Vanhojen nettiyhteyksien nostalgisointiketju

Liittynyt
21.05.2020
Viestejä
2 970
Teki mieli vastata pariin nostalgisointiin, mutta ei nämä oikein kuituyhteyksiin liity..

Enkä löytänyt aiempaakaan ketjua vanhojen yhteyksien nostalgisoinnille, niin katsoin aiheelliseksi perustaa.

Puhelinmodeemin vaihdosta ISDN-liittymään helpotti kummasti eli sai aina kiinni vaikka oli samaan aikaan netissä. ADSL lopulta mahdollisti myös lankapuhelimen käytön yhtä aikaa.

Itsellä oli toinen puhelinliittymä modeemia varten, eli ei sikäli haitannut puhetta. Sitten ISDN tuli vielä siihen rinnalle, jossa vaiheessa piti jo korvata alkuperäinen kahden parin kaapeli viiden parin kaapelilla talojakamosta (3 paria tosin vain tuli käyttöön). Toi oli siis joskus '93 tai '94 ja PC:hen tuli melko jäätävän kokoinen ISDN_kortti sen ulkoisen U/S0 sovittimen lisäksi.
1744970105420.png
Täällä oli kiinteähintainen 128k isdn herran vuonna 1998 :)
Oliko toi kiinteähintainen siis aina vakiona yhteydessä johonkin tiettyyn nettipalveluntarjoajaan, vai?
 
Viimeksi muokattu:
HTV:n vuosituhannen taitteen rajoittamaton Welho Pro kaapeliliittymä oli aivan tolkuttoman hyvä niin kauan kuin siitä sai nauttia. Aika toki kultaa muistot, mutta ei ole nykyinen DNA:n tarjonta juurikaan kummempaa, mikäli on lainkaan, alueilla joilla sen sai käyttöön.
 
Ennen oli ADSL, joka toimi kuin ajatus. Tuntuu nyt kuidun myötä siltä, että on palattu tuohon menneisyyteen, eli aikaan, jolloin nettiyhteys vain toimii. Yritän parhaani mukaan unohtaa menneet mobiilivuosikymmenet ja ne lukuisat harha-askeleet.

Vielä on edessä viimeinen teko mobiiliharrastamisen parissa: nimittäin käydä repimässä ulkoantenni ***vettiin.

Ihana palata menneisyyteen. Seuraavaksi taidan vaihtaa älypuhelimen näppäinpuhelimeen. Puhelimella en jaksa nettiä käyttää muutenkaan.
 
Muistaako joku ”Nuoriso Tietopankin” aka. nutipa:n?

Sieltä sai ilmaisen internetin, kun modeemiln välityksellä antoi komennon ”tshost”. Olisi ilman tuota komentoa ollut maksullinen ja/tai muuten rajoitettu.

Olen melko varma, sekä palveluntarjoajasta, että komennosta. Vuosi on suurempi mysteeri…
 
Cs tuli jauhatettua puhelinmodeemilla 500pingillä surffi.net 24h dust2 sen verran, että tuli huutoa laskuista huolella. Ai että sitä riemua kun vihdoin sai jääräpää vanhoillisesti ajattelevan isän hommaamaan Kanetti kaapelimodeemin ja johan pyöri nettipelit kivasti :).

Joskus oli sovittu kavereiden kanssa, että lähdetään tietyllä bussilla katsomaan torille jotain Lumilauta show kiertuetta ja vietin hetken ennen lähtöä Kissfm chatissa aikaa. Olikin kaverit koittanut soitella lankapuhelimeen, että mennään aiemmalla bussilla ja eihän ne saanut yhteyttä puhelinmodeemin takia. Kyllä oli siinä ihmettelemistä, että miks helvetissä ne ei tullutkaan vaikka oli kaikki sovittu. No päätin jäädä jo seuraavalla pysäkillä pois ja menin soittamaan tutun ovikelloa, jos soittaisin heille kotia, mihin ovat mennyt ja selvisi sitten syy. Ei muutakun seuraavaa bussia odottelemaan ja katsomaan show. Kyllä se nykyään / kännyköiden yleistyessä ja puhelinmodeemin kadotessa elämä "helpottui" kummasti :D
 
Kotiin tuli eka ihka oikea nettiliittymä vuonna 1999 tai 2000, kyseessä Elisan ADSL 256kb. Voi sitä iloa kun kävi ilmi että nopeus oli todellisuudessa huikea 1024/256kb, mutta lasku oli silti hitaamman mukaan.
Kunnes päivittivät nuo hitaimmat 256kb liittymät 512kb nopeudelle, jolloin oma liittymä hidastui myös oikealle nopeudelle. :mad:
 
Olikohan se ensimmäinen työliittymä 64k frame-relay, vai oliko jo silloin 256k? Ei voi muistaa, mutta veikkaan tuota hitaampaa. Parin muuton jälkeen se oli kyllä 256k SHDSL, minkä kaikessa hiljaisuudessa konffasin 2M, koska mä voin. Kollegat ahnehtivat ja vetivät maksimit, mitä linja antoi myöden. Aattelin, etteivät ekana mun yhteyttä korjaa takaisin tilattuun nopeuteen. Jossain vaiheessa kyllä kaikki kuristettiin takaisin tuohon 256k, kun joku virkaintoinen verkkohöylä kävi ne läpi. Töitä noillakin pystyi tekemään, eli lähinnä päivystyksiä. Etätyömalli ei vuosituhanteen vaihteessa ollut vielä lyönyt läpi.
 
Maksoi ihan helvetisti yhteydet ennenkuin tuli amigat ja "omenat". Tää oli kovassa käytössä
1744994246097.png


Paikalliselta puhelinyhtiöltä sai kanssa vuokrattua jotain 300baudin kikkaretta. Onneksi oli muutama frendi joilla rahaa riitti tuhlata pikselikuvien lataamiseen saksanmaalta.
1744994369140.png

Se oli joku tommonen kikkare, en muista kyllä merkkiä mitenkään.

Mutta joo, näillä tuli aloteltua. :D Ja kyllä oli aivan jäätävän hidasta menoa mutta upeaa se oli, aivan helvetin upeaa. :D
 
33,6 kbps modeemilla ja 9 penniä minuutissa maksavalla MBinternet -yhteydellä alkoi omat surffailut. Kallista oli kun tuli vielä kaukopuhelumaksut päälle, kun numerot olivat vain 09-alueelle. Siihen ladattiin saldoa "lippaaseen" MBnet-purkin kautta, muistaakseni 100 mk kerrallaan.
Tuo ei ollut kauaa käytössä, kun kaupan hyllylle ilmestyi Telen iNet Pro Pack, joka oli jo huomattavasti halvempi kaukopuhelumaksujen jäädessä pois.

Sitä ennen yhteydet hoitui 386:lla johon oli kytketty ulkoinen 2400 bps modeemi jolla soittelin purkkeihin. Sarjaporttiin kytketty hiiri piti ottaa irti session ajaksi kun portteja oli vain yksi. Luultavasti käytin erillistä käynnistyslevykettä jossa ei ollut hiiriajuria.

Tunnin päivittäinen aikaraja MBnetiin ei riittänyt yhden megatavun kokoisen tiedoston lataamiseen tuolla 2400 bps modeemilla, mutta sinnikkäästi sillä sitä pienempiä tiedostoja latailin. 33,6 kbps yhteydellä megatavu latautui reilussa neljässä minuutissa, joten hyppy oli huima!
 
Mä muistan kun opiskeluaikana käppiksellä oli 9600 bbs modeemi. Ite nokitin silloisella haitekillä luvut arvoon 14400 bbs. Oli sairaan nopee. Tieto siirtyi korkeakoulun ja itseni välillä käsittömällä nopeudella.
 
Vuonna 95 tuli eka modeemi tänne, 14400 taisi olla. Vai jo peräti 28800...
Muistaakseni aloitin myös modeemiurani olemalla MBnetiin yhteydessä muutaman kerran, mutten ollut mikään aktiivikäyttäjä. Purkit jäivät aika tuntemattomiksi.

Joskus vuoden 95 tienoilla myös internet tuli tutuksi jollain 14400 bps -modeemilla (Trumpet Winsock, Netscape Navigator, iNet keskuskatu -portaali muistuu mieleen). Käsittämättömän hidasta nykystandardein, mutta nettisivut, kuvat ja tekstit siirtyivät. Tucowsista löytyi tiedostoja.

Kättelyvinkuna muistuu edelleen mieleen.

Modeemin jälkeen taisi olla vuorossa ADSL. (ISDN:stä ei kokemuksia.) Nopeeta!
 
Viimeksi muokattu:
Telian Adsl 512/512 oli ensimmäinen internet yhteyteni, joskus 2000 luvun alusta. Olisikohan ollut jotain 30e/kk hinta. En muista että olisin koskaan tuskastunut sen nopeuteen. Hyvin sillä latasi musiikkia dc++ palvelusta, ja surffailukin onnistui mainiosti. Se jäänyt mieleen että pukkasi aivan älyttömästi mainoksia kun surffaili netissä. Adblock taisi tulla vasta myöhemmin?
 
Viimeksi muokattu:


Purkkiakin tuli suhteellisen aktiivisesti noin 3v pyöritettyä, noin 1997-1999
Tuona aikana ehti tulla noin 10000 soittoakin. Oli oikein oma linja tuolle.
Toki myös oma konekin. Verkkona vanha kunnon coxi :cool:

Kaveri duunasi ko intron, joka toki tukittiin joka zippi pakettiin :)
 
Joskus MSDOS-aikakautena taisi itselläni olla joku 9600bps modeemi, sillä nyt juuri ja juuri johonkin purkkeihin soitteli mutta netin käyttö olisi varmaan ollut tuskaa. Joskus varmaan -99 tuli muutettua ja samalla tuli hankittua 56k modeemi, tosin sitä ei ihan hirveästi tullut käytettyä kun töissä oli silloin symmetrinen 100M nettiyhteys.

Seuraavassa asunnossa joskus olisikohan ollut 2002 oli jo saatavilla kaapelimodeemiyhteys. Hurjat 256k/256k yhteysnopeudet tuntuivat jo siedettäviltä ja kotonakin viihtyi jo enemmän netissä. Tuosta sitten on samainen kaapelimodeemiyhteys nostanut pikkuhiljaa nopeutta operaattorin toimesta 512/512, 1M/1M, 3M/1M(?), 10M/3M, 30M/5M, 100M/5M ja lopulta 100M/10M. Koko aikana itse en ole nostanut nopeutta, operaattori on ihan omin päin nostellut nopeusluokkaa hinnan pysyessä samana. Tai joskus taisi jopa hinta laskeakin. Nykyisellään on edelleen sama yhteys mutta se siirtyi taloyhtiösopparin alle joten hinta laski mutta muuten kaikki pysyi ennallaan.
 
Nettiajankauteni alkoi varmaan joskus 2000 luvun taitteessa kun isä hankki 56k yhteyden kotiin. Aina sai kuulla huutia kuun vaihteessa puhelinlaskun tultua kuinka paljon on tullut taas netissä roikuttua. Lähinnä tuli pelattua Runescapea ja Habbo Hotellia.

ADSL-aikaan siirryttiin jouluna 2003 ja ai että sitä ihanuutta kun sai olla niin paljon netissä kuin halusi. Taisi olla heti jopa 512Kb liittymä.

Omassa kodissa mentiin myös pitkään ADSLän varassa ja vielä hybridi DSL/4G liittymäkin kunnes puhelinverkko kerättiin pois.

5G aikakautta kesti vuoden verran kunnes pitkään odotettu kuitu saapui talolle asti.
 
Oma nettiaikakausi alkoi 56k modeemilla, josta jäi muistoiksi ensimmäinen puhelinlasku 1500mk (+ isän huuto :vihellys::cautious::D) kun nettiin mentiin MBnet:in soittosarjaa hyödyntäen, eli kaukopuheluhinnalla, sekä sen kuinka osasi sen modeemin äänen perusteella jo sanoa, että onnistuuko yhteyden muodostus vai ei.

Ahh... Joo ja Counter-Strike tottakait ja tuntien mittainen patchien lataus siihen, joka välillä venyi seuraavalle päivällekin kun yhteys oli katkennut kesken latauksen (oletus latausohjelmat ei osannu siihen aikaan jatkaa katkennutta latausta, vaan piti aloittaa alusta). Ja yhteyden epävakaus ja vaihteleva yhteysnopeus kans muistuu mieleen.

Seuraavaksi tuli ISDN yksi kanavaisena ja kokeiltiin ihan kaksikanavaisenakin hetken aikaa, mutta se palautettiin yhteen kanavaan kun lankapuhelin ei toiminut muutoin, joka oli se syy jolla sain porukat vaihtamaan 56:sen ISDN:n. Eli meillä ei ainakaan tuo automaattinen tiputus 128k -> 64k puhelun tullessa toiminut, en tiä olisiko se sitten vaatinut jonkun lisäpalvelunn, jota meillä ei ollut. Mitään erityisiä muistikuvia ei ole jäänyt, muutakuin et se toimi vakaasti. Yhteysnopeus oli aina sen 64k (6,4 kt/s) ja yhteys muodostui nopeasti ja varmasti. Yks mielekiintoisempi juttu muistuu mieleen kun sain tuon ISDN:n nopeuden muutoksen tehtyä ihan itse kun polkaisin polkupyörällä vain suoraan paikalliseen puhelinyhtiöön ja ensimmäisen asiakaspalvelijan juttusille ja kerroin et ISDN pitäis päivittää kakskanavaiseen. Asiakaspalvelija kyseli vain olikohan se nyt liittymän numeron, osoitteen ja kenties jopa kenen nimissä liittymä oli ja homma selvä. Olin tuolloin ala- tai yläasteella :).

ADSL aikakaudesta muistuu mieleen vain kun löysin yhteyden tiedoista, että puhelinyhtiö lupaa kolme tunnusta (käyttivät PPPoE:tä tunnistautumiseen) samaan liittymään ja jokaiselle tunnukselle tilatun liittymän nopeuden. Keksin sitten kokeilla, että mitä jos yksi kone avaakin kolme yhteyttä ja yhdistää ne kolme yhteyttä yhdeksi yhteydeksi. Windowssilla en osannut tuota tehdä, mutta Linuxilla onnistuin tekemään 1Mbit/512kbit yhteydestä 3Mbit/1,5Mbit yhteyden. Toki tuon hyödyntäminen vaati softan, joka osasi avata useamman yhteyden kerrallaan, eikä vain yhtä, mutta kivasti nopeutti tiedostojen latausta Linuxin puolella, joten se jäi aika heikoksi iloksi kun en vielä silloin ollut päässyt kunnolla sisään Linuxin maailmaan ja pääkäyttis oli edelleen Windows.
 
ADSL aikakaudesta muistuu mieleen vain kun löysin yhteyden tiedoista, että puhelinyhtiö lupaa kolme tunnusta (käyttivät PPPoE:tä tunnistautumiseen) samaan liittymään ja jokaiselle tunnukselle tilatun liittymän nopeuden. Keksin sitten kokeilla, että mitä jos yksi kone avaakin kolme yhteyttä ja yhdistää ne kolme yhteyttä yhdeksi yhteydeksi. Windowssilla en osannut tuota tehdä, mutta Linuxilla onnistuin tekemään 1Mbit/512kbit yhteydestä 3Mbit/1,5Mbit yhteyden.
Veikkaan että ihan 1,5 Mbit uppi ei olisi ihan onnistunut, koska varsinainen ADSL-yhteys ei olisi tukenut niin nopeaa. Luultavasti olisit saanut parhaimmillaan joko 1,0 tai 1,3 Mbit.
 
Veikkaan että ihan 1,5 Mbit uppi ei olisi ihan onnistunut, koska varsinainen ADSL-yhteys ei olisi tukenut niin nopeaa. Luultavasti olisit saanut parhaimmillaan joko 1,0 tai 1,3 Mbit.
Joo totta, en muista tuota uppia, ainoastaan tuon latauksen.
 
1999 56k modeemi, siitä vuosi pari muistaakseni Lännen Puhelin Oy toimitti lähes koko kaupungin kattavalla wifi verkolla kiinteää laajakaistaa asiakkaille. Siihen aikaan melko edistyksellinen veto. Nopeus tuossa oli muistaakseni 128k. Asentaja kävi kämpässä mittaamassa parhaan paikan päätelaitteelle. Muistan että purkin asetuksia räpläämällä sain nopeuden hetkellisesti toimimaan moninkertaisella nopeudella. Latenssit riitti mukavasti tuon ajan verkkopeleihin. Aika nopeasti toiminta kuitenkin lopulta kuoleentui, ja tilalle otin 256k ADSL:n, jonka myöhemmin päivitin 512k.

Kaupunki vaihtui, ja yhteydeksi valikoitu muistaakseni 20 megan kaapelilaajakaista Elisalta. Sieltä ~20v takaa on viime vuoteen asti ollut kaapelilaajakaista, 20, 50, 100, 200, 400, 600 pykälissä, kunnes nykyiseen asuntoon tuli GC:ltä gigainen kuitu toimintaan. Tällä mennään varmaan vuosia eteenpäin..
 
Viimeksi muokattu:
Ennen oli ADSL, joka toimi kuin ajatus. Tuntuu nyt kuidun myötä siltä, että on palattu tuohon menneisyyteen, eli aikaan, jolloin nettiyhteys vain toimii. Yritän parhaani mukaan unohtaa menneet mobiilivuosikymmenet ja ne lukuisat harha-askeleet.

Vielä on edessä viimeinen teko mobiiliharrastamisen parissa: nimittäin käydä repimässä ulkoantenni ***vettiin.

Ihana palata menneisyyteen. Seuraavaksi taidan vaihtaa älypuhelimen näppäinpuhelimeen. Puhelimella en jaksa nettiä käyttää muutenkaan.
Pakko kompata. Vuonna 2014 tms. loppu ADSL meiltä ja alko tää mokkula ja mobiilipaske. Käytännössä mun nettipelailut loppu tohon. Vielä nyt vajaa 10 vuotta tosta eteenpäin ja monen mikälieG tolpan jälkeen (minkä jälkeen alkaa toimimaan muka vakaasti) ei tohon toimivuuteen ole päässyt. Kaista oli 1 vai 2 megaa, mutta sen sai aina ja ping luokkaa 14 eikä 14 000. Ensimmäiset mobiilinetit oli niitä mistä mukamas sai 10 megaakin mutta todellisuus oli jotain samaa 1-2 mutta pätkimällä.

Nyt on varmaan 100 megaa mutta sen saa pariksi sekunniksi, minä jälkeen onkin 0 megaa minuutin jollon taas pari minuuttia 50 megaa. Tyhmää oli antaa operaattoreiden korvata puhelinlinjat mobiililla eikä vaadittu suoraan kuidun vetämistä jos purkaa puhelinlinjan pois.

Hienoa että mobiilihelvetti on osaltasi ohi. Täällä vielä kärsitään.
 
Olihan siinä nostalgiaa, kun orava söi pylväässä olevan kuparikaapelin eristeen rikki, vesi meni kaapelin sisään ja yhteys alkoi pätkimään,
ja tolppa-apinat saivat juosta muutenkin siellä pylväässä ja keskuksella mittaamassa, vaihtamassa pareja, ja kytkemässä virheenkorjausta käyttöön yms.
Eikä aina ollut edes oravan tekosista kyse, vaan joku ruostunut liitin, ylikuuluminen tms. toisinaan mysteeriksi jäänyt häirölähde.
Sitten kun oikein hyvä plaksi sattui olemaan, niin sehän yhteys toimi jopa puoltoistavuotta ilman mitään ongelmia, paitsi että hidashan se oli,
ei 6,76mbps riittänyt kunnolla edes yhdelle IPTV streemille parhaalla laadulla, jos nettiä käytti samaan aikaan joku muukin.

Kauas on tultu noista ajoista, sillä nykyisin data kulkee valon muodossa koko matkan.
 
Viimeksi muokattu:
Kotiin tuli eka ihka oikea nettiliittymä vuonna 1999 tai 2000, kyseessä Elisan ADSL 256kb. Voi sitä iloa kun kävi ilmi että nopeus oli todellisuudessa huikea 1024/256kb, mutta lasku oli silti hitaamman mukaan.
Kunnes päivittivät nuo hitaimmat 256kb liittymät 512kb nopeudelle, jolloin oma liittymä hidastui myös oikealle nopeudelle. :mad:
Elisan adsl oli aluksi pelkkä yhteys ja internet ostettiin erikseen. Se tsisi olla arenanet nimeltään.

Arenanetissä ostettiin DL, uppi oli aina liittymän tekninen maksimi, sitten se erikseen, vaikka toiselta operaattorilta otettu varsinainen internet yhteys rajoitti uppia.

Tiedän että jotkut firmat esim ottivat pelkän arenanetin, jolla eri toimipisteiden koneet saatiin samaan verkkoon ilman tarvetta maksaa varsinaisesta internet yhteydestä. Kyllä tuon pystyi yksityisetkin järjestämään, mutta lienee ollut aika harvinaista. Jossain verkkopeleissä se arenan osoite toimi paremmin kuin kierrättäminen internetin kautta.

Siellä arenanetissä oli kyllä joitain internetissä toimivia palveluita, ainakin jotain helsingin kirjaston sivuja siellä oli.

Meillä oli aluksi tuo elisan arenanet ja soneralta inet internet yhteys, mutta muutaman vuoden jälkeen "tavallinen" adsl tuli halvemmaksi. Samalla poistui arenanetin kirjautumiset käytöstä.
 
90-luvun lopulla meille tuli modeemi, mutta en vielä siihen aikaan tehnyt tietokoneella juuri muuta kuin pelasin Pientä Maailmanmatkaajaa. Vuonna 2003 tuli uusi tietokone, jota muistan käytetyn vielä jonkin aikaa puhelinverkkoyhteydellä, mutta muistaakseni aika pian tuli megainen ADSL. Sillä mentiin varmaan kymmenen vuotta, kunnes se päivitettiin 8-megaiseen.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
275 300
Viestejä
4 741 956
Jäsenet
77 314
Uusin jäsen
Lukrula

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom