työn ja tuskan takana, mutta nyt on helppo jatkaa, kun pohjat ovat tehtynä seuraavia cooleritestejä varten. Kuulen myös mieluusti rakentavaa palautetta ja ideoita cooleritestin rakenteen ja testien viilaamiseen. Työmääränä tämä artikkeli on aikalailla maksimi, mitä ajankäytöllisesi on mahdollista resursoida (ja oikeasti vielä jonkin verran ylikin), mutta yksityiskohtia voi toki aina viilailla parempaan suuntaan ilman työmäärän kasvattamista.
Melumittauksiin liittyen voisin lisätä sen verran, että täällä toimistorakennuksessani ilmanvaihdon profiilia on muutettu keväällä ja puhallusnopeus on aiempaa suurempi myös ilta-aikaan, joten taustamelu on aiempaa korkeampi (34->36 dBA). Tämä oli yksi juttua tässä loppukesästä hieman viivästyttänyt asia, kun koitin ensin keksiä miten olisin saanut taustamelun samalle tasolle kuin aiemmissa artikkeleissa. En kuitenkaan löytänyt siihen toimivaa ratkaisua - pitää koittaa vielä pohtia jotain vaihtoehtoja taustamelun laskemiseksi.
Mahtava ja kattava artikkeli. Lukemisen alku päässä toivoin, että testeissä olisi tapa nähdä juurikin coolereiden jäähdytys ero kun otetaan joku yhteinen lähtö kohta. Referenssi tuulettimet olivat erittäin hyvä tapa tuoda tämä esiin sekä mihinkä nämä AIO:t kykenevät "tasaisella pelikentällä".
Harva varmaan hankkisi itselleen AIO kaveriksi Noctuan tuulettimia (hinnan tai värin vuoksi), mutta tämän perusteella pari vuotta vanhaan tai tuulettimien puolesta oikkuilevaan coolerin kannattaa harkita ehkä uusia tuulettimia ennen koko setin uusimista. Nimenomaan hieman parempiin tuulettimiin.
Lisää vain samoilla standardeilla, ilman kiireitä. Laatu ennen määrä. Onnekksi julkaisitte tämän myöhästymisistä huolimatta
Kiitos palautteesta
Referenssituulettimet otettiin tosiaan käyttöön samalla tavoin kuin kotelotesteissäkin. Tekee helpommaksi tuotteiden ominaisuuksien keskinäisen vertailun, vaikka lisääkin työtä jonkin verran.
Onko tuo 4.6 GHz synkattuna kaikille ytimille? Itsellä 8700K ja käytän 4.6 GHz (sync all cores) mutta riittää 1.14 v. Kuulostaa 1.34 v hieman korkealta, tai sitten on silikoniarvonnassa käynyt huono tuuri.
On synkattuna kaikille ytimille ("
Intel Core i7-8700K, delidded, kaikki ytimet 4,6 GHz (46 x 100 MHz) 1,34 V"). Jännite on pääosin korkea lämmöntuoton vuoksi (tässä testataan coolereita ja korkea lämmöntuotto on siksi toivottava), mutta ei tämä kivi kyllä kulkisi samoilla kelloilla noin alhaisilla jännitteillä mitä sinun tapauksessasi.
"Vaikka testatut neljä cooleria eivät enää nykyhetkessä olisivatkaan valikoituneet mukaan artikkeliin"
Mitkä neljä cooleria olisivat valikoituneet tällä hetkellä artikkeliin?
Hyvä kysymys. En nyt ihan hirveän syvällisesti ole speksannut tämän hetken tarjontaa, mutta todennäköisesti ainakin pari cooleria olisin vaihtanut toiseen. Ihan kohtalaisen hyvä kattaus tässä edelleenkin taisi lopulta olla. Ainakin Cooler Master MasterLiquid Prossa olisi tainnut olla vähän erilaisia teknisiä toteutuksia ja tietysti H115i Pro oli ihan hyvä saada mukaan tähän vertailuun verrokin muodossa. Uusimmissa malleissa on myös noita RGB-ominaisuuksia enemmän, vaikka en pidäkään niitä cooleritestien kannalta ensisijaisena asiana.
Hyvä testi. Olen aiemmin nähnyt vertailuja vain stokki cooleriin ja siihen nähden kaikki AIO setit ovat olleet varsin päteviä.
Nuo ovat kooltaan aika isoja. NZXT Kraken X42 tuli vastaan, joka on pienikokoinen ja saanut kiitosta joka osa-alueelta. Siinä on väriäkin sellaista näyttävyyttä kaipaavalle.
Kiitoksia
Toki koon osalta AIO-coolerin jäähdytin valitaan aina kotelon mukaan. Aika monesta kotelosta löytyy kuitenkin nykypäivänä paikka 280 mm jäähdyttimelle, joka tarjoaa merkittävästi enemmän pinta-alaa 240 mm jäähdyttimeen verrattuna.
Hyvin kirjoitettu teksti, hieno työvoitto!
Toimitus huom: Artikkelissa oleva "kommentoi"-nappi lähettää kommentit väärään
ketjuun foorumilla.
Kiitos
En kyllä nyt osaa sanoa miksi kommentti meni väärään paikkaan - ainakin järjestelmässä kommenttiketju on linkitettynä ihan oikein.
@Sampsa voisi tsekata onko xenforo-wordpress-sillassa joku kupru?
Mielenkiintoinen artikkeli. Minun mielestä artikkeliin voisi lisätä vielä hintalaatusuhteeltaan hyvän custom jäähy yhdistelmän vertailuksi, vaikka hinta olisi kovempi kilpailijoihin nähden.
Kiitoksia
Johonkin täytyi vetää tällä kertaa raja, eikä sopivaa custom-looppia ollut muutenkaan nyt käsillä. Tulevaisuudessa on kyllä tarkoituksena vertailla AIO- ja custom-looppia keskenään jossain muodossa
Oliko mainittu artikkelissa, että kuinka kauan tuota primeä huudatettiin?10 min ? 30 min?
Noita eroja kun alkaa tulemaan esille noissa ilmajäähyissä vasta kun niitä on ajettu hieman kauemmin:
useita kymmeniä minuutteja voi mennä, ennenkuin lämpötila oikeasti tasaantuu sinne oikealle tasolle.
Ei tainnut olla suoraan mainittu, mutta Primeä ajettiin niin kauan, kunnes kaikki seurattavat lämpötilat tasaantuivat (tyypillisesti 45-60 min). Samaa metodia olen käyttänyt aina cooleritesteissäni.
Kiitos hyvästä ja aika laajasta arvostelusta.
Yksi asia jäi ihmettelemään oli testikokoonpano.
Niitä jota näitä valmisjäähyjä ostelee niin epäilen että harva niistä korkkaa prosessorin ja stock prosessorin tulokset voisivat olla ihan eri mitä nyt tässä arvostelussa on rippuen blokin pinnan muodon takia.eli jää vähän turhan paljon arvaluiden varaan.
Ylikellotus on järkevä niin erotus eri mallien välillä syntyy paremmin.
Kiitos palautteesta
Kokoonpanojen suhteen on mahdollista niin monta muuttujaa, ettei ole mitenkään mahdollista simuloida kaikkia käyttäjiä koskevaa tilannetta. Testien tarkoituksena onkin selvittää coolereiden keskinäinen ero - se ei muutu, vaikka kokoonpanoa vaihdettaisiin. Prosessorin korkkaamisesta keskusteltiin aikanaan TechBBS:n käyttäjien kanssa ja se on myös perusteltu artikkelissa. Cooleritesteissä tärkeintä on lämmön tehokas siirtyminen prosessorista cooleriin, jotta cooleriin saadaan siirtymään suurin mahdollinen lämpökuorma. Tarkoitus ei olekaan olla vertailukelpoinen minkään muun kokoonpanon kanssa. Korkkaaminen ei muuta blokin kontaktia korkkaamattomaan prosessoriin nähden, koska käytössä on edelleen sama heatspreader - väliin on vain lisätty alkuperäisen purkan tilalle nestemäistä metallia.
Noh eiköhän me päivitetä tuota jäähdytyskokoonpano -> Core i9-9900K jossa juotettu IHS.
Ei tuota oikein voi jatkuvasti päivittää, koska koko homman ideana on pitää kokoonpano samana useamman vuoden ajan, jotta tulokset ovat testattavien coolereiden välillä vertailukelpoisia.
Kraken X62 mukaan myös.
Kraken X62 piti alunperin tulla mukaan tähän artikkeliin, mutta valmistaja ei saanut silloin toimitettua testikappaletta. Myöhemmin se on ollut jo mukana
Sampsan H115i Pro -artikkelin verrokkina. Krakenhan perustuu samaan Asetekin perusratkaisuun kuin tämän artikkelin Corsairin ja Cryorigin coolerit.